Kasza manna dla niemowlaka (grysik pszenny): Od kiedy? Ile i z czym podawać kaszę manną?

Ze względu na prostotę przygotowania i uniwersalność kasza manna może być dodawana do wielu potraw. Ile kaszy manny dla niemowlaka i od kiedy można ją podawać? Warto pamiętać, że kasza ta jest pochodną pszenicy, a więc zawiera gluten, dlatego na początku należy wprowadzać ją w niewielkich ilościach. Sprawdź, jak ugotować kaszę manną i z czym ją podawać dziecku!

Kasza manna dla niemowlaka (grysik pszenny): Od kiedy? Ile i z czym podawać kaszę manną?
  • Kasza manna, otrzymywana z przemiału pszenicy, to doskonały produkt dla niemowlaka. Jest lekkostrawna, smaczna i prosta w przygotowaniu.
  • Zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, potas, witaminy z grupy B oraz witaminę E.
  • Kasza manna dla niemowlaka powinna być wprowadzana do diety ostrożnie, ponieważ zawiera gluten, który może powodować reakcje alergiczne.
  • Można ją podawać dziecku już po ukończeniu 6 miesiąca życia.
  • Bezpieczne ilości na początku to około 1-2 łyżeczki kaszy manny raz na kilka dni.

Kasza manna dla niemowlaka – dlaczego warto ją podać?

Kasza manna to produkt otrzymywany w wyniku wysokiego przemiału pszenicy. Ze względu na fakt, iż jest lekkostrawna i łagodna dla żołądka, polecana jest dzieciom oraz osobom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego, wątroby, nerek oraz dróg żółciowych. Kasza ta ma delikatny, lekko słodkawy smak, który doskonale komponuje się z różnymi składnikami. Właśnie dlatego kasza manna dla niemowlaka jest idealna zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację.

Dlaczego jeszcze kasza manna w diecie niemowlaka pełni tak istotną rolę? Jest ona bogata w witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, potas, cynk oraz jod. Warto pamiętać, że kasza manna zawiera też gluten, dlatego nie powinna być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu oraz chorujące na celiakię. To w dodatku bardzo sycący produkt, składający się przede wszystkim ze skrobi oraz niewielkiej ilości błonnika. W 100 gramach kaszy manny jest aż 350 kcal.

Ten rodzaj kaszy występuje na rynku pod dwoma postaciami: tradycyjnej oraz w wersji błyskawicznej. Druga z nich zdecydowanie częściej wykorzystywana jest jako kasza manna dla niemowląt, gdyż jej przygotowanie jest proste i bardzo szybkie.

Od kiedy kasza manna dla niemowlaka?

Kiedy wprowadzać kaszki niemowlakowi? Zgodnie z najnowszymi wytycznymi WHO, rozszerzanie diety niemowląt powinno się rozpocząć po ukończeniu 6 miesiąca życia. To, czy zaczniemy od warzyw czy też np. od kaszy manny to kwestia indywidualnej decyzji. Zdecydowanie częściej jednak rodzice zaczynają od podawania dziecku pojedynczych warzyw, np. marchewki, brokułu czy ziemniaka, a dopiero potem dodają do nich niewielkie ilości kaszy manny.

Kaszka manna dla niemowlaka, przygotowana z dodatkiem mleka matki lub mleka modyfikowanego, może także stanowić samodzielny posiłek, zastępujący jedno z karmień. Przy wprowadzaniu kaszy manny u alergików warto wcześniej skonsultować się z lekarzem, który podpowie kiedy najlepiej ją podać dziecku.

Ile kaszy manny dla niemowlaka?

Zarówno tradycyjna kasza manna, jak i kasza manna błyskawiczna dla niemowląt zawiera w swoim składzie gluten. Obie powinny być więc stopniowo wprowadzane do diety malucha. Jak często i jak dużo kaszy podawać? Na początku najlepiej dawać niemowlęciu raz na kilka dni około 1-2 łyżeczki kaszy manny dodając ją do zupy lub mleka. Jeżeli u dziecka nie wystąpią objawy alergii, takie jak biegunka, wysypka czy też bóle brzuszka, można stopniowo zwiększać jej ilość i podawać nawet codziennie. Należy jednak zachować zdrowy rozsądek, ponieważ jak już wspomnieliśmy kasza manna jest kaloryczna.

Z czym kasza manna dla niemowlaka?

Początkowo może ona być serwowana jako dodatek do warzyw lub mleka, bez względu na to czy jest to mleko matki, czy mleko modyfikowane. Jest to uwarunkowane przede wszystkim niewielkimi ilościami, których powinno się pilnować w pierwszych tygodniach rozszerzania diety. Z czasem kaszę manną można podawać jako samodzielny posiłek, jak śniadanie czy deser. Doskonale komponuje się nie tylko z owocami, ale również warzywami czy np. sokiem owocowym.

Jak podawać kaszę manną niemowlakowi?

Oto kilka pomysłów, w jakiej formie można przemycić kaszę manną do diety dziecka:

  • Zupa mleczna lub kleik,
  • Kostki z kaszy manny z dodatkiem bakalii,
  • Desery z kaszą manną, takie jak muffinki czy ciastka,
  • Płynna kasza manna z owocami świeżymi lub suszonymi ,
  • Jako zagęstnik do zup i sosów,
  • Dodatek do pulpetów, kotletów lub kluseczek,
  • Jako panierka.

Jak ugotować kaszę manną?

Najprostszym sposobem na przyrządzenie kaszy manny jest ugotowanie jej z dodatkiem mleka lub wody. Kaszę manną zakupioną w sklepie należy gotować zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Można też zastosować inne proporcje, w zależności od tego, jaką gęstość chcemy uzyskać po ugotowaniu:

  1. Płynna kasza manna – proporcje 1 część kaszy na 3 części wody,
  2. Gęsta kasza manna – 1 część kaszy do 1 części wody.

Kaszy manny przed ugotowaniem nie trzeba płukać, dobrze jest jednak przed dodaniem jej do wrzątku rozprowadzić kaszę w odrobinie zimnej wody lub mleka. Następnie gotujemy ją na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Można też zakupić tzw. kaszki błyskawiczne, które wymagają jedynie zalania odpowiednią ilością wrzątku. Większość z nich w swoim składzie zawiera jednak mleko modyfikowane.

Kasza manna dla niemowlaka – przepisy

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, kasza manna to wyjątkowo uniwersalny i smaczny produkt. Można go wykorzystać zarówno w potrawach wytrawnych jak i w wersji na słodko. W internecie i w książkach kucharskich znajdziemy tysiące przepisów z wykorzystaniem kaszy manny. Oto kilka propozycji, z podziałem na rodzaje posiłków:

Śniadanie

Płynna gotowana kasza manna dla niemowlaka:

Do 100 ml ciepłego mleka matki lub mleka modyfikowanego dodać łyżeczkę kaszy manny. Dobrze wymieszać, odstawić na kilka minut aby napęczniała. Podawać dziecku.

Grysik na mleku dla niemowlaka (kasza manna na gęsto):

3 łyżeczki kaszy manny wymieszać ze 100 ml ciepłego mleka modyfikowanego lub kobiecego i odstawić na kilka minut. W tym czasie kasza zgęstnieje i będzie ją można podawać dziecku łyżeczką. W zależności od preferencji dziecka, można do niej dodać starte jabłko, truskawki lub inne owoce sezonowe lub suszone.

Obiad:

Kostki z kaszy manny:

Świetny dodatek do obiadu stanowią kostki z kaszy manny. Aby je przygotować potrzebna jest kasza manna na wodzie ugotowana na bardzo gęsto. Tak przygotowaną kaszę układamy w pudełku lub blaszce i wkładamy na noc do lodówki. Na następny dzień podgrzewamy nieco w mikrofalówce lub na parze i kroimy w kosteczki. Świetnie smakują z gulaszem lub innym mięsnym sosem.

Kasza manna do zupki:

Doskonały dodatek do rosołu, pomidorowej lub tradycyjnego krupniku. Wystarczy po prostu odpowiednią ilość kaszy dodać do zupy pod koniec gotowania. To jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie kaszy manny w kuchni, jednak ze względu na zawartość glutenu ilość grysiku należy uzależniać od wieku dziecka.

Deser lub kolacja:

Kasza manna z jabłkiem zapiekana:

Zagotować szklankę mleka i wsypać do niej ¼ szklanki kaszy manny i łyżkę cukru, doprowadzając ponownie do wrzenia. Po zdjęciu z palnika wbić do niej surowe jajko i wymieszać energicznie na gładką masę. Umieścić całość w naczyniu żaroodpornym i na górę zetrzeć jedno jabłko obrane ze skórki. Zapiekać około 20 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Ciasto grysikowe:

Herbatniki (około 100 gram) układamy na blaszce. Kaszę manną ugotowaną z dodatkiem mleka, łyżeczki masła i odrobiny cukru (lub dla dzieci powyżej 12 miesięcy miodu) na gęsto wylewamy na nie, dodajemy truskawki lub inne owoce sezonowe i wkładamy do lodówki do stężenia. Posypujemy cukrem pudrem lub kakao i kroimy na kawałki.

Kasza manna dla niemowlaka – pytania i odpowiedzi

Jaka kaszka dla niemowlaka karmionego piersią?

Dla wszystkich niemowląt, bez względu na sposób karmienia, najzdrowszym rozwiązaniem jest czysta kasza manna, w klasycznej lub błyskawicznej formie. Daje to możliwość mieszania jej z dowolnymi dodatkami bez ryzyka podawania dziecku cukru ukrytego w wielu gotowych kaszkach.

Ile kaszki dla 5 miesięcznego dziecka?

Zgodnie z wytycznymi WHO rozszerzanie diety dziecka powinno rozpocząć się dopiero po ukończeniu przez nie 6 miesiąca życia. Jeżeli jednak rodzic chce rozpocząć ten proces wcześniej, powinien podawać niewielkie ilości, maksymalnie 1-2 łyżeczki raz na kilka dni.

Czy kasza manna uczula?

Kasza manna zawiera w swoim składzie gluten, tak więc może być powodem reakcji alergicznej. Wbrew pozorom jednak jedynie niewielki odsetek dzieci jest uczulony lub nie toleruje glutenu. Co więcej ekspozycja na niewielkie ilości glutenu jest zalecana przez pediatrów jako sposób na uniknięcie alergii na ten składnik w późniejszych latach życia. Nie trzeba więc czekać z podaniem dziecku kaszy manny, a jedynie przy jej wprowadzaniu zachować zdrowy rozsądek i na początku podawać niewielkie ilości grysiku, obserwując jak na nie zareaguje organizm maluszka.

Czy kasza manna jest zdrowa dla niemowlaka?

Kasza manna jest nie tylko lekkostrawna i łagodna dla żołądka, ale także bardzo sycąca ze względu na dużą zawartość skrobi. Jest ona ponadto bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę E, a dodatkowo cynk, żelazo i jod. Bez dwóch zdań warto więc wykorzystywać ją w przygotowywaniu dań dla malucha.

Jak długo gotować kaszę manną dla niemowlaka?

Czas gotowania zależy od tego, jaki rodzaj kaszy manny posiadamy. Zwykła kasza manna powinna być gotowana przez 3-5 minut. Dużo bardziej popularna jest jednak błyskawiczna kasza manna, którą wystarczy gotować zaledwie chwilę. Dostępne są także wersje instant, wymagające jedynie zalania wrzątkiem.

Na jakim mleku kasza manna dla niemowlaka?

Kaszę manną dla niemowlaka najlepiej przygotowywać na mleku matki lub mleku modyfikowanym, o ile to właśnie nim jest ono karmione. Starsze dzieci powinny mieć przygotowywaną kaszę manną na wodzie, bowiem mleko krowie jest niewskazane dla dzieci poniżej 2 roku życia.


Źródła:

Żywienie niemowląt i małych dzieci – wytyczne Instytutu Matki i Dziecka,

Anger Joanna, Piszczek Anna, Alaantkowe BLW. Od niemowlaka do starszaka.

Jas-Baran Marta, Chorążyczewska Tamara, U malucha na talerzu Zdrowa dieta dla niemowląt.

Dodaj komentarz

Zdrowie dziecka Zdrowie rodziców
Kalendarz pylenia 2019: czerwiec. Co teraz pyli?
Co pyli w czerwcu 2019? Kalendarz pylenia 2019 podpowie, które rośliny zaczynają pylić w konkretnych miesiącach. Sprawdź, czy jesteś uczulony na ich pyłki! Pierwsze rośliny zaczynają pylić już na początku
Czytaj dalej
Choroby dzieci Choroby noworodków Choroby niemowląt
Białaczka u dzieci: Jakich objawów nie można bagatelizować?
Białaczka to jeden z najczęściej występujących u dzieci nowotworów. Mimo że sama myśl o niej napawa nas przerażeniem, warto poznać wroga, dowiedzieć się o nim jak więcej, aby móc w
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Zupa pomidorowa dla niemowlaka: Od kiedy podawać? [PRZEPISY]
Zupa pomidorowa to bez wątpienia królowa polskich zup. Gości na stołach niemal wszystkich, a sposób jej przygotowania zależy od kucharza i pory roku. Większość dzieci, nawet najmłodszych, bardzo lubi zupę
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Jajko dla niemowlaka: Od kiedy, ile i jak podać?
Kiedy jest odpowiedni moment, by podać jajko dla niemowlaka? Ta kwestia budzi wiele emocji głównie ze względu na fakt, iż białka jaj są na drugim miejscu na liście najbardziej alergizujących
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Banan dla niemowlaka: dlaczego warto go podawać? Proste przepisy na dania
Banan w diecie niemowlaka jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zgodnie z najnowszymi wytycznymi dotyczącymi rozszerzania diety dzieci karmionych piersią lub mlekiem modyfikowanym surowe banany można zacząć podawać już
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Kasza jaglana dla niemowlaka: Od kiedy? Ile? Z czym podawać? Przepisy
Kasza jaglana dla niemowlaka to prawdziwa bomba witaminowa. Często jest nazywana królową kasz, ponieważ należy do jednych z najstarszych i najzdrowszych produktów zbożowych na świecie. Wiele mam zastanawia się jednak
Czytaj dalej