Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z częściej serwowanych wersji tej ryby są śledzie w oleju. Trwałość tej przekąski jest bardzo długa, przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych, ale również zdrowotnych. Ile mogą stać w lodówce śledzie w oleju i czy można je mrozić?
Śledzie, które można długo przechowywać
W internecie i książkach kucharskich można znaleźć sprzeczne informacje na temat tego, ile mogą leżeć śledzie w oleju. Według niektórych źródeł nie powinno się przechowywać takich śledzi dłużej niż dwa tygodnie. Inne podają, że śledzie marynowane w ten sposób będą zdatne do spożycia nawet po miesiącu.
Tak naprawdę, trudno jednoznacznie określić trwałość takiej potrawy, jak śledzie w oleju. Jak długo można przechowywać przetworzone w ten sposób ryby zależy od tego, kiedy i w jaki sposób zostały wykonane:
- jeśli śledzie w oleju zostały przygotowane w warunkach domowych ze śledzi zakupionych w sklepie w formie płatów śledziowych, prawdopodobnie zachowają świeżość przez 2 tygodnie. Warunkiem jednak jest to, aby były szczelnie zamknięte w słoiku bez dostępu powietrza, najlepiej w lodówce. Jeśli zostały w tym czasie otwarte – zawartość słoika należy spożyć w dwa dni.
- jeśli śledzie w oleju zostały zakupione na wagę w sklepie, ich trwałość jest stosunkowo krótka, liczona w dniach (maksymalnie tydzień). Zamykanie ich w słoiku niewiele pomoże, ponieważ nie mamy pewności, jak długo przechowywane były w sklepie w otwartym pojemniku w ladzie chłodniczej.
- trwałość śledzi w oleju zależy również od dodatków: cebula uznawana jest za stosunkowo szybko psujące się warzywo, jednak wszystko zależy od jej odpowiedniego spreparowania. Jeśli zostanie przelana wrzątkiem, a następnie będzie przetrzymywana w zalewie octowej razem ze śledziami, nie zaszkodzi ich trwałości. Nie należy nigdy dodawać surowej cebuli do śledzi w oleju, jeśli mamy zamiar je dłużej przechowywać. Warto również dokładnie obejrzeć warzywo przed włożeniem go do słoika i sprawdzić, czy nie znajdują się na nim drobne oznaki mogące świadczyć o nieświeżości (brązowe plamki etc.)
Jak długo przechowywać śledzie solone w lodówce?
Powyżej opisaliśmy, ile wytrzymają śledzie w oleju – jak widać, jest to zależne od kilku czynników. Śledzie solone mają podobny termin przydatności do spożycia – jeśli zostały sprzedane, gdy były jeszcze bardzo świeże, mogą być zdatne do spożycia nawet po miesiącu od zakupu.
Śledzie w śmietanie – ile można przechowywać?
Według książek kucharskich i doświadczeń blogerów kulinarnych, śledzie w śmietanie mogą być przechowywane do tygodnia od momentu ich przygotowania. Warunkiem jest jednak użycie dobrej jakości śmietany i szczelne zamknięcie pojemnika ze śledziami (najlepiej szklanego, uprzednio wyparzonego, nie plastikowego!). Należy pamiętać, że śledzie w śmietanie zakupione w pojemnikach jako gotowe danie mogą mieć nawet kilkumiesięczny (albo i kilkuletni!) termin przydatności do spożycia, co związane jest z dodatkiem dużej ilości konserwantów. W domowych warunkach i z użyciem naturalnych składników nie jest to oczywiście możliwe.
Częste pytania o przechowywanie śledzi w oleju
Jak pasteryzować śledzie w oleju?
Śledzie w oleju nie wymagają pasteryzacji. Przechowywanie ryb w oleju lub w occie jest metodą wydłużania ich terminu spożycia.
Kiedy zrobić śledzie w oleju?
Większość przepisów zarówno z dawnych książek kucharskich, jak i podawanych na obecnie popularnych blogach kulinarnych zaleca, aby śledzie w oleju przygotowywać dzień przed podaniem. Zapewnia to odpowiednią konsystencję, przejście smakiem przypraw i zmacerowanie dodawanej do nich cebulki.
Czy można mrozić śledzie w oleju?
Odradza się mrożenie śledzi w oleju. Co prawda nie tracą one swoich właściwości odżywczych, jeśli są prawidłowo mrożone, jednak znacząco tracą na walorach smakowych. Rozmrożone śledzie uprzednio przechowywane w oleju lub płaty śledziowe solone po zamrożeniu i rozmrożeniu stają się miękkie, rozpadają się, tracą jędrność, w konsystencji są nieapetycznie „papkowate”.