Sernik to jedna z najbardziej klasycznych słodkich propozycji, szczególnie na święta. Spora część z nas nie wyobraża sobie rodzinnych uroczystości bez tego pysznego, domowego wypieku. Mimo że zazwyczaj wykonuje się go zgodnie z dobrze znanym i sprawdzonym przepisem, to jednak nie zawsze wychodzi idealnie. Czasem wystarczy drobny błąd i masa sernikowa może okazać się za bardzo wodnista. W takiej sytuacji nie należy się jednak załamywać, wciąż można ocalić wypiek i nadać mu właściwą formę! Sprawdź, jak uratować zbyt rzadki sernik po upieczeniu!
Zbyt rzadki sernik po upieczeniu – przyczyny
W wielu polskich domach sernik to obowiązkowy element świątecznego menu, zwłaszcza w czasie Wielkanocy. Wspólne przygotowywanie, pieczenie, ozdabiania, a wreszcie zajadanie się tym przysmakiem to już dla niektórych tradycja porównywalna z malowaniem pisanek. Wszyscy amatorzy tego ciasta zdają sobie jednak sprawę, że jest to deser bardzo wymagający i aby wyszedł naprawdę idealnie i smakowicie, trzeba poświęcić mu sporo wysiłku i uwagi.
Zazwyczaj wykonuje się go na podstawie dobrze znanych przepisów, sprawdzające się w rodzinie już od lat. Istnieją jednak również tacy śmiałkowie, którzy chcą wypróbować swoje kulinarne umiejętności i zmierzyć się z sernikiem po raz pierwszy. Czasem chcemy po prostu poeksperymentować i stworzyć inny rodzaj tego ciasta. Niezależnie od tego, który z wymienionych przypadków nas dotyczy, przy pieczeniu sernika niezbędne jest nie tylko ścisłe podążanie za przepisem, ale także uważne obserwowanie całej mieszanki.
Kluczem do przygotowania idealnego sernika, zarówno w smaku jak i pod względem struktury, jest właściwa masa serowa. W przypadku tego najbardziej klasycznego rodzaju sernika najlepiej jest postawić na twaróg tłusty lub półtłusty, zmielony co najmniej dwukrotnie. Do nowojorskiego cheescake’a czy serników na zimno sprawdzą się m.in. mascarpone czy ricotta.
Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie od podstaw całej masy serowej, można oczywiście zdecydować się na użycie gotowego twarogu w kubełku. Takie gotowce często jednak mogą okazać się zbyt rzadkie, wówczas trzeba dokładnie obserwować przygotowywaną masę i w razie potrzeby zagęścić ją. W przeciwnym razie po upieczeniu sernik z pewnością będzie zbyt rzadki i po prostu nie wyjdzie.
Jedną z przyczyn, że nasz sernik po upieczeniu jest mokry i płynny mogą być złe proporcje. Jeśli przepis zakłada dodanie mleka czy śmietany, należy mieszać je z masą serową bardzo ostrożnie, po trochu, cały czas sprawdzając konsystencję. Do sernika często dodaje się także mąkę pszenną lub ziemniaczaną (czasami również budyń w środku). To właśnie ona nadaje całości bardziej zbitą, nieco gęstszą strukturę, dzięki czemu ostatecznie sernik rzeczywiście przypomina ciasto, a nie tylko lejącą się słodką masę. W związku z tym nie należy bać się tego dodatku i w razie potrzeby śmiało go używać.
Zobacz: Czy bazie trzyma się w wodzie? Sprawdź, jak powinno się przechować bazie!
Sernik się nie ścina – co robić?
Sernik płynny po upieczeniu to koszmar każdego kucharza i każdej kucharki. W takiej sytuacji nie zawsze da się go uratować, ale nie oznacza to też, że nie ma już żadnych szans i cała nasza praca na marne. Niektórzy eksperci, a także amatorzy tego ciasta sugerują, aby wypróbować następujący sposób. Jeśli sernik wyszedł za rzadki, należy najpierw odczekać aż wystygnie, ostudzony przełożyć raz jeszcze do miski i dodać do niego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej. Po tym zabiegu masę można wlać do małych foremek wyłożonych papierem do pieczenia i znów włożyć do piekarnika na około 20 minut pieczenia.
Sprawdź: Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Za rzadka masa serowa – co zrobić?
Bez odpowiednio odpowiednio przygotowanej i dostatecznie gęstej masy serowej, sernik z pewnością nam nie wyjdzie, ponieważ zwyczajnie się nie upiecze. Jeśli więc zauważymy, że konsystencja masy jest zdecydowanie zbyt rzadka i lejąca, najlepiej dodać odrobinę mąki pszennej lub ziemniaczanej (na początek 1-2 łyżki, a potem w miarę potrzeby więcej). Całość składników najbezpieczniej będzie dokładnie wymieszać, zbyt długie miksowanie może bowiem doprowadzić do ponownej utraty gęstości.
Niektóre przepisy sugerują użycie zamiast mąki budyniu śmietankowego lub waniliowego. To również sprawdzony sposób na zagęszczenie masy.
Jak zagęścić ser z wiaderka?
Gotowy ser z wiaderka jest z reguły nieco bardziej rzadki niż tradycyjny twaróg. Warto więc mieć to na uwadze podczas przygotowywania sernika i w razie potrzeby odpowiednio modyfikować przepis. Po zmieszaniu wszystkich składników – zwłaszcza jeśli jednym z nich jest także mleko – może się okazać, że całość jest za rzadka. Do zagęszczenia można użyć mąki ziemniaczanej lub pszennej, skrobii, a także suchego budyniu (śmietankowy lub waniliowy).
Sprawdź: Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany
Rodzice pytają, co zrobić, jeśli sernik jest za rzadki
Sernik po upieczeniu nie powinien być bardzo rzadki.
Być może winne są złe proporcje lub użyty ser (czasem twarogi gotowe, kupowane w kubełkach mają zbyt rzadką konsystencję) – najlepiej zagęścić masę mąką ziemniaczaną lub pszenną.
Przyczyną zbyt kruchego sernika może być za duża ilość mąki lub kiepskiej jakości ser.