Budyń dla niemowlaka

Budyń dla niemowlaka: Od kiedy i z czym podawać budyń dla dziecka?

Gdy przychodzi czas na rozszerzenie diety malucha, młode mamy często decydują się na budyń. Jest to proste do przygotowania danie, które może być jedzone nawet przez bezzębne niemowlęta. Kontrowersje jednak wzbudza kwestia dodawania do budyniu dla dziecka cukrów, nawet naturalnych. Podpowiadamy, jak wprowadzić budyń do diety niemowlaka.

Budyń w diecie niemowlaka – tak czy nie?

Najnowsze wskazania WHO (World Health Organization – Światowej Organizacji Zdrowia) zalecają możliwie najdłuższe i wyłączne karmienie piersią. Minimalny okres karmienia mlekiem matki powinien wynosić 6 miesięcy, w trakcie których nie ma konieczności ani dopajania wodą czy herbatką dziecka, ani wprowadzania innych pokarmów. Jeśli młoda mama z różnych powodów nie decyduje się na karmienie piersią i maluch jest karmiony mlekiem modyfikowanym, włączenie innych produktów do diety może odbyć się już około 4-5 miesiąca życia. Swoje wątpliwości związane z rozszerzaniem diety niemowlaka należy konsultować z zaufanym pediatrą, który pomoże w doborze odpowiedniej diety.

Budyń dla niemowlaka jest jednym ze stosunkowo „bezpiecznych” produktów na początek. Może być przygotowywany na bazie mleka modyfikowanego lub mleka matki. Specjaliści jednak są zgodni, że przygotowując budyń dla dziecka warto mieć na uwadze kilka rzeczy.

Od kiedy budyń dla niemowlaka?

Wiele młodych mam zastanawia się, w którym miesiącu powinno nastąpić rozszerzenie diety. Niestety, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi na ten temat. Aktualne stanowisko WHO mówi, że nie ma konieczności szybkiego rozszerzania „repertuaru” pokarmów dla niemowląt, jeśli są one karmione piersią. Jednak wielu pediatrów uważa, że powinno to nastąpić nie później, niż do 24 tygodnia życia.

Najlepszą radą dla każdej niedoświadczonej mamy jest zatem podjęcie decyzji w kwestii wyboru autorytetu, któremu zaufa i do którego rad będzie się stosować. Na pewno to, od kiedy budyń może być wprowadzony do diety dziecka związane jest z tym, czy maluch jest karmiony piersią, czy mlekiem modyfikowanym.

Z czym budyń dla niemowlaka?

Chociaż wielu dorosłym budyń kojarzy się ze słodkim deserem z dodatkiem owoców i polewy, w przypadku dzieci – a szczególnie niemowląt! – warto zmodyfikować swoje poglądy. Cukier jest jednym z najgroźniejszych elementów diety, który może prowadzić do gorszego wchłaniania żelaza i cynku, powodować zaparcia i otyłość. Jest także powodem tego, że coraz młodsze dzieci chorują na próchnicę.

Rozważając z czym podać budyń, na pewno warto na wstępie skreślić wszelkie dżemy, polewy i czekoladę. Jeśli dziecko spożywa już owoce, można do budyniu wprowadzać dodatki w postaci drobno pokrojonych surowych lub duszonych owoców.

Ile budyniu dla niemowlaka?

Porcja budyniu dla niemowlaka nie powinna być zbyt duża. Najlepiej przygotować go z objętości mleka nie większej, niż jedna szklanka.

Komplikacje po budyniu

Niektórzy rodzice obserwują zatwardzenie po budyniu. U niemowlaka i małych dzieci może to być powodowane nieprzyzwyczajeniem do trawienia skrobi, którą dodaje się do mleka celem jego zagęszczenia. Jeśli podawany budyń był słodki, winowajcą odpowiedzialnym za występowanie zaparć może być też cukier. W takim przypadku można spróbować podawać budyń „saute”, czyli po prostu zagęszczone mleko z dodatkiem odrobiny masła lub żółtka, bez dodatku cukru. Należy pamiętać, że w mleku – zarówno matki, jak i modyfikowanym – znajduje się już laktoza, która jest naturalnym cukrem. Jeśli z kolei u malucha pojawiła się wysypka po budyniu z dodatkiem żółtka – powodem może być właśnie ono. Uczulenie na jajka jest bardzo częstą alergią pokarmową.

Przepis na budyń dla niemowlaka

Budyń domowy dla niemowlaka jest prostą i zdrową alternatywą dla gotowych budyniów w proszku. Taki budyń, na mleku modyfikowanym lub mleku matki, przygotowuje się w parę chwil.

Podstawowy przepis na budyń domowej roboty:

  • mąka ziemniaczana, ok. 1 łyżki
  • żółtko z jajka
  • mleko, ok. 180 ml

Mleko i żółtko połączyć, następnie wlać do garnka i cały czas mieszając na małym ogniu, dodawać mąkę. Po upływie 1-2 minut budyń zgęstnieje. Jest gotowy do podania w temperaturze pokojowej.

Taki budyń z żółtkiem może być podawany z dodatkiem owoców. Jeśli dziecko jeszcze nie spożywa jajek lub ma na nie uczulenie, można zrezygnować z żółtka i zastąpić je odrobiną masła.

Sprawdź: Od kiedy zupa pomidorowa dla niemowlaka?