Ryby w ciąży: Jakie ryby jeść w ciąży, a jakich unikać?

Wiele kobiet spodziewających się dziecka zastanawia się, jakie ryby w ciąży można bezpiecznie spożywać. Coraz więcej mówi się o zawartości metali ciężkich i innych szkodliwych substancji w mięsie ryb. W związku z tym świadomie przygotowujące się do rodzicielstwa kobiety wolą wybierać te gatunki, których spożycie nie stanowi zagrożenia ani dla nich, ani dla rozwijającego się płodu. Oto lista ryb bezpiecznych w ciąży oraz takich, których lepiej unikać.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Ze względu na zawarte w nich cenne składniki odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, dobrze przyswajalne białko, fosfor, selen, magnez, witaminę D oraz witaminę A, ryby powinny być regularnie spożywane przez kobiety w ciąży.
  • Zgodnie z zaleceniami ciężarna powinna spożywać około 2-3 porcje, czyli około 200-300g ryby tygodniowo.
  • Należy wybierać gatunki bezpieczne, które nie zawierają w sobie szkodliwych metali ciężkich, toksyn, czy metylortęci.
  • Bezpieczne ryby w ciąży to m.in. pstrąg, sardynki, dorsz, miruna i flądra.
  • Gatunki zakazane to przede wszystkim duże drapieżniki, takie jak rekin, marlin, tuńczyk, miecznik oraz makrela królewska.

Jakie ryby jeść w ciąży?

Ryby odgrywają szczególnie istotną rolę w diecie każdego z nas. Dostarczają nie tylko dużych ilości pełnowartościowego białka, ale również magnezu, potasu oraz fosforu. Nie należy również zapominać, że zwłaszcza ryby tłuste są doskonałym źródłem kwasów omega-3, a ryby morskie dodatkowo dostarczają jod, witaminy z grupy B, witaminę D oraz A. Substancje te odgrywają istotną rolę w prawidłowym rozwoju płodu, w związku z tym jedzenie ryb w ciąży jest jak najbardziej wskazane.

Zaleca się, by kobiety w ciąży zjadały minimum dwie porcje ryb i owoców morza tygodniowo. Jednak wokół tych elementów diety narosło sporo kontrowersji, głównie za sprawą informacji o tym, że niektóre gatunki ryb zawierają duże ilości szkodliwej dla organizmu rtęci. W związku z tym wiele przyszłych mam zastanawia się, jakie ryby można jeść w ciąży, by nie zaszkodzić maluszkowi.

Najbezpieczniejszym rozwiązaniem są gatunki, które pozbawione są policholorowanych bifenyli, metylortęci oraz dioksyn, a w zamian posiadają najkorzystniejszą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Najlepsze są te gatunki, które poławiane są na otwartym morzu, np. Oceanie Atlantyckim czy Morzu Północnym, krótko żyjące i raczej nie ryby z gatunków drapieżnych.

Oto zdrowe ryby, w ciąży dozwolone bez jakichkolwiek ograniczeń:

  • Pstrąg hodowlany,
  • Sardynki,
  • Śledzie,
  • Flądra,
  • Sum,
  • Dorsz,
  • Mintaj,
  • Łupacz,
  • Miruna,
  • Sielawa,
  • Łosoś (dziki a nie hodowlany).

W ciąży bez obaw mogą być również spożywane krewetki. Oczywiście zawsze najlepszym wyborem są ryby świeże, od sprawdzonych, certyfikowanych dostawców. Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej substancji odżywczych, najlepiej przygotowywać ryby piekąc je w piekarniku, w postaci grillowanej lub gotowanej na parze. Dzięki temu potrawa będzie lekkostrawna.

Jakich ryb unikać w ciąży?

Choć jedzenie ryb w ciąży niesie za sobą nieocenione korzyści dla prawidłowego rozwoju dziecka, należy pamiętać o tym, że nie wszystkie gatunki są tak samo dobre. Wiele drapieżnych ryb morskich zawiera w swoim składzie szkodliwe dla płodu składniki, takie jak dioksyny czy metylortęć. Drapieżniki zjadające mniejsze osobniki czy skorupiaki kumulują w swoim wnętrzu te zanieczyszczenia. Spożywanie nadmiernych ilości toksyn przez matkę, może prowadzić m.in. do upośledzenia układu nerwowego dziecka.

Jakich ryb unikać w ciąży? Szczególnie niezdrowe ryby w ciąży to:

  • Tuńczyk,
  • Marlin,
  • Miecznik,
  • Rekin,
  • Ryba maślana,
  • Makrela królewska,
  • Ryby słodkowodne poławiane w okolicach skażonych zanieczyszczeniami, zwłaszcza węgorz, płoć i okoń.

Zagrożenie stanowią zwłaszcza tłuste ryby, gdyż to właśnie w tłuszczu kumuluje się najwięcej metali ciężkich i innych niebezpiecznych toksyn. Dlatego też ciężarnym zaleca się spożywanie przede wszystkim ryb chudych.

Ciąża to trudny okres dla wszystkich kobiet, które uwielbiają potrawy przygotowywane z surowego mięsa ryb i owoców morza, takie jak:

  • Sushi,
  • Tatar z łososia,
  • Ostrygi,
  • Ryby wędzone na zimno,
  • Surowe marynowane ryby.

Surowe ryby mogą być źródłem niebezpiecznej dla ciężarnej bakterii Listeria monocytogenes, wywołującej listeriozę – chorobę stanowiącą poważne zagrożenie dla noworodka. Z kolei owoce morza, w tym zwłaszcza mięczaki bywają źródłem pasożytów takich jak tasiemce. Ponadto, ze względu na fakt iż mięczaki zajmują się głównie filtrowaniem wody, stanowią naturalny magazyn różnego rodzaju zanieczyszczeń. Kobietom spodziewającym się dziecka odradza się także spożywanie dużych ilości ryb wędzonych na gorąco oraz przetworów rybnych, ponieważ wielokrotna obróbka termiczna wyjaławia je z większości cennych mikroelementów.

Ryby podczas ciąży w pytaniach i odpowiedziach

1. Czy jeść pstrąga w ciąży?

Tak, w ciąży pstrąg, w tym również ten hodowlany, może być spożywany bez żadnych ograniczeń. Jego mięso jest chude i łatwo przyswajalne, a ponadto nie jest on rybą drapieżną. Najlepiej przygotowywać go na parze lub w folii, dzięki czemu zachowa większość swoich cennych wartości odżywczych.

2. Czy w ciąży można jeść mirunę?

Tak, miruna to kolejny z bezpiecznych dla ciężarnych gatunków ryb morskich. Jest ona cennym źródłem dużej ilości kwasów tłuszczowych, a ponadto jako ryba chuda zawierać może jedynie minimalne ilości metylortęci. Ze względu na swoje właściwości jest ona także polecana m.in. osobom chorującym na choroby serca i miażdżycę.

3. Czy można jeść polędwicę łososiową w czasie ciąży?

Wbrew powszechnej opinii, popularna polędwica łososiowa nie jest produktem rybnym lecz surowym przetworem mięsnym, a swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kolorowi. Ze względu na fakt, iż w ciąży nie powinno się spożywać mięsa w surowej postaci, nie jest ona zalecana dla kobiet spodziewających się dziecka. Może ona bowiem stanowić, podobnie jak inne surowe przetwory mięsne, źródło niebezpiecznych pasożytów, np. tasiemca.

4. Czy można jeść sardynki w ciąży?

Sardynki w ciąży można jeść bez obaw. To jedne ze smaczniejszych i zdrowszych gatunków ryb, które w przeciwieństwie do dużych drapieżników, nie zawierają w sobie dużej ilości metali ciężkich, dioksyn i innych niebezpiecznych dla płodu toksyn.

Źródła:

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Gruszki w ciąży i podczas karmienia piersią

Gruszki to jeden z rodzajów owoców, które zdają się być stworzone wyłącznie dla ludzkiej przyjemności. Pyszne, mięsiste, soczyste owoce od zarania dziejów były wymieniane wśród pokarmów bogów. Jakie właściwości mają...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią

Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią

Polskie grzyby nie mają sobie równych. Jesienne lasy pełne są dobra oferowanego przez naturę, po które my, Polacy, chętnie sięgamy każdego roku. W naszej części Europy grzyby cieszą się niesłabnącą...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią

Krewetki jeszcze do niedawna uważane były za przysmak wykwintny, który gościł jedynie na talerzach najbardziej zamożnych. Obecnie stają się coraz bardziej popularne i dzięki dyskontom spożywczym mamy do nich ułatwiony...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią

Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią

Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią

W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?

Pestki dyni w ciąży

Pestki dyni to nie tylko przepyszny przysmak. Są prawdziwą bombą witaminową i zawierają w sobie moc składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.  Są świetnym dodatkiem do wielu dań...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią

Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią

Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Siemię lniane w ciąży i podczas karmienia piersią

Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane...

Czytaj dalej →
Rozwój niemowląt, Pierwszy rok życia dziecka

Dziewiąty miesiąc życia dziecka

Dziewięciomiesięczny maluch potrafi już raczkować, samodzielnie siada, bez trudu przekręca się z pleców na brzuszek i w dalszym ciągu jest bardzo zainteresowany otaczającym go światem. Dziecko bardzo lubi teraz naśladować...

Czytaj dalej →
Poród

Poród lotosowy w Polsce

Poród lotosowy budzi wiele kontrowersji i sprzecznych uczuć. Dla niektórych jest jedyną odpowiednią formą przyjścia malucha na świat. Ma mu zapewnić bezpieczny start i poczucie stabilizacji. Dla innych jest nowomodnym...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general