Szybki i prosty przepis na lukier maślany, który idealnie pasuje do babki wielkanocnej oraz innych podobnych ciast. Dowiedz się jak zrobić lukier z cukru pudru i masła oraz jak go w razie potrzeby rozrzedzić.
Składniki potrzebne na lukier maślany z cukrem pudrem:
- 25 gramów masła
- 2 łyżeczki wody
- 200 gramów cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przekładamy do żaroodpornego naczynia.
- Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (naczynie nie może dotykać wody).
- Czekamy chwilę aż masło się rozpuści.
- Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego i błyszczącego lukru.
Jak rozrzedzić lukier maślany?
Jeśli nasz lukier do babki wyjdzie zbyt gęsty, to możemy dolać do miski jeszcze 1-2 łyżeczki wody i dokładnie wymieszać. Natomiast jeśli lukier wyszedł wam zbyt rzadki, to wystarczy do niego dosypać odrobinę więcej cukru pudru.
Sprawdź: Prosty przepis na pyszną drożdżową babkę wielkanocną >>