Przepis na kapustę wigilijną
Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną kapustę.
Kapusta wigilijna: Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 250 g mrożonych borowików lub podgrzybków
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju lub smalcu
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- cukier do smaku
Jak ugotować kapustę wigilijną?
- Kiszoną kapustę dokładnie odciskamy z soku i siekamy na mniejsze kawałki.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 litry zimnej wody, wkładamy posiekaną kapustę, mrożone grzyby, dodajemy pieprz oraz sól. Gotujemy 45-50 minut, aż kapusta stanie się miękka.
- Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę, którą należy zeszklić.
- Cebulę oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Dodajemy ją do kapusty i gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Przyprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, ewentualnie cukrem jeśli ktoś preferuje.
Kapusta wigilijna z grzybami mrożonymi czy suszonymi?
Ja najczęściej przygotowuję kapustę wigilijną z grzybami mrożonymi, natomiast moja teściowa wykorzystuje do niej grzyby suszone. W zależności od tego jakie grzyby posiadacie, takie możecie dodać do kapusty wigilijnej.
Jakie przyprawy do kapusty z grzybami?
Ja najczęściej do kapusty dodaję tylko sól, pieprz i ewentualnie cukier. Możesz jednak do kapusty z grzybami dodać mielony lub cały kminek, ziele angielskie oraz liść laurowy.
Kapusta z zasmażką?
W sieci (i nie tylko) można znaleźć wiele przepisów, w których nie zagęszcza się kapusty zasmażką. W jej miejsce dodaje się 2 łyżki kaszy jęczmiennej na początku gotowania. Możecie wypróbować także ten sposób zagęszczania kapusty.