Błyskawiczne ciasto z jabłkami lekkie jak chmurka. Sekret to jeden składnik
Delikatne ciasto jabłkowe, które świetnie sprawdzi się na lato. Niemożliwe? Koniecznie musisz wykorzystać ten niezwykły przepis, który sprawi, że na nowo rozsmakujesz się w jabłeczniku. Jest prosty, tani i świetnie sprawdzi się do poczęstowania gości. Wystarczy jeden tajemniczy składnik, a powstanie idealne, lekkie ciasto, na które skuszą się nawet osoby będące na diecie.

Tajemniczy składnik
Składnik, któremu zawdzięczysz lekkość smaku to białko jaj. Żółtka, które zostaną z tego przepisu, możesz użyć do innego celu, np. zrobić babkę, suflety czy creme brulee. Do tego ciasta nie będą ci potrzebne. Wystarczą jedynie białka, które nadają idealną lekkość ciastu. W porównaniu do zwykłego biszkopta całość będzie bardziej pulchna, delikatna i mniej kaloryczna.
To świetny przepis dla wszystkich, którym zależy na czasie. To lekkie jak chmurka ciasto jabłkowe przygotujesz w kilka minut, a potem po prostu przyjdzie Ci poczekać, aż piekarnik zrobi swoje.
Zobacz: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką
Składniki na ciasto jabłkowe z białkami
Przed zabraniem się za pieczenie warto udać się na zakupy. Składniki są niedrogie i dostępne w każdym osiedlowym sklepie. Do stworzenia całego lekkiego ciasta z jabłkami potrzebujesz:
- 1 duże jabłko, najlepiej twarde i słodko-kwaśne, np. Golster, Jonagold, Spartan czy Ligol,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklankę oleju rzepakowego,
- 0,5 szklanki mleka bądź napoju roślinnego,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 1.5 szklanki cukru bądź 1 szklanka słodzika, typu erytrytol,
- szczypty soli.
Wykonanie ciasta krok po kroku
Krok 1 – Przed przygotowaniem masy z białkami zetrzyj jabłko na tarce. Nie musisz go obierać, wystarczy dobrze je umyć. Jeśli jednak skórka jest twarda albo wygląda na uszkodzoną czy pomarszczoną, pozbądź się jej. Starte jabłko polej kilkoma kropelkami cytryny, aby owoc nie tracił swojego koloru.
W tym samym momencie możesz włączyć już piekarnik, aby spokojnie się nagrzewał. Wymagana temperatura to 160 stopni, przy ustawieniu góra-dół.
Krok 2 – Następnie zabierz się za ubijanie białek. To podstawa tego ciasta. Zrób to w czystej, wysuszonej misce. Jeśli pudełko będzie mokre bądź chociaż trochę brudne, białka na pewno się nie ubiją. Przed wrzuceniem składników do miski dokładnie osusz ją ręcznikiem papierowym. Następnie oddziel żółtka od białek. Nieużywane w tym cieście jabłkowym części wykorzystaj do innego przepisu. Nie musisz tego robić od razu. Żółtka świetnie przechowują się w lodówce, a dodatkowo można ja zamrozić i wykorzystać, gdy będą potrzebne.
Krok 3 – Do białek dodaj szczyptę soli. Zacznij ubijać i stopniowo dodawaj cały cukier. Najlepiej wsypuj po łyżce, za każdym razem upewniając się, że wcześniejsza porcja zdążyła się odpowiednio wymieszać.
Krok 4 – Gotowe białka są śnieżnobiałe, sztywne i nie mają widocznych grud cukru. Pamiętaj również o tym, żeby ich za długo nie ubijać, ponieważ może to przynieść odwrotny efekt od oczekiwanego. Przy za długiej pracy miksera czy też trzepaczki białka mogą stwardnieć, co zmniejszy szanse na lekkość ciasta.
Krok 5 – Po ubiciu białek czas dodać do nich mleko i olej. Ważne, żeby oba te składniki były w temperaturze pokojowej. Dobrym pomysłem będzie stopniowe wlewanie, każdego z płynów, jednocześnie mieszając całość z białkami. Do tego zadania świetnie sprawdzi się zwykła łyżka albo silikonowa łopatka. Mieszać musisz delikatnie, aby ubite białka nie straciły znacząco na swojej objętości.
Krok 6 – Po wymieszaniu mokrych składników czas na suche. Dorzuć mąkę i proszek do pieczenia do miski, a następnie kontynuuj mieszanie. Pamiętaj, aby nie korzystać z żadnych mikserów, robotów kuchennych ani blenderów. To muszą być powolne, stopniowe ruchy, które idealnie zmiksują całość, ale nie uszkodzą ubitych białek.
Krok 7 – Wcześniej starte jabłko dodaj do przygotowanego ciasta. Wymieszaj delikatnie całość, aby owoc idealnie rozłożył się w przygotowanej masie.
Krok 8 – Przelej ciasto do formy. Świetnie do tego nada się keksówka bądź wąska forma do babki. Najlepiej blachę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Możesz jednak postawić na papier do pieczenia albo na silikonową formę. Tej ostatniej nie trzeba w żaden sposób zabezpieczać, a upieczone ciasto wyjdzie z niej bez problemu.
Krok 9 – Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika, na 30 min – 160 stopni, przy ustawieniu góra-dół.
Sprawdź też:
Usłyszysz je na każdym placu zabaw. Te imiona na M Polacy uwielbiają! Ranking zaskakuje
Prawie każdy spożywa go źle. Ten sposób jedzenia czosnku szokuje, a jest najbardziej wartościowy
Tajemniczy symbol na ciałach młodych Polek. Amulet czy zabobon?
To imię od wieków funkcjonuje w dwóch wariantach, ale mają jedno zdrobnienie. Wśród Polaków trwa dyskusja, która wersja jest ładniejsza.
Sięgnęłam do apteczki i odplamiłam ulubione skarpetki. Mama pytała, czy są nowe i nie mogła uwierzyć
Baśniowe imiona dla dziewczynek znowu na topie. Wszystkie na tę samą literę
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Błyskawiczne ciasto z jabłkami lekkie jak chmurka. Sekret to jeden składnik
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem