Czy można zamrozić kluski śląskie? Dzięki tej metodzie zachowają świeżość i pyszny smak!

Kluski śląskie to bez wątpienia jedno z najbardziej charakterystycznych dań polskiej kuchni. Podawane z gęstym sosem, roladą czy innym mięsem stanowią już prawdziwy klasyk, który ma w naszym kraju sporą rzeszę miłośników. Zazwyczaj przygotowuje się je w większych ilościach, aby starczyły na dłużej. Tutaj pojawia się jednak problem z przechowywaniem, wiele osób nie ma pewności, czy można zamrozić kluski śląskie i jak to zrobić. Sprawdź, jak mrozić kluski śląskie – surowe czy gotowane? Jak podgrzać mrożone kluski śląskie?

Czy można zamrozić kluski śląskie?

W Polsce mamy naprawdę wielu prawdziwych amatorów klusek śląskich, którzy bez tego dania nie wyobrażają sobie tradycyjnej polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ziemniaków oraz mąki. Charakterystyczny jest nie tylko ich pyszny smak, ale także kształt – owalny z delikatnym wgłębieniem w środku. Znakomicie komponują się z gęstymi sosami, modrą kapustą czy buraczkami, a także z mięsną roladą. Najwięksi miłośnicy klusek śląskich często spożywają je również jako osobne danie – np. z dodatkiem skwarek.

Zazwyczaj wszelkie wyroby na bazie mąki, czyli właśnie kluski, pierogi itp. przyrządza się w nieco większej liczbie, niż potrzeba do jednego posiłku. Przede wszystkim dlatego, że cały proces wyrabiania ciasta i przygotowywania wymaga dużo czasu i energii. Przy okazji jednak większa ilość zostaje z nami na dłużej i można sięgnąć po ten uwielbiany przysmak nawet przez najbliższe dwa, trzy tygodnie – pod warunkiem, że będzie odpowiednio przechowywany.

W tej sytuacji często jednak pada pytanie, czy kluski śląskie można zamrozić. Odpowiedź powinna zadowolić wszystkich – nie tylko można, ale nawet jest to jeden z zalecanych sposób ich przechowywania.

Zobacz: Zbyt rzadki sernik po upieczeniu. Jak uratować za rzadki sernik?

Jak zamrozić kluski śląskie?

Kluski śląskie możemy mrozić na trzy sposoby – ugotowane, zblanszowane i mrożone. Który z nich jest najlepszy i najczęściej polecany? Okazuje się, że zdecydowanie najlepiej proces mrożenia znoszą kluski poddane szybkiemu blanszowaniu. Dzięki tej metodzie nie tylko zyskamy gwarancję zachowania pysznego smaku, ale także będziemy mieli pewność, że po rozmrożeniu i w czasie gotowania nie rozpadną się i utrzymają charakterystyczną dla siebie strukturę. Równie dobrze mrożenie znoszą także kluski ugotowane.

Cały proces zamrażania powinien rozpocząć się od odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim ugotowane lub zblanszowane kluski powinny dobrze wystygnąć zanim trafią do zamrażalnika. Układamy je na desce do krojenia (lub innej płaskiej powierzchni) i mrozimy w ten sposób przez jedną noc. Następnego dnia wyjmujemy i przekładamy do specjalnych woreczków do przechowywania produktów spożywczych. Tak zabezpieczone kluski zachowają świeżość nawet do 2 miesięcy.

Sprawdź: Jak rozmrozić chleb? Ten sposób sprawi, że pieczywo będzie smakować jak świeżo upieczone!

Czy można mrozić surowe kluski śląskie?

Bez problemu zamrozić można także kluski surowe. W tym przypadku procedura będzie podobna. Na początek wykłada się kluski na tacce lub desce do krojenia w taki sposób, aby się nie stykały, dzięki czemu unikniemy sklejenia. Powierzchnię, na której układa się kluski, warto posypać wcześniej mąką, aby ciasto nie przywierało. Tak przygotowane należy włożyć do zamrażalnika i po upływie kilkunastu godzin (najlepiej jednej nocy) zamrożone kluski przełożyć do specjalnych woreczków. Mrożenie klusek śląskich na surowo nie jest jednak zalecane. Istnieje ryzyko, że po rozmrożeniu będą się one rozwarstwiać i “rozpływać”.

Zobacz: Czym zastąpić serek philadelphia? Zamiennik pewnie masz w lodówce

Jak podgrzać kluski śląskie?

Metoda podgrzewania zależy przede wszystkim od sposobu przechowywania. W przypadku surowych klusek trzymanych w lodówce wystarczy wrzucić je do gotującej się osolonej wody na maksymalnie 5-7 minut. Dłuższe przetrzymanie ich we wrzątku może skutkować rozgotowaniem.

Jeśli zaś chodzi o mrożone kluski, to istnieją dwie szkoły dotyczące ich odgrzewania. Jedna z nich mówi o tym, że kluski należy najpierw rozmrozić, a dopiero potem wrzucać do gotującej wody. Wydaje się, że jest to bardziej optymalne rozwiązanie w przypadku klusek zamrożonych na surowo. Jeśli mroziliśmy kluski ugotowane lub zblanszowane można wrzucić je bezpośrednio do wrzątku bez rozmrażania. Trzeba jednak uważać – nie można wrzucić ich do garnka na raz za dużo – co najwyżej 2-3 sztuki – ponieważ ochłodzą wodę, która będzie musiała ponownie się zagotować, a to może spowodować rozlatywanie się klusek.

Wydaje się, że najbezpieczniejszym sposobem będzie rozmrożenie klusek, a następnie podsmażenie ich na patelni ze skwarkami. Ta metoda dotyczy jednak wyłącznie klusek ugotowanych przed trafieniem do zamrażalnika.

Czy kluski śląskie trzeba od razu gotować?

Przygotowanych klusek śląskich nie trzeba od razu gotować. Można spokojnie przechowywać je w lodówce lub w zamrażalniku, w zależności od tego, kiedy zamierzamy je podać. Jeśli chcemy je zaserwować następnego dnia, wystarczy ułożyć je na wysypanej mąką tacce, przykryć folią aluminiową i schować do lodówki. Warto jednak dopilnować, aby się nie stykały, co pozwoli uniknąć sklejania. Natomiast w przypadku, gdy planujemy jeść je dopiero w ciągu kolejnego tygodnia lub dłużej najlepszą metodą na bezpieczne zakonserwowanie będzie mrożenie.

Sprawdź: Kto i dlaczego powinien skorzystać z diety ketogenicznej?

Czy kluski można zrobić wcześniej?

W związku z tym, że można je po przyrządzeniu śmiało przechować w lodówce do następnego dnia, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je dzień przed planowanym podaniem. Jeśli zdecydujemy się na mrożenie, może to być nawet tydzień czy dwa przed serwowaniem. Zamrożone zachowają zdatność do spożycia nawet do 2 miesięcy.

Jak przechowywać kluski śląskie?

Surowe kluski śląskie, które zamierzamy ugotować na następny dzień, a także te już ugotowane, które chcemy odgrzać następnego dnia spokojnie przechować można w lodówce. Warto jednak ułożyć je w taki sposób, aby się nie stykały i dzięki temu nie sklejały. Jeśli zamierzamy trzymać je dłużej i nie planujemy zjeść w ciągu najbliższych dwóch dni, najlepiej schować je do zamrażalnika.

Zobacz: Catering dietetyczny – plusy i minusy

Rodzice pytają o mrożenie klusek śląskich

Jak mrozić kluski śląskie?

Najlepiej mrozić kluski ugotowane lub zblanszowane. Najpierw należy ułożyć je na tacce lub desce do krojenia tak, aby się nie stykały. Tak przygotowane wsadzić do zamrażalnika na całą noc, a następnego dnia wyjąć i przełożyć do woreczków do mrożenia.

Dlaczego mrożone kluski śląskie się rozpadają?

Być może do wrzątku zostało wrzucone jednocześnie zbyt dużo zamrożonych klusek. Wówczas spada temperatura wody i musi się ona ponownie zagotować, a to może spowodować rozpadanie ciasta.

Kluski śląskie jak mrozić?

Najlepiej, aby były już ugotowane lub po szybkim blanszowaniu. Wkładamy je najpierw do zamrażalnika wyłożone na tacce lub desce, a po stwardnieniu przekładamy do woreczków do mrożenia.

Jak ugotować mrożone kluski śląskie?

Aby uniknąć rozpadania, najbezpieczniej będzie poczekać aż się rozmrożą, a następnie podsmażyć je na patelni ze skwarkami – dotyczy to jednak wyłącznie klusek, które zostały zamrożone po ugotowaniu.

Czy kluski śląskie można przygotować wcześniej?

Tak, można je przygotować nawet z tygodniowym wyprzedzeniem i przechować w zamrażalniku.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Ciąża tydzień po tygodniu

10 tydzień ciąży

Jak wygląda dziecko w 10 tygodniu ciąży? Jakich objawów i dolegliwości możesz się spodziewać zbliżając się do końca trzeciego trymestru? Zapoznaj się z naszym poradnikiem, a dziesiąty tydzień ciąży nie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo