Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci

Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka wprowadzać szparagi? Jakie są nasze ulubione przepisy ze szparagami w roli głównej?

Szparagi dla dzieci

Szparagi są prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Czy wiesz, że poleca się je kobietom w ciąży i karmiącym matkom? Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego wspomagają prawidłowy rozwój płodu, a także poprawiają jakość pokarmu. Kwas foliowy pozytywnie wpływa nie tylko na rozwijające się w łonie matki dziecko. Wspomaga również pracę układu krążenia i pomaga w szybkiej regeneracji komórek.

Warzywo to zawiera spore ilości witaminy C, K i E, a także wapnia i fosforu. Wspomagają również pracę jelit, ze względu na obecność w nich błonnika. Doskonale działają przeciwko zaparciom i wzdęciom.

Od kiedy szparagi dla niemowlaka?

Szparagi można wprowadzić do diety dziecka, gdy ukończy ono 8 miesiąc życia. Zacznij od niewielkich ilości, by sprawdzić czy nie występuje reakcja uczuleniowa. Gdy wszystko jest w porządku, stopniowo możesz zwiększać ich ilość w codziennym jadłospisie malca. Szparagi dla rocznego dziecka powinny być już całkowicie bezpieczne, o ile nie wykazywało wcześniej reakcji alergicznych. Najlepsze dla dziecka są szparagi zielone. Są najmniej łykowate i najdelikatniejsze.

Szparagi: przepisy dla dzieci

Szparagi można podawać dziecku zarówno solo, jak również jako dodatek do zupek i kremów oraz miksów warzywnych. Najlepiej smakują ugotowane na parze lub przysmażone na maśle. Staraj się unikać soli podczas ich przyrządzania. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione przepisy ze szparagami w roli głównej.



 
 

Krem ze szparagów dla dzieci

Składniki:

  • 1 nieduży ziemniak
  • 5-8 pędów szparagów
  • Koperek (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Ziemniaka obierz, a następnie dokładnie umyj razem ze szparagami, z których następnie usuń zdrewniałe końce. Pokrój warzywa w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy będą już miękkie, zmiksuj całość na gęsty krem. Możesz dodać kilka kropel soku z cytryny i posiekany koperek.

 
 

Makaron ze szparagami

Składniki:

  • Pół szklanki makaronu kokardki
  • 4 pędy szparagów
  • łyżeczka masła
  • 1 nieduży pomidor

Sposób wykonania:

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Posiekaj na małe kawałki, podsmaż na maśle, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 5 minut. Pomidora sparz, obierz ze skórki i potnij w kostkę. Dodaj do duszących się szparagów.  W międzyczasie ugotuj makaron. Po odcedzeniu wymieszaj z powstałym sosem.

Potrawka ze szparagami i filetem z indyka

Składniki:

  • 3 pędy szparagów
  • 50 gramów filetu z indyka
  • pół papryki
  • łyżeczka masła

Sposób wykonania:

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Posiekaj na małe kawałki, podobne jak paprykę. Podsmaż warzywa na maśle, po paru minutach przełóż do garnka. Skrój w kostkę umytą pierś z indyka. Podsmaż ją na maśle, a następnie dodaj do warzyw w garnku. Podlej całość niewielką ilością wody, duś przez około 20 minut. Możesz podawać solo lub z ryżem.

Sprawdź: Prosty przepis na domowe lody

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Przepis na muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Urodziny, Przepisy Kulinarne

Menu na urodziny dziecka

Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jaglanka na śniadanie

Jaglanka na śniadanie to nie tylko pyszny początek dnia, ale przede wszystkim zdrowy. Kasza jaglana zalicza się bowiem do najzdrowszych kasz. Jak przygotować jaglankę, by chętnie jadła ją cała rodzina,...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo