Czarny czosnek

Czarny czosnek?

Zapewne pierwszą myślą będzie – gdzie on rośnie i czym różni się od popularnego zwykłego czosnku. Odpowiedzi na oba pytania są dość zaskakujące, o czym przekonacie się w dalszej części artykułu. Sprawdzimy też miedzy innymi dostępność czarnego czosnku w Europie i średnie ceny zakupu. Czy warto inwestować w tę egzotyczną przyprawę z Korei? Oraz czemu jest tak popularna zwłaszcza w Ameryce.

Czarny czosnek

Czarny czosnek – jak zrobić?

Najbardziej zaskakującą wiadomością dotyczącą czarnego czosnku jest jego pozyskiwanie. Otóż każdy może go sobie zrobić. Tak, zrobić, ponieważ czarny czosnek nie rośnie w takiej postaci w jakiej ją widzimy. Do stworzenia czarnego czosnku potrzebujemy zwykłego czosnku i piecyka oraz dużo, bardzo dużo czasu.

Czarny kolor pojawia się dopiero po wielodniowej fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Tak więc jak sami widzicie na domowe potrzeby, trzymanie czosnku w 60 stopniach Celsjusza przez około 40 dni, średnio się opłaca. Nie trzeba jednak robić czosnku samemu, jest on bowiem dostępny w sklepach z egzotyczną i luksusową żywnością. Do tej pory jedynymi firmami które zajmowały się produkcją czarnego czosnku były zakłady w Azji oraz Ameryce.


Dowiedz się: Czy można jeść czosnek w ciąży? >>


Od niedawna na szczęście pewna firma w Hiszpanii także postanowiła wystawić na rynek swoje produkty. Jak sami podkreślają, produkcja tej przyprawy jest czasochłonna i kosztowna. Dlatego też za opakowanie czarnego czosnku przyjdzie nam zapłacić około 120 zł za 250 gramów. Jeżeli jednak mamy dostęp do sklepów Tesco znajdujących się poza granicami naszego kraju możliwe, że czosnek dostaniemy taniej.

Jak smakuje czarny czosnek?

Czarny czosnek w smaku zupełnie nie przypomina czosnku, który znamy z targów. Znany przez nas jest mocny w smaku i ostry. Czarny czosnek smakiem przypomina nieco olej balsamiczny, jest łagodny i z pewnością unikniemy po jego zjedzeniu charakterystycznego zapachu z ust.

Czy warto spożywać czarny czosnek?

Oczywiście, że tak. Jak wiele innych przypraw także i czarny czosnek ma w sobie wiele dobroczynnych witamin. Koreańczycy na przykład uważają, że czarny czosnek po prostu przedłuża życie. Z kolei amerykańscy naukowcy udowodnili iż, taka odmiana czosnku wspomaga znacznie leczenie chorób serca i stawów.

Zdjęcie czosnku pochodzi ze strony: www.greedygourmet.com

Komentarzy: 2

  • Avatar

Dodaj komentarz

Niemowlę Karmienie niemowląt
Jadłospis niemowlaka
Żywienie dziecka Urozmaicanie diety w przypadku niemowląt ma nawet większe znaczenie niż u osób dorosłych. Nie wystarczy podawać dziecku zdrowe jedzenie. Należy umiejętnie układać jego jadłospis. Sprawdź przykładowe menu dla dzieci
Czytaj dalej
Witaminy i leki dla niemowląt
INFACOL – Wyśniony lek na kolkę
Co to jest kolka u dzieci? Wielu rodziców pierwsze miesiące z niemowlęciem pamięta jako cykl nieprzespanych nocy i wypełnionych płaczem dni. A wszystko przez kolkę jelitową u dziecka. Każdy z nich
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej