Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?

Przepis na kapustę wigilijną

Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną kapustę.

Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?

Kapusta wigilijna: Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 250 g mrożonych borowików lub podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju lub smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • cukier do smaku

Jak ugotować kapustę wigilijną?

  1. Kiszoną kapustę dokładnie odciskamy z soku i siekamy na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 litry zimnej wody, wkładamy posiekaną kapustę, mrożone grzyby, dodajemy pieprz oraz sól. Gotujemy 45-50 minut, aż kapusta stanie się miękka.
  3. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę, którą należy zeszklić.
  4. Cebulę oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Dodajemy ją do kapusty i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  5. Przyprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, ewentualnie cukrem jeśli ktoś preferuje.

Kapusta wigilijna z grzybami mrożonymi czy suszonymi?

Ja najczęściej przygotowuję kapustę wigilijną z grzybami mrożonymi, natomiast moja teściowa wykorzystuje do niej grzyby suszone. W zależności od tego jakie grzyby posiadacie, takie możecie dodać do kapusty wigilijnej.

Jakie przyprawy do kapusty z grzybami?

Ja najczęściej do kapusty dodaję tylko sól, pieprz i ewentualnie cukier. Możesz jednak do kapusty z grzybami dodać mielony lub cały kminek, ziele angielskie oraz liść laurowy.

Kapusta z zasmażką?

W sieci (i nie tylko) można znaleźć wiele przepisów, w których nie zagęszcza się kapusty zasmażką. W jej miejsce dodaje się 2 łyżki kaszy jęczmiennej na początku gotowania. Możecie wypróbować także ten sposób zagęszczania kapusty.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne
Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu
Czytaj dalej
Moda
Jakie dodatki założyć do granatowej sukienki?
Granatowe sukienki są najczęściej bardzo eleganckie i wdzięczne. Ten kolor jest lżejszy optycznie od czerni, współgra wyśmienicie z każdym typem urody. Wygląda korzystnie zarówno na szatynkach i brunetkach, jak i
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej