Zbyt rzadki sernik po upieczeniu. Jak uratować za rzadki sernik?
Sernik to jedna z najbardziej klasycznych słodkich propozycji, szczególnie na święta. Spora część z nas nie wyobraża sobie rodzinnych uroczystości bez tego pysznego, domowego wypieku. Mimo że zazwyczaj wykonuje się go zgodnie z dobrze znanym i sprawdzonym przepisem, to jednak nie zawsze wychodzi idealnie. Czasem wystarczy drobny błąd i masa sernikowa może okazać się za bardzo wodnista. W takiej sytuacji nie należy się jednak załamywać, wciąż można ocalić wypiek i nadać mu właściwą formę! Sprawdź, jak uratować zbyt rzadki sernik po upieczeniu!
- Kluczem do przygotowania idealnego sernika jest masa serowa - nie może być ani zbyt rzadka ani zbyt gęsta. Najlepiej wybierać więc do jej wykonania twaróg tłusty lub półtłusty, zmielony co najmniej dwukrotnie.
- Masa najczęściej wychodzi za rzadka z powodu złych proporcji, np. za dużo mleka lub śmietany. Często winne są także gotowe sery z kubełka, które z reguły są dużo rzadsze niż klasyczny twaróg.
- Jeśli konsystencja przygotowywanej masy okaże się zbyt rzadka, można zagęścić ją za pomocą np. mąki pszennej lub ziemniaczanej, a także budyniu (waniliowego lub śmietankowego).
Zbyt rzadki sernik po upieczeniu – przyczyny
W wielu polskich domach sernik to obowiązkowy element świątecznego menu, zwłaszcza w czasie Wielkanocy. Wspólne przygotowywanie, pieczenie, ozdabiania, a wreszcie zajadanie się tym przysmakiem to już dla niektórych tradycja porównywalna z malowaniem pisanek. Wszyscy amatorzy tego ciasta zdają sobie jednak sprawę, że jest to deser bardzo wymagający i aby wyszedł naprawdę idealnie i smakowicie, trzeba poświęcić mu sporo wysiłku i uwagi.
Zazwyczaj wykonuje się go na podstawie dobrze znanych przepisów, sprawdzające się w rodzinie już od lat. Istnieją jednak również tacy śmiałkowie, którzy chcą wypróbować swoje kulinarne umiejętności i zmierzyć się z sernikiem po raz pierwszy. Czasem chcemy po prostu poeksperymentować i stworzyć inny rodzaj tego ciasta. Niezależnie od tego, który z wymienionych przypadków nas dotyczy, przy pieczeniu sernika niezbędne jest nie tylko ścisłe podążanie za przepisem, ale także uważne obserwowanie całej mieszanki.
Kluczem do przygotowania idealnego sernika, zarówno w smaku jak i pod względem struktury, jest właściwa masa serowa. W przypadku tego najbardziej klasycznego rodzaju sernika najlepiej jest postawić na twaróg tłusty lub półtłusty, zmielony co najmniej dwukrotnie. Do nowojorskiego cheescake’a czy serników na zimno sprawdzą się m.in. mascarpone czy ricotta.
Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie od podstaw całej masy serowej, można oczywiście zdecydować się na użycie gotowego twarogu w kubełku. Takie gotowce często jednak mogą okazać się zbyt rzadkie, wówczas trzeba dokładnie obserwować przygotowywaną masę i w razie potrzeby zagęścić ją. W przeciwnym razie po upieczeniu sernik z pewnością będzie zbyt rzadki i po prostu nie wyjdzie.
Jedną z przyczyn, że nasz sernik po upieczeniu jest mokry i płynny mogą być złe proporcje. Jeśli przepis zakłada dodanie mleka czy śmietany, należy mieszać je z masą serową bardzo ostrożnie, po trochu, cały czas sprawdzając konsystencję. Do sernika często dodaje się także mąkę pszenną lub ziemniaczaną (czasami również budyń w środku). To właśnie ona nadaje całości bardziej zbitą, nieco gęstszą strukturę, dzięki czemu ostatecznie sernik rzeczywiście przypomina ciasto, a nie tylko lejącą się słodką masę. W związku z tym nie należy bać się tego dodatku i w razie potrzeby śmiało go używać.
Zobacz: Czy bazie trzyma się w wodzie? Sprawdź, jak powinno się przechować bazie!
Sernik się nie ścina – co robić?
Sernik płynny po upieczeniu to koszmar każdego kucharza i każdej kucharki. W takiej sytuacji nie zawsze da się go uratować, ale nie oznacza to też, że nie ma już żadnych szans i cała nasza praca na marne. Niektórzy eksperci, a także amatorzy tego ciasta sugerują, aby wypróbować następujący sposób. Jeśli sernik wyszedł za rzadki, należy najpierw odczekać aż wystygnie, ostudzony przełożyć raz jeszcze do miski i dodać do niego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej. Po tym zabiegu masę można wlać do małych foremek wyłożonych papierem do pieczenia i znów włożyć do piekarnika na około 20 minut pieczenia.
Sprawdź: Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Za rzadka masa serowa – co zrobić?
Bez odpowiednio odpowiednio przygotowanej i dostatecznie gęstej masy serowej, sernik z pewnością nam nie wyjdzie, ponieważ zwyczajnie się nie upiecze. Jeśli więc zauważymy, że konsystencja masy jest zdecydowanie zbyt rzadka i lejąca, najlepiej dodać odrobinę mąki pszennej lub ziemniaczanej (na początek 1-2 łyżki, a potem w miarę potrzeby więcej). Całość składników najbezpieczniej będzie dokładnie wymieszać, zbyt długie miksowanie może bowiem doprowadzić do ponownej utraty gęstości.
Niektóre przepisy sugerują użycie zamiast mąki budyniu śmietankowego lub waniliowego. To również sprawdzony sposób na zagęszczenie masy.
Jak zagęścić ser z wiaderka?
Gotowy ser z wiaderka jest z reguły nieco bardziej rzadki niż tradycyjny twaróg. Warto więc mieć to na uwadze podczas przygotowywania sernika i w razie potrzeby odpowiednio modyfikować przepis. Po zmieszaniu wszystkich składników – zwłaszcza jeśli jednym z nich jest także mleko – może się okazać, że całość jest za rzadka. Do zagęszczenia można użyć mąki ziemniaczanej lub pszennej, skrobii, a także suchego budyniu (śmietankowy lub waniliowy).
Sprawdź: Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany
Rodzice pytają, co zrobić, jeśli sernik jest za rzadki
Sernik po upieczeniu nie powinien być bardzo rzadki.
Być może winne są złe proporcje lub użyty ser (czasem twarogi gotowe, kupowane w kubełkach mają zbyt rzadką konsystencję) – najlepiej zagęścić masę mąką ziemniaczaną lub pszenną.
Przyczyną zbyt kruchego sernika może być za duża ilość mąki lub kiepskiej jakości ser.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Życzenia wielkanocne dla rodziców od wychowawcy. Czego życzyć na święta?
Zabawki z filmów i bajek, które dzieci uwielbiają – idealne prezent na Dzień Dziecka
Od kiedy przerwa wielkanocna w szkole 2024? Uczniów czeka niebawem sporo odpoczynku. Wielkanoc to dopiero początek
Quiz wielkanocny. Sprawdź, jak dużo wiesz o tych świętach. Nie będzie łatwo!
Czy w Wielką Sobotę jest post? Kiedy należy powstrzymać się od jedzenia przed Wielkanocą?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Zbyt rzadki sernik po upieczeniu. Jak uratować za rzadki sernik?
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem