Ryby w ciąży – Jakie ryby jeść w ciąży, a jakich unikać?

Wiele kobiet spodziewających się dziecka zastanawia się, jakie ryby w ciąży można bezpiecznie spożywać. Coraz więcej mówi się o zawartości metali ciężkich i innych szkodliwych substancji w mięsie ryb. W związku z tym świadomie przygotowujące się do rodzicielstwa kobiety wolą wybierać te gatunki, których spożycie nie stanowi zagrożenia ani dla nich, ani dla rozwijającego się płodu. Oto lista ryb bezpiecznych w ciąży oraz takich, których lepiej unikać.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Ze względu na zawarte w nich cenne składniki odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, dobrze przyswajalne białko, fosfor, selen, magnez, witaminę D oraz witaminę A, ryby powinny być regularnie spożywane przez kobiety w ciąży.
  • Zgodnie z zaleceniami ciężarna powinna spożywać około 2-3 porcje, czyli około 200-300g ryby tygodniowo.
  • Należy wybierać gatunki bezpieczne, które nie zawierają w sobie szkodliwych metali ciężkich, toksyn, czy metylortęci.
  • Bezpieczne ryby w ciąży to m.in. pstrąg, sardynki, dorsz, miruna i flądra.
  • Gatunki zakazane to przede wszystkim duże drapieżniki, takie jak rekin, marlin, tuńczyk, miecznik oraz makrela królewska.

Jakie ryby można jeść w ciąży?

Ryby odgrywają szczególnie istotną rolę w diecie każdego z nas. Dostarczają nie tylko dużych ilości pełnowartościowego białka, ale również magnezu, potasu oraz fosforu. Nie należy również zapominać, że zwłaszcza ryby tłuste są doskonałym źródłem kwasów omega-3, a ryby morskie dodatkowo dostarczają jod, witaminy z grupy B, witaminę D oraz A. Substancje te odgrywają istotną rolę w prawidłowym rozwoju płodu, w związku z tym jedzenie ryb w ciąży jest jak najbardziej wskazane.

Zaleca się, by kobiety w ciąży zjadały minimum dwie porcje ryb i owoców morza tygodniowo. Jednak wokół tych elementów diety narosło sporo kontrowersji, głównie za sprawą informacji o tym, że niektóre gatunki ryb zawierają duże ilości szkodliwej dla organizmu rtęci. W związku z tym wiele przyszłych mam zastanawia się, jakie ryby można jeść w ciąży, by nie zaszkodzić maluszkowi.

Najbezpieczniejszym rozwiązaniem są gatunki, które pozbawione są policholorowanych bifenyli, metylortęci oraz dioksyn, a w zamian posiadają najkorzystniejszą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Najlepsze są te gatunki, które poławiane są na otwartym morzu, np. Oceanie Atlantyckim czy Morzu Północnym, krótko żyjące i raczej nie ryby z gatunków drapieżnych.

Oto zdrowe ryby, w ciąży dozwolone bez jakichkolwiek ograniczeń:

  • Pstrąg hodowlany,
  • Sardynki,
  • Mintaj w ciąży również nie stanowi zagrożenia,
  • Śledzie,
  • Flądra,
  • Sum,
  • Dorsz w ciąży również nie jest szkodliwy,
  • Łupacz,
  • Miruna,
  • Sielawa,
  • Łosoś w ciąży nie jest szkodliwy pod warunkiem, że jest dziki, a nie hodowlany.

W ciąży bez obaw mogą być również spożywane krewetki. Oczywiście zawsze najlepszym wyborem są ryby świeże, od sprawdzonych, certyfikowanych dostawców. Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej substancji odżywczych, najlepiej przygotowywać ryby piekąc je w piekarniku, w postaci grillowanej lub gotowanej na parze. Dzięki temu potrawa będzie lekkostrawna.

Jakich ryb unikać w ciąży?

Choć jedzenie ryb w ciąży niesie za sobą nieocenione korzyści dla prawidłowego rozwoju dziecka, należy pamiętać o tym, że nie wszystkie gatunki są tak samo dobre. Wiele drapieżnych ryb morskich zawiera w swoim składzie szkodliwe dla płodu składniki, takie jak dioksyny czy metylortęć. Drapieżniki zjadające mniejsze osobniki czy skorupiaki kumulują w swoim wnętrzu te zanieczyszczenia. Spożywanie nadmiernych ilości toksyn przez matkę, może prowadzić m.in. do upośledzenia układu nerwowego dziecka.

Jakich ryb unikać w ciąży? Szczególnie niezdrowe ryby w ciąży to:

  • Tuńczyk w ciąży może być szkodliwy,
  • Marlin,
  • Miecznik,
  • Rekin,
  • Ryba maślana,
  • Makrela królewska,
  • Ryby słodkowodne poławiane w okolicach skażonych zanieczyszczeniami, zwłaszcza węgorz, płoć i okoń.

Zagrożenie stanowią zwłaszcza tłuste ryby, gdyż to właśnie w tłuszczu kumuluje się najwięcej metali ciężkich i innych niebezpiecznych toksyn. Dlatego też ciężarnym zaleca się spożywanie przede wszystkim ryb chudych.

Ciąża to trudny okres dla wszystkich kobiet, które uwielbiają potrawy przygotowywane z surowego mięsa ryb i owoców morza, takie jak:

  • Sushi,
  • Tatar z łososia,
  • Ostrygi,
  • Ryby wędzone na zimno,
  • Surowe marynowane ryby.

Surowe ryby mogą być źródłem niebezpiecznej dla ciężarnej bakterii Listeria monocytogenes, wywołującej listeriozę – chorobę stanowiącą poważne zagrożenie dla noworodka. Z kolei owoce morza, w tym zwłaszcza mięczaki bywają źródłem pasożytów takich jak tasiemce. Ponadto, ze względu na fakt iż mięczaki zajmują się głównie filtrowaniem wody, stanowią naturalny magazyn różnego rodzaju zanieczyszczeń. Kobietom spodziewającym się dziecka odradza się także spożywanie dużych ilości ryb wędzonych na gorąco oraz przetworów rybnych, ponieważ wielokrotna obróbka termiczna wyjaławia je z większości cennych mikroelementów.

Ryby podczas ciąży w pytaniach i odpowiedziach:

1. Czy jeść pstrąga w ciąży?

Tak, w ciąży pstrąg, w tym również ten hodowlany, może być spożywany bez żadnych ograniczeń. Jego mięso jest chude i łatwo przyswajalne, a ponadto nie jest on rybą drapieżną. Najlepiej przygotowywać go na parze lub w folii, dzięki czemu zachowa większość swoich cennych wartości odżywczych.

2. Czy w ciąży można jeść mirunę?

Tak, miruna to kolejny z bezpiecznych dla ciężarnych gatunków ryb morskich. Jest ona cennym źródłem dużej ilości kwasów tłuszczowych, a ponadto jako ryba chuda zawierać może jedynie minimalne ilości metylortęci. Ze względu na swoje właściwości jest ona także polecana m.in. osobom chorującym na choroby serca i miażdżycę.

3. Czy można jeść polędwicę łososiową w czasie ciąży?

Wbrew powszechnej opinii, popularna polędwica łososiowa nie jest produktem rybnym lecz surowym przetworem mięsnym, a swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kolorowi. Ze względu na fakt, iż w ciąży nie powinno się spożywać mięsa w surowej postaci, nie jest ona zalecana dla kobiet spodziewających się dziecka. Może ona bowiem stanowić, podobnie jak inne surowe przetwory mięsne, źródło niebezpiecznych pasożytów, np. tasiemca.

4. Czy można jeść sardynki w ciąży?

Sardynki w ciąży można jeść bez obaw. To jedne ze smaczniejszych i zdrowszych gatunków ryb, które w przeciwieństwie do dużych drapieżników, nie zawierają w sobie dużej ilości metali ciężkich, dioksyn i innych niebezpiecznych dla płodu toksyn.

Źródła:

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią

Krewetki jeszcze do niedawna uważane były za przysmak wykwintny, który gościł jedynie na talerzach najbardziej zamożnych. Obecnie stają się coraz bardziej popularne i dzięki dyskontom spożywczym mamy do nich ułatwiony...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią

Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią

Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią

Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią

Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?

Jakie soki pić w ciąży?

Czy i jakie soki pić w ciąży? Czy są jakieś przeciwwskazania, by pić konkretne soki owocowe lub warzywne? Te i wiele innych pytań zadaliśmy dr. Agnieszce Kozioł-Kozakowskiej Adiunktowi i dietetykowi w Klinice...

Czytaj dalej →
Obrączki ślubne, Pierścionki zaręczynowe

Biżuteria na zawsze

Obrączki oraz pierścionek zaręczynowy nosi się – przynajmniej z założenia i tradycji – przez całe życie. Należy więc starannie dobierać tę biżuterię ślubną. U każdego jubilera znaleźć można kilkadziesiąt wzorów...

Czytaj dalej →
Pielęgnacja noworodka

Kąpiel noworodka

Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...

Czytaj dalej →
Niemowlę, Karmienie niemowląt

Czy piwo Karmi wpływa na laktację?

Piwo Karmi i bardziej obfita laktacja Pierwszą rzeczą jaką usłyszałem od mojej mamy gdy ta dowiedziała się o tym blogu było: Koniecznie napisz o odgazowanym Karmi, które wpływa na laktację....

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general