Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone
Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną to udręka dla wszystkich tych, którzy zamierzali przygotować smakowite i atrakcyjne ciasto na specjalną okazję. Dlaczego kremy przyrządzane na bazie tych dwóch składników tak łatwo się warzą? Po czym poznać, że coś jest nie tak? I czy ów proces można jeszcze odwrócić?

- Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną ratujemy poprzez dodanie do niego śmietanki 18% i dokładne zmiksowanie.
- Krem mascarpone ze śmietaną nie zważy się jeśli od początku będziemy zwracać baczną uwagę na wystarczającą (czyli jak największą) ilość mascarpone w kremie.
Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną
Zwarzona bita śmietana z serkiem mascarpone to niestety zjawisko często spotykane w kuchni. Kiedy taki problem spotyka niespodziewanie nas i nasze wypieki, zadajemy sobie pytanie, co zrobiliśmy nie tak. Na reakcję jest już jednak często za późno.
Zapytajmy na początku, w jakim celu do ubijanej śmietanki dodaje się mascarpone. To proste: służy on za stabilizator, dzięki któremu krem nabierze solidniejszej konsystencji i nada się np. jako dekoracja do tortu. Ilość użytego serka zależy od rodzaju śmietanki, na jaką się zdecydujemy; jej najpopularniejsze warianty to 30 oraz 36%. Zwłaszcza przy wykorzystaniu śmietany 30% serek mascaropne wydaje się szalenie przydatny, nadając kremowi właściwego smaku i wyglądu.
Czy zamiast mascarpone możemy użyć jakiegoś innego stabilizatora? Niektórzy na pierwszym miejscu wymieniają żelatynę, posiada ona jednak także szereg niedogodności. Gotowy krem staje się czasem przez nią nieprzyjemnie ciągnący, robią się w nim też grudki. Z tego powodu bardziej polecany bywa właśnie serek mascarpone. Niestety, krem przygotowany na bazie tego serka i śmietany nie zawsze potrafi się wybronić przed zwarzeniem.
Zobacz też: Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Jak uratować zwarzony krem z mascarpone?
Po czym poznać, że krem z mascarpone się zwarzył? Zobaczymy to w trakcie miksowania. Prawidłowo ubity krem ma gęstą strukturę, wraz z ruchami miksera robią się na nim “fale”. Z kolei zwarzony krem mascarpone ze śmietaną zaczyna sprawiać wrażenie chropowatego, następnie zaś ulega rozwarstwieniu. Widzimy, że jest coraz rzadszy, po czym wytrąca się z niego tłuszcz, tworząc grudki. To właśnie oznaka zwarzenia.
Co zrobić, gdy zwarzy się krem z mascarpone? Niestety, na jakąkolwiek reakcję mamy czas jedynie w pierwszej fazie tego procesu, czyli po zaobserwowaniu pierwszych chropowatości. Należy wówczas zaprzestać miksowania i dolać do kremu trochę schłodzonej śmietanki 18% (dobrze będzie zatem na wszelki wypadek trzymać ją w pogotowiu). Potem wracamy do miksowania, które przerywamy wówczas, gdy krem stanie się znowu jednolity.
Sprawdź: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła
Czy zwarzony krem zastygnie?
Jeśli nie podejmiemy akcji ratunkowej, rozwarstwianie zwarzonego kremu będzie postępowało i nie posmarujemy nim już naszego ciasta. Szybka reakcja powinna jednak odwrócić sprawę na naszą korzyść.
A czy taki zwarzony krem nadaje się do jedzenia? Odpowiedź na szczęście brzmi: tak. Przygotowana słodkość traci nieco na estetyce, ale nie szkodzi zdrowiu.
Sprawdź: Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście?
Za rzadki krem z mascarpone – jak zagęścić krem z mascarpone?
