Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle pożywny i nie zawiera niczego, co mogłoby zaszkodzić maleństwu. Nie polegaj na gotowych produktach, smaczny i zdrowy kisielek mleczny przygotujesz we własnej kuchni i zajmie ci to najwyżej kilka chwil.
Kisiel mleczny dla niemowląt – przepis na pyszny i zdrowy kisiel mleczny z żółtkiem
W miarę dorastania malec będzie poznawał nowe smaki. Nieco podrośnie, przekona się, jak pyszny jest domowy kisiel mleczny czekoladowy, ale w pierwszych miesiącach jego życia podawaj mu deser, który pożądaną słodycz uzyska dzięki przecierom owocowym.
Składniki:
- 20 g mleka modyfikowanego w proszku,
- 130 ml przegotowanej wody,
- 6 g mąki ziemniaczanej.
- 10 g żółtka.
Wykonanie:
Rozpuść sproszkowane mleko następne w niewielkiej ilości wody, trzymając się wskazówek zawartych na opakowaniu. Do pozostałej części wody wsyp mąkę ziemniaczaną i żółtko. Dokładnie wymieszaj i zagotuj wszystkie składniki. Dodaj wcześniej przygotowane mleko i jeżeli zajdzie taka konieczność – mieszankę uzupełnij przegotowaną wodą. Deser podawaj z przecierem owocowym.
Kisiel mleczny dla niemowlaka – jeden z pierwszych deserów w życiu maleństwa
Większości z nas, wspomnienie dzieciństwa przywodzi na myśl słodki smak kisielku mlecznego. To całkowicie naturalne, we wczesnych latach 90. był to jeden z najbardziej dostępnych deserów, który ze względu na swoje właściwości odżywcze był uwielbiany przez mamy, a doskonały smak sprawiał, że każdy malec konsumował go z wielkim apetytem i bez grymaszenia.
Można zatem powiedzieć, że ten deser mocno zakorzenił się w polskiej tradycji kulinarnej, która jest kultywowana do dziś. Szukasz zdrowego, pełnowartościowego deseru dla niemowlęcia? Domowy kisiel mleczny to najlepsza propozycja. Niektórzy rodzice mogą się jednak zastanawiać, o jakim deserze właściwie jest mowa? Przecież w czasach naszego dzieciństwa na stołach królował przede wszystkim pyszny budyń.
Kisiel mleczny a budyń– czym różnią się oba desery?
W tym miejscu wypada wyjaśnić tę kwestię. Budyń i mleczny kisiel to zupełnie inne desery, mimo że w mowie potocznej obie te nazwy używane są zamiennie, a to niestety błąd.
Budyń jest przygotowywany z niezbyt gęstej masy, która jest szczelnie zamykana w specjalnej formie, a następnie – gotowana w wodzie. Pozwala to uzyskać konsystencję ciasta gotowanego na parze, a sam budyń ma kształt komina z dziurą w środku, czyli wyraźnie zbliżony do tradycyjnej babki. Co istotne, prawdziwy budyń może mieć nie tylko słodki, ale i wytrawny smak, toteż w niektórych krajach stanowi samodzielne danie.
Zatem, kisiel mleczny czy budyń? Trudno powiedzieć, kiedy obie nazwy zaczęły być stosowane zamiennie, ale chcąc być precyzyjnym, gęsty deser przygotowany z mleka i skrobiowego zagęstnika należy określać nie jako budyń, a właśnie kisielek mleczny.
Rodzice pytają o kisielek mleczny
Ile kcal ma kisiel mleczny?
Na powyższe pytanie nie ma jednoznacznie trafnej odpowiedzi, bo wartość kaloryczna deseru zależy przede wszystkim od użytego przepisu, proporcji poszczególnych składników i użytych dodatków.
Jak zrobić kisiel mleczny dla niemowlaka?
Kisiel mleczny dla niemowlaka należy przygotowywać wyłącznie ze składników dostosowanych do diety najmłodszych. Mleko krowie należy zastąpić następnym, które zawiera mniej białka i sodu, za to więcej żelaza.
Kisiel mleczny – ile białka?
Zawartość protein w kisielu mlecznym jest uzależniona przede wszystkim od proporcji mleka. 100 g mleka zawiera ok. 3,4 g białka, więc porcja przygotowana z 200 ml będzie zawierała ok. 6,8 g białka. Niektóre przepisy nakazują zastosowanie żółtka jaja kurzego, które stanowi bogate źródło protein (100 g zawiera ok. 16 g białka). Należy pamiętać, że kisiel mleczny dla niemowląt, przygotowany na bazie mleka następnego, będzie miał niższą zawartość protein.
Kisiel mleczny – jak podawać?
Nie od dziś wiadomo, że jemy także oczyma, a ta zasada doskonale odnosi się do najmłodszych smakoszów. Kisielek mleczny najlepiej podawać w miseczce lub salaterce, delikatnie skropiony syropem owocowym, czekoladowym lub waniliowym. Do dekoracji można też użyć kawałków owoców (np. truskawek), listków mięty, bitej śmietany, dżemu lub ciastek, np. biszkoptów. Kisiel dla niemowlaka można natomiast podawać z przecierem owocowym.
