Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do tart i zapiekanek, a także pierogów czy krokietów. Jednak nie wszyscy powinni ją spożywać. Kto powinien wykluczyć ją ze swojej diety? Czy kaszankę można jeść w ciąży? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.



Kaszanka jest wyrobem wędliniarskim. Do jej produkcji używa się kaszy gryczanej, podrobów oraz krwi zwierząt. Zazwyczaj doprawia się ją solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Przepis na nią przywędrował do Polski prawdopodobnie z Niemiec lub z Danii w XVII wieku. Przez stulecia była nieodłącznym elementem każdego świniobicia, największą popularnością cieszyła się zaś na Śląsku. Pomimo upływu czasu nasz apetyt na nią wcale nie spadł, Polacy nadal zajadają się nią, pomimo jej niezbyt zachęcającego wyglądu.

Kaszanka: właściwości

Do przyrządzenia kaszanki używa się zwierzęcej krwi, kaszy gryczanej oraz podrobów. Należą do nich płuca, skórki, wątróbka, żołądki. Z uwagi na ich obecność, kaszanka zawiera w swoim składzie wiele białka. Jest również bogata w witaminy A, D, E i K oraz te z grupy B: B1, B2, PP oraz B12. Kaszanka dostarcza także witaminy C.

Obecność krwi w składzie kaszanki zapewnia pokaźną ilość żelaza, magnezu i cynku. Ponadto w jej składzie obecna jest także kasza gryczana. Zawiera ona cenne minerały, a także błonnik, który wspomaga pracę jelit. Pomaga zwalczać zaparcia i przeciwdziałać gazom.


Nasze wideo:

Pomimo tych pozytywnych właściwości odżywczych, kaszanka ma jednak swoje minusy. Przede wszystkim jest bardzo kaloryczna. W 100 gramach produktu jest niemal 400 kalorii! Około 40% jej składu stanowi tłuszcz. Dodatkowo kaszanka zawiera bardzo dużo cholesterolu, aż 100mg na 100 gramów. Z tego wszystkiego wynika, że po kaszankę nie powinny zbyt często sięgać osoby o podwyższonym cholesterolu i dbające o wagę.

Kaszanka w ciąży

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie dotyczące tego, czy kaszankę można jeść w ciąży. Nie powinna ona zbyt często gościć na talerzu przyszłej mamy z uwagi na kaloryczność, wysoką zawartość tłuszczu i ogromną dawkę cholesterolu. Specjaliści przestrzegają przed spożywaniem kaszanki w ciąży jeszcze z jednego powodu – zachodzi obawa o obecność bakterii, które bytują w krwi zwierząt. Obróbka cieplna, której kaszanka zostaje poddana w trakcie przygotowywania nie zawsze zabija je wszystkie. Jest ryzyko, że owe bakterie mogą wywołać komplikacje, które negatywnie odbiją się na zdrowiu przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka.

Kaszanka a karmienie piersią

Podobnie jak z jedzeniem kaszanki w czasie ciąży sprawa ma się z jej spożywaniem w okresie karmienia piersią. Teoretycznie nie ma przeciwwskazań i gdy karmiąca mama zje ją raz na jakiś czas, to nic się nie stanie. Ze względu jednak na kalorie, tłuszcz i cholesterol w jej składzie lepiej unikać jedzenia jej zbyt często.

Zobacz też:



Tych trzech produktów unikaj w ciąży!

Czy i jakie soki powinny pić kobiety w ciąży?

Nie każde krewetki możesz jeść w ciąży!