Zepsuta kapusta kiszona – czy kapusta kiszona może się zepsuć?

Czy kapusta kiszona może się zepsuć? Kapusta kiszona, która jest przechowywana w nieodpowiedni sposób, może ulec zepsuciu. Kapusta kiszona ulega procesowi fermentacji, w którym wytwarzają się dobroczynne bakterie. Jeżeli przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym słoiku, w odpowiedniej temperaturze sprawimy, że kiszonka posłuży nam na długi czas.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Kapustę kiszoną należy przechowywać w odpowiednich warunkach;
  • Zepsuta kapusta śmierdzi, ma różowy osad, zmienia się jej barwa i konsystencja;
  • Biały nalot, oraz piana na powierzchni kapusty nie stanowi żadnego zagrożenia i jest normalnym procesem fermentacji;
  • Gorzki smak kiszonej kapusty jest przyczyną siarki i chlorofilu.

Czy kapusta kiszona może się zepsuć?

Czy kapusta kiszona może się zepsuć? Kiszona kapusta, jeśli nie ma odpowiednich warunków, ulega zepsuciu. Sprzyja temu przechowywanie jej w cieple i wilgoci, dlatego produkt należy trzymać w lodówce. Chłodzenie pomaga zahamować rozwój bakterii, oraz minimalizuje ryzyko zepsucia. Co więcej, kapusta kiszona, która jest szczelnie zamknięta w słoiku i odstawiona do lodówki może pozostać zdatna do spożycia nawet do 6 miesięcy. Brak wilgoci, odpowiednia temperatura, oraz szczelność zapobiegają psuciu się kiszonej kapusty i sprawiają, że nasz ulubiony produkt pozostaje dłużej świeży.

Zobacz: Kiedy ogórki kiszone są zepsute?

Zepsuta kapusta kiszona

Zepsuta kapusta kiszona traci swoje właściwości. Jak poznać zepsutą kapustę kiszoną? Przede wszystkim po kolorze, zapachu i konsystencji. Zepsuta kapusta kiszona ściemniała i zmieniła barwę na brązową. Co więcej, kapusta kiszona śmierdzi, a jej konsystencja przypomina papkę. Jeżeli w kapuście pojawi się różowy osad, taki produkt należy wyrzucić. Przekwaszona kapusta nie jest zepsuta. Jeśli nie nadaje się do zrobienia surówki, to można wykorzystać ją do zrobienia pysznego bigosu. Wystarczy odcisnąć z niej nadmiar kwasu i zalać wodą. Kapusta kiszona, która jest dobrze przygotowana, jest pyszna i zdrowa. Natomiast, źle ukiszona kapusta traci swoje walory smakowe. Najczęstszym błędem jest dodawanie zbyt dużej ilości soli. Przesolenie może doprowadzić do zmiany barwy. Kapusta staje się szara, lub brązowa. Jeśli podczas procesu kiszenia pojawi się, dość duży kożuch o nieprzyjemnym zapachu oznacza to, że produkt trzeba wyrzucić. Zepsuta kapusta kiszona może doprowadzić do zatruć pokarmowych, które objawiają się wymiotami, nudnościami, lub bólami głowy.

Sprawdź: Mrożenie ciasta francuskiego – Czy ciasto francuskie można mrozić?

Co oznacza biały nalot na kiszonej kapuście?

Biały osad na kapuście kiszonej jest normalnym objawem pojawiającym się w procesie fermentacji. Biały kożuch na kapuście kiszonej powstaje poprzez zetknięcie się kapusty z powietrzem. Jest to naturalny proces i oznacza, że kapusta nie ma dość soku. Tak powstały kożuszek fermentacyjny należy, jak najszybciej zebrać i usunąć za pomocą łyżeczki. Dopóki ten biały nalot nie zmienia barwy, nie stanowi dla nas zagrożenia. Natomiast, jeśli taki kożuch będzie się długo utrzymywał na powierzchni, tym większe ryzyko, że rozwinie się prawdziwa pleśń. Jeżeli pozwolimy na jej rozwój, może to doprowadzić do tego, że kapusta będzie miała nieprzyjemny smak, będzie miękka i mało apetyczna. Aby tego uniknąć, należy kiszonkę kontrolować i zanurzać ją w soku. Kapusta kiszona mająca biały nalot to nic innego jak praca bakterii mlekowych i drożdży. Taki nalot jest całkowicie bezpieczny i wystarczy zebrać go z powierzchni, żeby nie zepsuł smaku naszej kiszonki.

Zobacz: Kwas octowy – właściwości i zastosowanie kwasu octowego

Czy gorzka kapusta kiszona jest zepsuta?

Dlaczego kiszona kapusta gorzknieje? Kapusta kiszona ma gorzki smak po ukiszeniu, dlatego że zawarta jest w niej siarka i chlorofil. Najgorszą rzeczą, która może nas spotkać, jest odkrycie, że kapusta kiszona wyszła nam w smaku gorzka. Aby w przyszłości tego uniknąć, należy kapustę odstawić w miejsce pozbawione światła na kilka dni. Takie warunki powodują, że chlorofil z siarką się ulotnią, a nasza kapusta będzie pyszna. Kapusta kiszona się pieni w przypadku wydzielania się z niej gazów. Jest to również naturalnym procesem, który zazwyczaj pojawia się podczas pierwszych dni fermentacji. Piana nie jest szkodliwa, dopóki nie pojawi się na niej pleśń. Osadzoną pianę można zostawić, albo odwrócić słoik do góry nogami. Czy kapusta kiszona może się zepsuć? Każdy produkt, który jest nieodpowiednio przechowywany, ulega zepsuciu, dlatego należy przechowywać kapustę kiszoną z dala od wilgoci i ciepła w lodówce.

Sprawdź: Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Rodzice pytają o zepsutą kapustę kiszoną:

Czy kapusta kiszona się psuje?

Tak, jeśli jest przechowywana w nieodpowiedni sposób.

Dlaczego kapusta kiszona się psuje?

Zepsucie kapusty kiszonej może być przyczyną składników, lub braku kontroli nad samym procesem fermentacji np. w przypadku pojawienia się osadu, lub piany trzeba je zebrać.

Kiedy kapusta kiszona jest zepsuta?

Kiedy pojawia się odór, różowy osad, brązowa barwa i zmieniła się konsystencja.

Jak uratować kiszoną kapustę?

W przypadku gorzkiego smaku należy dodać do niej miód, śliwki, lub rodzynki. Jeśli jest przekwaszona, należy odcisnąć kwas i dolać do niej wody.

Czarne kropki na kapuście białej czy można jeść?

Czarne kropki na kapuście mogą być groźne dla człowieka, dlatego nie należy jej spożywać.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general