Placki ziemniaczane bez smażenia i pieczenia w piekarniku? To możliwe! Wypróbuj najnowszy patent

Placki ziemniaczane są pyszną, prostą i klasyczną potrawą, która cieszy się w Polsce sporym zainteresowaniem. Zazwyczaj smażymy je na patelni na oleju, a miłośnicy zdrowego stylu życia stawiają na pieczenie w piekarniku. Okazuje się, że istnieje jeszcze inny, szybki patent. Jak się robi placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane możesz przyrządzić na kilka sposobów, w zależności od preferencji. Niektórzy lubią potrawę na słodko, a inni wytrawnie. Nie zmienia to jednak faktu, że nie musisz piec ani smażyć placków ziemniaczanych na patelni. Zamiast tego wykorzystaj zupełnie inne urządzenie, które mało komu przyszłoby do głowy.

Sprawdź: Nie wyrzucaj ziemniaków z wczoraj. Przygotuj pyszne purée! Będzie rozpływać się w ustach

Jak zrobić pyszne, chrupiące placki ziemniaczane? Wykorzystaj… opiekacz do kanapek

Mało kto lubi ociekające tłuszczem placki ziemniaczane, a takie często wychodzą, jeśli smażymy je na patelni i oleju. Zamiast tego postaw na zapieczenie masy w opiekaczu do kanapek. Praktycznie nikt nie zdaje sobie sprawy z tego, że w takiej wersji będą chrupiące, złociste i przepyszne, a na dodatek zrobisz je zaledwie w kilka minut. Przed zrobieniem placków ziemniaczanych nie zapomnij jednak, by posmarować urządzenie odrobiną oleju, co zapobiegnie przywieraniu ciasta.

Sprawdź: Zetrzyj ziemniaki na placki 2 razy szybciej. Później dodaj jedną łyżkę, a nie będą piły oleju

Z czym jeść placki ziemniaczane? Urozmaiceń jest wiele

To, z czym zjesz placki ziemniaczane, zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji smakowych. Jednym wystarczy zaledwie śmietana lub cukier, podczas gdy inni lubią przygotowywać sosy, na przykład pieczarkowe, czy gulasz z warzywami. Jeszcze inni preferują z kolei placki podsypane świeżym koperkiem i ziołami, oraz oblane sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Ciekawe jest również spożywanie placków z jajkiem na miękko i awokado. Trików na podanie potrawy jest więc nieskończenie wiele. Warto eksperymentować w kuchni i samemu wynajdować ciekawe dodatki urozmaicające danie. Testuj je z rodziną i przyjaciółmi, a możliwe, że sami odnajdziecie wyjątkowe smaki, które zagoszczą w domu na długo.

Sprawdź: Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni. Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo