Te ciasteczka wielkanocne z lukrem to hit! Wystarczą 4 składniki i 10 minut w piekarniku ciasteczka wielkanocne z lukrem

Te ciasteczka wielkanocne z lukrem to hit! Wystarczą 4 składniki i 10 minut w piekarniku

Wspólne przygotowywanie deserów – pieczenie ciasteczek, mazurków czy serników to już coroczna, wielkanocna tradycja w wielu polskich domach. Trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez pięknie udekorowanych słodkości. To nie tylko pyszny smakołyk, ale także wspaniała świąteczna ozdoba – w końcu zarówno mazurka, jak i kruche ciastka można wyposażyć w ozdobne, tematyczne elementy. Planujesz przedświąteczne pieczenie? Może wspólnie z dziećmi? Wypróbuj ten prosty przepis na ciasteczka wielkanocne z lukrem! Nie potrzeba wiele wysiłku, aby cieszyć się ich wspaniałym smakiem!

Ciasteczka wielkanocne z lukrem

Wspólnie przygotowane ciasta i ciasteczka na Wielkanoc zawsze cieszą i smakują bardziej, niż te kupione w sklepie. Przygotowywanie słodkich smakołyków to nie tylko tradycja, ale także po prostu dobra zabawa, szczególnie jeśli robimy to wspólnie z dziećmi. W przypadku mazurków czy ciasteczek najważniejszym i dającym najwięcej frajdy momentem jest oczywiście dekorowanie. Najlepiej wykorzystać w tym celu lukier w różnych kolorach. Można wykonać go samodzielnie lub kupić gotowy w specjalnych opakowaniach, co z pewnością usprawni cały proces.

Do dekoracji polukrowanych ciasteczek można zaopatrzyć się dodatkowo w specjalne gadżety. Tuż przed świętami na sklepowych półkach pojawia się mnóstwo składników – np. wszelkiego rodzaju kolorowe posypki o różnych kształtach i wzorach (mogą np. przypominać perły). Można użyć do ozdoby także czekoladowych literek lub specjalnych pisaków wyposażonych w jadalny „atrament”. Dekoracja ciasteczek to tak naprawdę kwestia wyłącznie naszej kreatywności.

Jeśli zaś chodzi o kształt ciasteczek, ogranicza nas znów wyłącznie wyobraźnia. Jednak ze względu na okazję, czyli Wielkanoc, można wybrać formy nawiązujące do najważniejszych symboli tych świąt – np. jajko, zajączek czy króliczek.

Zobacz: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła

Prosty przepis na pyszne kruche ciastka na Wielkanoc

Wielkanoc to zazwyczaj ogrom przygotowań, zwłaszcza w kuchni, ale nie tylko. Czeka nas często także mnóstwo sprzątania czy dekorowania. Aby ułatwić sobie nieco życie i przyspieszyć cały proces, poszukujemy w internecie przepisów prostych w wykonaniu, ale jednocześnie smacznych i sprawdzonych. Ten przytoczony poniżej taki właśnie jest. Receptura ta doskonale nada się także w sytuacji, kiedy planujesz wspólne gotowanie z dziećmi – jest on bowiem na tyle nieskomplikowany, że bez problemu poradzą sobie z nim nawet najmłodsze pociechy.

Składniki:

  • 200 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru pudru oraz 3 łyżki cukru
  • około 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania (przepis pochodzi z bloga Kolorowo Torcikowo):

  • zimne masło kroimy w kostkę,
  • mieszamy mąkę z cukrem, cukrem pudrem oraz odrobiną soli,
  • następnie suchą mieszkankę łączymy z masłem i całość dokładnie mieszamy (ewentualnie siekamy nożem),
  • dodajemy jajko,
  • następnie zagniatamy przygotowaną masę,
  • uformowane w kulę ciasto owijamy w folię aluminiową i chowamy na minimum godzinę do lodówki,
  • po odczekaniu wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm,
  • z rozwałkowanego ciasta wycinamy dowolne kształty,
  • rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasteczka mniej więcej do 10 min, aż osiągną złotą barwę,
  • następnie rozpoczynamy dekorowanie ciasteczek wielkanocnych lukrem.

Zobacz też: