Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?

Każda osoba, która samodzielnie gotuje w pewnym momencie zetknie się z problemem tego, jak przechowywać czosnek, aby zachował świeżość przez jak najdłuższy czas. W naszych kuchniach swoje miejsce ma wiele przypraw i roślin nadających smak potrawom – w ich gronie nie może zabraknąć właśnie czosnku. Nie wyobrażamy sobie bez niego wielu potraw, które chętnie podajemy w naszych domach. Z tego względu warto dowiedzieć się, jak w odpowiedni sposób przechowywać czosnek i zadbać o to, aby zawsze mieć pod ręką ten dodatek.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Czosnek należy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej - w koszyku lub dziurkowanej torbie z papieru.
  • Trzymanie czosnku w zalewie jest sposobem na jego długotrwałe przechowywanie. Zachowuje on wtedy swoją świeżość, smak i wartości odżywcze. Najpopularniejsze zalewy dla czosnku to oliwa, ocet, olej lub wodna solanka.
  • Kolejnym sposobem na przechowywanie czosnku jest jego ususzenie.

Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?

W polskiej kuchni czosnek pełni bardzo ważne funkcje – jest składnikiem wielu tradycyjnych dań. Dodajemy go do mięs, warzyw, zup i innych dań, które często goszczą na naszych stołach. Warto wiedzieć o tym, że czosnek doskonale odnajduje się również w dnaiach inspirowanych smakami z innych rejonów świata – śmiało możemy używać go na przykład do dań kuchni azjatyckiej. Z tego względu czosnek zajmuje ważne miejsce zarówno w kuchni osób, które wybierają raczej bezpieczne opcje kulinarne i wykonują polskie dania, jak i tych osób, które lubią eksperymentować w kuchni.

Poza jego uniwersalnością i niewątpliwe ważną rolą w kuchni, ogromną zaletą czosnku są również jego właściwości zdrowotne. Spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Co więcej, od lat powszechnie wiadomo, że jedzenie czosnku może pozytywnie wpływać na odporność organizmu, a także pomagać w zwalczaniu infekcji. Czosnek wspomaga również odchudzanie. Coraz częściej mówi się również o tym, że antyoksydanty zawarte w czosnku zwalczają wolne rodniki, a co za tym idzie, spowalniają starzenie się organizmu.

Zobacz też: Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią

Najpopularniejsze sposoby przechowywania czosnku

Najpopularniejszy sposób na to, jak przechowywać czosnek aby zachował przez długi czas swoją świeżość, smak i wartości odżywcze, jest trzymanie czosnku w zalewie. Do najpopularniejszych typów zalew dla czosnku należą oliwa, ocet, olej lub wodna solanka. Wszystkie te formy świetnie sprawdzają się w konserwacji czosnku, a jednocześnie dodają mu nieco dodatkowych walorów smakowych. 

Kolejnym popularnym sposobem na to, jak przechować czosnek, by zachował swoje walory smakowe i świeżość, jest suszenie czosnku. Można zrobić to w całości z główkami rośliny lub po obraniu. Jeśli zamierzamy suszyć obrany czosnek, należy jego ząbki ułożyć na blaszce i suszyć w 60 stopniach Celsjusza w piecu lub suszarce elektrycznej. Ususzone ząbki można przechowywać w całości lub zmielić, dzięki czemu uzyskamy domowy czosnek granulowany. Dobrym sposobem jest również suszenie całych główek czosnku. Jeśli mamy czosnek z ogrodu, a nie ze sklepu, na początku należy pamiętać o obcięciu korzeni. Następnie można zapleść łodygi w proste warkocze, co pozwoli na łatwe zawieszenie czosnku pod sufitem, np. na belce. Ten proces warto zacząć już latem – gdy czosnek nieco podeschnie, można przełożyć go do przewiewnego pudełka, gdzie może czekać na użycie. 

Zobacz również: Syrop z czosnku: Jak dawkować u dzieci i dorosłych [PRZEPIS]

Jak przechowywać czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi należy do grona roślin przyprawowych. Ma również lecznicze właściwości, wykazuje zdolności bakteriobójcze i grzybobójcze. Wzmacnia układ odpornościowy, a także pomaga w walce z przeziębieniem czy grypą. Używanie tej przyprawy nie tylko nadaje potrawom wyjątkowego smaku, ale również usprawnia trawienie.

Jak przechowywać czosnek niedźwiedzi, aby zachował odpowiednie właściwości? Należy go schłodzić – jeśli hodujesz czosnek niedźwiedzi w ogródki i chcesz użyć go kilka dni po zerwaniu, wystarczy przechowywać go w lodówce. Jeśli chcesz przechowywać czosnek przez dłuższy czas, najlepszym sposobem będzie zamrożenie go – w ten sposób nie straci swoich cennych wartości odżywczych. Czosnek niedźwiedzi można też ususzyć, ale w takiej sytuacji nie będzie aż tak wartościowy. Będzie jednak w dalszym ciągu doskonałą przyprawą. Można też przetworzyć czosnek niedźwiedzi, na przykład wykorzystując go do zrobienia domowego pesto – to doskonała alternatywa dla przechowywania go w sytuacji, gdy kupiliśmy lub zerwaliśmy zbyt dużo czosnku niedźwiedziego. 

Zobacz też: Czarny czosnek – Jak zrobić czarny czosnek w domu?

Gdzie przechowywać czosnek?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak przechowywać czosnek i gdzie najlepiej to robić, odpowiedź jest prosta – w suchym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze pokojowej. Są to najbardziej optymalne warunki, jeśli nie przechowujemy czosnku w zalewie czy ususzonego, a w normalnej formie – główki czosnku najlepiej przechowywać w koszyku lub dziurkowanej torbie z papieru, która zapewni stały dostęp powietrza.

Zobacz też: Domowe sposoby na kaszel? Sięgnij po sprawdzone metody naszych babć!

Jak przechowywać czosnek w słoiku?

Słoik do przechowywania czosnku w zalewie powinien być szczelny i umożliwiać łatwe odkręcanie i zakręcanie przetworu. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na przechowywanie czosnku w zalewie octowej, olejowej czy może w oliwie, warto pamiętać o tym, że to nie tylko doskonały sposób na konserwację, ale również na stworzenie smacznego dodatku do posiłków. Poleca się, żeby podczas przygotowywania zalewy do czosnku w oliwie lub oleju dodać do słoika również przyprawy. Dzięki temu czosnek będzie gotowy do podsmażenia, a dodatkowo uwolni do potrawy dodatkowe walory smakowe. Wiedza o tym, jak przechowywać czosnek jak widać pomaga nie tylko w niemarnowaniu żywności, ale również we wzbogaceniu jedzenia o dodatkowe smaki. 

Rodzice pytają:

Jak długo można przechowywać czosnek w oliwie?

Czosnek w oliwie nadaje się do spożycia przez około miesiąc, jeśli jest prawidłowo przechowywany i np. nie wystawiony na działanie zbyt wysokich temperatur.

Jak przechowywać obrany czosnek?

Obrany czosnek można przechowywać na przykład w zalewie (np. z oliwy, oleju, wodnej solanki lub octu). Dobrym sposobem jest również zamrożenie czosnku w obranej formie. Co ciekawe, można również wysuszyć obrany czosnek – po obraniu należy ułożyć ząbki na blaszce i wstawić je do pieca lub suszarki elektrycznej. Suszenie powinno przebiegać w ok. 60 stopniach Celsjusza.

Jak przechować czosnek przez zimę?

Przechowywanie czosnku zimą może odbywać się na kilka sposobów. Pierwszym jest przechowywanie go w odpowiedniej zalewie. Bardzo popularne jest również suszenie czosnku. Jeśli ma być przechowywany bez dodatkowej obróbki, dobrym sposobem jest trzymanie go w papierowej torebce z dziurkami, w temperaturze pokojowej, koniecznie w suchym pomieszczeniu.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka

Czy dzieci powinny jeść gofry?

Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Choroby w ciąży, Zdrowie rodziców

Osteoporoza a ciąża i karmienie piersią

Czy duży spadek gęstości kości podczas ciąży i karmienia piersią może mieć wpływ na większe prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę w okresie pomenopauzalnym? Jak często występuje osteoporoza w ciąży i kto...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Kto finansuje ślub i wesele?

Kto finansuje ślub i wesele? Najtrudniejszym podczas przygotowań wesela i mogącym być powodem nieporozumień tematem jest podział kosztów. Istnieje wiele możliwości takiego podziału od najbardziej tradycyjnych do zupełnie nowatorskich. Niezależnie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general