Jak zrobić lukier maślany z cukrem pudrem?

Szybki i prosty przepis na lukier maślany, który idealnie pasuje do babki wielkanocnej oraz innych podobnych ciast. Dowiedz się jak zrobić lukier z cukru pudru i masła oraz jak go w razie potrzeby rozrzedzić.

Jak zrobić lukier maślany z cukrem pudrem?

Składniki potrzebne na lukier maślany z cukrem pudrem:

  • 25 gramów masła
  • 2 łyżeczki wody
  • 200 gramów cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  2. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (naczynie nie może dotykać wody).
  3. Czekamy chwilę aż masło się rozpuści.
  4. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego i błyszczącego lukru.

Jak rozrzedzić lukier maślany?

Jeśli nasz lukier do babki wyjdzie zbyt gęsty, to możemy dolać do miski jeszcze 1-2 łyżeczki wody i dokładnie wymieszać. Natomiast jeśli lukier wyszedł wam zbyt rzadki, to wystarczy do niego dosypać odrobinę więcej cukru pudru.


Sprawdź: Prosty przepis na pyszną drożdżową babkę wielkanocną >>


Lukier maślany do babki wielkanocnej
Lukier maślany idealnie pasuje do babki wielkanocnej.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne
Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak
Czytaj dalej
Newsy
Dorośli zepsuli dzieciom zabawę w wielkanocne "szukanie jajek"
To chyba jakieś... jaja (i to nieświąteczne). Tak swój wpis na blogu rozpoczął Krzysztof Turzański, wiceprezydent Piekar Śląskich. Trudno się z nim nie zgodzić po przeczytaniu relacji z imprezy, którą
Czytaj dalej