5 rzeczy, które musisz wiedzieć o sokach warzywnych dla dzieci

Soki warzywne są źródłem minerałów, witamin i… naturalnych antybiotyków! W przeciwieństwie do soków owocowych mają mało cukru i są zdecydowanie mniej kaloryczne. Choćby z tych powodów warto podawać je dzieciom

5 rzeczy, które musisz wiedzieć o sokach warzywnych dla dzieci
Pinterest, Pixabay

1. Soki warzywne to witaminowa bomba

W zależności od tego, z jakich warzyw je przyrządzono, skoki warzywne są źródłem najrozmaitszych witamin, minerałów i antyutleniaczy. Szklanka napoju jest wyciskana z kiku warzyw, a jak wiadomo trudno by było przekonać większość maluchów do zjedzenia takiej ilości na raz. Co więcej płynna forma soku sprawia, że pożyteczne dla organizmu substancje łatwiej się wchłaniają.

2. Najważniejsze zasady przyrządzania soków warzywnych

  • Do soku wybieraj dojrzałe, zdrowe warzywa. Najlepiej te, na które aktualnie jest sezon.
  • Przed zrobieniem napoju dokładnie umyj i obierz wszystkie składniki.
  • Uwaga na listki! Część z nich, jak chociażby liście pietruszki są bogatym źródłem witaminy C, ale niektóre (choćby liście marchwi, selera czy rabarbaru) są zupełnie niejadalne.
  • Soki warzywne przygotowuj na chwilę przed spożyciem.
  • Do robienia soków poleca się wykorzystywanie wyciskarek ślimakowych. Wybierając właściwy model zwróćcie uwagę, by nie zawierały bisfenolu A.

Porównaj ceny i różne modele sokowirówek >>>>
Zobacz także wyciskarki ślimakowe >>>>

3. Soki owocowo-warzywne

Do trawienia owoców używamy zupełnie innych enzymów trawiennych niż podczas trawienia warzyw. Soki owocowo-warzywne mogą więc być powodem niestrawności i bólu brzucha. Wyjątek od tej zasady stanowi marchew i jabłko, które można dodawać do wszystkich soków dla dzieci.

soki warzywne dla dzieci

Pixabay

4. Ostrożnie z ilością!

Soki można wprowadzać do diety dziecka od 7 miesiąca życia. Nie należy ich jednak podawać maluchowi w dowolnych ilościach. Ze względu na dość wysoką kaloryczność i bogactwo zawartych w nich substancji, soki warzywne powinno się traktować jako jedną z dwóch przekąsek w codziennym menu dzieci.

5. Soki warzywne: przepisy są banalnie proste!

Do najprostszych przepisów należy ten na sok z marchwi. By go przygotować, należy umyć i obrać około kilograma marchwi. Następnie wyciskamy z warzywa sok w sokowirówce wolnoobrotowej.

Popularność soku z marchwi nie dziwi dietetyków. Nie od dziś wiadomo przecież, że nie tylko zapewnia on ochronę skórze, ale również, ze względu na dużą zawartość beta-karotenu, działa przeciwzapalnie na śluzówkę, zmniejsza ryzyko rozwoju zaburzeń widzenia oraz wzmacnia odporność. Jedna butelka soku marchewkowego to również 1/4 wymaganej dziennej dawki błonnika, który reguluje pracę jelit oraz zmniejsza ryzyko otyłości, a nawet raka jelita grubego. – twierdzą eksperci marki MarWit

Małe dzieci zazwyczaj uwielbiają połączenie w jednym soku jabłka i marchwi. By przyrządzić napój wystarczy do soku marchwiowego dodać obrane jabłka. Pamiętaj także o pozbyciu się pestek, które zawierają glikozydy cyjanogenne i jedzenie ich w dużych ilościach jest niewskazane.

[Zdjęcie główne: Pinterest, Pixabay]

Dodaj komentarz

Ciąża Mama
Rozstępy w ciąży – łatwiej zapobiegać niż likwidować?
Na początku są ciemnoczerwone lub różowe, potem bledną i stają się mniej widoczne, ale jednak nam przeszkadzają. Jak nie dopuścić do powstawania rozstępów w ciąży? Ciąża to czas burzy hormonalnej, podczas
Czytaj dalej
Komunia
Zegarek na komunię: tradycyjny prezent w nowoczesnym wydaniu
Zegarek na komunię to niemal tradycja. Podobnie, jak rower... Obecnie, gdy wybór czasomierzy jest ogromny, a ich ceny mieszczą się w budżecie większości z nas, zegarki jako szablonowy prezent na
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Niezdrowe produkty dla dzieci. Te 9 produktów może opóźnić rozwój dziecka
Sposób odżywiania dziecka ma decydujący wpływ na jego rozwój, zdrowie i tak ważną w dzisiejszych czasach odporność. Oprócz domowej diety i kształtowania dobrych nawyków żywieniowych, ważne aby zwracać uwagę na
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Zupa pomidorowa dla niemowlaka: Od kiedy podawać? [PRZEPISY]
Zupa pomidorowa to bez wątpienia królowa polskich zup. Gości na stołach niemal wszystkich, a sposób jej przygotowania zależy od kucharza i pory roku. Większość dzieci, nawet najmłodszych, bardzo lubi zupę
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Twarożek i kefir: kiedy można je wprowadzać do diety niemowlaka?
Dietę dziecka należy rozszerzać stopniowo. Zbyt szybkie rozpoczęcie podawania niektórych produktów może skończyć się nadwyrężeniem organów trawiennych, które nie są jeszcze gotowe na przyjmowanie większości pokarmów. Zmiany powinny być wprowadzane
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Kisiel dla niemowlaka: w którym miesiącu można go podawać? Przepisy na domowy kisiel dla niemowląt
Domowy kisiel dla niemowlaka jest dobrym sposobem na rozszerzenie diety dziecka i wprowadzenie owoców do codziennego jadłospisu. Zaletą takiego deseru jest brak konserwantów, dużej ilości cukru i innych substancji chemicznych,
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Kasza manna dla niemowlaka (grysik pszenny): Od kiedy? Ile i z czym podawać kaszę manną?
Ze względu na prostotę przygotowania i uniwersalność kasza manna może być dodawana do wielu potraw. Ile kaszy manny dla niemowlaka i od kiedy można ją podawać? Warto pamiętać, że kasza
Czytaj dalej