Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?

Przepis na kapustę wigilijną

Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną kapustę.

Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?

Kapusta wigilijna: Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 250 g mrożonych borowików lub podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju lub smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • cukier do smaku

Jak ugotować kapustę wigilijną?

  1. Kiszoną kapustę dokładnie odciskamy z soku i siekamy na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 litry zimnej wody, wkładamy posiekaną kapustę, mrożone grzyby, dodajemy pieprz oraz sól. Gotujemy 45-50 minut, aż kapusta stanie się miękka.
  3. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę, którą należy zeszklić.
  4. Cebulę oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Dodajemy ją do kapusty i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  5. Przyprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, ewentualnie cukrem jeśli ktoś preferuje.

Kapusta wigilijna z grzybami mrożonymi czy suszonymi?

Ja najczęściej przygotowuję kapustę wigilijną z grzybami mrożonymi, natomiast moja teściowa wykorzystuje do niej grzyby suszone. W zależności od tego jakie grzyby posiadacie, takie możecie dodać do kapusty wigilijnej.

Jakie przyprawy do kapusty z grzybami?

Ja najczęściej do kapusty dodaję tylko sól, pieprz i ewentualnie cukier. Możesz jednak do kapusty z grzybami dodać mielony lub cały kminek, ziele angielskie oraz liść laurowy.

Kapusta z zasmażką?

W sieci (i nie tylko) można znaleźć wiele przepisów, w których nie zagęszcza się kapusty zasmażką. W jej miejsce dodaje się 2 łyżki kaszy jęczmiennej na początku gotowania. Możecie wypróbować także ten sposób zagęszczania kapusty.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne
Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu
Czytaj dalej
Moda
Jakie dodatki założyć do granatowej sukienki?
Granatowe sukienki są najczęściej bardzo eleganckie i wdzięczne. Ten kolor jest lżejszy optycznie od czerni, współgra wyśmienicie z każdym typem urody. Wygląda korzystnie zarówno na szatynkach i brunetkach, jak i
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Zielony koktajl sirt [przepis]
Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czarny czosnek – Jak zrobić czarny czosnek w domu?
Czarny czosnek? Zapewne pierwszą myślą będzie – gdzie on rośnie i czym różni się od popularnego zwykłego czosnku. Odpowiedzi na oba pytania są dość zaskakujące, o czym przekonacie się w dalszej
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego
Czytaj dalej