Biała rzodkiew nie jest w Polsce bardzo popularna, a jeśli już po nią sięgamy, to raczej jako dodatek do sałatek czy kanapek, który kroimy jak pomidora czy ogórka, niż jako podstawa głównego dania. A szkoda, że to warzywo gości na naszych talerzach tak rzadko, ma bowiem mnóstwo cennych składników odżywczych i witamin. Jakich dokładnie? Czy białą rzepę można jeść w ciąży i w czasie karmienia piersią?
Biała rzepa to warzywo znane od tysiącleci. Za jej ojczyznę uważa się Chiny i kraje sąsiednie. Stamtąd powoli przywędrowała do Afryki i Europy. W starożytnym Egipcie była podstawą diety niewolników, którzy budowali piramidy. Specjalne małe odmiany wyhodowane przez egipskich rolników były natomiast podobno specjałem, który lądował na stołach faraonów. Ile w tym prawdy – nie wiadomo, faktem jest jednak to, że z medycznych właściwości rzepy korzystali starożytni medycy. Świadczą o tym zachowane relacje Herodota i Teofrasta.
W Europie przez wieki rzepa była podstawą wyżywienia ludzi ubogich, a nawet i zwierząt pasterskich.
Rzodkiew: właściwości
Rzodkiew to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i cennych składników odżywczych. Zawiera w sobie ogrom witaminy A i C, a także witaminy z grupy B. Znajdziesz w niej także potas, wapń, sód, magnez i fosfor.
Rzodkiew ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Znacząco przyspiesza trawienie i likwiduje wzdęcia. Ma także właściwości zapobiegające tworzeniu się kamieni żółciowych.
Rzodkiew w ciąży
Nie ma żadnych przeciwskazań co do spożywania rzodkwi w okresie oczekiwania na dziecko. Co więcej – warto to robić ze względu na bogactwo składników odżywczych w niej zawartych, o czym pisaliśmy wyżej.
Rzodkiew jest cenna dla kobiet ciężarnych z jednego jeszcze względu: zawiera w sobie bowiem wiele żelaza. Jego niedobory są bardzo częste w okresie ciąży, a żelazo jest niezbędne do prawidłowego rozwoju maluszka. Niedostatek żelaza ma kluczowe znaczenie przy nieprawidłowym rozwoju mózgu. Wolniej rozwija się istota biała mózgu, a dziecko może mieć później problemy z zapamiętywaniem i przyswajaniem nowej wiedzy.
Rzodkiew także znana jest ze swoich właściwości, które mają pozytywny wpływ na układ moczowy. Częste zapalenia tego narządu są znaną ciążową przypadłością, dlatego też spożywanie rzodkwi jest pomocne w przypadku wystąpienia choroby.
Biała rzodkiew a karmienie piersią
Jeśli karmisz maluszka piersią, możesz z całym spokojem pozostawić rzodkiew w swoim codziennym jadłospisie. Nie zaszkodzi ona dziecku.
Sprawdź także, czy w czasie ciąży i podczas karmienia piersią można jeść:
[zdjęcie główne: Wikipedia]