Żurek, tradycyjna polska zupa, stanowi nieodłączny element wielkanocnego menu. Odpowiednio przyrządzony będzie także świetny źródłem witamin z grypy B oraz probiotyków, które wzbogacają florę jelitową. Ponieważ jednak nie należy do lekkostrawnych, rodzice zastanawiają się, od kiedy dzieci mogą jeść żurek. Wiek dziecka ma tu kluczowe znaczenie. Od kiedy dziecko może jeść żurek? Od kiedy żurek dla niemowlaka?
Żurek dla dzieci. Od kiedy dzieci mogą jeść żurek?
Bez tradycyjnego żurku trudno wyobrazić sobie pełny wielkanocny stół. Oprócz pysznego, lekko kwaskowego smaku charakteryzuje się również wieloma właściwościami ważnymi dla naszego organizmu. Stanowi doskonałe źródło witamin z grypy B oraz tzw. dobrych bakterii, które są niezbędne dla prawidłowej pracy jelit. Potrawa może być odpowiednia również dla dzieci, ale pod warunkiem, że jest właściwie przyrządzona, a maluch jest już wystarczająco duży.
Żurek dla dzieci nie powinien być z kartonu czy proszku. Powinien być wykonany domowym sposobem, na prawdziwym zakwasie. Jeśli chodzi o odpowiedni wiek dziecka, tu zdania specjalistów są podzielone. Niektórzy twierdzą, że można podać zupę już 7-miesięcznemu maluszkowi, jeśli wcześniej próbował już innych potraw i nie wystąpiły żadne dolegliwości żołądkowe. Inni zalecają jednak, aby na wszelki wypadek zaczekać do 10-miesiąca lub nawet do roku.
Zobacz: Jak zagęścić żurek? Podpowiadamy, w jaki sposób i czym zagęścić żurek
Czy niemowlę może jeść żurek?
Żurek dla kilkumiesięcznego dziecka powinien być możliwie jak najbardziej delikatny dla żołądka, czyli przyrządzony na naturalnym zakwasie, z mniejszą jego ilością. Nie wolno przesadzać również z przyprawami i lepiej nie jako dodatek wybrać jajko, a nie kiełbaskę.
Sprawdź: Jak dzielić się jajkiem wielkanocnym? To ważny moment podczas świątecznego śniadania
Czytelnicy pytają o barszcz biały dla dzieci
Na wszelki wypadek warto poczekać do 10. miesiąca.
Specjaliści zalecają, aby nie podawać barszczu wcześniej niż w 10 miesiącu życia.
Tak, dwulatek może już jeść żurek, ale na naturalnym zakwasie.