Wszelkiego rodzaju chrupki i inne tego typu przekąski są lubiane nie tylko przez dorosłych, ale również dzieci. Chrupki kukurydziane dla niemowląt to dobra przekąska, którą można podać dziecku, gdy nagle poczuje głód, pod ręką nie mamy nic innego, a do domu czeka nas jeszcze daleka droga. Dając maluszkowi chrupki, należy oczywiście wybrać te odpowiednie. Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to, żeby były jak najbardziej naturalne i miały dobry skład. Dziecko nie może ich również jeść w nadmiernej ilości albo zamiast normalnych posiłków.



Chrupki kukurydziane dla niemowląt: od którego miesiąca?

Zastanawiacie się od kiedy podawać chrupki kukurydziane dla niemowląt? Otóż można je dawać nawet maluszkom, które nie mają jeszcze kompletu uzębienia. W czasie gdy dziecko ząbkuje, gryzienie delikatnych i lekko twardych chrupek kukurydzianych przyniesie maluszkowi ulgę i rozmasuje dziąsła. Najlepszy czas na rozszerzenie diety niemowlaka o chrupki kukurydziane to siódmy miesiąc. Nieco wcześniej, czyli około piątego miesiąca życia (dwa miesiące później, jeżeli dziecko jest karmione w naturalny sposób, nie mlekiem modyfikowanym), do niemowlęcej diety można zacząć wprowadzać produkty zbożowe, początkowo w postaci kleików czy kaszek.

Chrupki kukurydziane dla niemowlaka mogą być smaczną przekąską podczas spaceru.

Chrupki kukurydziane: skład

Chrupki kukurydziane są dla niemowlaka bezpieczne, ponieważ zazwyczaj nie zawierają glutenu, którego nie toleruje duża część maluchów. Najlepiej, żeby w ich składzie była jedynie mąka albo kaszka kukurydziana i woda. Kupując chrupki kukurydziane zwracajcie uwagę, żeby nie zawierały soli, cukru czy innych zbędnych składników i konserwantów. Chrupki (ale nie tylko, sprawa dotyczy również innych gotowych produktów, które podajecie dziecku) przeznaczone dla dzieci powinny mieć specjalne oznaczenie – wówczas istnieje większe prawdopodobieństwo, że produkt nie zawiera szkodliwych składników, takich jak sztuczne barwniki, ulepszacze smaku czy konserwanty.

Chrupki kukurydziane: kalorie

Naturalne chrupki kukurydziane, które nie zawierają tłuszczu, cukru ani innych substancji smakowych, można uznać za produkt niskokaloryczny. Garść chrupek dostarcza mniej więcej 20 kcal, więc są one dobrą alternatywą dla innych przekąsek.

Chrupki kukurydziane dla dzieci: czy podawać?

Mimo tego, że chrupki kukurydziane są znacznie lepsze niż chipsy czy inne przekąski, które zawierają mnóstwo soli i tłuszczu, należy pamiętać, że nie jest to zbyt wartościowe pożywienie i dziecko nie może go spożywać w nadmiarze. Poza tym maluchom nie należy dawać chrupek, które są słodzone, barwione albo przyprawiane. Takie produkty są niezdrowe dla każdego, a co dopiero dla małego dziecka, którego układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni wykształcony i przystosowany do cięższych, ostrzejszych potraw. Nie mówiąc już o tym, że takie przekąski sprzyjają otyłości, poważnym chorobom układu trawienia, a także sprawiają, że dziecko nie ma ochoty na pełnowartościowe posiłki i kształtują nieprawidłowe nawyki żywieniowe.

Decydując się na podawanie niemowlakowi chrupek kukurydzianych musicie pamiętać, że nie mogą one stanowić oddzielnego posiłku. Chrupki mogą być drobną przekąską, ale nie podawajcie ich dziecku w ilości, po której maluch nie zje obiadu czy kolacji. Co więcej, trzeba pamiętać, że chrupki kukurydziane czy wafle ryżowe nie są dla dziecka zbyt wartościowe, dlatego jeżeli tylko jest taka możliwość, należy zastępować je innymi, zdrowszymi przekąskami, takimi jak warzywa czy owoce.