Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?

Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z częściej serwowanych wersji tej ryby są śledzie w oleju. Trwałość tej przekąski jest bardzo długa, przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych, ale również zdrowotnych. Ile mogą stać w lodówce śledzie w oleju i czy można je mrozić?

Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Pixabay

Śledzie, które można długo przechowywać

W internecie i książkach kucharskich można znaleźć sprzeczne informacje na temat tego, ile mogą leżeć śledzie w oleju. Według niektórych źródeł nie powinno się przechowywać takich śledzi dłużej niż dwa tygodnie. Inne podają, że śledzie marynowane w ten sposób będą zdatne do spożycia nawet po miesiącu.

Tak naprawdę, trudno jednoznacznie określić trwałość takiej potrawy, jak śledzie w oleju. Jak długo można przechowywać przetworzone w ten sposób ryby zależy od tego, kiedy i w jaki sposób zostały wykonane:

  • jeśli śledzie w oleju zostały przygotowane w warunkach domowych ze śledzi zakupionych w sklepie w formie płatów śledziowych, prawdopodobnie zachowają świeżość przez 2 tygodnie. Warunkiem jednak jest to, aby były szczelnie zamknięte w słoiku bez dostępu powietrza, najlepiej w lodówce. Jeśli zostały w tym czasie otwarte – zawartość słoika należy spożyć w dwa dni.
  • jeśli śledzie w oleju zostały zakupione na wagę w sklepie, ich trwałość jest stosunkowo krótka, liczona w dniach (maksymalnie tydzień). Zamykanie ich w słoiku niewiele pomoże, ponieważ nie mamy pewności, jak długo przechowywane były w sklepie w otwartym pojemniku w ladzie chłodniczej.
  • trwałość śledzi w oleju zależy również od dodatków: cebula uznawana jest za stosunkowo szybko psujące się warzywo, jednak wszystko zależy od jej odpowiedniego spreparowania. Jeśli zostanie przelana wrzątkiem, a następnie będzie przetrzymywana w zalewie octowej razem ze śledziami, nie zaszkodzi ich trwałości. Nie należy nigdy dodawać surowej cebuli do śledzi w oleju, jeśli mamy zamiar je dłużej przechowywać. Warto również dokładnie obejrzeć warzywo przed włożeniem go do słoika i sprawdzić, czy nie znajdują się na nim drobne oznaki mogące świadczyć o nieświeżości (brązowe plamki etc.)
Sprawdź:  6 sposobów, jak nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?

Jak długo przechowywać śledzie solone w lodówce?

Powyżej opisaliśmy, ile wytrzymają śledzie w oleju – jak widać, jest to zależne od kilku czynników. Śledzie solone mają podobny termin przydatności do spożycia – jeśli zostały sprzedane, gdy były jeszcze bardzo świeże, mogą być zdatne do spożycia nawet po miesiącu od zakupu.

Śledzie w śmietanie – ile można przechowywać?

Według książek kucharskich i doświadczeń blogerów kulinarnych, śledzie w śmietanie mogą być przechowywane do tygodnia od momentu ich przygotowania. Warunkiem jest jednak użycie dobrej jakości śmietany i szczelne zamknięcie pojemnika ze śledziami (najlepiej szklanego, uprzednio wyparzonego, nie plastikowego!). Należy pamiętać, że śledzie w śmietanie zakupione w pojemnikach jako gotowe danie mogą mieć nawet kilkumiesięczny (albo i kilkuletni!) termin przydatności do spożycia, co związane jest z dodatkiem dużej ilości konserwantów. W domowych warunkach i z użyciem naturalnych składników nie jest to oczywiście możliwe.

Częste pytania o przechowywanie śledzi w oleju

Jak pasteryzować śledzie w oleju?

Śledzie w oleju nie wymagają pasteryzacji. Przechowywanie ryb w oleju lub w occie jest metodą wydłużania ich terminu spożycia.

Kiedy zrobić śledzie w oleju?

Większość przepisów zarówno z dawnych książek kucharskich, jak i podawanych na obecnie popularnych blogach kulinarnych zaleca, aby śledzie w oleju przygotowywać dzień przed podaniem. Zapewnia to odpowiednią konsystencję, przejście smakiem przypraw i zmacerowanie dodawanej do nich cebulki.

Czy można mrozić śledzie w oleju?

Odradza się mrożenie śledzi w oleju. Co prawda nie tracą one swoich właściwości odżywczych, jeśli są prawidłowo mrożone, jednak znacząco tracą na walorach smakowych. Rozmrożone śledzie uprzednio przechowywane w oleju lub płaty śledziowe solone po zamrożeniu i rozmrożeniu stają się miękkie, rozpadają się, tracą jędrność, w konsystencji są nieapetycznie “papkowate”.

Źródła:
  • 100 potraw ze śledzia, Hanna Szymanderska, Prószyński i S-ka, 1994
  • Przegląd blogów kulinarnych

Dodaj komentarz

Rocznice ślubu
15 rocznica ślubu – Nazwa, Prezenty i Życzenia na piętnastą rocznicę ślubu
Zgodnie z powiedzeniem mówi się, że szczęśliwi czasu nie liczą. Rzeczywiście, liczyć nie muszą i często nie mają ochoty. Czasem jednak powinni - staną się dzięki temu jeszcze szczęśliwsi. Taką
Czytaj dalej
Nastolatkowie
Filmy młodzieżowe Netflix - fajne filmy na Netflixie dla nastolatków
Jakie filmy na Netflixie warto polecić nastolatkom, bez obaw o demoralizację i zbyt brutalne sceny? Czy w ogóle można znaleźć fajne filmy młodzieżowe Netflix dla nastolatków? Co ciekawego pojawiło się
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Suche drożdże często okazują się wygodnym i łatwym
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej