Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?

Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle pożywny i nie zawiera niczego, co mogłoby zaszkodzić maleństwu. Nie polegaj na gotowych produktach, smaczny i zdrowy kisielek mleczny przygotujesz we własnej kuchni i zajmie ci to najwyżej kilka chwil. 

Kisiel mleczny dla niemowląt – przepis na pyszny i zdrowy kisiel mleczny z żółtkiem

W miarę dorastania malec będzie poznawał nowe smaki. Nieco podrośnie, przekona się, jak pyszny jest domowy kisiel mleczny czekoladowy, ale w pierwszych miesiącach jego życia podawaj mu deser, który pożądaną słodycz uzyska dzięki przecierom owocowym.

Składniki:

  • 20 g mleka modyfikowanego w proszku,
  • 130 ml przegotowanej wody,
  • 6 g mąki ziemniaczanej.
  • 10 g żółtka.

Wykonanie:

Rozpuść sproszkowane mleko następne w niewielkiej ilości wody, trzymając się wskazówek zawartych na opakowaniu. Do pozostałej części wody wsyp mąkę ziemniaczaną i żółtko. Dokładnie wymieszaj i zagotuj wszystkie składniki. Dodaj wcześniej przygotowane mleko i jeżeli zajdzie taka konieczność – mieszankę uzupełnij przegotowaną wodą. Deser podawaj z przecierem owocowym. 

Kisiel mleczny dla niemowlaka – jeden z pierwszych deserów w życiu maleństwa

Większości z nas, wspomnienie dzieciństwa przywodzi na myśl słodki smak kisielku mlecznego. To całkowicie naturalne, we wczesnych latach 90. był to jeden z najbardziej dostępnych deserów, który ze względu na swoje właściwości odżywcze był uwielbiany przez mamy, a doskonały smak sprawiał, że każdy malec konsumował go z wielkim apetytem i bez grymaszenia.

Można zatem powiedzieć, że ten deser mocno zakorzenił się w polskiej tradycji kulinarnej, która jest kultywowana do dziś. Szukasz zdrowego, pełnowartościowego deseru dla niemowlęcia? Domowy kisiel mleczny to najlepsza propozycja. Niektórzy rodzice mogą się jednak zastanawiać, o jakim deserze właściwie jest mowa? Przecież w czasach naszego dzieciństwa na stołach królował przede wszystkim pyszny budyń. 

Kisiel mleczny a budyń– czym różnią się oba desery?

W tym miejscu wypada wyjaśnić tę kwestię. Budyń i mleczny kisiel to zupełnie inne desery, mimo że w mowie potocznej obie te nazwy używane są zamiennie, a to niestety błąd

Budyń jest przygotowywany z niezbyt gęstej masy, która jest szczelnie zamykana w specjalnej formie, a następnie – gotowana w wodzie. Pozwala to uzyskać konsystencję ciasta gotowanego na parze, a sam budyń ma kształt komina z dziurą w środku, czyli wyraźnie zbliżony do tradycyjnej babki. Co istotne, prawdziwy budyń może mieć nie tylko słodki, ale i wytrawny smak, toteż w niektórych krajach stanowi samodzielne danie

Zatem, kisiel mleczny czy budyń? Trudno powiedzieć, kiedy obie nazwy zaczęły być stosowane zamiennie, ale chcąc być precyzyjnym, gęsty deser przygotowany z mleka i skrobiowego zagęstnika należy określać nie jako budyń, a właśnie kisielek mleczny.

Rodzice pytają o kisielek mleczny

Ile kcal ma kisiel mleczny?

Na powyższe pytanie nie ma jednoznacznie trafnej odpowiedzi, bo wartość kaloryczna deseru zależy przede wszystkim od użytego przepisu, proporcji poszczególnych składników i użytych dodatków.

Jak zrobić kisiel mleczny dla niemowlaka?

Kisiel mleczny dla niemowlaka należy przygotowywać wyłącznie ze składników dostosowanych do diety najmłodszych. Mleko krowie należy zastąpić następnym, które zawiera mniej białka i sodu, za to więcej żelaza.

Kisiel mleczny – ile białka?

Zawartość protein w kisielu mlecznym jest uzależniona przede wszystkim od proporcji mleka. 100 g mleka zawiera ok. 3,4 g białka, więc porcja przygotowana z 200 ml będzie zawierała ok. 6,8 g białka. Niektóre przepisy nakazują zastosowanie żółtka jaja kurzego, które stanowi bogate źródło protein (100 g zawiera ok. 16 g białka). Należy pamiętać, że kisiel mleczny dla niemowląt, przygotowany na bazie mleka następnego, będzie miał niższą zawartość protein. 

Kisiel mleczny – jak podawać?

Nie od dziś wiadomo, że jemy także oczyma, a ta zasada doskonale odnosi się do najmłodszych smakoszów. Kisielek mleczny najlepiej podawać w miseczce lub salaterce, delikatnie skropiony syropem owocowym, czekoladowym lub waniliowym. Do dekoracji można też użyć kawałków owoców (np. truskawek), listków mięty, bitej śmietany, dżemu lub ciastek, np. biszkoptów. Kisiel dla niemowlaka można natomiast podawać z przecierem owocowym.  

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Co na drugie śniadanie do szkoły?

Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...

Czytaj dalej →
Urodziny, Przepisy Kulinarne

Menu na urodziny dziecka

Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Ciasta fit i inne zdrowe słodycze

Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Kleik ryżowy na wodzie lub mleku

Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie....

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak rozbudzić ciekawość dziecka?

Wiosna to doskonały moment, by nasze dzieci odkrywały świat i tym samym poznawały siebie samych. Rozbudzone: ciekawość świata, energia i pasja sprawią, że także w dorosłym życiu podążą za tym,...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć...

Czytaj dalej →
Zakupy

Buty jesienne dla dzieci

Buty jesienne dla dzieci to zakup warty wcześniejszego przemyślenia. Jesień to trudna pora roku pod kątem dobrania odpowiedniej odzieży i obuwia. Muszą one nie tylko chronić przed chłodem, wiatrem czy...

Czytaj dalej →
Niemowlę, Przedszkolak, Starsze dziecko

Książeczka zdrowia dziecka

Książeczka zdrowia dziecka jest to dokument dla dzieci (od 0 do 8 roku życia), który wydaje nam szpital zaraz po urodzeniu się maleństwa. Jest to również książeczka szczepień dziecka, ponieważ...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general