Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach i wypiekach. Oprócz wspaniałego smaku charakteryzują się także wieloma właściwościami odżywczymi, które czynią z nich idealną przekąskę. Czy pistacje można jeść w ciąży? Czy może je spożywać mama podczas karmienia piersią? Odpowiadamy!



Drzewo pistacjowe należy do grona najstarszych drzew, które rosły od najdawniejszych czasów. W przypadku drzewa pistacji oznacza to, że towarzyszyło człowiekowi już 9000 lat temu. Owoce pistacji wspomniane zostały nawet w Biblii. Zajadali się nimi cesarze i królowie. Krąży legenda, że królowa Saby uwielbiała je do tego stopnia, że wszystkie zebrane pistacje w jej królestwie miały być podawane wyłącznie jej i nikt inny nie mógł ich tknąć. Czy tak było naprawdę – trudno powiedzieć, niemniej jednak znając smak pistacji nie jest trudno uwierzyć w prawdziwość tej legendy. Pistacje smakują wybornie i od tysiącleci są wykorzystywane w regionalnych kuchniach na całym świecie.

Pistacje: właściwości

Pistacje swój zielony kolor zawdzięczają obecności związku, który nazywany jest luteiną. Jest to żółty barwnik, który ma nieoceniony wpływ na zdrowie ludzkich oczu. Działa jak naturalny filtr chroniący nasze oczy przed szkodliwymi wpływami.

Pistacje zawierają ponadto w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych. Należą do nich miedź, mangan i fosfor. Kryją w sobie także potas oraz magnez.


Nasze wideo:

Pistacje w ciąży

Spożywanie pistacji jest wskazane w okresie ciąży, ponieważ zawierają one bogate pokłady witaminy B6. Wspomaga ona pracę układu odpornościowego oraz wspiera produkcję czerwonych krwinek. Jest także niezbędna do prawidłowego wchłaniania magnezu i zapobiega anemii, co jest bardzo ważne w okresie ciąży, gdy wiele przyszłych mam boryka się z tym problemem.

Pistacje należą do orzechów, w których składzie znajduje się najwięcej błonnika. 30 sztuk pistacji pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania organizmu na błonnik, czyli tyle samo co porcja płatków owsianych. Błonnik jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit i wspomaga walkę z zatwardzeniami, które zdarzają się kobietom ciężarnym bardzo często.

Pistacje a karmienie piersią

Nie ma przeciwskazań do spożywania pistacji w okresie karmienia dziecka piersią, niemniej jednak należy pamiętać, że są to orzechy silnie alergizujące. Alergie na nie zdarzają się dosyć często, może się więc okazać, że cierpi na nią Twój maluszek. Przy pierwszym karmieniu po spożyciu niewielkiej ilości pistacji uważnie obserwuj reakcję organizmu dziecka przez kolejne godziny. Jeżeli nie wystąpią żadne niepokojące objawy – możesz je jeść bez przeszkód!