Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne? Co przygotować na wielkanoc? Tradycyjne potrawy wielkanocne

Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne? Co przygotować na Wielkanoc?

Kiedy zbliża się wiosna, a wraz z nią Wielkanoc, przychodzi również czas wielkich przygotowań, bo oprócz tradycyjnego sprzątania domu, dekorowania go, trzeba również przygotować potrawy wielkanocne. Jak stworzyć idealne menu wielkanocne i jakie potrawy powinny trafić na stół wielkanocny?

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kilku ważnych dań. Potrawy wielkanocne w większości nie wymagają zbyt wiele pracy i nie są trudne do przygotowania. Niektóre z tradycyjnego menu na Wielkanoc to:

  • Żurek
  • Zupa chrzanowa
  • Jajka faszerowane
  • Domowy pasztet
  • Półmisek wędlin 
  • Sałatka jarzynowa

Żurek, czy też inaczej, barszcz biały, to jedno z podstawowych tradycyjnych potraw na stół wielkanocny. Najczęściej zupę podaje się z jajkiem i białą kiełbasą. Przepis na udane wielkanocne potrawy nie jest skomplikowany. Najpierw warto przygotować wywar, gotując warzywa w wodzie, potem dodać do tego białą kiełbasę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Później należy to doprawić wedle uznania, standardowo powinien znaleźć się tam czosnek, pieprz oraz sól. Najważniejszą częścią żurku jest zakwas dodawany razem z przyprawami. Ugotowaną z zupą kiełbasę można wyjąć, pokroić w plasterki, a potem podać do gotowej zupy, którą na koniec należy zabielić śmietaną. Do tego można dodać ugotowane jajka.

Alternatywą dla żurku może być zupa chrzanowa, która może, ale nie musi znaleźć się w menu na Wielkanoc. Przygotowanie chrzanowej zupy krem, również nie wymaga wiele pracy, a będzie to smaczny i zdrowy przepis na Wielkanoc. Zupę chrzanową można podawać z boczkiem lub białą kiełbasą, w wersji bezmięsnej również z jajkami, tłuczonymi ziemniakami lub grzankami. 

Sprawdź: Kiedy jest Wielkanoc 2022? Sprawdź, w jakim terminie wypadają święta wielkanocne 2022!

Efektowne dania wielkanocne

Kolejny przepis na świetną potrawę na stół wielkanocny, to jajka faszerowane. Jest to bardzo smaczna tradycyjna przystawka. Jajka wykorzystane do tego celu, mogły być wcześniej pisankami, pomalowanymi w różne wzory dekoracjami świątecznymi, które znajdą się później na naszym talerzu. Jajka faszerowane mogą mieć przeróżne dodatki. 

Najbardziej znany przepis na Wielkanoc, to jajka faszerowane z pieczarkami. Aby przygotować jajka faszerowane, które dopełnią menu na Wielkanoc, trzeba ugotować jajka na twardo, wydrążyć z nich żółtko, które miesza się z majonezem oraz pieczarkami. Można oczywiście doprawić je i ozdobić szczypiorkiem bądź kiełkami.

Zobacz: Kiedy się je żurek wielkanocny?

Potrawy na święta wielkanocne

Mięsne potrawy wielkanocne, to przede wszystkim, oprócz białej kiełbasy dodawanej do zupy lub osobno na talerzu, niezastąpiony domowy pasztet. Przepisów na pasztet wielkanocny jest wiele, a świetnie pasujących dodatków jeszcze więcej. Pasztet wielkanocny można podawać ze śliwkami, pieczarkami lub żurawiną.

Przepisy na Wielkanoc

Pieczony schab ze śliwką, to tradycyjne danie wielkanocne, bez którego nie da się obyć. Określając bardziej precyzyjnie, jest to schab faszerowany śliwką. Wielkanocne przepisy nie są trudne w przygotowaniu. Schab powinien być dobrze, ale szybko umyty pod zimną wodą. Przez środek wycina się otwór, który powinno się później zapełnić suszonymi śliwkami. 

Mięso trzeba później zamarynować, a do tego można użyć swoich ulubionych przypraw. W zależności od tego, czy smak ma być bardziej ostry, czy słodki, takie należy dobierać zioła, przykładowo, sproszkowaną słodką paprykę bądź chili. Zamarynowane mięso można trzymać w lodówce przez kilka godzin do nawet dwóch dni. Przed włożeniem schabu do piekarnika można go obwiązać specjalnym sznurkiem do pieczenia, który pozwala zachować potrawie charakterystyczny owalny kształt. 

Sprawdź: Rzeżucha na Wielkanoc – kiedy i jak siać rzeżuchę wielkanocną?

Wielkanocne przysmaki

Na wielkanocnym stole zawsze jest miejsce na deserowe potrawy wielkanocne. Wszelkie ciasta, babeczki i inne słodkie wypieki, to nieodłączny element menu na Wielkanoc. Jakie są deserowe potrawy na stół wielkanocny? Za najbardziej tradycyjne dania na Wielkanoc uznaje się takie potrawy jak:

  • Drożdżowa babka wielkanocna 
  • Mazurek wielkanocny 
  • Baranek wielkanocny z ciasta, masła lub cukru
  • Keks
  • Pascha/Sernik
  • Makowiec

Zobacz: Od kiedy jest przerwa wielkanocna 2022? Kiedy jest wolne od szkoły?

Rodzice pytają o potrawy wielkanocne

Co na Wielkanoc?

Na wielkanocnym stole powinny pojawić się tradycyjne potrawy. Do wielu potraw wielkanocnych można wykorzystać jajka, które malowało się na pisanki. 

Jakie potrawy na Wielkanoc?

Na Wielkanoc można przygotować kilka najważniejszych potraw świątecznych. Idealne potrawy na stół wielkanocny to żurek z białą kiełbasą, jajka faszerowane, schab ze śliwką, a także coś słodkiego, na przykład makowiec lub mazurek wielkanocny.

Co zrobić na święta wielkanocne?

Potrawy wielkanocne to nieodłączny element wiosennych świąt. Dania na święta wielkanocne są w głównej mierze mięsne, jednak można wielkanocne przepisy zastąpić wegetariańskimi lub wegańskimi alternatywami. 

Co ugotować na Wielkanoc?

Dania na Wielkanoc powinny być przede wszystkim smaczne dla nas. Zamiast żurku z białą kiełbasą można podać zupę chrzanową z grzankami, zamiast jajek faszerowanych z pieczarkami można wykorzystać inne dodatki, takie jak szprotki, pomidory, boczniaki, marchewki lub bardzo popularne w Wielkanoc kiełki.