Tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego to częsty składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Coraz częściej sięgają jednak po nie również miłośnicy mięsa. Ma wiele składników odżywczych, a do tego urozmaica naszą codzienną kuchnię. Tylko czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
Tofu: co to?
Tofu powstaje wskutek koagulacji mleka sojowego. Jest to więc twarożek sojowy. Produkt pochodzi z Chin, gdzie jest znanym dodatkiem w diecie już od 2000 lat. W Polsce modę na jedzenie tofu zapoczątkowali weganie i wegetarianie, gdyż nie jest to produkt pochodzenia zwierzęcego. Twarożek można przyrządzać na wiele sposobów, a jego cena to około 4 zł za 180 g.
Tofu w ciąży i podczas karmienia piersią
Serek sojowy jest zachwalany za bardzo dobry skład bogaty w składniki odżywcze. Czy można jednak jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią? Twarożek jest jak najbardziej wskazany w diecie przyszłej mamy, jak i tych, które karmią maluszki swoim mlekiem. Zawiera bardzo dużo białka i magnezu niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka, dlatego spożywanie produktu jest w szczególności ważne dla mam niejedzących mięsa.
Sprawdź:
Wartości odżywcze w 100 g surowego tofu
Wartość energetyczna – 76 kcal
Białko ogółem – 8.08 g
Tłuszcz – 4.78 g
Węglowodany – 1.87 g (w tym cukry proste 0.62)
Błonnik – 0.3 g
Witaminy
Witamina C – 0.1 mg
Tiamina – 0.081 mg
Ryboflawina – 0.052 mg
Niacyna – 0.1956 mg
Witamina B6 – 0.047 mg
Kwas foliowy – 15 μg
Witamina A – 85 IU
Witamina K – 2.4 μg
Minerały
Wapń – 350 mg
Żelazo – 5.36 mb
Magnez – 30 mg
Fosfor – 97 mg
Potas – 121 mg
Sód – 7 mg
Cynk – 0.80 mg
Tłuszcze
Kwasy tłuszczowe nasycone – 0.691 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 1.056 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 2.699 g
(Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference)
Właściwości tofu
Serek sojowy ze względu na swój bogaty skład wspiera organizm człowieka w walce z wieloma dolegliwościami. Produkt zawiera między innymi fitoestrogeny, które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz zmniejszają ryzyko zachorowań na raka piersi i prostaty. Fitoestrogeny obniżają ciśnienie krwi oraz cholesterolu LDL. Produkt łagodzi także objawy menopauzy takie jak np. zimne poty, wahania nastroju czy bóle głowy. Tofu jest również bogaty w wapń, żelazo, cynk, fosfor i magnez. Wspierają one metabolizm, odporność, ale też wpływają na tworzenie hemoglobiny oraz krzepliwość krwi.
Tofu: przepisy na dania z serkiem sojowym
Serek sojowy można przygotować na wiele sposobów, zarówno na słono, jak i słodko. Świetnie sprawdza się jako składnik deserów, past na kanapki czy dań obiadowych. Możemy dodawać je do sałatek oraz podawanych na ciepło warzyw.
Zanim jednak przystąpisz do realizacji przepisów na dania z serkiem sojowym, musisz wiedzieć, w jaki sposób je przyrządzić. Wybierając serek sięgaj po organiczne tofu. To ważne nie tylko w ciąży czy podczas karmienia piersią. Uprawy soi poddawane są opryskom pestycydami, co może zniweczyć dobroczynne właściwości tofu.
Przystępując do gotowania na początek odsącz twarożek z nadmiaru wody. Drugim krokiem jest pokrojenie go i podsmażenie tak, by było delikatnie chrupiące. Do smażenia możesz użyć oleju kokosowego. Jeśli nie zużyjesz całego serka, resztę włóż do pojemnika, a następnie napełnij go wodą, by przykryła tofu. Szczelnie zamknij pojemnik i wstaw do lodówki.
[Zdjęcie główne: depositphotos.com]
1 Comment