Szybkie przekąski na sylwestra. Te przepisy to hit imprezowego menu! Szybkie przekaski na sylwestra

Szybkie przekąski na Sylwestra. Te przepisy to hit imprezowego menu!

Sylwestrowe przyjęcia zbliżają się wielkimi krokami. To już właściwie ostatni moment, aby obmyślić i przygotować imprezowe menu. W tę ostatnią noc w roku nikt specjalnie nie skupia się na jedzeniu – na pierwszym miejscu są przede wszystkim tańce i dobra zabawa – dlatego najlepiej przygotować po prostu niewielkie, sylwestrowe przekąski. Można po nie sięgnąć w dowolnym momencie bez konieczności przerywania zabawy, podgrzewania czy nakładania. Szybkie i proste przekąski na Sylwestra w domu to także oszczędność czasu. Zamiast spędzać kilka godzin w kuchni możemy zająć się szykowaniem siebie!

Przekąski na Sylwestra szybkie i proste

Imprezy sylwestrowe to czas szampańskiej zabawy, podczas której mało kto ma czas i chęci siedzieć przy stole i zawracać sobie głowę jedzeniem. Ponieważ jednak w trakcie przyjęć sporo się ruszamy, czasem spędzamy dużo czasu na parkiecie i przede wszystkim spożywamy alkohol, jedzenie jest niezbędne. Na tego typu imprezach najlepiej sprawdzają się drobne, ale pożywne przekąski, dlatego obok chipsów, słonych orzeszków czy krakersów powinny się znaleźć np. kanapki, koreczki, lekkie sałatki czy tortille. Jakie przystawki sylwestrowe wybrać? Sprawdź poniższe propozycje.

Szybkie przystawki na Sylwestra w domu

Mini-burgery (przepis pochodzi z kanału YouTube Ela w kuchni – Pomysłowa kuchnia)

Składniki: 0 g drożdży 270 g mąki szczypta soli 130 ml letniego mleka 2 łyżki stopionego masła szczypta cukru ½ roztrzepanego jajka sezam jeden duży filet lub dwa małe ½ roztrzepanego jajka sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany ulubione warzywa

Sposób wykonania prezentowany jest w poniższym filmie:

  1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem soli, cukru oraz łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
  2. Po upływie tego czasu dodajemy mąkę oraz stopione masło. Gdy ciasto jest już wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godziny lub 30 minut w piekarniku nagrzanym do 50 stopni.
  3. Do zmielonego fileta dodajemy słodką paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz oraz ½ roztrzepanego jajka (pozostałe jajko zostawiamy do posmarowania bułeczek). Z przygotowanej i doprawianej masy formujemy kotleciki i grillujemy lub smażymy na patelni.
  4. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte formujemy bułeczki (tyle samo co kotlecików) smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20 minut. Gdy bułeczki już wyrosną, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut.

Jedzenie na sylwester: Carpaccio z buraka (przepis: Daria Ładocha z kanału Youtube Kuchnialidla.pl)

Składniki: buraki – 2 szt., rukola – 2 garście, pistacje – 1 łyżka, pestki słonecznika – 1 łyżka, oliwa z oliwek – 1 łyżka, ocet balsamiczny – 1 łyżka, ser feta – 100 g, sól, pieprz.

Sposób wykonania prezentowany jest w poniższym filmie:

  1. Umyte buraki w skórkach zawijamy w folię, układamy na blasze i pieczemy do miękkości (ok. 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
  2. Lekko przestudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry – za pomocą ostrego noża lub mandoliny.
  3. Plastry buraka rozkładamy na talerzu i posypujemy pistacjami rozdrobnionymi w moździerzu oraz pestkami słonecznika podprażonymi na suchej patelni. Na wierzchu układamy warstwę rukoli, a całość przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Carpaccio skrapiamy oliwą oraz octem balsamicznym i dekorujemy kolejną warstwą rukoli. Całość posypujemy pokruszonym serem feta.

Ślimaczki z ciasta francuskiego (przepis z kanału YouTube Kulinarne Przygody)

Składniki: Płat ciasta francuskiego, salami 75 g, ser żółty w plastrach 150 g, papryka 1/3, kukurydza konserwowa 100 g, musztarda kielecka delikatesowa łyżeczka, ketchup pikantny łyżka, zioła prowansalskie

Sposób wykonania prezentowany jest w poniższym filmie:

  1. Na płacie ciasta francuskiego rozsmarowujemy jedną łyżkę pikantnego ketchupu oraz jedną łyżkę musztardy.
  2. Rozkładamy na cieście plasterki sera, a następnie salami (również w plasterkach).
  3. Następnie rozsypujemy na całości kukurydzę oraz pokrojoną w małe kawałeczki paprykę. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.
  4. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę kroimy na małe kawałki, które układamy następnie na blasze do pieczenie wyłożonej papierem.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut.

Zobacz: Sylwester w domu – pomysły. Jak zorganizować sylwestra w domu?

Pomysły na przekąski sylwestrowe na zimno

Wybierając się na imprezę sylwestrową, większość z nas nie oczekuje wystawnej uczty składające się z pełnych dań i to serwowanych na ciepło. Wręcz przeciwnie – dużo bardziej odpowiadają nam przekąski, które można szybko chwycić i zjeść, bez konieczności przerywania zabawy. Dlatego te przepisy na Sylwestra mogą okazać się strzałem w 10!

Przekąski na Sylwestra na zimno:

Rolada ze szpinakiem i łososiem (przepis z kanału YouTube Nat Ura)

Składniki: 200 g szpinaku, 3 jajka, 2 łyżki czubate mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka koperku, 1/2 łyżeczki soli, 200-250g serka śmietankowy, 250g łososia wędzonego.

Sposób przygotowania prezentowany jest dokładnie w poniższym filmie:

  1. Szpinak płuczemy, zalewamy wrzątkiem, a następnie odsączamy.
  2. Do wysokiego naczynia wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Blenderem dokładnie miksujemy.
  3. Blachę 30×40 wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, rozprowadzając równo po powierzchni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na drugi papier, zdejmując ten, na którym się piekło. Zostawiamy do wystudzenia.
  4. Równomiernie na całym cieście rozprowadzamy serek śmietanowy na który układamy łososia.
  5. Całość zwijamy jak roladę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny, lub do zamrażalnika na pół godziny.

Paluchy z ciasta francuskiego (przepis z kanału YouTube Pani M – kuchnia smakowita)

Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego, 320 g każde, 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów, garść natki pietruszki, 220 g startego sera mozzarella, 1 łyżka masła. 1 rozkłócone jajko

Sposób przygotowania prezentowany jest dokładnie w poniższym filmie:

  1. Rozkładamy płat ciasta francuskiego i rozsmarowujemy na nim pesto z suszonych pomidorów.
  2. Siekamy natkę pietruszki, a następnie posypujemy nią ciasto francuskie. Wykładamy ciasto również posiekanym serem mozzarella.
  3. Przykrywamy całość drugim płatem ciasta francuskiego i dociskamy, a następnie przekrawamy całość na pół wzdłuż dłuższego boku.
  4. Następnie kroimy ciasto w szerz na mniej więcej 1,5 centymetrowe paski.
  5. Smarujemy całość z wierzchu roztopionym masłem.
  6. Dwa paski łączymy ze sobą posmarowaną masłem stroną i dociskamy je wzdłuż patyczkiem do szaszłyków. Utworzony w ten sposób „paluch” skręcamy w spiralkę i wykładamy na blachę.
  7. Paluchy smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem i pieczemy w 180 st. C około 25 – 30 minut.

Mini tortille (przepis z kanału YouTube Kulinarne przygody)

Składniki: 4 placki tortilli, serek śmietankowy u mnie ziołowy 150 g, łyżka majonezu, kilka plasterków szynki, kilka plasterków sera ok 150 g, ok. 10 liści sałaty, pół papryki czerwonej, pół ogórka gruntowego

Sposób przygotowania prezentowany jest dokładnie w poniższym filmie:

  1. Do jednej łyżki majonezu dodajemy serka śmietankowego i mieszamy. Stworzony sos rozsmarowujemy na placku tortilli (mniej więcej jednak czubata łyżka).
  2. Na placku rozkładamy szynkę i ser żółty, a następnie dodajemy sałatę i paprykę oraz ogórka.
  3. Zwijamy placek w roladkę, a następnie zawijamy ją w folię spożywczą, aby lepiej się trzymała. Na dwie godziny wkładamy do lodówki i kroimy na mniejsze kawałki.

