Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest największym owocem z rodziny cytrusów. Choć mniej słodki niż jego „brat” grejpfrut, owoc ten jest pełen wartości odżywczych i a jego spożywanie zaleca się przy problemach z ciśnieniem, a nawet w profilaktyce przeciwnowotworowej. Czy jednak można jeść pomelo w ciąży i podczas karmienia piersią?



Właściwości pomelo są dobre dla kobiet w ciąży

Pomelo, inaczej nazywany pomarańczą olbrzymią, osiąga nawet 25 centymetrów średnicy. Ma żółtą bądź żółto zieloną skórkę. Miąższ owocu jest słodki, ale w porównaniu do np. grejpfruta mniej aromatyczny. Ma też różne odcienie, a jego barwa świadczy o ilości składników odżywczych w nim zawartych. Biały miąższ jest najbogatszy w składniki odżywcze.

Pomarańcza olbrzymia to przede wszystkim olbrzymia ilość witaminy C. Owoc zawiera jej ok. 61 mg/100 g. Żaden z pozostałych owoców cytrusowych nie zawiera aż tyle witaminy C, która wspiera odporność, ale też spowalnia procesy starzenia.

Pomelo ma także 216 mg/100 g potasu, który jest potrzebny do prawidłowej pracy serca oraz wspomaga dostarczanie tlenu do mózgu. Spożywanie pomelo jest, więc naturalnym sposobem na walkę z wieloma dolegliwościami, ale też służy naszemu zdrowiu i urodzie na co dzień.

Owoc jest też idealny dla osób walczących z nadwagą lub dbających o linię. 100 gram pomelo zawiera jedynie 38 kalorii. Ponadto pomarańcza olbrzymia wydziela enzymy, które powodują, że wchłaniamy mniej skrobi z pożywienia oraz ogranicza ilość cukru pobieranego podczas posiłków. Pomelo ma bardzo niski indeks glikemiczny, 30 IG. Oznacza to, że jest świetną alternatywą dla słodkich owoców dla kobiet, które powinny spożywać produkty o niskim indeksie. Jest to także idealny owoc dla ciężarnych z cukrzycą ciążową. Ze względu na swoje właściwości, pomelo może (i powinno) być spożywane przez kobiety w ciąży.

 

Pomelo a ciąża

Spożywanie pomelo jest również zalecane kobietom w ciąży. Powinny być one jednak ostrożne i bardzo dokładnie myć owoc przed spożyciem, najlepiej przy użyciu gąbki, żeby pozbyć się wszelkich chemikaliów znajdujących się na skórce. Cytrusy bywają przyczyną alergii, dlatego nie zaleca się ich spożywania w zbyt dużych ilościach. Pomelo wspomaga za to ciśnienie, a kobiety w ciąży często borykają się z jego wahaniami ze względu na zmniejszenie elastyczności tętnic i żył.

Pomelo a karmienie piersią

Pomelo można także jeść w trakcie karmienia piersią. Jednocześnie warto pamiętać, że cytrusy są silnymi alergenami. Po zjedzeniu pomelo należy więc obserwować dziecko i odstawić owoc jedynie wtedy, jeśli na skórze niemowlęcia zauważymy zmiany uczuleniowe lub dostrzeżemy inne niepokojące objawy mogące świadczyć o reakcji alergicznej. Jeśli nic takiego nie nastąpi, świeżo upieczona mama bez wyrzutów sumienia może jeść pomelo w czasie karmienia piersią.



Jak jeść i obierać pomelo?

Pomelo przed spożyciem warto umyć, gdyż cytrusy są bardzo często pryskane. Następnie należy naciąć skórkę i obierać owoc od nasady. Nie należy spożywać pestek pomarańczy olbrzymiej, jedynie miąższ. Osoby lubiące eksperymenty w kuchni, mogą spróbować przyrządzić domową marmoladę czy sok z tego egzotycznego owocu.
Należy mieć na uwadze, że najświeższe pomarańcze olbrzymie to te najcięższe, gdyż w 100 gramach owocu znajduje się aż 88% wody, a im dłużej owoc przebywa na półce czy w lodówce, tym bardziej traci na wadze i wilgoci.

Pomelo to pełen wartości odżywczych owoc, który świetnie się sprawdzi w diecie niemalże każdej osoby. Warto więc po niego sięgać często, ale w niezbyt dużych ilościach, a będziemy naładowani witaminą C i potasem oraz zadbamy o dobrą odporność.

Sprawdź:



[Zdjęcie główne: depositphotos.com]