Domowy kisiel dla niemowlaka jest dobrym sposobem na rozszerzenie diety dziecka i wprowadzenie owoców do codziennego jadłospisu. Zaletą takiego deseru jest brak konserwantów, dużej ilości cukru i innych substancji chemicznych, które można spotkać w gotowych mieszankach. Od kiedy można podawać kisiel niemowlakowi i jak go zrobić?



  • Kisiel jest sposobem na wprowadzenie owoców do diety niemowlaka.
  • Domowy kisiel dla niemowląt nie zawiera konserwantów i substancji chemicznych.
  • Kisiel do menu niemowlaka można wprowadzić już od 5. miesiąca życia dziecka.
  • Domowy kisiel można przygotować z jabłek, gruszki, malin lub soczku dla dzieci.

Kisiel dla niemowlaka: dlaczego warto go podawać?

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niemowlęta powinny być karmione wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia i sposób ten należy kontynuować nawet do 2. roku życia. Ze względu na rosnące zapotrzebowanie dziecka na niektóre składniki odżywcze (białko, żelazo, cynk, witaminy), około 5. miesiąca życia wprowadza się do jadłospisu nowe produkty. Na początku są to warzywa i owoce.

Kisiel w diecie niemowlaka jest dobrym sposobem na wprowadzenie owoców do codziennego jadłospisu. Przed pierwszym rokiem życia dzieci mają skłonność do odrzucania pokarmów, które sprawiają im trudność w żuciu lub połykaniu. Dlatego kisiel dla niemowlaka wydaje się świetnym rozwiązaniem. Warto go podawać, ponieważ nie wymaga gryzienia, a ponadto jest smaczny i dostarcza organizmowi wielu ważnych witamin – C, A, E. Należy jednak pamiętać, że powinien to być domowy kisiel dla niemowląt. Gotowe mieszanki, określane jako kisiel dla dziecka, mogą zawierać w sobie duże ilości cukru, konserwantów i innych sztucznych substancji.

Od kiedy można podawać kisiel dla niemowlaka?

Dieta niemowlaka karmionego piersią lub mlekiem modyfikowanym zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci powinna zostać rozszerzona między 17. a 26. tygodniem życia. Jest to moment, kiedy u dziecka pojawia się koordynacja nerwowo-mięśniowa jamy ustnej oraz umiejętność siedzenia. To, w którym miesiącu podać kisiel dla niemowlaka zależy więc od tego, kiedy dziecko będzie na to gotowe. Zwykle ma to miejsce w 5-6. miesiącu życia. Kisiel z dodatkami np. jogurtu naturalnego można włączyć do jadłospisu nieco później.

Z czym zrobić kisiel dla niemowlaka: owoce i dodatki

Kisiel dla niemowlaka najlepiej zrobić z owocami sezonowymi. Najczęściej polecane są: jabłko, gruszka, malina, chociaż tak naprawdę można go zrobić ze wszystkiego. Należy jednak pamiętać, że na początku wprowadza się nowe produkty pojedynczo i obserwuje reakcję dziecka. Nie zaleca się mieszania owoców, ponieważ przy wystąpieniu reakcji alergicznej nie będzie wiadomo, który z nich jest alergenem. Domowy kisiel dla dziecka można przygotować także z gotowych soczków typu Bobofrut. Natomiast po 7. miesiącu życia doskonale sprawdzi się kisiel mleczny z żółtkiem.

kisiel dla niemowlaka

Kisiel dla niemowląt: przepis na domowy kisiel

Istnieje kilka przepisów na domowy kisiel dla niemowląt. Można je znaleźć w książkach kucharskich dla dzieci oraz w internecie, gdzie bardziej doświadczone mamy dzielą się z innymi rodzicami wskazówkami, jak zrobić kisiel dla dziecka.

Kisiel z jabłek dla niemowlaka

Składniki:

  • 1 małe jabłko,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Jabłko należy obrać i pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać 0.5 szklanki wody i zagotować, a następnie zblendować. Do pozostałej wody wsypać mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać i dodać do gotujących się owoców.



Wskazówka: zamiast blendować, jabłko można wcześniej zetrzeć na tarce.

Przepis na kisiel z Bobofruta

Składniki:

  • 100 ml soku Bobofrut,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Sok należy zagotować w garnku. Następnie przelać ok. 50 ml do szklanki, wsypać tam mąkę ziemniaczaną. Przygotowany roztwór wlać z powrotem do garnka i energicznie wymieszać.

Kisiel mleczny z żółtkiem

Składniki:

  • 20 g mlecznej mieszanki,
  • 1/2 żółtka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania: w garnku należy zagotować wodę, następnie odlać 50 ml do szklanki. Do garnka należy dodać mieszankę mleczną, a w odlanej wodzie wymieszać mąkę i żółtko. Następnie zawartość szklanki przelać do garnka i wymieszać.

Wskazówka: żółtko powinno być surowe.


Weker H., Barańska M., Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym., Warszawa, 2014 (/http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/Zywienie_niemowlat_www.pdf).



Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, 2014 (https://ptp.edu.pl/files/Standardy_Medyczne_2014_Zalecenia_ywienia_.pdf).