Aronia to owoc wyjątkowo bogaty we różne rodzaje witamin i antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie bakterii, wirusów, a także wolnych rodników. Niestety owoce te nie są zbyt lubiane ze względu na swój cierpki smak. Dlatego większość osób decyduje się na przyrządzenie soku. Szklanka soku z aronii dziennie może działać bardzo prozdrowotnie. Sprawdź, jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?
Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?
Aronia jest niezwykle bogatym źródłem witamin i antyoksydantów. Może zatem wzmocnić nasz organizm i pomóc mu w zwalczaniu infekcji. W owocach występuje bowiem m.in. witamina P, która odpowiada za ochronę przed wirusami, grzybami i bakteriami, a także może stanowić zabezpieczenie przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Poza tym aronia zwiera także duże ilości witamin E oraz C, które także są niezbędne do zdrowego i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nic zatem dziwnego, że sok z aronii cieszy się taką popularnością. Niestety mimo wielu innych zalet, owoce aronii nie są zbyt smaczne. Jedzenie ich na surowo może okazać się dosyć nieprzyjemnym doświadczeniem. Wszystko dlatego, że aronia ma cierpki smak, czyli nieco kwaskowaty, gorzkawo-kwaśny i ogólnie drażniący. Sok o takim smaku raczej nie wzbudziłby zachwytu i nie zachęcał do picia.
Sprawdź: Jak przechowywać grzyby w lodówce?
Istnieje jednak jeden prosty sposób na pozbycie się cierpkości aronii. Wystarczy, że przed obróbką zamrozimy owoce. Włożenie ich na kilka dni do zamrażalnika czy innego miejsca z ujemną temperaturą całkowicie zniweluje cierpki smak. Metoda ta działa niezależnie od tego, czy planujemy zrobić sok, dżem czy inne przetwory.
Sposób przygotowania soku z aronii
Jak więc zrobić sok z aronii? Sok z aronii przygotowuje się z jagód aronii czarnoowocowej. Owoc ten pochodzi wprawdzie z Ameryki Południowej, ale doskonale przystosował się do naszego klimatu i rośnie także na terenie Polski, a zbiera się go jesienią. Sok można przyrządzić z pomocą sokownika, ale można także obejść się bez niego.
Przyrządzenie soku z aronii w sokowniku
Przede wszystkim przed rozpoczęciem przyrządzania owoce mrozimy, aby zlikwidować cierpkość. Po kilku dniach w zamrażalniku wyjmujemy owoce, wkładamy je do najwyższej części sokownika, a do najniższej wlewamy wodę. Następnie urządzenie stawiamy na włączonej kuchence i czekamy aż pod wpływem temperatury sok spłynie do środkowej komory.
Zobacz też: Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?
Jak zrobić sok z aronii bez sokownika?
Jeśli nie dysponujesz specjalnym sokownikiem, również możesz z powodzeniem przyrządzić sok z aronii. Wystarczy zwykły garnek, do którego wsypujemy owoce (wcześniej oczywiście zamrożone, żeby zniwelować cierpkość) oraz wlewamy wodę. Wszystko należy gotować na delikatnym ogniu przez około godzinę do momentu, kiedy aronia odda cały sok. Następnie zawartość garnka trzeba przelać przez sitko.
Rodzice pytają, jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?
Aby pozbyć się cierpkiego smaku w soku z aronii należy zamrozić owoce przed przyrządzeniem.
Aby aronia nie była cierpka wystarczy mrozić ją przez kilka dni.
Nie trzeba niczego dodawać do soku z aronii, żeby nie był cierpki. Wystarczy przed przyrządzeniem wsadzić owoce na kilka dni do zamrażalnika i zamrozić. Można dla smaku dodać odrobinę cukru, ale nie jest to konieczne.
Aby sok z aronii nie miał gorzkiego smaku, wystarczy przed przyrządzeniem mrozić owoce przez kilka dni.
Podobnie jak w przypadku soku, aby dżem z aronii nie miał cierpkiego smaku, wystarczy przed przetworzeniem mrozić owoce kilka dni.