Jak zrobić lukier maślany z cukrem pudrem?

Szybki i prosty przepis na lukier maślany, który idealnie pasuje do babki wielkanocnej oraz innych podobnych ciast. Dowiedz się jak zrobić lukier z cukru pudru i masła oraz jak go w razie potrzeby rozrzedzić.

Składniki potrzebne na lukier maślany z cukrem pudrem:

  • 25 gramów masła
  • 2 łyżeczki wody
  • 200 gramów cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  2. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (naczynie nie może dotykać wody).
  3. Czekamy chwilę aż masło się rozpuści.
  4. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego i błyszczącego lukru.

Jak rozrzedzić lukier maślany?

Jeśli nasz lukier do babki wyjdzie zbyt gęsty, to możemy dolać do miski jeszcze 1-2 łyżeczki wody i dokładnie wymieszać. Natomiast jeśli lukier wyszedł wam zbyt rzadki, to wystarczy do niego dosypać odrobinę więcej cukru pudru.


Sprawdź: Prosty przepis na pyszną drożdżową babkę wielkanocną >>


Lukier maślany do babki wielkanocnej
Lukier maślany idealnie pasuje do babki wielkanocnej.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo