Kiedy się je żurek wielkanocny?

Wiele osób zastanawia się kiedy się je żurek wielkanocny? Osoby te zastanawiają się też jak podać żurek wielkanocny, by był pyszny i smakował wszystkim uczestnikom świątecznego śniadania. Jest to niewątpliwie jego tradycyjny element, który towarzyszy nam już od wielu lat. Kiedy jemy barszcz wielkanocny i czy można zmodyfikować nieco przepis na niego, by lepiej go dopasować do współczesnych czasów? Jaki żurek domowy jest najlepszy?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Żurek Wielkanocny podajemy w Wielką Niedzielę (Święto Zmartwychwstania Pańskiego). Wedle zwyczaju je się wówczas uroczyste śniadanie, którego stałym elementem jest właśnie żurek ze święconką.
  • Żurek najczęściej podaje się z jajkiem, kiełbasą oraz chlebem.
  • Według niektórych osób żurek i barszcz biały to ta sama zupa. Różnią się one jednak rodzajem zakwasu - żurek przygotowuje się na bazie mąki żytniej, a barszcz na bazie mąki pszennej.

Żurek wielkanocny – historia potrawy

Smak i aromat żurku kojarzy się większości osób właśnie z Wielkanocą. Jest to potrawa, która oczywiście znacznie częściej gości na naszych stołach, jednak nie może jej zabraknąć na wielkanocnym śniadaniu. Zakwaszana zupa mączna to danie znane w kuchni polskiej, czeskiej, słowackiej i białoruskiej. Co ciekawe, nazwa “żurek” pochodzi z języka niemieckiego, gdzie słowo “sauer” oznacza “zakwaszany”, “kwaśny”. Nazwa ta przyjęła się około XV wieku. 

Zupa najpierw była popularna głównie na Śląsku, dlatego też funkcjonuje często jako “żur śląski”. Początkowo żurek był jedzony na każde danie w okresie Wielkiego Postu. Z czasem postu przestano tak rygorystycznie przestrzegać, a żurek stał się potrawą związaną z wielkanocną kolacją. W tej chwili zaś nie wyobrażamy sobie bez niego wielkanocnego śniadania!

Sprawdź: Jak wlewać zakwas do żurku?

Kiedy się je żurek wielkanocny?

Żur wielkanocny to zupa, którą spożywa się w Wielką Niedzielę. Jest głównym elementem świątecznego śniadania. Wielkanocny żurek można przygotować dopiero w niedzielę, albo też w Wielką Sobotę i po prostu w niedzielę rano go odgrzać. O zakwas trzeba oczywiście zadbać wcześniej. W zależności od dokładnego składu, uzyska się zupę o nieco odmiennym smaku. Tradycyjny sposób przyrządzania żurku uzależniony jest zaś głównie od regionu. 

Jeśli chodzi o porę podania, żurek z jajkiem święconym zjadany jest przed wyjściem do kościoła lub po przyjściu z niego – w zależności od tradycji funkcjonujących w danej rodzinie. Zwykle najpierw zjada się wielkanocne śniadanie, a w późniejszych godzinach rodzina uczestniczy we Mszy Świętej. Godzina spożywania wspólnego śniadania jest dowolna – w zależności od tego kiedy domownicy będą gotowi w nim uczestniczyć i kiedy wszystko zostanie do niego przygotowane. 

Zobacz też: Co zamiast mąki ziemniaczanej? Podpowiadamy, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną

Kiedy się je barszcz wielkanocny?

Kiedy podaje się żurek na Wielkanoc? Na świątecznym śniadaniu! Do żurku powinny trafić święconki – jajka i kiełbasa. Niektórzy jednak czynią go bardziej sycącym, dodając też ziemniaki, boczek, a nawet marchewkę. Do żurku dodaje się też chrzan, który również trafił dzień wcześniej do świątecznego koszyczka. Niektórzy wybierają żurek z białą kiełbasą, a inni wolą kiełbasę tradycyjną.

Żurek na kiełbasie powinien być dobrze doprawiony – każdy ma na to jednak swój sposób. Niektórzy dodają do zupy grzyby. Wiele osób zastanawia się nie tylko kiedy się je żurek wielkanocny, ale też czy żurek i barszcz biały są tym samym rodzajem zupy? Nazwa stosowana bywa zamiennie, jednak zwykle rozróżnia się, iż żurek przyrządzany jest na bazie mąki żytniej, a barszcz na bazie mąki pszennej. 

Sprawdź:Czym zastąpić zakwas do żurku? Podpowiadamy, jak zakwasić żurek

Jak podać żurek na Wielkanoc?

Żurek na zakwasie z mąki żytniej przygotowywany jest z dodatkiem czosnku, liści laurowych, soli i pieprzu, ziela angielskiego, majeranku… – każdy kucharz ma swój własny sposób na doprawienie tej zupy. Ostatnio bardzo popularny jest żurek w chlebie – podawany w okrągłym, wydrążonym chlebku, z odciętą górą, którą można ściągnąć jak pokrywkę. Warto wiedzieć, że specjalnie na potrzeby współczesnych czasów powstały przepisy na żurek wegański, żurek wegetariański oraz żurek bezglutenowy. To odpowiedź na potrzeby osób, które z jakichś powodów nie chcą lub nie mogą jeść tradycyjnego żurku. 

Zobacz też: Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?

Rodzice pytają kiedy się je żurek wielkanocny:

Kiedy podajemy żurek na Wielkanoc?

Żurek na Wielkanoc podajemy na świąteczne, uroczyste śniadanie w Niedzielę Wielkanocną, czyli w Wielką Niedzielę (Święto Zmartwychwstania Pańskiego). W czasie śniadania nie może wówczas zabraknąć jajek, chleba, kiełbasy oraz właśnie żurku. 

Sprawdź: Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Podpowiadamy, jak sprawdzić czy zakwas na żurek jest dobry

Dodaj komentarz

Wielkanoc

3 pomysły na Pisanki Wielkanocne [wzory]

Pisanki są znacznie starsze niż chrześcijaństwo. Zwyczaj malowania jajek znany był już za czasów cesarstwa rzymskiego. Co ciekawe sposoby ich barwienia nie zmieniły się od stuleci. Oczywiście coraz częściej sięgamy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wlewać zakwas do żurku?

Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim przygotujesz wyśmienite danie dowiedz się, jak wlewać zakwas do żurku. Jak...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general