Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią
W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest niczym niezwykłym w przypadku przyszłej mamy. Apetyt na śledzie w ciąży jest rzeczą pozytywną, ponieważ ryby te dostarczają wielu witamin i pokaźnej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Śledź jest obecny w życiu ludzi od tysiącleci. Już nasi prehistoryczni przodkowie żywili się tą niepozorną rybą. Szczególnie ceniona była w okresie średniowiecza, gdy stanowiła podstawę diety chrześcijan obchodzących rygorystyczne i częste posty. Był on także popularny z innego względu – ceny. Była ona bardzo niska, dzięki czemu uboga ludność przetrwała niejedną ciężką zimę jedząc śledzia marynowanego w beczce lub tego suszonego. A śledź marynowany podobno powstał zupełnie przypadkowo, gdy roztrzepany pomocnik zamiast zasolić rybę przy pomocy suchej soli, zalał ją roztworem tejże z wodą.
Legenda głosi, że miasto Amsterdam z niepozornej wioski zmieniło się w jeden z głównych portów i miast handlowych Europy właśnie dzięki obfitym połowom śledzi. Nie tylko Amsterdam – niejedno nadmorskie miasto właśnie tej rybie zawdzięcza swoją dzisiejszą pozycję.
Dzisiaj również chętnie jemy śledzie. Jest nie tylko smaczną rybą, ale także polecaną przez lekarzy ze względu na jej właściwości.
Śledzie: właściwości
Śledzie należą do ryb tłustych, ale co ciekawe, wcale nie dostarczają bardzo wielu kalorii. Mają ich około 160 w 100 gramach, co w porównaniu do łososia, który ma ich aż 220, daje niezły wynik. Poza tym nie należy obawiać się tego rodzaju tłuszczu – są to bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Nie umie on ich wyprodukować sam, musimy więc dostarczać je wraz z pokarmami, a śledzie są ich doskonałym źródłem. Kwasy te pomagają nam zachować młodość, mają bowiem właściwości spowalniające procesy starzenia.
Śledzie są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. W 100 gramach jest go aż 19,8 gramów! Składniki zawarte w tych rybach podkręcają metabolizm, przez co są sprzymierzeńcem osób, które się odchudzają. Jedną z największych ich zalet jest obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi i zastępowanie go tym dobrym.
W śledziach znajduje się wiele witamin – między innymi witamina B12, witaminy A, D i E. Poza tym ryby te zawierają spore ilości żelaza, cynku, a także jodu.
Śledzie w ciąży
Spożywanie śledzi w ciąży zapewnia dziecku dostawę nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasów omega-3. Mają one wpływ nie tylko na organizm przyszłej mamy, ale także wspomagają rozwój dziecka. Są składnikiem siatkówki oka, ich niedobory mogą skutkować poważnymi schorzeniami oczu u wcześniaków. Ponadto kwasy omega-3 mają kluczowy wpływ na rozwój i pracę mózgu rozwijającego się maluszka. Badania potwierdzają, że dzięki nim dzieci rodzą się inteligentniejsze, a dodatkowo są w lepszej kondycji fizycznej.
Spożywanie kwasów omega-3, których doskonałym źródłem są śledzie, ma jeszcze jedną zaletę – znacząco eliminują one ryzyko przedwczesnego porodu.
Jeszcze ciążowa ciekawostka – wiele osób dopatruje się w apetycie na śledzie znaku, który wskazuje na płeć dziecka, ponieważ wedle wierzeń ludowych ma on świadczyć o rozwijającym się w brzuchu chłopcu.
Śledzie a karmienie piersią
Śledzie przynoszą wiele dobrego nie tylko w okresie ciąży. Badania wykazują, że ryby te spożywane w okresie karmienia dziecka piersią pomagają zwalczać depresję poporodową, z którą borykają się bardzo często świeżo upieczone mamy.
Śledzie obecne w diecie karmiącej mamy nie mają żadnego negatywnego wpływu na dziecko. Wszystkie pozytywne właściwości odżywcze z nich płynące przedostają się do jego organizmu dzięki pokarmowi mamy, przez co mogą one pozytywnie wpływać na rozwój malucha.
Zobacz też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...
Czytaj dalej →Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią
Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...
Czytaj dalej →Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...
Czytaj dalej →Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal...
Czytaj dalej →Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie...
Czytaj dalej →Czereśnie w ciąży i podczas karmienia piersią
Czereśnie to owoce, które nieodłącznie kojarzą się ciepłymi, letnimi dniami. Sezon na nie zaczyna się na początku czerwca. Wedle niektórych nazwa tego miesiąca może pochodzić właśnie od nazwy tych pysznych...
Czytaj dalej →Cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią
Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych...
Czytaj dalej →Siemię lniane w ciąży i podczas karmienia piersią
Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane...
Czytaj dalej →Czy po porodzie można zjeść sushi? Fakty i mity o diecie matki karmiącej
W ostatnim czasie sieć opanowały filmiki, na których widać mamy zajadające się sushi tuż po porodzie. Wówczas w komentarzach rozpętuje się prawdziwa burza zwolenniczek i przeciwniczek takich przekąsek. Jak jest...
Czytaj dalej →Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią
Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...
Czytaj dalej →Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
Tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego to częsty składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Coraz częściej sięgają jednak po nie również miłośnicy mięsa. Ma wiele składników odżywczych, a do tego...
Czytaj dalej →Kiwi w ciąży i podczas karmienia piersią
Kiwi to niepozornie wyglądający owoc, który ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim oczywiście zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce. Ma zbawienny wpływ na cerę i bardzo często jest dodawany jako...
Czytaj dalej →Banany w ciąży i podczas karmienia piersią
Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że zupełnie inaczej niż inne owoce, banan stosunkowo rzadko wykorzystywany jest do wypieków i przy gotowaniu. Nieco częściej jest...
Czytaj dalej →Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią
Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...
Czytaj dalej →Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią
Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...
Czytaj dalej →Prezenty dla gości weselnych
Coraz częściej Państwo Młodzi chcąc podziękować swoim gościom za przybycie na wesele i za dobrą zabawę ofiarowują im małe upominki. Jakie upominki dla gości weselnych? Prezentami dla gości zwykle są...
Czytaj dalej →Kobiece ciało po ciąży oczami taty
Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...
Czytaj dalej →Biżuteria na zawsze
Obrączki oraz pierścionek zaręczynowy nosi się – przynajmniej z założenia i tradycji – przez całe życie. Należy więc starannie dobierać tę biżuterię ślubną. U każdego jubilera znaleźć można kilkadziesiąt wzorów...
Czytaj dalej →