Placki ziemniaczane bez smażenia i pieczenia w piekarniku? To możliwe! Wypróbuj najnowszy patent

Placki ziemniaczane są pyszną, prostą i klasyczną potrawą, która cieszy się w Polsce sporym zainteresowaniem. Zazwyczaj smażymy je na patelni na oleju, a miłośnicy zdrowego stylu życia stawiają na pieczenie w piekarniku. Okazuje się, że istnieje jeszcze inny, szybki patent. Jak się robi placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane możesz przyrządzić na kilka sposobów, w zależności od preferencji. Niektórzy lubią potrawę na słodko, a inni wytrawnie. Nie zmienia to jednak faktu, że nie musisz piec ani smażyć placków ziemniaczanych na patelni. Zamiast tego wykorzystaj zupełnie inne urządzenie, które mało komu przyszłoby do głowy.

Sprawdź: Nie wyrzucaj ziemniaków z wczoraj. Przygotuj pyszne purée! Będzie rozpływać się w ustach

Jak zrobić pyszne, chrupiące placki ziemniaczane? Wykorzystaj… opiekacz do kanapek

Mało kto lubi ociekające tłuszczem placki ziemniaczane, a takie często wychodzą, jeśli smażymy je na patelni i oleju. Zamiast tego postaw na zapieczenie masy w opiekaczu do kanapek. Praktycznie nikt nie zdaje sobie sprawy z tego, że w takiej wersji będą chrupiące, złociste i przepyszne, a na dodatek zrobisz je zaledwie w kilka minut. Przed zrobieniem placków ziemniaczanych nie zapomnij jednak, by posmarować urządzenie odrobiną oleju, co zapobiegnie przywieraniu ciasta.

Sprawdź: Zetrzyj ziemniaki na placki 2 razy szybciej. Później dodaj jedną łyżkę, a nie będą piły oleju

Z czym jeść placki ziemniaczane? Urozmaiceń jest wiele

To, z czym zjesz placki ziemniaczane, zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji smakowych. Jednym wystarczy zaledwie śmietana lub cukier, podczas gdy inni lubią przygotowywać sosy, na przykład pieczarkowe, czy gulasz z warzywami. Jeszcze inni preferują z kolei placki podsypane świeżym koperkiem i ziołami, oraz oblane sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Ciekawe jest również spożywanie placków z jajkiem na miękko i awokado. Trików na podanie potrawy jest więc nieskończenie wiele. Warto eksperymentować w kuchni i samemu wynajdować ciekawe dodatki urozmaicające danie. Testuj je z rodziną i przyjaciółmi, a możliwe, że sami odnajdziecie wyjątkowe smaki, które zagoszczą w domu na długo.

Sprawdź: Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni. Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach

Fryzury Ślubne

Fryzura ślubna

Fryzura ślubna stanowi dopełnienie stylizacji ślubnej. Podpowiemy, jak ją wybrać… Fryzura ślubna to bardzo ważny element stylizacji. Musi nie tylko pasować do sukni, całej koncepcji wystroju, ale wpisać się w...

Czytaj dalej →
Rodzice

Wszyscy jesteśmy dziećmi!

Dziś krótko ponieważ był to bardzo wyczerpujący dzień. Chciałbym Ci Córeczko z okazji Twojego pierwszego Dnia Dziecka (ten gdy byłaś w brzuszku się nie liczy:P) życzyć, żebyś zawsze … …...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general