Sprawdź: Cisza nocna w sylwestra. Czy w sylwestra obowiązuje cisza nocna?

Przekąski na Sylwestra tanie i smaczne

Każda z prezentowanych tutaj propozycji na imprezowe menu to przepisy na tanie przekąski na Sylwestra. Okazuje się, że wcale nie trzeba wydawać fortuny, aby zapewnić gościom pożywne i smaczne posiłki. Oprócz wspomnianych przystawek można zaserwować również małe kanapki, koreczki serowo-warzywne czy owoce.

Przepyszne krążki cebulowe (przepis: Karol Okrasa z kanału Youtube Kuchnialidla.pl), najlepiej podawać je z jakimś dipem.

Składniki: cebula – 2 szt., jajo – 1 szt., mleko bez laktozy – 100 ml, bułka tarta – 100 g, proszek do pieczenia – 10 g, mąka pszenna – 100 g, sól, olej do smażenia

Sposób wykonania prezentowany jest w poniższym filmie:

  1. Cebulę kroimy w plastry i dzielimy na krążki o szerokości około 0,5 cm.
  2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i oprószamy nią krążki.
  3. Mleko mieszamy z jajkiem, a następnie z mieszaniną mąki i proszku do pieczenia.
  4. Krążki zanurzamy w cieście, czekamy aż nadmiar ciasta skapnie i obtaczamy krążki w bułce tartej.
  5. Smażymy w głębokim oleju, doprawiamy solą.

Hummus z warzywami (przepis ze strony Aniagotuje.pl)

Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy, 4 łyżki pasty tahini – 100 g, 1 ząbek czosnku – 7 g (lub więcej), 5 łyżek oliwy – 50 g, sok z jednej cytryny – lub więcej, 8 łyżek ziemnej wody – lub więcej, przyprawy: płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, do podania: natka pietruszki lub kolendra; oliwa; za’atar

Sposób wykonania:

  1. Jeśli sięgasz po ciecierzycę z puszki, to wystarczy, że odsączysz 400 gramów ciecierzycy.
  2. Aby otrzymać 400 gramów ugotowanej ciecierzycy, potrzebujesz około 170 gramów (około 4/5 szklanki) suchej ciecierzycy. Dzień wcześniej nalży zalać ją zimną wodą (przegotowana lub z filtra). Wystarczą dwie szklanki wody, czyli około 500 ml wody. Nie mocz jednak ciecierzycy dłużej niż 12 godzin. Wodę z moczenia wylej a cieciorkę przepłucz i umieść w garnku. Wlej do 500 ml wody i zagotuj ciecierzycę z wodą. Zmniejsz moc do takiej, by całość tylko lekko mrugała i gotuj ciecierzycę pod przykryciem do miękkości. Miękką ciecierzycę odcedź na sitku i odłóż do przestudzenia.
  3. Mając gotową do użycia ciecierzycę wystarczy już tylko dodać do niej resztę składników i całość dokładnie zmiksować na pastę (najwygodniej blenderem).
  4. Dodajemy 100 gramów tahini, ok wyciśnięty z jednej cytryny oraz pięć łyżek oliwy i osiem łyżek zimnej wody. Na koniec ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, płaska łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość znów blendujemy.

Hummus można podawać z warzywami lub z pieczywem – będzie to świetna przekąska na Sylwestra.

Zobacz: Drinki na Sylwestra. Wypróbuj te proste i pyszne przepisy!

Czytelnicy pytają, jakie przekąski na Sylwestra

Przekąski na Sylwestra szybkie i proste – jakie?

Np. kanapki i koreczki, świetnie sprawdzą się te mini tortille czy mini burgery.

Jakie można przygotować łatwe przekąski na Sylwestra?

Na imprezy doskonale nadają się wszelkie przekąski z ciasta francuskiego, np. roladki czy paluchy.

Sprawdź też: