Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?

Przepis na kapustę wigilijną

Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną kapustę.

Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?

Kapusta wigilijna: Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 250 g mrożonych borowików lub podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju lub smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • cukier do smaku

Jak ugotować kapustę wigilijną?

  1. Kiszoną kapustę dokładnie odciskamy z soku i siekamy na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 litry zimnej wody, wkładamy posiekaną kapustę, mrożone grzyby, dodajemy pieprz oraz sól. Gotujemy 45-50 minut, aż kapusta stanie się miękka.
  3. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę, którą należy zeszklić.
  4. Cebulę oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Dodajemy ją do kapusty i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  5. Przyprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, ewentualnie cukrem jeśli ktoś preferuje.

Kapusta wigilijna z grzybami mrożonymi czy suszonymi?

Ja najczęściej przygotowuję kapustę wigilijną z grzybami mrożonymi, natomiast moja teściowa wykorzystuje do niej grzyby suszone. W zależności od tego jakie grzyby posiadacie, takie możecie dodać do kapusty wigilijnej.

Jakie przyprawy do kapusty z grzybami?

Ja najczęściej do kapusty dodaję tylko sól, pieprz i ewentualnie cukier. Możesz jednak do kapusty z grzybami dodać mielony lub cały kminek, ziele angielskie oraz liść laurowy.

Kapusta z zasmażką?

W sieci (i nie tylko) można znaleźć wiele przepisów, w których nie zagęszcza się kapusty zasmażką. W jej miejsce dodaje się 2 łyżki kaszy jęczmiennej na początku gotowania. Możecie wypróbować także ten sposób zagęszczania kapusty.

Sprawdź:  Pierniczki Świąteczne

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne
Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu
Czytaj dalej
Moda
Jakie dodatki założyć do granatowej sukienki?
Granatowe sukienki są najczęściej bardzo eleganckie i wdzięczne. Ten kolor jest lżejszy optycznie od czerni, współgra wyśmienicie z każdym typem urody. Wygląda korzystnie zarówno na szatynkach i brunetkach, jak i
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki - ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej