Wspólne przygotowywanie deserów – pieczenie ciasteczek, mazurków czy serników to już coroczna, wielkanocna tradycja w wielu polskich domach. Trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez pięknie udekorowanych słodkości. To nie tylko pyszny smakołyk, ale także wspaniała świąteczna ozdoba – w końcu zarówno mazurka, jak i kruche ciastka można wyposażyć w ozdobne, tematyczne elementy. Planujesz przedświąteczne pieczenie? Może wspólnie z dziećmi? Wypróbuj ten prosty przepis na ciasteczka wielkanocne z lukrem! Nie potrzeba wiele wysiłku, aby cieszyć się ich wspaniałym smakiem!
Ciasteczka wielkanocne z lukrem
Wspólnie przygotowane ciasta i ciasteczka na Wielkanoc zawsze cieszą i smakują bardziej, niż te kupione w sklepie. Przygotowywanie słodkich smakołyków to nie tylko tradycja, ale także po prostu dobra zabawa, szczególnie jeśli robimy to wspólnie z dziećmi. W przypadku mazurków czy ciasteczek najważniejszym i dającym najwięcej frajdy momentem jest oczywiście dekorowanie. Najlepiej wykorzystać w tym celu lukier w różnych kolorach. Można wykonać go samodzielnie lub kupić gotowy w specjalnych opakowaniach, co z pewnością usprawni cały proces.
Do dekoracji polukrowanych ciasteczek można zaopatrzyć się dodatkowo w specjalne gadżety. Tuż przed świętami na sklepowych półkach pojawia się mnóstwo składników – np. wszelkiego rodzaju kolorowe posypki o różnych kształtach i wzorach (mogą np. przypominać perły). Można użyć do ozdoby także czekoladowych literek lub specjalnych pisaków wyposażonych w jadalny „atrament”. Dekoracja ciasteczek to tak naprawdę kwestia wyłącznie naszej kreatywności.
Jeśli zaś chodzi o kształt ciasteczek, ogranicza nas znów wyłącznie wyobraźnia. Jednak ze względu na okazję, czyli Wielkanoc, można wybrać formy nawiązujące do najważniejszych symboli tych świąt – np. jajko, zajączek czy króliczek.
Zobacz: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła
Prosty przepis na pyszne kruche ciastka na Wielkanoc
Wielkanoc to zazwyczaj ogrom przygotowań, zwłaszcza w kuchni, ale nie tylko. Czeka nas często także mnóstwo sprzątania czy dekorowania. Aby ułatwić sobie nieco życie i przyspieszyć cały proces, poszukujemy w internecie przepisów prostych w wykonaniu, ale jednocześnie smacznych i sprawdzonych. Ten przytoczony poniżej taki właśnie jest. Receptura ta doskonale nada się także w sytuacji, kiedy planujesz wspólne gotowanie z dziećmi – jest on bowiem na tyle nieskomplikowany, że bez problemu poradzą sobie z nim nawet najmłodsze pociechy.
Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru pudru oraz 3 łyżki cukru
- około 2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Sposób przygotowania (przepis pochodzi z bloga Kolorowo Torcikowo):
- zimne masło kroimy w kostkę,
- mieszamy mąkę z cukrem, cukrem pudrem oraz odrobiną soli,
- następnie suchą mieszkankę łączymy z masłem i całość dokładnie mieszamy (ewentualnie siekamy nożem),
- dodajemy jajko,
- następnie zagniatamy przygotowaną masę,
- uformowane w kulę ciasto owijamy w folię aluminiową i chowamy na minimum godzinę do lodówki,
- po odczekaniu wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm,
- z rozwałkowanego ciasta wycinamy dowolne kształty,
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasteczka mniej więcej do 10 min, aż osiągną złotą barwę,
- następnie rozpoczynamy dekorowanie ciasteczek wielkanocnych lukrem.
Zobacz też: