Szparagi: przepisy dla dzieci

Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Kiedy do diety dziecka wprowadzać szparagi? Jakie są sprawdzone przepisy z nimi?

Szparagi: przepisy dla dzieci
Pixabay: Pumpkin 'N Spice, Angie Wojtczuk

Szparagi dla dzieci

Szparagi są prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Czy wiesz, że poleca się je kobietom w ciąży i karmiącym matkom? Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego wspomagają prawidłowy rozwój płodu, a także poprawiają jakość pokarmu. Kwas foliowy pozytywnie wpływa nie tylko na rozwijające się w łonie matki dziecko. Wspomaga również pracę układu krążenia i pomaga w szybkiej regeneracji komórek.

Warzywo to zawiera spore ilości witaminy C, K i E, a także wapnia i fosforu. Wspomagają również pracę jelit ze względu na obecność w nich błonnika. Doskonale działają przeciwko zaparciom i wzdęciom.

Szparagi: przepisy dla dzieci

Szparagi można podawać dziecku zarówno solo, jak również jako dodatek do zupek i kremów oraz miksów warzywnych. Najlepiej smakują ugotowane na parze lub przysmażone na maśle. Staraj się unikać soli podczas ich przyrządzania. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione przepisy ze szparagami w roli głównej.

Krem ze szparagów dla dzieci

Składniki:

1 nieduży ziemniak

5-8 pędów szparagów

Koperek (opcjonalnie)

Sok z cytryny (opcjonalnie)

 

Sposób wykonania:

Ziemniaka obierz, a następnie dokładnie umyj razem ze szparagami, z których następnie usuń zdrewniałe końce. Pokrój warzywa w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy będą już miękkie, zmiksuj całość na gęsty krem. Możesz dodać kilka kropel soku z cytryny i posiekany koperek.

Makaron ze szparagami

Składniki:

Pół szklanki makaronu kokardki

4 pędy szparagów

łyżeczka masła

1 nieduży pomidor

 

Sposób wykonania:

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Posiekaj na małe kawałki, podsmaż na maśle, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 5 minut. Pomidora sparz, obierz ze skórki i potnij w kostkę. Dodaj do duszących się szparagów.  W międzyczasie ugotuj makaron. Po odcedzeniu wymieszaj z powstałym sosem.

Potrawka ze szparagami i filetem z indyka

Składniki: 

3 pędy szparagów

50 gramów filetu z indyka

pół papryki

łyżeczka masła

 

Sposób wykonania:

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Posiekaj na małe kawałki, podobne jak paprykę. Podsmaż warzywa na maśle, po paru minutach przełóż do garnka. Skrój w kostkę umytą pierś z indyka. Podsmaż ją na maśle, a następnie dodaj do warzyw w garnku. Podlej całość niewielką ilością wody, duś przez około 20 minut. Możesz podawać solo lub z ryżem.

Kiedy wprowadzać do diety szparagi?

Szparagi można wprowadzić do diety dziecka, gdy ukończy ono 8 miesiąc życia. Zacznij od niewielkich ilości, by sprawdzić czy nie występuje reakcja uczuleniowa. Gdy wszystko jest w porządku, stopniowo możesz zwiększać ich ilość w codziennym jadłospisie malca. Najlepsze dla dziecka są szparagi zielone. Są najmniej łykowate i najdelikatniejsze.

Zobacz także: prosty przepis na domowe lody >>>>

Dodaj komentarz

Zdrowie dziecka
Oparzenia u dzieci
Szacuje się, że oparzenia należą do najczęstszych wypadków domowych z udziałem dzieci. Maluchy nie zdają sobie sprawy z grożącego im niebezpieczeństwa i śmiało wyciągają ciekawskie rączki po wszystko, co znajduje
Czytaj dalej
Zabawki
Latająca dyskopiłka
Dyskopiłka to zabawka, która w ciągu ostatnich paru sezonów stała się prawdziwym hitem nie tylko wśród najmłodszych maluchów, ale uwielbiają ją również starsze dzieci, a nawet nastolatki i dorośli. Na
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy
Owsianka to doskonałe śniadanie - sycące, pożywne i do tego naprawdę pyszne. Co więcej, można je przygotować dosłownie w parę chwil. Jeśli o poranku ważna jest dla Ciebie każda minuta,
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Kleik ryżowy na wodzie lub mleku
Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie.
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą - złoty przepis z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej