Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci

Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka wprowadzać szparagi? Jakie są nasze ulubione przepisy ze szparagami w roli głównej?

Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Pixabay: Pumpkin 'N Spice, Angie Wojtczuk

Szparagi dla dzieci

Szparagi są prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Czy wiesz, że poleca się je kobietom w ciąży i karmiącym matkom? Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego wspomagają prawidłowy rozwój płodu, a także poprawiają jakość pokarmu. Kwas foliowy pozytywnie wpływa nie tylko na rozwijające się w łonie matki dziecko. Wspomaga również pracę układu krążenia i pomaga w szybkiej regeneracji komórek.

Warzywo to zawiera spore ilości witaminy C, K i E, a także wapnia i fosforu. Wspomagają również pracę jelit, ze względu na obecność w nich błonnika. Doskonale działają przeciwko zaparciom i wzdęciom.

Od kiedy szparagi dla niemowlaka?

Szparagi można wprowadzić do diety dziecka, gdy ukończy ono 8 miesiąc życia. Zacznij od niewielkich ilości, by sprawdzić czy nie występuje reakcja uczuleniowa. Gdy wszystko jest w porządku, stopniowo możesz zwiększać ich ilość w codziennym jadłospisie malca. Szparagi dla rocznego dziecka powinny być już całkowicie bezpieczne, o ile nie wykazywało wcześniej reakcji alergicznych. Najlepsze dla dziecka są szparagi zielone. Są najmniej łykowate i najdelikatniejsze.

Szparagi: przepisy dla dzieci

Szparagi można podawać dziecku zarówno solo, jak również jako dodatek do zupek i kremów oraz miksów warzywnych. Najlepiej smakują ugotowane na parze lub przysmażone na maśle. Staraj się unikać soli podczas ich przyrządzania. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione przepisy ze szparagami w roli głównej.



 
 

Krem ze szparagów dla dzieci

Składniki:

  • 1 nieduży ziemniak
  • 5-8 pędów szparagów
  • Koperek (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Ziemniaka obierz, a następnie dokładnie umyj razem ze szparagami, z których następnie usuń zdrewniałe końce. Pokrój warzywa w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy będą już miękkie, zmiksuj całość na gęsty krem. Możesz dodać kilka kropel soku z cytryny i posiekany koperek.

Sprawdź:  3 dania wege z grilla, które pokochają też mięsożercy

 
 

Makaron ze szparagami

Składniki:

  • Pół szklanki makaronu kokardki
  • 4 pędy szparagów
  • łyżeczka masła
  • 1 nieduży pomidor

Sposób wykonania:

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Posiekaj na małe kawałki, podsmaż na maśle, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 5 minut. Pomidora sparz, obierz ze skórki i potnij w kostkę. Dodaj do duszących się szparagów.  W międzyczasie ugotuj makaron. Po odcedzeniu wymieszaj z powstałym sosem.

Potrawka ze szparagami i filetem z indyka

Składniki:

  • 3 pędy szparagów
  • 50 gramów filetu z indyka
  • pół papryki
  • łyżeczka masła

Sposób wykonania:

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Posiekaj na małe kawałki, podobne jak paprykę. Podsmaż warzywa na maśle, po paru minutach przełóż do garnka. Skrój w kostkę umytą pierś z indyka. Podsmaż ją na maśle, a następnie dodaj do warzyw w garnku. Podlej całość niewielką ilością wody, duś przez około 20 minut. Możesz podawać solo lub z ryżem.

Sprawdź: Prosty przepis na domowe lody

Dodaj komentarz

Życzenia
Zabawne życzenia urodzinowe [dla nastolatków i dorosłych]
Zabawne życzenia urodzinowe - czy wypada takie składać? Oczywiście! Nikt przecież nie powiedział, że urodziny muszą przebiegać w atmosferze poważnej, jak wizyta na brytyjskim dworze królewskim. Poniżej przedstawiamy listę życzeń,
Czytaj dalej
Edukacja i psychologia
Kolejowe ABC
Zbliża się lato i wakacje. Wszystko wskazuje na to, że ten czas będzie zupełnie inny niż dotychczas. Każda rodzina marzy o powrocie do codzienności sprzed epidemii. A z wakacjami kojarzy
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Suche drożdże często okazują się wygodnym i łatwym
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej