Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią

Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie wędzonej. A co ciekawe – ze świecą u nas szukać makreli świeżej, zwłaszcza w mniejszych miastach. Cóż takiego widzimy w wędzonej wersji tej ryby? Czy ma ona pozytywne właściwości odżywcze i czy jest zdrowa? Czy makrelę wędzoną można jeść w czasie ciąży?

Makrela wędzona jest idealna jako dodatek do kanapek, a także jako baza past i sałatek. Doskonale komponuje się z makaronami, a także jako składnik tart i dań na ciepło. Jest rybą tłustą, ale nie jest to tłuszcz, którego należy unikać.

Makrela wędzona: właściwości

Makrela wędzona zawiera w swoim składzie dużo tłuszczu, ale dzięki temu zawiera również ogromne ilości kwasów omega-3 i omega-6. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe. Nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować ich sam, a są one kluczowe i niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia i chronią serce. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu i obniżają poziom tego złego. Wspierają także pracę układu odpornościowego i pozytywnie wpływają na pracę mózgu.

Makrela wędzona jest również doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które może z powodzeniem zastąpić to pochodzące z mięsa. Ponadto ryba ta dostarcza nam sporą dawkę selenu, ponieważ jego ilość w 100 gramach makreli pokrywa aż 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Oprócz selenu makrela zawiera także fosfor i potas. Ten ostatni jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego. Chroni przez powstawaniem bolesnych skurczy.

Wędzona makrela dostarcza witaminę A i witaminę D. Mają one dobroczynny wpływ na skórę, kości i zęby.

Makrela wędzona w ciąży

Makrela nie jest wskazana dla kobiet w ciąży – niezależnie od tego, czy jest ona wędzona, czy jest rybą świeżą, którą należy poddać obróbce cieplnej. Powodem jest to, że makrela to ryba, która w swoim składzie zawiera bardzo dużo rtęci. Rtęć ta pochodzi z działalności człowieka i zanieczyszcza całe środowisko, w tym również zbiorniki wodne. Ponieważ ryby nieustannie filtrują swoim ciałem wodę, rtęć w łatwy sposób osadza się w ich wnętrzach. Kumuluje się w mięśniach ryb i jest niemożliwa do usunięcia nawet podczas starannego mycia i patroszenia. Jednym z bardziej „chłonnych” gatunków ryb są właśnie makrele. Ponadto należą one do gatunków drapieżnych. Znajdują się wysoko w łańcuchu pokarmowym. Zjadając mniejsze ryby, które również zanieczyszczone są rtęcią powodują, że jej poziom w ich ciałach się zwiększa.

Spożywanie w okresie ciąży ryb, które są zanieczyszczone rtęcią może mieć bardzo negatywne skutki dla rozwijającego się dziecka. Zagrożony jest rozwój jego układu nerwowego, ponieważ rtęć może wywołać jego ciężkie upośledzenie.

Makrela wędzona a karmienie piersią

Wędzonej makreli należy unikać nie tylko w czasie ciąży, ale także w okresie, gdy karmi się dziecko piersią. Powód jest dokładnie taki sam, czyli obecność w makreli rtęci. Istnieje spore ryzyko, że ta szkodliwa substancja krążąca po organizmie przedostanie się do mleka mamy, a wraz z nim do organizmu malucha, w którym może wywołać poważne skutki uboczne.

Ponadto makrela jest rybą silnie uczulającą. Znajduje się w niej histamina, której poziom zwiększa się podczas procesu wędzenia. Histamina może być przyczyną reakcji alergicznych, które objawiają się dusznościami, silnym kaszlem, wysypką.

Zobacz też:

Tych produktów nie jedz w ciąży!

Dlaczego w ciąży nie wolno jeść wątróbki?

Ta kobieta zrobiła USG dopiero… w 41 tygodniu ciąży!

Dodaj komentarz

1 komentarzy: Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią

  1. Jestem w 5tc i naszła mnie ochota na makrelę chyba będę musiała się obejść smakiem?

    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią

    Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do...

    Czytaj dalej →
    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią

    Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...

    Czytaj dalej →
    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Orzechy w ciąży i podczas karmienia piersią

    Wyrazy „orzechy” i „samo zdrowie” mogą być praktycznie uważane za synonimy. Od stuleci wiadomo, że orzechy zawierają w sobie substancje mające bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, przez co ich...

    Czytaj dalej →
    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią

    Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...

    Czytaj dalej →
    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią

    Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele...

    Czytaj dalej →
    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Czereśnie w ciąży i podczas karmienia piersią

    Czereśnie to owoce, które nieodłącznie kojarzą się ciepłymi, letnimi dniami. Sezon na nie zaczyna się na początku czerwca. Wedle niektórych nazwa tego miesiąca może pochodzić właśnie od nazwy tych pysznych...

    Czytaj dalej →
    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią

    Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...

    Czytaj dalej →
    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią

    Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...

    Czytaj dalej →
    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią

    Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...

    Czytaj dalej →
    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Siemię lniane w ciąży i podczas karmienia piersią

    Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane...

    Czytaj dalej →
    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Gruszki w ciąży i podczas karmienia piersią

    Gruszki to jeden z rodzajów owoców, które zdają się być stworzone wyłącznie dla ludzkiej przyjemności. Pyszne, mięsiste, soczyste owoce od zarania dziejów były wymieniane wśród pokarmów bogów. Jakie właściwości mają...

    Czytaj dalej →
    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią

    Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...

    Czytaj dalej →
    Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

    Banany w ciąży i podczas karmienia piersią

    Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że zupełnie inaczej niż inne owoce, banan stosunkowo rzadko wykorzystywany jest do wypieków i przy gotowaniu. Nieco częściej jest...

    Czytaj dalej →
    Ciąża miesiąc po miesiącu

    2 miesiąc ciąży

    2 miesiąc ciąży to czas, kiedy więcej mam dowiaduje się, że pod ich sercem zagościło nowe życie. To także czas szczególnie wymagający. 2 miesiąc ciąży to okres organogenezy Rozwój dziecka...

    Czytaj dalej →
    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
    Logo
    Enable registration in settings - general