Rewelacja! Polecam ten przepis. Moje dzieciaki przed obiadem zjadły pól kg takiego schabiku. Obiad był bezmięsny 😉 Schabik jest też rewelacyjny do kanapek.
Domowy schab gotowany
Składniki:
2 kg schabu
2 l wody
ok. 1/2-1/3 szklanki soli (najlepiej spróbować po rozpuszczeniu: woda powinna być mocno słona, ale nie tak, żeby nas skręcało ;))
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
dowolne przyprawy (ja dałam jeszcze majeranek, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy)
Wieczorem pierwszego dnia wymieszaj wodę z przyprawami i majonezem, tak aby utworzyła się w miarę jednolita zawiesina. Zalewę zagotuj i ostudź. Dodaj mięso, ponownie zagotuj i utrzymuj w stanie wrzącym przez 5 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i całość zostaw na noc.
Rano ponownie zagotuj wszystko i znów zostaw do ostygnięcia.
Po tym drugim ostygnięciu, mięso jest już gotowe do jedzenia.
Znasz odpowiedź na pytanie: