Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią

Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do tart i zapiekanek, a także pierogów czy krokietów. Jednak nie wszyscy powinni ją spożywać. Kto powinien wykluczyć ją ze swojej diety? Czy kaszankę można jeść w ciąży? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.

Kaszanka jest wyrobem wędliniarskim. Do jej produkcji używa się kaszy gryczanej, podrobów oraz krwi zwierząt. Zazwyczaj doprawia się ją solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Przepis na nią przywędrował do Polski prawdopodobnie z Niemiec lub z Danii w XVII wieku. Przez stulecia była nieodłącznym elementem każdego świniobicia, największą popularnością cieszyła się zaś na Śląsku. Pomimo upływu czasu nasz apetyt na nią wcale nie spadł, Polacy nadal zajadają się nią, pomimo jej niezbyt zachęcającego wyglądu.

Kaszanka: właściwości

Do przyrządzenia kaszanki używa się zwierzęcej krwi, kaszy gryczanej oraz podrobów. Należą do nich płuca, skórki, wątróbka, żołądki. Z uwagi na ich obecność, kaszanka zawiera w swoim składzie wiele białka. Jest również bogata w witaminy A, D, E i K oraz te z grupy B: B1, B2, PP oraz B12. Kaszanka dostarcza także witaminy C.

Obecność krwi w składzie kaszanki zapewnia pokaźną ilość żelaza, magnezu i cynku. Ponadto w jej składzie obecna jest także kasza gryczana. Zawiera ona cenne minerały, a także błonnik, który wspomaga pracę jelit. Pomaga zwalczać zaparcia i przeciwdziałać gazom.

Pomimo tych pozytywnych właściwości odżywczych, kaszanka ma jednak swoje minusy. Przede wszystkim jest bardzo kaloryczna. W 100 gramach produktu jest niemal 400 kalorii! Około 40% jej składu stanowi tłuszcz. Dodatkowo kaszanka zawiera bardzo dużo cholesterolu, aż 100mg na 100 gramów. Z tego wszystkiego wynika, że po kaszankę nie powinny zbyt często sięgać osoby o podwyższonym cholesterolu i dbające o wagę.

Kaszanka w ciąży

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie dotyczące tego, czy kaszankę można jeść w ciąży. Nie powinna ona zbyt często gościć na talerzu przyszłej mamy z uwagi na kaloryczność, wysoką zawartość tłuszczu i ogromną dawkę cholesterolu. Specjaliści przestrzegają przed spożywaniem kaszanki w ciąży jeszcze z jednego powodu – zachodzi obawa o obecność bakterii, które bytują w krwi zwierząt. Obróbka cieplna, której kaszanka zostaje poddana w trakcie przygotowywania nie zawsze zabija je wszystkie. Jest ryzyko, że owe bakterie mogą wywołać komplikacje, które negatywnie odbiją się na zdrowiu przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka.

Kaszanka a karmienie piersią

Podobnie jak z jedzeniem kaszanki w czasie ciąży sprawa ma się z jej spożywaniem w okresie karmienia piersią. Teoretycznie nie ma przeciwwskazań i gdy karmiąca mama zje ją raz na jakiś czas, to nic się nie stanie. Ze względu jednak na kalorie, tłuszcz i cholesterol w jej składzie lepiej unikać jedzenia jej zbyt często.

Zobacz też:

Tych trzech produktów unikaj w ciąży!

Czy i jakie soki powinny pić kobiety w ciąży?

Nie każde krewetki możesz jeść w ciąży!

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią

Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią

Ryby to prawdziwy przysmak, chociaż nie przez wszystkich doceniany. Niektórzy unikają ich na swoich talerzach, a niesłusznie – ryby dostarczają mnóstwa składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią

W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią

Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią

Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią

Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią

Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią

Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...

Czytaj dalej →
Co jeść podczas karmienia piersią?

Czego nie może jeść matka karmiąca?

Fakty i mity – dieta w trakcie karmienia piersią Warzywa niedozwolone w ciąży, czekolada, a karmienie piersią? Oto częste dylematy młodych mam. Ciąża, połóg oraz okres karmienia malucha piersią to...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo