Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?

Tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego to częsty składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Coraz częściej sięgają jednak po nie również miłośnicy mięsa. Ma wiele składników odżywczych, a do tego urozmaica naszą codzienną kuchnię. Tylko czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?

Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
depositphotos.com

Tofu: co to?

Tofu powstaje wskutek koagulacji mleka sojowego. Jest to więc twarożek sojowy. Produkt pochodzi z Chin, gdzie jest znanym dodatkiem w diecie już od 2000 lat. W Polsce modę na jedzenie tofu zapoczątkowali weganie i wegetarianie, gdyż nie jest to produkt pochodzenia zwierzęcego. Twarożek można przyrządzać na wiele sposobów, a jego cena to około 4 zł za 180 g.

Tofu w ciąży i podczas karmienia piersią

Serek sojowy jest zachwalany za bardzo dobry skład bogaty w składniki odżywcze. Czy można jednak jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią? Twarożek jest jak najbardziej wskazany w diecie przyszłej mamy, jak i tych, które karmią maluszki swoim mlekiem. Zawiera bardzo dużo białka i magnezu niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka, dlatego spożywanie produktu jest w szczególności ważne dla mam niejedzących mięsa.

Sprawdź:

Wartości odżywcze w 100 g surowego tofu

Wartość energetyczna – 76 kcal
Białko ogółem – 8.08 g
Tłuszcz – 4.78 g
Węglowodany – 1.87 g (w tym cukry proste 0.62)
Błonnik – 0.3 g
Witaminy
Witamina C – 0.1 mg
Tiamina – 0.081 mg
Ryboflawina – 0.052 mg
Niacyna – 0.1956 mg
Witamina B6 – 0.047 mg
Kwas foliowy – 15 μg
Witamina A – 85 IU
Witamina K – 2.4 μg
Minerały
Wapń – 350 mg
Żelazo – 5.36 mb
Magnez – 30 mg
Fosfor – 97 mg
Potas – 121 mg
Sód – 7 mg
Cynk – 0.80 mg
Tłuszcze
Kwasy tłuszczowe nasycone – 0.691 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 1.056 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 2.699 g

(Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference)

Właściwości tofu

Serek sojowy ze względu na swój bogaty skład wspiera organizm człowieka w walce z wieloma dolegliwościami.  Produkt zawiera między innymi fitoestrogeny, które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz zmniejszają ryzyko zachorowań na raka piersi i prostaty. Fitoestrogeny obniżają ciśnienie krwi oraz cholesterolu LDL. Produkt łagodzi także objawy menopauzy takie jak np. zimne poty, wahania nastroju czy bóle głowy. Tofu jest również bogaty w wapń, żelazo, cynk, fosfor i magnez. Wspierają one metabolizm, odporność, ale też wpływają na tworzenie hemoglobiny oraz krzepliwość krwi.

Tofu: przepisy na dania z serkiem sojowym

Serek sojowy można przygotować na wiele sposobów, zarówno na słono, jak i słodko. Świetnie sprawdza się jako składnik deserów, past na kanapki czy dań obiadowych. Możemy dodawać je do sałatek oraz podawanych na ciepło warzyw.

Zanim jednak przystąpisz do realizacji przepisów na dania z serkiem sojowym, musisz wiedzieć, w jaki sposób je przyrządzić. Wybierając serek sięgaj po organiczne tofu. To ważne nie tylko w ciąży czy podczas karmienia piersią. Uprawy soi poddawane są opryskom pestycydami, co może zniweczyć dobroczynne właściwości tofu.

Przystępując do gotowania na początek odsącz twarożek z nadmiaru wody. Drugim krokiem jest pokrojenie go i podsmażenie tak, by było delikatnie chrupiące. Do smażenia możesz użyć oleju kokosowego. Jeśli nie zużyjesz całego serka, resztę włóż do pojemnika, a następnie napełnij go wodą, by przykryła tofu. Szczelnie zamknij pojemnik i wstaw do lodówki.

[Zdjęcie główne: depositphotos.com]

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Prawo Finanse
Obowiązek alimentacyjny: na kim ciąży, kiedy wygasa i czy można go uchylić?
Kodeks rodzinny zawiera definicję, która określa obowiązek alimentacyjny, jako konieczność zabezpieczenia w środki do utrzymania oraz wychowania. Według prawa osoba objęta obowiązkiem alimentacyjnym ma prawo żądać dostarczania niezbędnych środków do
Czytaj dalej
Ciąża
Czy to astma? Tych objawów nie należy bagatelizować!
Ciężarnym często doskwierają problemy z oddychaniem. Na początku związane są one ze zmianami hormonalnymi, które zaburzają funkcjonowanie praktycznie całego organizmu. Wraz z rosnącym brzuchem i przemieszczaniem się organów wewnętrznych, które
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Miód w ciąży: jakie korzyści daje spożywanie miodu w ciąży?
Czy w ciąży można jeść miód? Jaki miód wybrać? Lipowy, spadziowy, a może wielokwiatowy? Sprawdź, co warto wiedzieć o tym bursztynowym przysmaku! Czy można jeść miód w ciąży? Ciąża to czas, w
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]
Jedzenie jajek w ciąży wydaje się nieco kontrowersyjnym tematem. Zdania są podzielone, co przyszła mama może zobaczyć na wielu forach internetowych, a także usłyszeć od swoich koleżanek, ciotek i babć.
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Ryby w ciąży: Jakie ryby jeść w ciąży, a jakich unikać?
Wiele kobiet spodziewających się dziecka zastanawia się, jakie ryby w ciąży można bezpiecznie spożywać. Coraz więcej mówi się o zawartości metali ciężkich i innych szkodliwych substancji w mięsie ryb. W
Czytaj dalej