Herbata w ciąży: Jakie gatunki herbaty może pić przyszła mama?

Herbata w ciąży może być lekarstwem na wiele dolegliwości – od ciążowych objawów do przeziębienia, ponieważ wiele zawartych w niej ziół wykazuje właściwości prozdrowotne. Jednak, czy wszystkie rodzaje herbaty są bezpieczne dla przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka? Podpowiadamy jaką herbatę można pić w ciąży, a której lepiej unikać.

Herbata w ciąży: Jakie gatunki herbaty może pić przyszła mama?
elements.envato.com
Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Picie herbaty w ciąży może mieć dobry wpływ na organizm. Napary ziołowe mogą być lekiem na ciążowe dolegliwości (np. herbata z imbirem, herbata z kopru włoskiego) oraz łagodzić objawy przeziębienia (np. herbata z lipy).
  • W herbacie znajduje się teina (kofeina), która może wpływać negatywnie na płód. Z tego względu dopuszczalna dzienna dawka nie powinna przekraczać 200-300 mg (4 kubki herbaty). Najwięcej tej substancji zawarte jest w herbacie czarnej i białej, najmniej w czerwonej i naparach z ziół.
  • Rodzajem herbaty, który można pić bez ograniczeń w ciąży jest Rooibos (herbata z czerwonokrzewu). Nie zawiera ona kofeiny i wpływa korzystnie na trawienie.
  • Kozieradka, liść miłorzębu, korzeń jeżówki, owoc jałowca, krwawnik, korzeń lukrecji to zioła, które nie są wskazane dla kobiet ciężarnych.

Czy można pić herbatę w ciąży?

Wiele przyszłych mam zadaje sobie pytanie “czy w ciąży można pić herbatę?“. Wątpliwości nie są nieuzasadnione, ponieważ powszechnie wiadomo, że ciężarne powinny szczególnie zwracać uwagę na to, czym się odżywiają i co piją. Nie wskazane są także wszelkiego rodzaju używki, a do nich niektórzy zaliczają niektóre gatunki herbat. Dzieje się tak ze względu na zawartość w nich kofeiny (teiny), która działa stymulująco na układ nerwowy, ale może także upośledzać proces powstawania komórek nerwowych (neurogenezę) u płodu i wpływać na masę urodzeniową dziecka (jak wykazały badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Dublinie w 2018 roku). Herbata w ciąży może być spożywana, jednak nie każda i w ograniczonych ilościach. Przyszła mama powinna przyjąć maksymalnie 200-300 mg na dobę (4 kubki herbaty).

W sklepach i aptekach dostępnych jest wiele rodzajów herbat, a każda z nich wykazuje inne właściwości i inaczej wpływa na organizm. Jest to produkt powszechnie uważany za zdrowy i często polecany w celu złagodzenia uciążliwych dolegliwości ze strony układu krążenia, oddechowego, pokarmowego i nerwowego. Najbardziej znane gatunki herbat to:

  • herbata czarna – to najbardziej popularny typ tego napoju; jedna filiżanka (200 ml) zawiera około 45-60 mg teiny (w zależności od rodzaju i czasu parzenia);
  • herbata zielona – zawarte jest w niej dużo składników o prozdrowotnym i lekko pobudzającym działaniu; jeden kubek zielonej herbaty zawiera 30-50 mg w zależności od jej rodzaju i sposobu parzenia;
  • herbata czerwona – znana także jako herbata pu-erh; ma bardzo wyrazisty smak i dobry wpływ na zdrowie; jedna filiżanka ma około 15-20 mg kofeiny;
  • herbata biała – sporządzana z młodych pączków herbaty;  ma łagodny smak i wpływa na odporność; jedna filiżanka zawiera podobną ilość teiny, co herbata czarna;
  • herbaty ziołowe – wykazują wiele właściwości prozdrowotnych; najbardziej znane są napary z rumianku, melisy, nagietka, mięty, kopru włoskiego, lipy, pokrzywy, czystka; nie zawierają teiny, jednak niektóre zioła nie są wskazane dla kobiet ciężarnych.
Herbata dla kobiet w ciąży jest polecana jako lekarstwo na wiele ciążowych dolegliwości oraz przy problemach gastrycznych lub przeziębieniach. Zamiast sięgać po środki farmakologiczne, które mogą być niebezpieczne dla rozwijającego się płodu warto sięgnąć po ziołowy napar. Należy jednak uważać, aby nie przekroczyć zalecanych 4 kubków na dobę.

Czerwona herbata w ciąży

Czerwona herbata w ciąży jest jedną z najbardziej polecanych ze względu na niską zawartość kofeiny. Jest to napój, który charakteryzuje się wieloma składnikami, które mają dobry wpływ na organizm. Przede wszystkim wspomaga ona metabolizm, dlatego warto po nią sięgnąć w momencie problemów związanych z trawieniem pokarmów. Ponadto ma  działanie uspokajające i poprawiające pamięć. Należy jednak pić ją z umiarem ze względu na obecność fluoru, którego zbyt duże stężenie w organizmie prowadzi do fluorozy – choroby szkliwa zębów. Czerwona herbata ma mocny i aromatyczny smak. Najbardziej znane gatunki to: Pu-erh, Oolong, Puszong. Do tego rodzaju błędnie zalicza się Rooibos – herbatę z czerwonokrzewu.

