Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka wprowadzać szparagi? Jakie są nasze ulubione przepisy ze szparagami w roli głównej?
Szparagi dla dzieci
Szparagi są prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Czy wiesz, że poleca się je kobietom w ciąży i karmiącym matkom? Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego wspomagają prawidłowy rozwój płodu, a także poprawiają jakość pokarmu. Kwas foliowy pozytywnie wpływa nie tylko na rozwijające się w łonie matki dziecko. Wspomaga również pracę układu krążenia i pomaga w szybkiej regeneracji komórek.
Warzywo to zawiera spore ilości witaminy C, K i E, a także wapnia i fosforu. Wspomagają również pracę jelit, ze względu na obecność w nich błonnika. Doskonale działają przeciwko zaparciom i wzdęciom.
Od kiedy szparagi dla niemowlaka?
Szparagi można wprowadzić do diety dziecka, gdy ukończy ono 8 miesiąc życia. Zacznij od niewielkich ilości, by sprawdzić czy nie występuje reakcja uczuleniowa. Gdy wszystko jest w porządku, stopniowo możesz zwiększać ich ilość w codziennym jadłospisie malca. Szparagi dla rocznego dziecka powinny być już całkowicie bezpieczne, o ile nie wykazywało wcześniej reakcji alergicznych. Najlepsze dla dziecka są szparagi zielone. Są najmniej łykowate i najdelikatniejsze.
Szparagi: przepisy dla dzieci
Szparagi można podawać dziecku zarówno solo, jak również jako dodatek do zupek i kremów oraz miksów warzywnych. Najlepiej smakują ugotowane na parze lub przysmażone na maśle. Staraj się unikać soli podczas ich przyrządzania. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione przepisy ze szparagami w roli głównej.
Krem ze szparagów dla dzieci
Składniki:
- 1 nieduży ziemniak
- 5-8 pędów szparagów
- Koperek (opcjonalnie)
- Sok z cytryny (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Ziemniaka obierz, a następnie dokładnie umyj razem ze szparagami, z których następnie usuń zdrewniałe końce. Pokrój warzywa w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy będą już miękkie, zmiksuj całość na gęsty krem. Możesz dodać kilka kropel soku z cytryny i posiekany koperek.
Makaron ze szparagami
Składniki:
- Pół szklanki makaronu kokardki
- 4 pędy szparagów
- łyżeczka masła
- 1 nieduży pomidor
Sposób wykonania:
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Posiekaj na małe kawałki, podsmaż na maśle, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 5 minut. Pomidora sparz, obierz ze skórki i potnij w kostkę. Dodaj do duszących się szparagów. W międzyczasie ugotuj makaron. Po odcedzeniu wymieszaj z powstałym sosem.
Potrawka ze szparagami i filetem z indyka
Składniki:
- 3 pędy szparagów
- 50 gramów filetu z indyka
- pół papryki
- łyżeczka masła
Sposób wykonania:
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Posiekaj na małe kawałki, podobne jak paprykę. Podsmaż warzywa na maśle, po paru minutach przełóż do garnka. Skrój w kostkę umytą pierś z indyka. Podsmaż ją na maśle, a następnie dodaj do warzyw w garnku. Podlej całość niewielką ilością wody, duś przez około 20 minut. Możesz podawać solo lub z ryżem.
Sprawdź: Prosty przepis na domowe lody