W Lublinie wszyscy się nimi zachwycają. Przepis na gołąbki po lubelsku podbija jednak nie tylko wschodnią część Polski. Kluczowe jest tutaj nadzienie, które znacznie różni się od tego powszechnie przygotowywanego.
Zawijaki, łupcie lub po prostu… gołodupce. Wszystkie te nazwy wskazują na nic innego jak postne gołąbki lubelskie. Sekret ich smaku tkwi nie tylko w bezmięsnym farszu, ale też sposobie jego zawijania. W tym celu używa się bowiem kiszonej kapusty.
Sprawdź: Jak podgrzać wczorajsze kotlety mielone? Zrób jedną rzecz. Będą zaskakująco soczyste i miękkie
Przepis na gołąbki bez mięsa. Lubelski przysmak przyrządzisz bez problemu
Składniki potrzebne do przygotowania gołodupców to:
- 1 główka kiszonej kapusty,
- 1,5 szklanki białej kaszy gryczanej,
- 250 g suszonych grzybów,
- 2 średniej wielkości cebule,
- przyprawy: sól, pieprz.
Zaczynamy od ugotowania kaszy w osolonej wodzie. Na 1,5 szklanki będziemy potrzebowali 2 i 1/4 szklanki wody. Mieszamy do momentu aż kasza wchłonie ją całą. W międzyczasie możemy zacząć moczyć grzyby – powinniśmy to robić przez 20 minut. Później na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone grzyby. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dorzucamy kaszę i całość smażymy przez ok. 15 minut. Na koniec zostaje nam nałożenie farszu i gotowanie. Odrywamy liście od ukiszonej kapusty, nakładamy jedną dużą łyżkę farszu i dokładnie zwijamy. Gołąbki układamy w większym rondlu, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.
Sprawdź: Ani masło, ani bułka tarta. Te proste przyprawy sprawią, że kalafior rozpłynie się w ustach
Jak zrobić prosty sos do gołąbków? Przepis, który wyjdzie każdemu
Tak przygotowane gołąbki można podawać z ulubionym sosem. Większość wybiera klasyczny, czyli pomidorowy. Jak zrobić go szybko i smacznie? Potrzebne będzie:
- 250 ml przecieru pomidorowego,
- 300 ml wywaru z gołąbków,
- 1/4 szklanki śmietany 18%,
- łyżka mąki,
- łyżka masła,
- opcjonalnie pół łyżeczki suszonej natki pietruszki.
Odlewamy po ugotowaniu gołąbków 300 ml wywaru i zagotowujemy. Dolewamy do niego przecier pomidorowy. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do sosu cały czas mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy pozostałe składniki, czyli masło, pietruszkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sprawdź: Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!