Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?

Olej zamiast masła do ciasta to idealne rozwiązanie, jeśli akurat nie ma się masła w domu. Płynne oleje roślinne znakomicie się sprawdzają jako zastępstwo czy to masła, czy też margaryny. Czy oliwa zamiast oleju do ciasta również się sprawdzi? Jak zastąpić masło olejem, żeby proporcje się zgadzały? Na wszystkie te pytania zainteresowani znajdą odpowiedzi w artykule!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Zamiast masła do ciasta można dać margarynę, olej, awokado lub banany.
  • Zamiast margaryny do ciasta można dodać masło, oliwę lub olej - na przykład kokosowy czy rzepakowy.

Olej zamiast masła do ciasta

Czy zamiast masła można użyć oleju? Można! Jest to bardzo dobre rozwiązanie, kiedy chcemy coś upiec, a nie mamy w domu ani odrobiny masła. Zamiast niego przyda się olej rzepakowy, słonecznikowy czy orzechowy – to bardzo dobre zamienniki, o delikatnym smaku. Bardzo smaczny jest też olej z pestek winogron. Masło można również zastąpić olejem kokosowym. 

Sprawdź: Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście?

Co zamiast masła do ciasta?

Zamiana masła na olej jest dobrym pomysłem, gdy nie mamy go w domu, a jest potrzebny do wypieku. Zamiennikiem masła może być też purée bananowe. Jest to w dodatku zamiennik zdrowszy! Banany wystarczy rozgnieść widelcem lub zmiksować. W wypiekach można zastąpić masło również innym owocem – awokado! Jedna łyżeczka masła to jedna łyżeczka awokado. Taki dodatek sprawdza się przede wszystkim w wypiekach, które mają w składzie kakao – kryje ono zielony kolor tego owocu. 

Zobacz też: Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?

Co zamiast margaryny do ciasta?

Olej zamiast masła świetnie sprawdzi się w przeróżnych wypiekach. Wiele osób zastanawia się jednak czy jest to także dobry zamiennik dla margaryny. Margaryna jest alternatywą dla masła, więc możemy je stosować zamiennie – jeśli więc olej może zastąpić masło, to również może zastąpić margarynę. Znakomitym zamiennikiem dla niej jest również olej kokosowy. To produkt, który nadaje się do pieczenia i w dodatku jest bardzo zdrowy! Podnosi poziom dobrego cholesterolu, a przy tym jest pełen antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Olej kokosowy jest świetnym zamiennikiem, jeśli w przepisie tłuszcz ma być w formie stałej. Jeśli zaś ma być rozpuszczony, doskonałym zamiennikiem będzie oliwa!

Zobacz też: Niedopieczone potrawy – Czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet?

Przelicznik masła na olej – ile oleju zamiast masła?

Bez trudu może powstać pyszne, kruche ciasto z olejem zamiast masła, albo każde inne ciasto. Olej jest świetnym zamiennikiem, jednak trzeba go dodać w odpowiednich proporcjach. Wiele osób zastanawia się “50 g masła, ile to oleju?”, albo “kostka masła – ile to oleju?”. Ciasto z olejem zamiast masła uda się tylko jeśli proporcje zostaną zachowane! Warto więc wiedzieć, że oleju należy dać nieco mniej. W maśle najczęściej mamy 82% tłuszczu. Olej to oczywiście 100% tłuszczu. Trzeba zatem zmniejszyć jego ilość – na przykład gdy do ciasta dodaje się 200 g masła (kostka), dodajemy 150 ml oleju. Niektórzy wprost przeliczają gramy na mililitry, pamiętając iż w jednej łyżce mieści się 15 g oleju. Specjaliści polecają zaś stosować następujący zamiennik: 100 g masła to 3-4 łyżki oleju.

Sprawdź: Czym zastąpić śmietan fix?

Przelicznik margaryny na olej – Ile oleju zamiast margaryny?

Zamiana margaryny na olej wygląda podobnie jak w przypadku zamiany masła na olej. Ciasta z olejem zamiast margaryny są tak samo pyszne – trzeba tylko odpowiednio odmierzyć jego ilość. Kostka margaryny – ile to oleju? Większość osób poleca dodać zamiast niej szklankę oleju. 

Sprawdź: Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba

Przepis na ciasto z olejem zamiast margaryny

Z powodzeniem można dodać olej zamiast margaryny do ciasta. Na oleju można zrobić biszkopt, ciasto z owocami i ciasto kakaowe. To zresztą tylko część możliwości! Najprostsze ciasto z olejem można wykonać ubijając 5 jajek z 1 szklanką cukru i cukrem wanilinowym, a następnie dodając do nich 12 łyżek oleju i całość mieszając. Do mieszanki dodajemy jeszcze mąkę (2 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia (1,5 łyżeczki) i intensywnie mieszamy. Później dodajemy zapach cytrynowy i pokrojone jabłka. Całość pieczemy przez 40 minut. 

Zobacz też: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?

Rodzice pytają co można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?

Czy margarynę można zastąpić olejem?

Tak, margaryna może jak najbardziej zostać zastąpiona dowolnym olejem. 

Czym zastąpić margarynę?

Margarynę można zastąpić olejem rzepakowym, słonecznikowym czy kokosowym. Można również zastąpić ją masłem. 

Jak zamienić masło na olej w cieście?

Zwykle stosuje się przelicznik: 100 g masła to 3-4 łyżki oleju. Pół kostki masła – ile to oleju? Właśnie 3-4 łyżki. Dodając zamiast masła olej do ciasta można też dać go nieco więcej, pamiętając że w 1 łyżce oleju mieści się 15 g. Sprawdzi się też margaryna zamiast masła – do ciasta kruchego i innych wypieków. Olej zamiast masła do ciasta to doskonała alternatywa, gdy nie mamy go w lodówce, a chcemy upiec coś dobrego!

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo