Dieta na lekki poród: Co jeść przed porodem?
Co zjeść przed porodem
Dni tuż przed porodem są trudne. Brzuch ciąży, a żołądek odmawia często posłuszeństwa? W każdej chwili możesz zacząć rodzić. Co jeść? Komponuj swoją dietę z rozwagą, zgodnie z zaleceniami dietetyków.
Podczas ciąży starałaś się odżywiać prawidłowo, aby dziecko dostawało to, co najlepsze. Na kilka tygodni przed porodem wybór tego, co jesz, staje się jeszcze ważniejszy, ale i trudniejszy.
5 rzeczy, które powinnaś jeść przed porodem
Znacznie powiększona macica sprawia, że nie możesz teraz jeść zbyt obfitych porcji. Ale jednocześnie potrzebujesz odpowiedniej dawki węglowodanów i witamin, żeby mieć siłę na to, co cię czeka. Najlepiej więc jedz często, ale małe porcje. Twoja dieta musi być urozmaicona, aby w niewielkiej ilości pożywienia dostarczyć wszystkiego, czego twój organizm teraz potrzebuje. Staraj się unikać pułapek, jakie na ciężarną zastawiają czasem zdrowe, ale zbyt ciężkostrawne pokarmy. Ostatnim dniom przed porodem często towarzyszą wzmożone ruchy jelit, wzdęcia, czasem też wymioty lub brak łaknienia. Unikaj pokarmów, które mogłyby wzmóc te dolegliwości. I wreszcie – dieta musi być teraz bogata w błonnik! To znacznie ułatwi ci wypróżnienie przed porodem i tuż po nim.
W twoim jadłospisie powinny się koniecznie znaleźć:
- 4-5 razy dziennie produkty bogate w węglowodany złożone (pełnoziarniste pieczywo, płatki śniadaniowe, ziarna zbóż, kasze, ciemny ryż, ziemniaki).
- Nie rzadziej niż 3 razy dziennie owoce i warzywa (zarówno świeże, gotowane, jak i duszone) oraz soki owocowe i warzywne.
- Przynajmniej 2-3 razy dziennie nabiał (sery żółte i białe, twarogi, mleko, jogurt, kefir).
- Kilka razy w tygodniu drób, ryby, chude mięso, jaja, orzechy.
- Codziennie woda mineralna.
Mamie, która ma rodzić za kilka dni, ten zestaw może się wydawać duży. Nie musisz pięć razy dzienie zasiadać do obfitego posiłku (i tak nie dasz rady!). Porcję węglowodanów może stanowić np. kromka chrupkiego chlebka, łyżka płatków z jogurtem, dwie łyżki brązowego ryżu z oliwą. Jeśli nie masz ochoty na obiad, zjedz pomidora z kromką razowego chleba i plasterek sera. Może się zdarzyć, że nie będziesz miała wcale apetytu albo przeciwnie – będziesz chciała jeść co pół godziny. W obu przypadkach sprawdza się metoda niewielkich, ale za to bardzo wartościowych przekąsek.
Zioła i spółka
Przestrzegając pięciu opisanych powyżej zasad zdrowego odżywiania się w ciąży, powinnaś też uwzględnić w diecie produkty szczególnie “przyjazne” przyszłym mamom. A oto ich lista:
- Żywność zawierająca wapń (żółty ser, migdały, natka i korzeń pietruszki, suszone śliwki, pestki dyni) i magnez (kiełki pszenicy, migdały, kasza gryczana, orzechy ziemne, rodzynki) – ich porcja tuż przed porodem wzmocni mięśnie i złagodzi ból.
- Jogurty i kefir, zawierające dobroczynne bakterie. Ich obecność w diecie mamy zmniejsza ryzyko alergii u malucha.
- Kminek, anyż, czarnuszka oraz koperek włoski – zioła te wspomagają laktację, warto więc zacząć pić ich napar w ostatnim trymestrze ciąży, a potem przez cały okres karmienia piersią.
- Ziele tasznika – napar z tego ziółka, pity przez około 2-3 tygodnie przed terminem rozwiązania, wpływa korzystnie na krzepliwość krwi i zapobiega krwotokowi przy porodzie.
Kawa przed porodem ląduje na czarnej liście. Co jeszcze?
Z niektórych produktów przyszła mama powinna w ogóle zrezygnować, albo mocno ograniczyć ich spożywanie. Należą do nich:
- Kawa, mocna herbata, napoje typu cola – zawierają kofeinę, która ma pobudzające działanie. Pijąc je, by być stale “na nogach”, popełniasz błąd – akurat teraz powinnaś jak najwięcej odpoczywać. Twój organizm sam da ci sygnał, kiedy masz zmobilizować siły, gdy nadejdzie godzina zero. Jeśli nie zrezygnujesz z ostrego kofeinowego “dopingu”, to gdy rozpocznie się poród, będziesz czuła się zmęczona.
- Cukier oraz sól – słodycze, a zwłaszcza czekolada, mogą powodować zaparcia, a to ostatnie, co jest ci teraz potrzebne. Sól z kolei powoduje zatrzymanie wody w organizmie (np. chipsy i słone paluszki mogą wywołać wzdęcia i obrzęki nóg!).
- Napoje gazowane – obniżają poziom sodu, potasu, magnezu i wapnia w organizmie. Mogą powodować skurcze nóg, osłabienie, nadmierne zmęczenie.
- Potrawy bardzo tłuste, smażone – są ciężkostrawne, dla twojego układu pokarmowego mogą się okazać zbyt wielkim wyzwaniem. Po ich spożyciu grożą wymioty i/ lub biegunka.
- Kapusta i rośliny strączkowe – są wprawdzie zdrowe, ale mogą powodować wzdęcia. Zrezygnuj więc z nich na ten czas. Od tego, co jesz przed porodem, może zależeć jego przebieg. Lekka dieta, lekki poród.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Zabawki do kąpieli, które umilą każdy wieczór. Świetnie sprawdzą się jako prezenty na Dzień Dziecka
Życzenia wielkanocne dla rodziców od wychowawcy. Czego życzyć na święta?
Zabawki z filmów i bajek, które dzieci uwielbiają – idealne prezent na Dzień Dziecka
Od kiedy przerwa wielkanocna w szkole 2024? Uczniów czeka niebawem sporo odpoczynku. Wielkanoc to dopiero początek
Quiz wielkanocny. Sprawdź, jak dużo wiesz o tych świętach. Nie będzie łatwo!
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Dieta na lekki poród: Co jeść przed porodem?
Miód w ciąży: jakie korzyści daje spożywanie miodu w ciąży?
Czy w ciąży można jeść miód? Jaki miód wybrać? Lipowy, spadziowy, a może wielokwiatowy? Sprawdź, co warto wiedzieć o tym bursztynowym przysmaku! Czy można jeść miód w ciąży? Ciąża to...
Czytaj dalej →Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią
Polskie grzyby nie mają sobie równych. Jesienne lasy pełne są dobra oferowanego przez naturę, po które my, Polacy, chętnie sięgamy każdego roku. W naszej części Europy grzyby cieszą się niesłabnącą...
Czytaj dalej →Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]
Jedzenie jajek w ciąży wydaje się nieco kontrowersyjnym tematem. Zdania są podzielone, co przyszła mama może zobaczyć na wielu forach internetowych, a także usłyszeć od swoich koleżanek, ciotek i babć....
Czytaj dalej →Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Ryby w ciąży – Jakie ryby jeść w ciąży, a jakich unikać?
Wiele kobiet spodziewających się dziecka zastanawia się, jakie ryby w ciąży można bezpiecznie spożywać. Coraz więcej mówi się o zawartości metali ciężkich i innych szkodliwych substancji w mięsie ryb. W...
Czytaj dalej →Łosoś wędzony w ciąży i podczas karmienia piersią
Łosoś nazywany jest królem wszystkich ryb. Smakuje wyśmienicie w każdej formie – czy to pieczony, smażony, grillowany, gotowany, a nawet surowy jako dodatek do sushi. Szczególnie lubiany przez Polaków jest...
Czytaj dalej →Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...
Czytaj dalej →Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to...
Czytaj dalej →Czarny bez w ciąży: właściwości oraz odpowiednie dawkowanie
Czarny bez i napary z niego kojarzone są głównie dzięki ich obecności od wieków w medycynie naturalnej, w której zajęły ważne miejsce. Od stuleci czarny bez był lekiem na przeziębienia...
Czytaj dalej →Olej z wiesiołka w ciąży [działanie, dawkowanie, właściwości i opinie]
Olej z wiesiołka jest bardzo popularnym w ostatnich latach suplementem diety stosowanym przez osoby, które borykają się z najróżniejszymi problemami zdrowotnymi. Stosowany jest również przez pary mające problemy z płodnością. Olej...
Czytaj dalej →Czego nie jeść w ciąży? Podpowiadamy, od jakiego jedzenia lepiej trzymać się z daleka
Zastanawiasz się, czego nie jeść w ciąży? Nie wiesz, jakie produkty mogą zaszkodzić Tobie i dziecku? Sprawdź, czego rzeczywiście należy unikać w ciąży! Odpowiadamy na pytanie, czy ryby w ciąży...
Czytaj dalej →Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią
W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...
Czytaj dalej →Cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią
Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych...
Czytaj dalej →Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią
Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...
Czytaj dalej →Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...
Czytaj dalej →Urlop ojcowski: Czemu tak krótko?
Urlop ojcowski 2017: Zmiany, zmiany, zmiany Dziś rano odczytałem wiadomość na Facbooku od jednego z czytelników bloga, który poinformował mnie o zmianach w urlopach ojcowskich, które zaszły 2 stycznia 2016...
Czytaj dalej →Zmówiny vel zaręczyny – powrót do tradycji?
Każdy ślub, według starej tradycji, poprzedzać powinny oświadczyny i zaręczyny. Oczywiście jest to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie i żadne prawo (pisane czy nie pisane) tego nie nakazuje. Najczęściej...
Czytaj dalej →Ciekawe pomysły na zaręczyny
Zanim nastąpi sakramentalne „tak” przed ołtarzem, zawiązują się tak zwane zaręczyny. Chłopak prosi swoją dziewczynę o rękę wręczając jej pierścionek zaręczynowy. Jest to część tradycji oraz bardzo ważny moment w...
Czytaj dalej →