Jedną z najlepszych domowych metod zwiększania odporności naszego organizmu i walki z przeziębieniem jest syrop z czosnku. Łatwo go przygotować, jest tani, a przede wszystkim skuteczny i bezpieczny dla naszego organizmu. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza naturalnym substancjom bakteriobójczym i wirusobójczym, które zawarte są w ząbkach czosnku. Z tego powodu zarówno syrop z czosnku jak i inne naturalne syropy, to najlepszy sposób na wzmocnienie organizmu i mikstura na przeziębienie w sezonie jesienno-zimowym.



Syrop z czosnku – jak go przygotować?

Czosnek jako lekarstwo znany jest już od wieków.  Zawiera nie tylko bakteriobójczą allicynę, ale również inne olejki eteryczne, a także jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C, żelaza, potasu, magnezu, siarki i selenu. Syrop z czosnku to doskonały syrop na przeziębienie, który w kilka minut można wykonać we własnej kuchni.

Składniki na syrop z czosnku:

  • minimum dwie główki czosnku, najlepiej naszego rodzimego, polskiego,
  • sok z 3 cytryn,
  • szklanka chłodnej, przegotowanej wody,
  • 6-7 łyżek miodu.

Syrop z czosnku krok po kroku:

Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z sokiem z cytryn oraz z miodem, a następnie zalewamy wodą i odstawiamy na około 24 godziny. Po tym czasie syrop czosnkowy przelewamy najlepiej do ciemnej butelki i możemy przechowywać go w chłodnym miejscu przez około 2 tygodnie.

Można przygotować też syrop z cebuli i czosnku, proporcje są podobne, z tym że do mieszanki dodajemy jeszcze jedną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. To doskonała mikstura na przeziębienie, a także skuteczny syrop na kaszel dla dzieci, choć ze względu na niezbyt przyjemny zapach i smak nie wszystkie maluchy chcą go przyjmować.

Czosnek – właściwości lecznicze

Ze względu na zawarte w swoim wnętrzu naturalne olejki eteryczne, przede wszystkim allicynę oraz szereg witamin i mikorelementów, czosnek od wieków stosowany był jako naturalny składnik wielu mikstur leczniczych. Dlaczego stosujemy czosnek na przeziębienie? Chociażby ze względu na fakt, iż allicyna wykazuje podobne właściwości jak penicylina, czyli jeden z częściej stosowanych antybiotyków. Czosnek także naturalne antyoksydanty, które odpowiadają za jego właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Lotne związki siarki obecne w czosnku pomagają skutecznie zwalczać zakażenia wywołane przez paciorkowce, gronkowce czy bakterie otoczkowe.

Kolejne właściwości czosnku to zdolność do obniżania gorączki, regulowania ciśnienia krwi, a także udrożniania dróg oddechowych. Ułatwia on ponadto odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach i płucach wydzieliny. Z tego powodu poleca się także czosnek na katar i kaszel.  Aby wydobyć wszystkie drogocenne składniki należy mieszać czosnek z miodem pochodzenia naturalnego. Stosując sztuczny miód nie osiągniemy tak spektakularnych rezultatów.

Jeśli chodzi o czosnek dla dzieci, oprócz syropu często polecane jest również ciepłe mleko z miodem i czosnkiem, które nieco łagodzi nieprzyjemny smak samego czosnku i dodatkowo zmniejsza obrzęk gardła. Mleko z czosnkiem najlepiej pić wieczorem, przed pójściem spać, dodatkowo można je wzbogacić łyżką masła, zwiększając jego wartości odżywcze i skuteczność.

Domowe mikstury z czosnkiem

Ze względu na szereg swoich dobroczynnych właściwości, czosnek jest jednym z najbardziej popularnych składników domowych mikstur leczniczych. Do najpopularniejszych z nich, doskonałych na wszelkiego rodzaju przeziębienia, należy oczywiście syrop z czosnku i miodu, a także syrop z czosnku i cebuli, który powinien zawierać takie składniki jak: czosnek, cytryna, miód naturalny oraz cebulę.



Nasze babki stosowały również rozgrzewające mleko z miodem i czosnkiem. Przepis na nie jest  bajecznie prosty. Wystarczy w szklance umieścić lekko podgrzane (maksymalnie do 40 stopni!) mleko, czosnek, miód – wystarczy solidna łyżka. Czosnek dodajemy w zależności od upodobań, jednak minimalna ilość zapewniająca leczniczy efekt to dwa ząbki na porcję. Do takiego napoju można dodać łyżkę masła, które dostarczy dodatkowych wartości odżywczych osłabionemu organizmowi.

Można także pokusić się o przygotowanie nalewki z czosnku – to doskonały sposób na to, by wykorzystać go jako naturalny antybiotyk. Przepis na nią wygląda następująco: dwie główki drobno posiekanego czosnku zalewamy 200 ml spirytusu lub pół litra wódki. Następnie odstawiamy na około 4-5 dni w ciemne miejsce, by alkohol zdążył wydobyć wszystkie drogocenne substancje czosnku, a następnie przecedzamy do ciemnej butelki. Kurację taką nalewką należy przeprowadzać raz w roku w okresie jesienno-zimowym, przez miesiąc pijąc dwa razy dziennie maksymalnie 10-20 kropli. Oprócz właściwości bakteriobójczych i przeciwwirusowych wykazuje ona również dobroczynny wpływ na bóle reumatyczne, ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.

Pamiętaj! Chcąc wykorzystać prozdrowotne zalety czosnku nie należy poddawać go obróbce termicznej, gdyż wysoka temperatura skutecznie neutralizuje ich działanie. Dlatego zarówno wywar z czosnku jak i napar z czosnku wykazują zdecydowanie mniejszą skuteczność niż pozostałe mikstury lecznicze.

Czosnek dla dziecka

Choć czosnek to prawdziwa prozdrowotna bomba, w przypadku dzieci należy do niego podchodzić z pewną dozą ostrożności. Zbyt duża ilość czosnku może bowiem podrażniać żołądek, a w skrajnych przypadkach wywoływać biegunkę czy wymioty. Ile czosnku dziennie można bezpiecznie spożyć to kwestia indywidualna, dlatego dawkę należy zwiększać stopniowo.



Kuracja czosnkowa może być z powodzeniem stosowana u dzieci po 1 roku życia, których układ pokarmowy jest już dobrze wykształcony i przystosowany do różnorodnych pokarmów. O ile więc nie przeszkadza im zapach i smak czosnku, można z powodzeniem przygotować syrop czy inaczej mówiąc winko czosnkowe dla dzieci. Jeżeli jednak nasze pociechy, mimo dodatku miodu, nie chcą się przekonać do tego ostrego smaku, syrop czosnkowy dla dzieci można z powodzeniem zastąpić syropem z cebuli. To doskonały naturalny syrop na kaszel dla dzieci, który dzięki dodatkowi miodu i cytryny stymuluje również nasz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami. W jego przypadku nie ma żadnych ograniczeń wiekowych, tak więc bezpiecznie można przygotować syrop z cebuli dla rocznego dziecka czy też nawet nieco młodszego niemowlaka.

Czosnek w ciąży – na przeziębienie i nie tylko

Ze względu na fakt, iż ciąża to wyjątkowy czas, wiele kobiet boi się stosować powszechnie dostępne leki na przeziębienie, w obawie o ich niekorzystny wpływ na rozwój płodu. W sezonie jesienno-zimowym, kiedy nadwyrężony ciążą organizm przyszłej mamy szczególnie narażony jest na atak wirusów i bakterii, warto przygotować syrop uodparniający z czosnku. Działa on doskonale nie tylko na wszelkie dolegliwości z wiązane z przeziębieniem, takie jak katar, kaszel czy ogólne osłabienie, ale również poprawia trawienie, łagodząc często w ciąży dolegliwości żołądkowe.

Syrop z cebuli i czosnku w ciąży można spokojnie zażywać przez cały okres jesienno-zimowy. Leczenie czosnkiem przyszłej mamy jest bowiem całkowicie bezpieczne dla niej i jej nienarodzonego dziecka pod warunkiem, że towarzyszy mu zdrowy rozsądek. Niewskazane jest tylko spożywanie ogromnych ilości czosnku na raz – bezpieczną ilością jest maksimum kilka ząbków dziennie, czyli ilość całkowicie wystarczająca, by skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości.

Syrop z czosnku – przechowywanie

Przygotowany w domowych warunkach sok czosnkowy, czy też inaczej syrop z czosnku powinien być odpowiednio przechowywany, dzięki czemu jego przydatność do spożycia będzie dłuższa. Jeśli chodzi o syrop z czosnku – przechowywanie go w temperaturze pokojowej nie jest dobrym pomysłem. Jego trwałość będzie zdecydowanie większa jeśli umieścimy go w lodówce. Dodatkowo, odpowiednie przechowywanie syropu z czosnku powinno mieć miejsce w szczelnie zamykanym pojemniku wykonanym z ciemnego szkła (np. butelka lub słoik). Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego naczynia, zwykły słoik możemy owinąć np. ścierką, tak aby ograniczyć dostęp światła do jego zawartości.

Syrop z czosnku – cena

Syrop z czosnku to jedna z najtańszych i najszybszych w przygotowaniu domowych mikstur na przeziębienie. Jego skuteczność zależy jednak w dużej mierze od jakości użytych do jego przygotowania składników. Gdzie kupić odpowiedni czosnek i miód? Najlepiej zrezygnować w tym przypadku z wielkich marketów, gdzie ciężko o naturalny miód czy polski czosnek. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest odwiedzenie osiedlowego warzywniaka czy pobliskiego targowiska, gdzie oferowane są produkty od lokalnych dostawców. Warto sprawdzić również czy w naszej okolicy nie ma pasieki, gdzie bez problemu powinniśmy dostać dobrej jakości, naturalny miód. Ile kosztuje przygotowanie jednej porcji syropu z czosnku? Biorąc pod uwagę fakt, że do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie dwie główki czosnku, 3 cytryny i kilka łyżek miodu, jego cena nie powinna przekroczyć 10 złotych. To zdecydowanie mniej niż zapłacimy w aptece za preparaty o podobnym składzie.

Dawkowanie a działanie syropu z czosnku

Jeśli chodzi o syrop z czosnku – działanie zależy w dużej mierze od jego odpowiedniego dawkowania. Gdy dopadnie nas przeziębienie czy grypa, syrop z czosnku należy stosować 2-3 razy dziennie, spożywając jedną do dwóch łyżeczek na raz. Z kolei, gdy chcemy zaobserwować profilaktyczne działanie syropu z czosnku, wystarczy jedna łyżeczka dziennie, najlepiej bezpośrednio przed snem. Dawki te tyczą się zarówno dorosłych jak i dzieci, u których syrop z czosnku może być przecież bezpiecznie stosowany już po ukończeniu 1 roku życia.

[Zdjęcie główne: elements.envato.com]