Poznaj: Fakty i mity na temat picia wody gazowanej w czasie ciąży

Czarna herbata w ciąży

Herbata czarna w ciąży jest dozwolona, jednak zaleca się jej spożywanie z umiarem, ponieważ zawiera w sobie dużą ilość kofeiny. Pita w niewielkich ilościach działa pobudzająco, poprawia koncentrację i zmniejsza uczucie senności. Przyszła mama może po nią sięgnąć zamiast filiżanki kawy, np. w formie herbaty z cytryną. Najbardziej znane czarne herbaty to: cejlon, darjeeling, earl grey.

Warto zaznaczyć, że proces parzenia wpływa na ilość kofeiny. Aby ją zmniejszyć należy zalać torebkę wrzątkiem, odczekać 1 minutę, wylać zawartość kubka i nalać wodę ponownie.

Herbata owocowa w ciąży

Owocowa herbata w ciąży także powinna być spożywana z umiarem, ponieważ większość produktów dostępnych w sklepach jest na bazie czarnej herbaty. Przed zakupem warto przeczytać skład na opakowaniu i wybrać tę herbatę, która jest przygotowana na bazie ziół i ma w sobie dodatek np. malin (od II trymestru), dzikiej róży, cytryny lub czarnego bzu. Takie napary są nie tylko smaczne, ale można je stosować np. podczas przeziębienia.

Herbata z czerwonokrzewu w ciąży (Rooibos)

Rooibos to herbata, którą wytwarza się z rośliny, jaką jest czerwonokrzew. W ciąży można ją spożywać bez obaw, ponieważ nie zawiera w sobie kofeiny. Jest bogata w przeciwutleniacze, wspomaga układ odpornościowy, obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także wpływa korzystnie na układ odpornościowy, dlatego może być stosowana jako herbata na trawienie w ciąży. Rooibos charakteryzuje się delikatnym, miodowym smakiem i jest pozbawiona goryczy, typowej dla innych rodzajów herbat.

Sprawdź: Jak to jest z tą kawą w ciąży?

Herbata ziołowa w ciąży

Herbaty ziołowe w ciąży są polecane ze względu na właściwości łagodzące wiele dolegliwości. Przyszła mama może bez obaw sięgać po:

  • herbatę z pokrzywy – wzmacnia organizm, ma właściwości moczopędne i łagodzące dolegliwości ze strony układu pokarmowego;
  • herbatę z imbirem – jest naturalnym sposobem na złagodzenie mdłości;
  • melisę – działa uspokajająco, łagodzi stres i wspomaga pracę układu pokarmowego;
  • herbatę z żurawiny – polecana jest w przypadku infekcji układu moczowego;
  • napar z nagietka – wykazuje działanie przeciwzapalne;
  • herbatę z lipy – stosuje się ją w łagodzeniu gorączki;
  • rumianek – wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Jakich herbat nie można pić w ciąży?

Kobiety w ciąży powinny spożywać ograniczoną ilość czarnej, białej i zielonej herbaty. Powinny także uważać na napary z takich ziół jak: kozieradka, liść miłorzębu, korzeń jeżówki, owoc jałowca, krwawnik, korzeń lukrecji. Mimo że są to naturalne składniki, mogą one wpływać niekorzystnie na płód.

Źródła:
  • R. Wierzejska, Wpływ spożycia kofeiny na przebieg ciąży i rozwój płodu, Perinatologia, Neonatologia i Ginekologia 2012, tom 5, zeszyt 2, 110-113
  • B. Laskus, Przegląd ziół, herbat i przypraw wskazanych i przeciwwskazanych w ciąży https://kcalmar.com/dietetyk/blog/2017/12/11/ziola-herbaty-przyprawy-wskazane-przeciwwskazane-ciazy/
  • A. Bazylko, Substancje roślinne, wskazania i przeciwwskazania do stosowania w czasie ciąży i przygotowania do porodu, Farmakologia Polska, 2010, 66(7): 478-483

Dodaj komentarz

Zdrowie rodziców Cesarskie cięcie
Zrosty po cesarce [przyczyny, leczenie i skutki]
Zrosty po cesarskim cięciu powstają na skutek nieprawidłowego zrośnięcia się rany. Mogą być przyczyną występowania nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak: ból brzucha, dyskomfort w trakcie stosunku, zaparcia, a niekiedy także problemy
Czytaj dalej
Cesarskie cięcie
Wskazania do CC: Jakie są najczęstsze powody cesarskiego cięcia?
Już niemal 45% porodów w Polsce kończy się cesarskim cięciem. To zdecydowanie więcej, niż wynikałoby z częstotliwości występowania wskazań do CC. Jakie są wskazania do cesarki według najnowszych rekomendacji ginekologicznych? Wskazania do
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Miód w ciąży: jakie korzyści daje spożywanie miodu w ciąży?
Czy w ciąży można jeść miód? Jaki miód wybrać? Lipowy, spadziowy, a może wielokwiatowy? Sprawdź, co warto wiedzieć o tym bursztynowym przysmaku! Czy można jeść miód w ciąży? Ciąża to czas, w
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny
Czytaj dalej
Upały Dieta w ciąży
Woda gazowana w ciąży: Fakty i mity na temat picia wody gazowanej podczas ciąży
Według niektórych osób, nic nie gasi pragnienia lepiej, niż woda gazowana. W ciąży jednak przyszłe mamy dokładniej przyglądają się swoim wyborom żywieniowym i często zastanawiają się nad tym, czy dwutlenek
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]
Jedzenie jajek w ciąży wydaje się nieco kontrowersyjnym tematem. Zdania są podzielone, co przyszła mama może zobaczyć na wielu forach internetowych, a także usłyszeć od swoich koleżanek, ciotek i babć.
Czytaj dalej