Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią
Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do tart i zapiekanek, a także pierogów czy krokietów. Jednak nie wszyscy powinni ją spożywać. Kto powinien wykluczyć ją ze swojej diety? Czy kaszankę można jeść w ciąży? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.

Kaszanka jest wyrobem wędliniarskim. Do jej produkcji używa się kaszy gryczanej, podrobów oraz krwi zwierząt. Zazwyczaj doprawia się ją solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Przepis na nią przywędrował do Polski prawdopodobnie z Niemiec lub z Danii w XVII wieku. Przez stulecia była nieodłącznym elementem każdego świniobicia, największą popularnością cieszyła się zaś na Śląsku. Pomimo upływu czasu nasz apetyt na nią wcale nie spadł, Polacy nadal zajadają się nią, pomimo jej niezbyt zachęcającego wyglądu.
Kaszanka: właściwości
Do przyrządzenia kaszanki używa się zwierzęcej krwi, kaszy gryczanej oraz podrobów. Należą do nich płuca, skórki, wątróbka, żołądki. Z uwagi na ich obecność, kaszanka zawiera w swoim składzie wiele białka. Jest również bogata w witaminy A, D, E i K oraz te z grupy B: B1, B2, PP oraz B12. Kaszanka dostarcza także witaminy C.
Obecność krwi w składzie kaszanki zapewnia pokaźną ilość żelaza, magnezu i cynku. Ponadto w jej składzie obecna jest także kasza gryczana. Zawiera ona cenne minerały, a także błonnik, który wspomaga pracę jelit. Pomaga zwalczać zaparcia i przeciwdziałać gazom.
Pomimo tych pozytywnych właściwości odżywczych, kaszanka ma jednak swoje minusy. Przede wszystkim jest bardzo kaloryczna. W 100 gramach produktu jest niemal 400 kalorii! Około 40% jej składu stanowi tłuszcz. Dodatkowo kaszanka zawiera bardzo dużo cholesterolu, aż 100mg na 100 gramów. Z tego wszystkiego wynika, że po kaszankę nie powinny zbyt często sięgać osoby o podwyższonym cholesterolu i dbające o wagę.
Kaszanka w ciąży
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie dotyczące tego, czy kaszankę można jeść w ciąży. Nie powinna ona zbyt często gościć na talerzu przyszłej mamy z uwagi na kaloryczność, wysoką zawartość tłuszczu i ogromną dawkę cholesterolu. Specjaliści przestrzegają przed spożywaniem kaszanki w ciąży jeszcze z jednego powodu – zachodzi obawa o obecność bakterii, które bytują w krwi zwierząt. Obróbka cieplna, której kaszanka zostaje poddana w trakcie przygotowywania nie zawsze zabija je wszystkie. Jest ryzyko, że owe bakterie mogą wywołać komplikacje, które negatywnie odbiją się na zdrowiu przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka.
Kaszanka a karmienie piersią
Podobnie jak z jedzeniem kaszanki w czasie ciąży sprawa ma się z jej spożywaniem w okresie karmienia piersią. Teoretycznie nie ma przeciwwskazań i gdy karmiąca mama zje ją raz na jakiś czas, to nic się nie stanie. Ze względu jednak na kalorie, tłuszcz i cholesterol w jej składzie lepiej unikać jedzenia jej zbyt często.
Zobacz też:
Tych trzech produktów unikaj w ciąży!
Zakłócanie spokoju dziennego przez dzieci. Jak radzić sobie z głośnymi sąsiadami?
Jak złożyć wniosek o 500 plus 2023? Praktyczny poradnik dla rodziców krok po kroku
Komu nie przysługuje ulga na dziecko 2023? Dochód ma duże znaczenie. Ci rodzice nie skorzystają z odliczenia
Czy trzeba przyjmować księdza po kolędzie? O tym wierni powinni wiedzieć
Podwyżki dla nauczycieli 2023. ZNP komentuje spotkanie w ministerstwie: “Takiej farsy za ministra Czarnka jeszcze nie było”
Na jaki okres 500 plus 2023? Rodzice powinni uważać, co zaznaczają we wniosku
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią
Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią
Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...
Czytaj dalej →Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią
Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...
Czytaj dalej →Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią
Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...
Czytaj dalej →Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią
Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...
Czytaj dalej →Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...
Czytaj dalej →Łosoś wędzony w ciąży i podczas karmienia piersią
Łosoś nazywany jest królem wszystkich ryb. Smakuje wyśmienicie w każdej formie – czy to pieczony, smażony, grillowany, gotowany, a nawet surowy jako dodatek do sushi. Szczególnie lubiany przez Polaków jest...
Czytaj dalej →Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...
Czytaj dalej →Cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią
Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych...
Czytaj dalej →Pieczarki w ciąży i podczas karmienia piersią
Pieczarki to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Nie tylko dlatego, że są pyszne i idealne do wielu dań, ale również są dostępne praktycznie przez cały rok, są tanie w porównaniu...
Czytaj dalej →Czego nie może jeść matka karmiąca?
Fakty i mity – dieta w trakcie karmienia piersią Warzywa niedozwolone w ciąży, czekolada, a karmienie piersią? Oto częste dylematy młodych mam. Ciąża, połóg oraz okres karmienia malucha piersią to...
Czytaj dalej →Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to...
Czytaj dalej →Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią
Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...
Czytaj dalej →Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią
Krewetki jeszcze do niedawna uważane były za przysmak wykwintny, który gościł jedynie na talerzach najbardziej zamożnych. Obecnie stają się coraz bardziej popularne i dzięki dyskontom spożywczym mamy do nich ułatwiony...
Czytaj dalej →Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie...
Czytaj dalej →Jak przystroić dom Panny Młodej?
Przystrojenie domu Panny Młodej oraz ewentualnie Pana Młodego leży w kwestii świadków. Przynajmniej taka jest tradycja. Nie musimy się jej sztywno trzymać. Często zdarza się, że to sami zainteresowani, czyli...
Czytaj dalej →Suknia ślubna
Suknia ślubna: wymarzona, wyśniona, albo wręcz przeciwnie – wielki znak zapytania. Podpowiadamy, jaki fason sukni ślubnej będzie najlepszy i na co zwrócić uwagę podczas przymiarek. Decyzja dotycząca wyboru sukni ślubnej jest jedną...
Czytaj dalej →Tort Weselny
Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...
Czytaj dalej →