Czy gotujecie dzieciom mlode warzywka, bo pojawily sie na rynku. Ja kupilam wczoraj wloszczyzne i marchew na soczek ale ponoc tego sie nie daje Moja mama powiedziala mi ze dziecviom stare bo maja mnie nawoizu. Co o tym myslicie
Beata
Beata i Filip 19,07,2003
5 odpowiedzi na pytanie: młode warzywa
Re: młode warzywa
Twoja mama ma racje!!!
o tej porze najzdrowsze sa jeszcze mrozonki i ja tak robie Agniesi zupki – tj np marchew, piertuchaitp stara a zeby urozmaicic to kalafior mrozony lub z mieszanki wogole
a marchew szczegolnie ciagnie w siebie chemie i mi pediatra powiedziala ze lepszy i zdrowszy sok kupny (ten dla dzieci z ekologicznych upraw) niz robiony — no chyba ze wiesz ze marchew jest nienawozona, czyli generalnie “swoja”
Re: młode warzywa
twoja mama ma rację lepiej podać stare niż nowalijki 🙂
Re: młode warzywa
ja tez nie daje. to są same nawozy i azotany. lepiej kup mrozone warzywa. te maja najwiecej wutamin bo podczas mrozenia prawie ich nie tracą
Re: młode warzywa
A wiesz może od kiedy można dawać warzywka? W zeszłym roku, Ala wiosną jeszcze tylko cyckała 😉 więc nie mam podstaw wiedzy 🙁
Re: młode warzywa
w sumie to tak na wyczucie – jak juz pojawia sie gruntowe to mysle ze mozna,
a najlepiej to jak ktos ma swoje z dzialki czy od dziadkow Takie niepryskane to jesli dostane od rodzicow czy tesciow to jak wiem ze jest duzo i nie ptrzetrzymaja w lodowce itp to po prostu kroje w kostke i do torebek i do zamrazalnika Tak robilam z marchewka, pietruszka, selerem, a nawet zielonym koperkiem – posiekany do plastikowego pojemnika i do zamrazarki Zawsze to swoje warzywka i ze sprawdzonego zrodla
Znasz odpowiedź na pytanie: młode warzywa