Czarny czosnek – Jak zrobić czarny czosnek w domu?

Czarny czosnek?

Zapewne pierwszą myślą będzie – gdzie on rośnie i czym różni się od popularnego zwykłego czosnku. Odpowiedzi na oba pytania są dość zaskakujące, o czym przekonacie się w dalszej części artykułu. Sprawdzimy też miedzy innymi dostępność czarnego czosnku w Europie i średnie ceny zakupu. Czy warto inwestować w tę egzotyczną przyprawę z Korei? Oraz czemu jest tak popularna zwłaszcza w Ameryce.

Czarny czosnek – Jak zrobić czarny czosnek w domu?

Czarny czosnek – jak zrobić?

Najbardziej zaskakującą wiadomością dotyczącą czarnego czosnku jest jego pozyskiwanie. Otóż każdy może go sobie zrobić. Tak, zrobić, ponieważ czarny czosnek nie rośnie w takiej postaci w jakiej ją widzimy. Do stworzenia czarnego czosnku potrzebujemy zwykłego czosnku i piecyka oraz dużo, bardzo dużo czasu.

Czarny kolor pojawia się dopiero po wielodniowej fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Tak więc jak sami widzicie na domowe potrzeby, trzymanie czosnku w 60 stopniach Celsjusza przez około 40 dni, średnio się opłaca. Nie trzeba jednak robić czosnku samemu, jest on bowiem dostępny w sklepach z egzotyczną i luksusową żywnością. Do tej pory jedynymi firmami które zajmowały się produkcją czarnego czosnku były zakłady w Azji oraz Ameryce.

Dowiedz się: Czy można jeść czosnek w ciąży?

Od niedawna na szczęście pewna firma w Hiszpanii także postanowiła wystawić na rynek swoje produkty. Jak sami podkreślają, produkcja tej przyprawy jest czasochłonna i kosztowna. Dlatego też za opakowanie czarnego czosnku przyjdzie nam zapłacić około 120 zł za 250 gramów. Jeżeli jednak mamy dostęp do sklepów Tesco znajdujących się poza granicami naszego kraju możliwe, że czosnek dostaniemy taniej.

Jak smakuje czarny czosnek?

Czarny czosnek w smaku zupełnie nie przypomina czosnku, który znamy z targów. Znany przez nas jest mocny w smaku i ostry. Czarny czosnek smakiem przypomina nieco olej balsamiczny, jest łagodny i z pewnością unikniemy po jego zjedzeniu charakterystycznego zapachu z ust.

Czy warto spożywać czarny czosnek?

Oczywiście, że tak. Jak wiele innych przypraw także i czarny czosnek ma w sobie wiele dobroczynnych witamin. Koreańczycy na przykład uważają, że czarny czosnek po prostu przedłuża życie. Z kolei amerykańscy naukowcy udowodnili iż, taka odmiana czosnku wspomaga znacznie leczenie chorób serca i stawów.

Zdjęcie czosnku pochodzi ze strony: www.greedygourmet.com

5 komentarzy: Czarny czosnek – Jak zrobić czarny czosnek w domu?

Jagoda Dodane ponad rok temu,

O tym czosnku dowiedziałam się dopiero niedawno, zaciekawiłam się nie tylko ze względu na jego walory smakowe ale i zdrowotne, podobno wartościami przewyższa ten zwykły. Może nie jest najtańszy taki czarny czosnek, ale sądząc po opisie na pewno warty wypróbowania. Ciekawe czy sprawdziłby się jako dodatek do makaronu penne. Mam ostatnio ochotę na penne z jakimś oryginalnym sosem 😉

Zigi Dodane ponad rok temu,

Miało być jak go sobie samemu zrobić i oczywiście ściema bo niema żadnych informacji

Anna Magdalena2020-02-01 15:59:39

Zwykły czosnek wsadzasz do pieca, bądź urządzenia nagrzanego do 60 stopni i trzymasz w nim czosnek przed 40 dni, też się spodziewałam nieco bardziej konkretnego przepisu

Joanna2020-02-18 03:32:12

Czosnek powinien być przygotowywany w temp. 60-80 stopni Celsjusza przez ok. 40 dni ale przy zachowaniu dużej wilgotności , co nie jest łatwe w tej temperaturze i czasie ogrzewania. Mam zamiar wypróbować wymyślony przeze mnie tani domowy sposób, a mianowicie: Czosnek w szczelnie zamkniętym, płaskim opakowaniu szklanym lub plastikowym postawię na kaloryferze (aktualnie jest sezon grzewczy). Datę nastawienia napiszę na naklejce. . Dno pojemniczka wyłożę mokrą gąbką lub ligniną lub włożę do pojemniczka drugi mniejszy z wodą (np. słoiczek mini po koncentracie pomidorowym), który będzie cały czas parować podczas ogrzewania się pojemnika na kaloryferze, jednak nie będzie moczyć czosnku, gdyż wtedy by zgnił. W ten sposób – mam nadzieję, uda mi się zrobić czarny czosnek. Po ~40 dniach – jak napisano – trzeba wyjąć go i przetrzymać (40 dni ?) żeby dojrzał.. No cóż może się uda. Najlepiej zrobić od razu kilka główek, póki mamy sezon grzewczy, bo potem to za drogi biznes przez tyle dni grzać go w piekarniku….. Można ew. wykorzystać kuchenkę mikrofalową z funkcją grilla, ale ostrożnie żeby tylko nagrzać, a nie spalić i potrzymać w cieple… Udanego eksperymentowania!

KasiaT2020-07-27 23:22:42

I co Joanna? Udał się czosnek z kaloryfera?

Dodaj komentarz

Edukacja i psychologia
15 lekcji angielskiego w kultowej grze Minecraft w super promocyjnej cenie
Słyszeliście o grze Minecraft? Założę się, że tak. Pewnie słyszycie o niej kilkakrotnie w ciągu dnia? Tę grę uwielbiają dzieci na całym świecie i w różnym wieku. Co więcej: mogą
Czytaj dalej
Newsy
Kiedy otwarcie placów zabaw? Nowe regulacje a pójście z dzieckiem na plac zabaw
Po kolejnej konferencji prasowej dotyczącej odmrażania gospodarki wróciły pytania dotyczące placów zabaw. Czy rząd zdecyduje się na ich otwarcie? Czy w ogóle jest to możliwe i jeśli tak, to kiedy? III
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej