Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Nie ulega wątpliwości, że w tradycyjnej polskiej kuchni ziemniaki odgrywają bardzo ważną rolę. Przygotowujemy je w różnych postaciach i każda z nich ma swoich wiernych fanów. Jednym z najpopularniejszych przysmaków są placki ziemniaczane. Ich zaletą jest nie tylko przepyszny smak, ale także łatwość przygotowania. Można je podawać na słodko, na słono lub bez dodatków, w zależności od osobistych preferencji. Wszyscy ich wielbiciele zgadzają się jednak, jak ważna jest panierka. Sprawdź, co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące.

Jak zrobić dobre, chrupiące placki ziemniaczane?
Chociaż pozornie przepis na placki ziemniaczane nie wydaje się specjalnie skomplikowany, to jednak nie zawsze – mimo starań – osiągamy zamierzony efekt. Dla fanów tego specjału liczy się bowiem nie tylko pyszny smak, ale także odpowiednia chrupkość, której czasami nie udaje się uzyskać. Nie każdy ma świadomość, że przygotowanie idealnych placków zaczyna się już w momencie wybrania składników. Zdecydowanie najlepiej sprawdzą się stare ziemniaki, należące do odmian mączystych ze względu na dużą zawartość skrobii i niewielką ilość wody. Dzięki temu masa startych kartofli będzie miała bardziej zwartą konsystencję i nie będzie konieczne dodawanie większych ilości mąki. Jej nadmiar może spowodować, że placki wyjdą twarde i niesmczne.
Co ciekawe, na poziom chrupkości ma wpływ również sposób ścierania ziemniaków. Im grubszych oczek na tarce użyjemy, tym mniej wody wytrąci się podczas całego procesu. Dzięki czemu znów ograniczymy ilość dodatku mąki, a starte duże kawałki usmażą się bardziej na chrupiąco.
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Kluczem do uzyskania chrupiących placków ziemniaczanych jest jednak przede wszystkim odpowiedni sposób smażenia. Najlepiej robić to na patelni o grubym dnie, ponieważ olej na niej rozgrzewa się równomiernie. Pamiętajmy również, że olej powinien osiągnąć wystarczająco wysoką temperaturę. Aby to sprawdzić, należy umieścić na patelni odrobinę ciasta – delikatnie przyrumienione brzegi i skwierczący olej będą oznaką, że temperatura jest optymalna.
Szczególnie polecane do smażenia placków ziemniaczanych są oleje roślinne, np. rzepakowy czy słonecznikowy. Autorzy przepisów przestrzegają, że nie powinno być go na patelni zbyt dużo, ponieważ masa ziemniaczana wchłonie jego nadmiar, co również spowoduje mniejszą kruchość. Po usmażeniu warto dodatkowo odsączyć placki z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego – wystarczy je na nim wyłożyć, ale lepiej nie przykrywać, aby mogły spokojnie odparować.
Sprawdź: Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?
Placki ziemniaczane smaży się zazwyczaj na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na każdej ze stron. Pamiętajmy, że ilość oleju musi być optymalna. Jeśli będzie go za mało placki rzeczywiście będą bardziej chrupiące, ponieważ zwyczajnie się przypalą. Należy zatem cały czas uważnie kontrolować to, co dzieje się na patelni. Najlepiej smażyć niewielkie i niezbyt grube porcje.
Zobacz: Kiedy ogórki kiszone są zepsute?
Rodzice pytają o chrupiący placek ziemniaczany
Placki smażymy przez około 3-4 minuty po każdej stronie.
Na poziom chrupkości placków wpływa dobór odpowiednich ziemniaków – najlepiej nadają się odmiany mączyste. Dobrze jest również ścierać kartofle na tarce o grubszych oczkach. Kluczowy jest jednak sposób smażenia – na patelni o grubym dnie i na dobrze rozgrzanym oleju. Dodatkowo warto także po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Każdy ma własne preferencje dotyczące dodatków do placków ziemniaczanych. Oczywiście najbezpieczniejsze będą przyprawy – pieprz i sól. Niektórzy dodają również rozmaite warzywa, np. pokrojoną cebulę, marchew oraz wędzoną paprykę. Część przepisów sugeruje dodanie do ciasta pół łyżki spirytusu, aby placki w czasie smażenie nie wchłonęły za dużo tłuszczu.
Do kiedy trzeba wystawić zagrożenia? To już ostatni dzwonek na poprawę!
Zapomnij o tym dodatku do sałatki jarzynowej. Inaczej następnego dnia wyrzucisz ją do kosza
Te buty były synonimem kiczu. Dziś wracają w wielkim stylu. Są hitem na lato 2023
Ten prosty trik sprawi, że żółte plamy na poduszkach i pościeli znikną w okamgnieniu
Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy
Czy to czas na dziecko? QUIZ – 10 prostych, ale ważnych pytań
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Wszyscy jesteśmy dziećmi!
Dziś krótko ponieważ był to bardzo wyczerpujący dzień. Chciałbym Ci Córeczko z okazji Twojego pierwszego Dnia Dziecka (ten gdy byłaś w brzuszku się nie liczy:P) życzyć, żebyś zawsze … …...
Czytaj dalej →Karty rabatowe LifeStyle i Rossnę
Karty rabatowe LifeStyle i Rossnę Dziecko to niekończący się wydatek. Każdy rodzic chce dla dziecka wszystkiego co najlepsze. Producenci o tym wiedzą i często zawyżają ceny swoich produktów. Jak zatem...
Czytaj dalej →Czy piwo Karmi wpływa na laktację?
Piwo Karmi i bardziej obfita laktacja Pierwszą rzeczą jaką usłyszałem od mojej mamy gdy ta dowiedziała się o tym blogu było: Koniecznie napisz o odgazowanym Karmi, które wpływa na laktację....
Czytaj dalej →- Bardzo blada kreska na teście ???? - Forum 2023
- Czy Vojta jest rzeczywiści lepszy od NDT Bobath? - Forum 2023
- Czy któraś z was zaszła w ciążę po duphastonie? - Forum 2023
- Do ktorego tygodnia bierzecie magnez? - Forum 2023
- Dziwne epizody placzu u dziecka po szczepieniu - Forum 2023
- Jak nad morzem z raczkującym dzieckiem??? KTO BYŁ? - Forum 2023
- Temperatura a owulacja - Forum 2023
- Top model-oglądacie? - Forum 2023
- Zaparcia, zielone kupki po Bebilon Comfort 1 - Forum 2023
- Zjadła farby plakatowej..może ktoś wie?PILNE - Forum 2023
- cudowny lek na skurcze łydek :))) - Forum 2023
- jakie sa objawy w 14 tyg? - Forum 2023
- zapalenie spojowek w ciazy! - Forum 2023
- "Byłam" u wróżki!!! Czy wierzycie w coś takiego? - Forum 2023
- "Kontrowersyjny" problem z prezentem na chrzciny - Forum 2023
- "Odrobaczanie" - Forum 2023
- ****** Co zrobić z wodą po gotowanej golonce? ****** - Forum 2023
- ... lepiej przed owulacją - Forum 2023
- 3 latka i jeszcze pieluchy!! - Forum 2023
- 30 tydzień - waga dzidzi? - Forum 2023
- Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis
- Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka
- Leśnik pokazał "sprawdzony środek do usuwania kleszczy". Kosztuje tylko 5 zł
- Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy
- Jak prać ręczniki, żeby były miękkie? Zamiast płynu, wlej szklankę tego produktu. Będą jak nowe
- Wypróbuj metodę czwórki na kopytka. Będą miękkie i delikatne jak obłoczek
- Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? Niezawodny trik Magdy Gessler na chrupiącą skórkę
- Rekrutacja do szkół średnich 2023/24. Trzeba uważnie pilnować terminów. Jak zwiększyć swoje szanse na pozytywny wynik?
- Zapomnij o tym dodatku do sałatki jarzynowej. Inaczej następnego dnia wyrzucisz ją do kosza
- Podziękowania dla nauczyciela na koniec roku [od rodziców i uczniów]
- Jak dobrze zacząć poranek? Oto najpiękniejsza poezja na dzień dobry
- Sennik KOBIETA W CIĄŻY: Znaczenie snu o kobiecie w ciąży
- Te buty były synonimem kiczu. Dziś wracają w wielkim stylu. Są hitem na lato 2023
- Sennik: poronienie. Co znaczy poronienie widziane we śnie?
- Życzenia na Dzień Dziecka dla dorosłych dzieci - zabawne, rymowane, krótkie i piękne