Po tych oznakach rozpoznasz zepsuty bób! Sprawdź, jak uniknąć zatrucia
Jak rozpoznać zepsuty bób? To pytanie zadaje sobie wielu smakoszy tej rośliny. Gdy nadchodzi odpowiedni okres w roku, w sklepach, czy na straganach pojawiają się bób, który sprzedawany jest zazwyczaj w plastikowych torebkach, co niekoniecznie jest rozsądnym rozwiązaniem. Czym różni się świeży od zepsutego? Jak wygląda zepsuty bób?
- Jeśli woń bobu jest bardzo intensywna już w opakowaniu, może to oznaczać, że produkt jest nieświeży.
- Jeśli ich kolor ogonków bobu jest odcienia pomarańczowego albo brązowego - to znaczy, że nie jest on zdatny do spożycia.
- Im bardziej intensywnie zielony jest sam bób, tym bardziej jest świeży. Jeśli jest on koloru brązowego albo jego zieleń jest blada - oznacza to nieświeżość produktu.
Czy bób ma nieprzyjemny zapach?
Na wstępie warto zaznaczyć, że ogólnie jego zapach nie należy do najlepszych, zarówno przed ugotowaniem, jak i w trakcie. Mimo wszystko można za jego pośrednictwem rozpoznać, czy dany bób jest świeży, czy nie, choć nie jest to takie łatwe zadanie.
Po zauważeniu bobu w plastikowej torebce, w której zapewne był już jakiś czas wcześniej przed sprzedażą, wystarczy otworzyć wspomnianą folię. Folia wystawiona na działanie promieni słonecznych działa trochę jak szklarnia, co może prowadzić do szybszego psucia się warzywa. Warto więc kupować taki, który nie leżał w słońcu, a najlepiej w klimatyzowanym warzywniaku. Stary czy nieświeży bób będzie miał bardzo intensywny zapach, zarówno w samym opakowaniu, jak i podczas gotowania. W przypadku, gdy jego woń jest neutralna, oznacza to, że bób może być jak najbardziej zdatny do nabycia, jednak warto zapoznać się z innymi czynnikami, po których można poznać odpowiednią jakość bobu.
Zobacz też: Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Jak rozpoznać zepsuty bób?
Oprócz wspomnianego wcześniej zapachu, na jakość warzywa wpływa jeszcze kilka innych elementów, które to klient jest w stanie zauważyć, jeszcze na etapie nabywania produktu. Warto wspomnieć, że spożycie zepsutego bobu może równać się z paroma komplikacjami zdrowotnymi, a także już sam w sobie może zaszkodzić konsumentowi, który zmaga się z pewnymi chorobami.
Jak można jeszcze rozpoznać zepsuty bób? Oprócz wspomnianego wcześniej czynnika zapachu, na starym bobie będą występować pewne różnice. Po pierwsze, jeśli produkt jest sprzedawany w plastikowej torebce, można zwrócić uwagę na jego ogonki. Jeśli ich kolor jest odcienia pomarańczowego lub brązowego, oznacza to, że nie jest on zdatny do spożycia. Kolejnym czynnikiem będzie sam kolor bobu. Im bardziej intensywnie zielone jest warzywo, tym bardziej jest świeże. Jeśli jest ono jednak koloru brązowego, lub zieleń jest blada, może to oznaczać nieświeżość produktu.
Zobacz też: Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kiedy bób jest zepsuty?
Niestety, najlepiej jednak dowiedzieć się o jakości produktu po ugotowaniu bobu. Świeże warzywo, powinno się gotować około 10 minut, od momentu zagotowania wody. Po upływie tego czasu skórka sama powinna odchodzić od zielonej części produktu. Brązowy bób po ugotowaniu będzie świadczył o tym, że jest stary. Należy w takim wypadku gotować go dłużej, nie powinno się spożywać jego łupinek, z powodu powstawania nieprzyjemnego posmaku, sam bób nie będzie oczywiście tak smaczny jak młody. Pamiętajmy jednak w tym przypadku o możliwym uszczerbku na zdrowiu.
Fawizm może przyczyniać się do bobem
Zatrucie bobem może wynikać z nieświadomości posiadania choroby, zwanej fawizmem. W takim przypadku, po spożyciu warzywa można doznać bólu i zawrotów głowy, wymiotów, bólu brzucha, niedokrwistości czy nawet żółtaczki. Również dla osób mających problemy z nerkami, bób może być problemem, ponieważ z jego pomocą w przewodach moczowych odkłada się piasek
Przy okazji warto wspomnieć, jak należy przechowywać ugotowany bób. Po ugotowaniu produktu najlepiej jest spożyć go jak najszybciej. Jeśli nie ma takiej możliwości, wystarczy przerzucić go do jakiejś miski lub papierowej torebki, a następnie zwyczajnie schować go do lodówki. Bób zachowuje świeżość około 3 dni po ugotowaniu. Po upływie tego czasu zepsuty bób należy wyrzucić.
Zobacz też: Niedopieczone potrawy – Czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet?
Rodzice pytają, po czym poznać ze bób jest zepsuty
Bób ciemnieje z powodu przegrzania w trakcie gotowania, złej ekspozycji w sklepie, w którym był narażony na ciągłe nagrzanie, lub zwyczajnie z powodu tego, że jest stary.
Niestety tak, lecz jego zapach różni się w zależności od tego, czy jest świeży, czy też nie. Stary bób będzie wydzielał bardzo charakterystyczny i mocny zapach.
Pierwszym czynnikiem będzie sam zapach bobu, zarówno przed ugotowaniem, jak i w trakcie. Jeśli jego woń jest mocna już w opakowaniu, można mieć pewne podejrzenia o wadliwej jakości produktu. Następnym elementem będzie brązowy, lub pomarańczowy kolor ogonków.
Ugotowany bób należy spożyć jak najszybciej, jeśli nie ma takiej możliwości, powinno schować się go w misce do lodówki. Może tam leżeć do około 3 dni.
Tak, jak każde warzywo z czasem zaczyna się psuć, a dzieje się to szczególnie szybko, jeśli jest przechowywany w nieodpowiednich warunkach – najlepiej, aby leżał w lodówce. Co więcej, do błyskawicznego psucia może prowadzić pozostawienie go na słońcu, zwłaszcza jeśli jest zapakowany w foliową torbę.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Zasiłek rodzinny 2024. Ile wynosi i komu przysługuje? Jakie są dodatki? Rodziców obowiązuje kryterium dochodowe
Twórcze zestawy do rysowania na Dzień Dziecka. Najlepsze prezenty dla maluchów, które uwielbiają prace plastyczne
Przyjęcie komunijne – jak wybrać wiosenną stylizację dla dziewczynki będącej gościem?
Dyżury wakacyjne w przedszkolach. 22 kwietnia mija ważny termin! Rodzice muszą się spieszyć
800 plus – do kiedy trwa nabór wniosków? To już ostatnie chwile! Przekroczenie terminu grozi zawieszeniem wypłat
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Po tych oznakach rozpoznasz zepsuty bób! Sprawdź, jak uniknąć zatrucia
Przechowywanie suszonych grzybów – Jak przechowywać suszone grzyby?
Ważną kwestią dla wszystkich grzybiarzy, jest to jak przechowywać suszone grzyby. Taki sposób konserwacji grzybów jest obok zamykania w słoikach najpopularniejszy. Warto wiedzieć jak zadbać o to, by jesienne zbiory...
Czytaj dalej →Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu,...
Czytaj dalej →Gdzie wylać olej po smażeniu?
Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...
Czytaj dalej →Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście? Podpowiadamy, co można dodać zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta
Mąka ziemniaczana kojarzy się nam przede wszystkim z sosami i daniami wytrawnymi, nie można jednak zapominać, że jest też cennym składnikiem wielu domowych deserów – ciast, budyniu i kisielu. Zdarza...
Czytaj dalej →Ile ml ma łyżka i łyżeczka?
Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...
Czytaj dalej →Czy zamrożone mięso może się zepsuć?
Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Często się zdarza, że kupujemy duże ilości mięsa i je zamrażamy. Wiedz, że mrożenie mięsa jest jedną z najczęstszych metod wydłużenia jego świeżości i...
Czytaj dalej →Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...
Czytaj dalej →Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może stać żurek? – to pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zbliżają się Święta Wielkanocne. Żur jest tradycyjną polską zupą, przygotowywaną w naszych domach dość często, ale jednocześnie przez...
Czytaj dalej →Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z...
Czytaj dalej →Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Olej zamiast masła do ciasta to idealne rozwiązanie, jeśli akurat nie ma się masła w domu. Płynne oleje roślinne znakomicie się sprawdzają jako zastępstwo czy to masła, czy też margaryny....
Czytaj dalej →Niedopieczone potrawy – Czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet?
Wiele osób zna z własnych doświadczeń niedopieczone potrawy – czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet? Wiele godzin spędzonych w kuchni na żmudnym przygotowywaniu jakiegoś dania i efekt w postaci niedopieczonego...
Czytaj dalej →Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Żur to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Uwielbiamy jego specyficzny smak, który sprawia, że nie można pomylić go z żadną inną zupą. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego przygotowanie nie jest...
Czytaj dalej →6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na “mały głód”. Dodatkowo możesz...
Czytaj dalej →Kąpiel noworodka
Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...
Czytaj dalej →Fryzury ślubne. Co powinnaś wiedzieć?
Nie jest wielkim odkryciem fakt, że to kobiety mają dużo więcej przygotowań przed weselem i to one więcej uwagi do tych przygotowań przykładają. Pan Młody oprócz wyboru garnituru, butów i...
Czytaj dalej →Stało się! Lekarz potwierdził “diagnozy” teściowej
Wczoraj Zuzia skończyła 7 miesięcy. Tak się złożyło, że tego samego dnia miała kolejne szczepienie. Szczepienia wiążą się z ważeniem, mierzeniem i ogólnym bilansem niemowlaka. Bilans wykazał, że Zuzia ma...
Czytaj dalej →