Szybki i prosty przepis na lukier maślany, który idealnie pasuje do babki wielkanocnej oraz innych podobnych ciast. Dowiedz się jak zrobić lukier z cukru pudru i masła oraz jak go w razie potrzeby rozrzedzić.



Składniki potrzebne na lukier maślany z cukrem pudrem:

  • 25 gramów masła
  • 2 łyżeczki wody
  • 200 gramów cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  2. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (naczynie nie może dotykać wody).
  3. Czekamy chwilę aż masło się rozpuści.
  4. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego i błyszczącego lukru.

Jak rozrzedzić lukier maślany?

Jeśli nasz lukier do babki wyjdzie zbyt gęsty, to możemy dolać do miski jeszcze 1-2 łyżeczki wody i dokładnie wymieszać. Natomiast jeśli lukier wyszedł wam zbyt rzadki, to wystarczy do niego dosypać odrobinę więcej cukru pudru.


Sprawdź: Prosty przepis na pyszną drożdżową babkę wielkanocną >>


Lukier maślany do babki wielkanocnej

Lukier maślany idealnie pasuje do babki wielkanocnej.