Zobacz też:
- Rozszerzania diety niemowlaka: co pierwsze podać dziecku?
- Kasza manna dla niemowlaka (grysik pszenny): Od kiedy? Ile i z czym podawać kaszę manną?
- Kisiel dla niemowlaka: w którym miesiącu można go podawać? Przepisy na domowy kisiel dla niemowląt
- Dieta niemowlaka w 7 miesiącu
- Jajko dla niemowlaka: Od kiedy, ile i jak podać?
- Zupa pomidorowa dla niemowlaka: Od kiedy podawać? [PRZEPISY]
- Kasza jaglana dla niemowlaka: Od kiedy? Ile? Z czym podawać? Przepisy
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Menu na urodziny dziecka
Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...
Czytaj dalej →Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? Niezawodny trik Magdy Gessler na chrupiącą skórkę
Na słodko, na słono czy jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Placki to jeden z najsłynniejszych przysmaków kuchni polskiej. Co zrobić, aby nie ciemniały? Z rozwiązaniem przychodzi Magda...
Czytaj dalej →Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Szparagi to warzywa, których sezon przypada na początkowe miesiące lata. Ogromne ilości tych zielonych łodyg zobaczysz w sklepie już w maju. W odróżnieniu od sezonowych owoców, świetnie sprawdzają się w...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki
Grzane wino to trunek, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą. W chłodniejszych miesiącach chętnie po niego sięgamy ze względu na rozgrzewającej właściwości i pyszny, charakterystyczny smak. Nie ma...
Czytaj dalej →Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą – złoty przepis...
Czytaj dalej →Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →Obiad na Wielką Sobotę. Ciekawe pomysły na tradycyjne dania! Czy trzeba pościć?
W Polsce Wielka Sobota jest dniem szczególnym. Zgodnie z tradycją wierni udają się do kościołów na uroczyste święcenie koszyczków z symbolicznymi pokarmami. Wiele osób starym zwyczajem przestrzega wówczas postu i...
Czytaj dalej →Dzieciaki gotują: proste przepisy dla małych kucharzy
Kuchnia to doskonałe miejsce na wykorzystanie dziecięcej ciekawości i pomysłowości. Można tu wypróbowywać nowe składniki i triki kulinarne oraz odkrywać nowe smaki. Można też wykazać się kreatywnością i np. ciasteczkom...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Jak zrobić makiełki na Wigilię? Przepis na tę tradycyjną potrawę jest wyjątkowo prosty. W czym tkwi jego sekret?
W okresie świątecznym chętnie sięgamy po tradycyjne, rodzinne przepisy. Chociaż na wigilijnym stole jest kilka zwyczajowych potraw znanych w całej Polsce, to jednak poszczególne regiony mają swoje własne przysmaki. Taka...
Czytaj dalej →Te domowe lody truskawkowe to fit hit! Zrobisz je z 3 składników. Smakują obłędnie
Najprostsze lody domowe są najsmaczniejsze. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele, aby smak zachwycił zarówno starszych, jak i młodszych. Jak zrobić lody truskawkowe bez żółtka? Poznaj sprawdzone przepisy. Lato zbliża...
Czytaj dalej →Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach? Sprawdź przepis!
Ryby w zalewie octowej to jedno z dań cieszących się w Polsce ogromną popularnością. Potrawę chętnie przygotowuje się zwłaszcza w okresie Świąt, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji....
Czytaj dalej →Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?
Jak zakisić barszcz czerwony? To pytanie pojawia się najczęściej przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to barszcz z uszkami jest niekiedy daniem definiującym wieczerzę wigilijną. Barszcz z gotowanych buraków również jest...
Czytaj dalej →Babka drożdżowa [Łatwy przepis]
Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...
Czytaj dalej →Przekąski dla dzieci na sylwestra. Jakie menu dla dzieci na sylwestra?
Sylwester to wyjątkowa data dla większości z nas. Nie tylko dorośli i młodzież lubią świętować zakończenie mijającego roku. Za tą tradycją przepadają również (a może przede wszystkim!) najmłodsi. Zwyczaje związane...
Czytaj dalej →Ciekawe pomysły na zaręczyny
Zanim nastąpi sakramentalne „tak” przed ołtarzem, zawiązują się tak zwane zaręczyny. Chłopak prosi swoją dziewczynę o rękę wręczając jej pierścionek zaręczynowy. Jest to część tradycji oraz bardzo ważny moment w...
Czytaj dalej →Piosenki dla rodziców
Pary Młode organizujące wesele prawie zawsze chcą podczas przyjęcia podziękować swoim rodzicom za trud włożony w wychowanie oraz pomoc w przygotowaniu przyjęcia. Podczas podziękowania dla rodziców najczęściej wręczane są upominki...
Czytaj dalej →Przygotowania do ślubu – od czego zacząć?
Zaręczyliście się, powiadomiliście o tym fakcie rodzinę i co dalej? Od czego zacząć przygotowania do ślubu? Co jest ważne, a co mniej? Zobaczcie! Wbrew pozorom przygotowania do ślubu nie są łatwe....
Czytaj dalej →