Jaki koper do kiszenia ogórków wybrać i jak go przechować?

Koper do kiszenia ogórków suszony, mrożony, a może świeży? Jaki wybrać? Przed tym dylematem staje każdy smakosz tej niezwykle smacznej i kultowej zakąski. Sezon na robienie przetworów z ogórków kiszonych powoli dobiega końca, jednak w obecnych czasach nadające się do kiszenia świeże ogórki gruntowe znajdziemy w sklepach o każdej porze roku.

Jaki koper do kiszenia ogórków wybrać?

Koper ogrodowy, czyli popularnie koperek, jest podstawową przyprawą wykorzystywaną do kiszenia ogórków. Każda osoba, która z zamiłowaniem przygotowuje tę tradycyjną polską kiszonkę oraz wszyscy smakosze ogórków kiszonych i małosolnych wiedzą, że nie byłyby one tak smakowite, gdyby nie aromatyczny koperek.

Co jest takiego niezwykłego w tej niepozornej roślinie? Można by wymienić bardzo wiele. W skrócie warto powiedzieć, że zawiera ona mnóstwo olejków, które nadają jej niezwykły aromat, a oprócz tego jest bardzo zdrowa. Zawiera całą gamę mikroelementów i witamin, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Wiele osób wychodzi z założenia, że świeży koper do kiszenia ogórków będzie najlepszym rozwiązaniem. Rzeczywiście jest to najpopularniejszy sposób. Jednak ile osób robiących własne przetwory tyle receptur. Znajdziemy bez problemu wiele opinii, które głoszą, że jak ogórki kiszone z koperkiem, to tylko z mrożonym bądź suszonym. Przepisy będą różnić się również zaleceniami co do ilości koperku oraz innych przypraw, których powinniśmy użyć. Najpopularniejszymi z nich są chrzan, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, liście wiśni, winogrona bądź dębu. 

Zobacz też: Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?

Czym zastąpić koper w ogórkach?

Niektórzy czasami zastępują go liśćmi winogron, bądź igłami sosny lub innymi przyprawami. Koper nie jest obowiązkowy, jednak dzięki właściwościom aromatycznym mało kto wyobraża sobie ogórki kiszone bez tej niezwykłej rośliny. Można dodać, że popularniejsze jest używanie w kiszonkach grubszych łodyg koperku. Ryzyko ich gnicia i zepsucia przez to przetworu jest wówczas mniejsze. Z zasady tej można zrezygnować w przypadku ogórków małosolnych, które z zasady są szybko konsumowane i nie postoją zbyt długo. Warto spróbować każdego sposobu i wybrać ten, który będzie odpowiadał nam najbardziej.

Zobacz również: Przechowywanie suszonych grzybów – Jak przechowywać suszone grzyby?

Jak przechować koper do ogórków? 

Poniżej znajdziecie kilka pytań i odpowiedzi na temat tego w jakie sposób przechowywać koper do ogórków.

Czy można mrozić koper do ogórków? 

Czy koper do ogórków można mrozić? Oczywiście! Aby to zrobić, najpierw musimy koper umyć, a następnie dokładnie osuszyć, na przykład za pomocą ręcznika papierowego. Dalej odłamujemy od grubszych części łodygi drobne końcówki i listki, które dokładnie siekamy i zamrażamy. Grubsze łodygi możemy również pokroić i zamrozić oddzielnie. Będą świetnym dodatkiem do zup, sosów czy ziemniaków. Drobno posiekany koperek wkładamy do woreczka lub pojemnika w taki sposób, aby było w nim jak najmniej powietrza. Pamiętajmy, aby zawsze, kiedy będziemy go wyciągać jak najszybciej schować go z powrotem do zamrażalnika, aby nie zdążył się rozmrozić. 

Sprawdź: Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób

Jak suszyć koper do ogórków? 

Kolejną możliwością jest wysuszenie koperku. Wiele osób wychodzi z założenia, że suszony koper do kiszenia ogórków jest równie dobrym rozwiązaniem. Aby go wysuszyć najwygodniej będzie użyć piekarnika nagrzanego do temperatury około 50°C. Dokładnie umyty koperek, a właściwie jego drobne gałązki wykładamy na blasze, a kiedy będzie suchy i kruchy, możemy go przełożyć do szczelnego słoika. Zachowa on w ten sposób swój aromat i będzie nam służył przez całą zimę. Koper do kiszenia ogórków nie musi być świeży, ten dobrze wysuszony lub zamrożony nada się do tego zadania równie dobrze. 

Zobacz również: Zepsuty bób – kiedy bób jest zepsuty?

Rodzice pytają:

Co zamiast kopru do kiszenia ogórków? 

Generalnie użycie kopru nie jest obowiązkowe jednak dzięki swoim właściwościom aromatycznym oraz dużej zawartości mikroelementów i witamin mało kto wyobraża sobie ogórki kiszone bez tej rośliny. Zamiast koperku możemy użyć większej ilości chrzanu, liści winogrona czy drzewa wiśni. 

Jaki koper do ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne z zasady są konsumowane dość szybko i nie będą zalegać zbyt długo w naszej spiżarni. Z tego powodu ryzyko gnicia drobnych listków koperku jest znikome i poza korzeniem możemy użyć do ich przygotowania praktycznie każdej części rośliny. 

Ile kopru do ogórków kiszonych? 

Nie ma jednej zasady co do ilości stosowanych przypraw. Ile osób przygotowujących własne przetwory tyle przepisów. Warto znaleźć jeden, którego będziemy się trzymać i modyfikować go wedle własnego uznania. Istnieje ogólna prawidłowość, że ogólna masa przypraw użytych do kiszenia ogórków nie powinna przekraczać około 5 procent masy ogórków. 

Dodaj komentarz

Rozrywka

9 Księżniczek Disneya w roli mamy

Isaiah Keith Stephens na swoim Instagramie nazwał siebie Disney Mashup Guy. Nic więc dziwnego, że magazyn Cosmopolitan z okazji Dnia Matki poprosił go o przygotowanie grafik przedstawiających księżniczki (i jedną...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo