Wątróbka dla dzieci – od kiedy powinna pojawić się w diecie dziecka?

Wątróbka dla dzieci, szczególnie tych małych nie będzie najlepszym pomysłem. Chociaż mięso z uwagi na swoje właściwości odżywcze powinno znajdować się w codziennej diecie dziecka, to należy bardzo uważać na podroby. Wątroba służyła zwierzęciu jako gruczoł metabolizujący, a więc obok sporych ilości żelaza zawiera w swoim składzie toksyny, których nie powinno przyjmować dziecko poniżej pół roku życia. Podpowiadamy, od kiedy dziecko może jeść wątróbkę oraz w jaki sposób ją przyrządzić, aby smakowała naszym pociechom!

Czy dzieci mogą jeść wątróbkę?

Podroby to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i witamin. To ważne źródło białka. Wydawałoby się więc, że warto ją jeść, szczególnie na początku naszego życia, kiedy organizm dynamicznie się rozwija i rośnie. Tymczasem w biuletynie wydanym przez Instytut Matki i Dziecka wyraźnie jest napisane, aby nie podawać podrobów dzieciom poniżej trzeciego roku życia. Natomiast Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, że wątróbka powinna znaleźć się w diecie dziecka, które skończyło sześć miesięcy.

Rodzice najczęściej obawiają się zakupu wątróbki, ponieważ ta rzekomo akumuluje toksyny, których filtracją zajmuje się w zwierzęcym ciele. Z licznych badań wynika, że wątróbka podawana dzieciom po ukończeniu przez nie szóstego miesiąca życia raz w tygodniu nie wyrządzi im żadnych szkód, a będzie jedynie bogatym źródłem witamin B12 oraz A, choliny, kwasu foliowego i żelaza.
Wątróbka dla niemowlaka – czy to dobry pomysł? Wątróbka drobiowa – od jakiego wieku może pojawić się w dziecięcym menu?

Za okres niemowlęcy przyjmuje się czas od narodzin do ukończenia pierwszego roku życia. W biuletynie „Żywienie niemowląt i małych dzieci” opublikowanym przez Instytut Matki i Dziecka czytamy, że nie jest zalecane podawanie podrobów niemowlętom oraz dzieciom do ukończenia trzeciego roku życia. Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia docenia wątróbkę jako bogate źródło żelaza, cynku, białka, witamin: A, B oraz D i poleca jej spożywanie od szóstego miesiąca życia, a więc jeszcze w czasie niemowlęcym. Jak widać zdania są podzielone, a ostateczna decyzja zależy od rodzica.

Wątróbka cielęca dla dzieci – od kiedy będzie dobrym pomysłem?

W wątróbce cielęcej znajduje się prawie dwukrotnie więcej witaminy A niż w wątróbce drobiowej. Witamina ta jest odpowiedzialna za zdrową skórę, dobry wzrok i silne kości. Warto mieć na uwadze, że niezmiernie ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy witaminą A i D. Bezpieczną dawką jest spożywanie około 150 gram wątróbki w tygodniu. W ten sposób zachowamy równowagę witaminową, a więc nie stworzymy ryzyka osłabienia kości. Dodatkowo wątróbka zawiera cholesterol, który korzystnie wpływa na rozwój mózgu i wzrostu u dzieci.

Polskie źródła podają, że wątróbka będzie dobrym pomysłem od trzeciego roku życia. Te zagraniczne, że od szóstego miesiąca. Ostateczna decyzja co do konstruowania dziecięcego menu zależy więc jedynie od rodzica.

Wątróbka z królika dla dzieci – czy powinna pojawiać się w jadłospisie?

Wątróbka z królika to źródło białka, które w łatwy sposób jest przyswajalne przez dziecięcy organizm. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B oraz ważne składniki mineralne. Jest uboga w tłuszcz, a więc wprost doskonała dla najmłodszych dzieci. Mięso z królika jest również korzystne dla alergików, ponieważ nie powoduje objawów alergii charakterystycznych dla mięsa cielęcego i wołowego.

Wątróbka dla dzieci – przepisy na pyszne dania dla najmłodszych

Jeden z prostszych przepisów na wątróbkę dla dzieci zakłada podanie jej z jabłkami. W tym celu będziemy potrzebować:

  • 100 g wątróbki drobiowej,
  • mąkę,
  • 200 ml mleka,
  • olej,
  • jabłko,
  • cebulę,
  • majeranek i pieprz do smaku.

Na początku wątróbkę czyścimy z błon, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę średniej wielkości, a następnie namaczamy ją w mleku na około 30 minut. W tym czasie czyścimy i kroimy w kostkę cebulę oraz jabłko. Grzejemy olej na patelni i podsmażamy na nim cebulę wraz z jabłkiem. Wyjmujemy na talerzyk. Teraz kolej na wątróbkę. Odsączamy ją z mleka, posypujemy mąką wymieszaną z pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy jest już prawie gotowa, dodajemy jabłka z cebulą i majeranek do smaku. Wszystko razem mieszamy i podajemy na ciepło.

Kolejny pomysł to przyrządzenie gotowanej wątróbki wołowej. Danie będzie wymagało zakupienia:

  • wątróbki wołowej,
  • masła,
  • włoszczyzny.

Początkowo wątróbka będzie wymagała oczyszczenia z błon i dokładnego opłukania. Następnie wstawia się na palnik wodę z włoszczyzną i zagotowuje, aby powstał wywar. Kiedy ten już wrze, dodajemy wątróbkę i gotujemy przez około dziesięć minut. Po wyjęciu z garnka drobno siekamy. Tak przygotowaną wątróbkę najlepiej podawać z marchewką i ziemniaczkami polanymi masłem.

Rodzice pytają o wątróbkę dla dzieci:

Czy wątróbka drobiowa jest zdrowa dla dzieci?

Mięso to podstawowe źródło białka, żelaza i witaminy B12. Z tego względu powinno znajdować się w codziennym jadłospisie dziecka. Jednak dzieciom, szczególnie tym poniżej szóstego miesiąca życia nie powinno się podawać podrobów.

Czy roczne dziecko może jeść wątróbkę drobiową?

Podawanie wszelkich podrobów zaleca się rozpocząć od ukończenia przez dziecko szóstego miesiąca życia. Kiedy chcielibyśmy, aby nasza pociecha zaczęła jeść wątróbkę, to wybierzmy tę drobiową. Zagotujmy ją i podajmy z jabłkami.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general