Czego nie jeść w ciąży? Podpowiadamy, od jakiego jedzenia lepiej trzymać się z daleka
Zastanawiasz się, czego nie jeść w ciąży? Nie wiesz, jakie produkty mogą zaszkodzić Tobie i dziecku? Sprawdź, czego rzeczywiście należy unikać w ciąży! Odpowiadamy na pytanie, czy ryby w ciąży to dobry pomysł i tłumaczymy, jak to jest z serami i owocami. Rozwiej swoje wątpliwości raz na zawsze!
- Zbyt restrykcyjna dieta w ciąży stwarza ryzyko niedoborów białka i witamin.
- W ciąży należy wystrzegać się zwłaszcza surowych jaj, ryb i mięs, które potencjalnie mogą zawierać groźne patogeny.
- Kobiety ciężarne nie mogą spożywać alkoholu.
- W ciąży należy unikać wysoko przetworzonej żywności, która zawiera szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych.
- Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zachęca do uwzględnienia tłustych ryb w swojej diecie, ponieważ ich obecność wpływa na zdrowie i inteligencję dziecka. Jednak nie wszystkie ryby można jeść w ciąży.
- Kobieta w ciąży powinna zrezygnować z serów pleśniowych, dojrzewających miękkich oraz serów niepasteryzowanych.
Czego nie można jeść w ciąży – lista wyrzeczeń a zdrowy rozsądek
Choć istnieją pewne produkty, których warto unikać w ciąży, przyszłe mamy nie powinny popadać w przesadę i rezygnować ze zbyt wielu potraw. Układając jadłospis, należy zachować zdrowy rozsądek – zbytnie ograniczenia stwarzają bowiem ryzyko niedoborów białka i witamin. Poza tym negatywna koncentracja na wyrzeczeniach żywieniowych może przynieść skutki odwrotne do zamierzonych – niepotrzebnie zwiększyć stres i obniżyć samopoczucie ciężarnej.
Najważniejsze jest konsekwentne zapobieganie infekcjom przewodu pokarmowego. Zarówno stany zapalne jelit, jak i ostre biegunki mogą stanowić zagrożenie dla płodu. Konsekwencją najcięższych zatruć, takich jak listeria, może być przedwczesny poród, a nawet obumarcie wewnątrzmaciczne. Przyszłe mamy powinny trzymać się z daleka od produktów o wątpliwym pochodzeniu i świeżości. Trzeba się wystrzegać zwłaszcza surowych jaj, ryb i mięs, które potencjalnie mogą zawierać groźne patogeny. Kobiety ciężarne nie mogą również spożywać alkoholu – udowodniono, że powoduje on poważne wady rozwojowe u płodu.
Szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych
Kwasy tłuszczowe typu trans są obecne przede wszystkim w wysoko przetworzonej żywności. Powodują liczne choroby cywilizacyjne i są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży i młodych, karmiących matek. Dlaczego? Ponieważ przechodzą przez barierę łożyskową oraz wydzielają się wraz z mlekiem, przez co mogą doprowadzić do rozmaitych zaburzeń i schorzeń. Przykładami mogą być atopia, stan przedrzucawkowy oraz zaburzenia w rozwoju płodu. Właśnie dlatego izomery trans powinno się wyeliminować z ciążowej diety. W tym celu warto odstawić wysoko przetworzoną żywność, kostki rosołowe i produkty smażone na głębokim tłuszczu, a także odstawić chipsy, krakersy i ciastka, które mogą zawierać szkodliwe izomery kwasów tłuszczowych. Niestety w organizmie nie ma mechanizmu pozbywania się tych związków.
Ryby w ciąży – czy rzeczywiście nie wolno ich jeść?
Ryby to źródło cennych kwasów omega-3 oraz łatwo przyswajalnego białka. Surowe i wędzone ryby w ciąży są zwykle na szczycie listy produktów zakazanych przyszłym matkom; nie są też zalecanym elementem zdrowej diety. Ryby (te morskie, ale też te rzeczne i hodowlane) zawierają toksyny i metale ciężkie. Powinno się je spożywać dwa razy w tygodniu w porcjach po 100 g. Warto podkreślić, że Polskie Towarzystwo Ginekologiczne wręcz zachęca do uwzględnienia tłustych ryb w swojej diecie, ponieważ ich obecność wpływa na zdrowie i inteligencję dziecka.
Choć jedzenie ryb w ciąży jest tematem kontrowersyjnym, większość specjalistów zgadza się co do tego, że pewne gatunki są bardziej niebezpieczne od innych.
- Zalecane ryby w ciąży: tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, dorsz), pstrąg, kawior i sieje. Poleca się mniejsze okazy, które żyją krócej (mintaj, śledź) – posiadają one niższą zawartość szkodliwych związków, w tym metali ciężkich.
- Odradzane ryby w ciąży: część specjalistów przestrzega przed spożywaniem ryb drapieżnych oraz długo żyjących, które kumulują w sobie zanieczyszczenia i mają wysoki poziom rtęci (m.in. tuńczyka, marlina, rekina czy miecznika). Z analogicznych powodów nie zaleca się również spożywania większości ryb słodkowodnych, takich jak okonie, płocie, szczupaki, sandacze, pangi i miętusy. Rtęć łatwo przedostaje się do łożyska i stwarza ryzyko uszkodzenia płodu (szczególnie mózgu i układu nerwowego). Niebezpieczna jest też ryba maślana – większość jej gatunków posiada wysoką zawartość oleju, którego podstawowym składnikiem są niestrawialne woski; tym samym ich spożycie pociąga za sobą ryzyko zatrucia. Wiele kontrowersji wzbudzają również surowe ryby w ciąży (wespół z surowymi owocami morza) – jeśli istnieje ryzyko, że są one nieświeże, lepiej będzie z nich zrezygnować. Wiadomo też, że wędzona ryba w ciąży nie jest najlepszym pomysłem – nie dość, że zawiera wysoki poziom soli, to jeszcze rakotwórcze nitrozoaminy szkodliwe dla płodu.
Czego nie można jeść w ciąży? Sery a ryzyko listeriozy
Spożywanie niektórych rodzajów serów podnosi ryzyko zachorowania na listeriozę – chorobę wywoływaną przez bardzo groźną bakterię Listeria, która może spowodować poważne problemy u noworodka (zapalenie płuc i błon śluzowych, uciążliwe zmiany skórne), a nawet doprowadzić do śmierci dziecka lub poronienia ciąży.
Kobieta w ciąży nie musi rezygnować ze wszystkich serów – nie wszystkie stwarzają bowiem ryzyko listeriozy. Problem pojawia się wtedy, gdy nabiał zawiera niepasteryzowane mleko, a więc i prawdopodobnie niebezpieczne bakterie. Do odradzanych rodzajów serów zaliczamy:
- sery pleśniowe (np. gorgonzola i inne sery niebieskie),
- sery dojrzewające miękkie (w tym popularne camembert i brie),
- sery niepasteryzowane (w tym owcze i kozie).
Z innego powodu, a mianowicie z nadmiernego udziału soli, warto także zredukować spożywanie serów feta. Za duża ilość soli w diecie przyszłej mamy ma zły wpływ na prenatalny rozwój nerek. Może też powodować nadciśnienie (niebezpieczne w trakcie ciąży i porodu) oraz odpowiadać za podwyższone ciśnienie krwi w późniejszym życiu dziecka.
Lepiej jeść czy nie jeść mięsa?
Generalnie uznaje się, że w ciąży warto ograniczyć jedzenie mięsa – nadmiar białka wynikający z jego codziennego spożywania szkodzi wątrobie i nerkom. Nie trzeba rezygnować z niego całkowicie – jeśli jednak przyszła mama zdecyduje się na dietę wegetariańską, musi znaleźć inne, zastępcze źródła białka, np. przyrządzając posiłki z dodatkiem fasoli czy ciecierzycy.
- mięso zalecane w ciąży: chudy drób (indyk, kurczak), królik – najlepiej, jeśli mięso pochodzi ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł.
- czego nie jeść w ciąży: wędlin pełnych soli i konserwantów, wędzonego i surowego mięsa (z tej samej przyczyny, dla której surowa ryba w ciąży jest szkodliwa – może ono zawierać bakterie lub pasożyty). Ciężarnym kobietom odradza się również spożywanie podrobów, w tym wątróbki. Zawiera ona duże ilości retinolu, znanego także jako witamina A1 – w nadmiernych dawkach może on szkodzić płodowi.
Czego jeszcze nie jeść w ciąży?
Warto zadbać o wyeliminowanie nadmiaru cukru i soli. Jedzenie dużej ilości słodyczy prowadzi do strat witamin z grupy B, żelaza i wapnia, czyli związków niezwykle potrzebnych w ciąży. Brak kontroli nad spożyciem cukru grozi gwałtownym przyrostem wagi, zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, np. cukrzycą ciężarnych, a także pogorszeniem stanu zdrowia dziecka. Planując posiłki, należy pamiętać o tym, że dieta przyszłej matki pozostaje w ścisłym związku z wagą urodzeniową, zdrowiem, odpornością, a nawet zdolnościami umysłowymi malucha.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Cechy dramatu szekspirowskiego. Czym charakteryzują się utwory Szekspira? Ta wiedza przyda się na maturze
Matura międzynarodowa 2024 wystartowała. Uczniowie tych szkół są już po egzaminie z polskiego. Kiedy napiszą pozostałe?
5 pomysłów na prezent na dzień dziecka od EMPIKu
CKE matura 2024. Centralna Komisja Egzaminacyjna to nie Sąd Ostateczny. W jaki sposób można odwołać się od wyniku?
Matura 2024 przecieki. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Czego nie jeść w ciąży? Podpowiadamy, od jakiego jedzenia lepiej trzymać się z daleka
Olej z wiesiołka w ciąży [działanie, dawkowanie, właściwości i opinie]
Olej z wiesiołka jest bardzo popularnym w ostatnich latach suplementem diety stosowanym przez osoby, które borykają się z najróżniejszymi problemami zdrowotnymi. Stosowany jest również przez pary mające problemy z płodnością. Olej...
Czytaj dalej →Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią
Krewetki jeszcze do niedawna uważane były za przysmak wykwintny, który gościł jedynie na talerzach najbardziej zamożnych. Obecnie stają się coraz bardziej popularne i dzięki dyskontom spożywczym mamy do nich ułatwiony...
Czytaj dalej →Orzechy w ciąży i podczas karmienia piersią
Wyrazy „orzechy” i „samo zdrowie” mogą być praktycznie uważane za synonimy. Od stuleci wiadomo, że orzechy zawierają w sobie substancje mające bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, przez co ich...
Czytaj dalej →Jakie soki pić w ciąży?
Czy i jakie soki pić w ciąży? Czy są jakieś przeciwwskazania, by pić konkretne soki owocowe lub warzywne? Te i wiele innych pytań zadaliśmy dr. Agnieszce Kozioł-Kozakowskiej Adiunktowi i dietetykowi w Klinice...
Czytaj dalej →Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...
Czytaj dalej →Dieta na lekki poród: Co jeść przed porodem?
Co zjeść przed porodem Dni tuż przed porodem są trudne. Brzuch ciąży, a żołądek odmawia często posłuszeństwa? W każdej chwili możesz zacząć rodzić. Co jeść? Komponuj swoją dietę z rozwagą,...
Czytaj dalej →Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią
Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...
Czytaj dalej →Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...
Czytaj dalej →Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny...
Czytaj dalej →Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]
Jedzenie jajek w ciąży wydaje się nieco kontrowersyjnym tematem. Zdania są podzielone, co przyszła mama może zobaczyć na wielu forach internetowych, a także usłyszeć od swoich koleżanek, ciotek i babć....
Czytaj dalej →Łosoś wędzony w ciąży i podczas karmienia piersią
Łosoś nazywany jest królem wszystkich ryb. Smakuje wyśmienicie w każdej formie – czy to pieczony, smażony, grillowany, gotowany, a nawet surowy jako dodatek do sushi. Szczególnie lubiany przez Polaków jest...
Czytaj dalej →Biała rzodkiew w ciąży i podczas karmienia piersią
Biała rzodkiew nie jest w Polsce bardzo popularna, a jeśli już po nią sięgamy, to raczej jako dodatek do sałatek czy kanapek, który kroimy jak pomidora czy ogórka, niż jako...
Czytaj dalej →Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
Tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego to częsty składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Coraz częściej sięgają jednak po nie również miłośnicy mięsa. Ma wiele składników odżywczych, a do tego...
Czytaj dalej →Ryby w ciąży – Jakie ryby jeść w ciąży, a jakich unikać?
Wiele kobiet spodziewających się dziecka zastanawia się, jakie ryby w ciąży można bezpiecznie spożywać. Coraz więcej mówi się o zawartości metali ciężkich i innych szkodliwych substancji w mięsie ryb. W...
Czytaj dalej →Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią
Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu...
Czytaj dalej →Sala weselna
Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...
Czytaj dalej →Winietki
Winietki rozstawione na stołach weselnych ułatwiają gościom zajęcie miejsca. Mogą im towarzyszyć drobne upominki albo zabawne akcenty. Na pewno wielu z was było na weselu, na którym nie było rozplanowanych...
Czytaj dalej →Intercyza
Intercyza jest umową przedmałżeńską regulującą stosunki majątkowe przyszłych małżonków. Dotyczy części majątku, którą małżonkowie wypracują po ślubie. Nie odnosi się natomiast do dochodów oraz rzeczy, które osoby te miały przed...
Czytaj dalej →