Kluczowe będą tu proporcje między śmietaną a serkiem mascarpone. Zasada uczy, że śmietanka 30% potrzebuje więcej mascarpone niż jej odpowiednik 36%. Generalnie jednak ze stabilizatorem trudno byłoby przesadzić – śmiało możemy wlewać go tyle, ile uznamy za stosowne.
Sprawdź: Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?
Rodzice pytają o zwarzony krem mascarpone ze śmietaną
Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę z mascarpone?
Do zwarzonego, chropowatego kremu wlewamy trochę zimnej śmietanki 18% i miksujemy do uzyskania jednolitej struktury.
Jak zagęścić masę z mascarpone?
Trzeba dodać do niej więcej samego serka, bo to on odpowiada za zagęszczenie kremu.
Sprawdź: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Czy można jeść zwarzony krem mascarpone?
Można, zwarzona śmietana z serkiem mascarpone nie jest szkodliwa dla żołądka.
Do kiedy wystawianie ocen 2023 1 semestr? Uczniowie powinni się śpieszyć z poprawieniem ocen
Zwrot podatku na dziecko 2023. Ta grupa rodziców nie skorzysta z ulgi przez limit dochodu. Kogo dotyczy?
Przysłowia na grudzień. Z ostatnim miesiącem roku wiąże się wiele ludowych mądrości
Zabawy ruchowe świąteczne dla dzieci do przedszkola i domu. Jak spędzić aktywnie czas z maluchami?
Matura próbna matematyka 2023 – odpowiedzi. Prezentujemy poprawne rozwiązania do wszystkich zadań!
REL – co to znaczy? Znamy zwycięzcę plebiscytu na Młodzieżowe Słowo Roku 2023
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone
Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba
Chleb towarzyszy nam praktycznie codziennie, chociaż coraz więcej osób narzeka na jakość pieczywa kupowanego w piekarniach: składniki wydają się często niezbyt dobrej jakości, a i aromat nie zawsze spełnia konsumenckie...
Czytaj dalej →Jak zrobić pisanki wielkanocne? Oto tradycyjne i wyjątkowe wzory na pisankach
Wielkanoc, to wspaniały czas na to, żeby się dowiedzieć, jak zrobić pisanki. Jest na to wiele różnych sposobów, mniej lub bardziej kreatywnych, a do tego, jest to świetna forma spędzania...
Czytaj dalej →Jak przygotować koszyczek wielkanocny? Te symboliczne pokarmy muszą się w nim znaleźć
W Wielką Sobotę we wszystkich domach i kościołach w Polsce trwają wyjątkowe uroczystości. Tradycyjnie w tym dniu przygotowuje się koszyczki ze święconką, które następnie są błogosławione przez księdza. Następnego dnia...
Czytaj dalej →Życzenia wielkanocne 2023. SMS z wyjątkowym przesłaniem!
Święta wielkanocne 2023 już za pasem. Dla osób wierzących jest to jeden z najważniejszych momentów w roku, który poświęca się w dużej mierze na modlitwę i refleksję. Zgodnie z polską...
Czytaj dalej →Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może stać żurek? – to pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zbliżają się Święta Wielkanocne. Żur jest tradycyjną polską zupą, przygotowywaną w naszych domach dość często, ale jednocześnie przez...
Czytaj dalej →Życzenia wielkanocne dla nauczyciela. Czego życzyć mogą uczniowie?
Święta wielkanocne to jedno z najważniejszych wydarzeń w ciągu roku. Dla wiernych powinien to być czas zadumy, refleksji i pokuty, ale także radosnego wspominania Zmartwychwstania Pańskiego. Przyjęło się, że z...
Czytaj dalej →Jak przechowywać sernik po upieczeniu? Czy sernik trzeba trzymać w lodówce?
Wielu pasjonatów domowych wypieków zastanawia się jak przechowywać sernik? Jest na to kilka sposobów, przy których należy pamiętać o podstawowych zasadach. Serniki są pieczone z produktów mlecznych, dlatego w temperaturze...
Czytaj dalej →Pieczenie pasztetu. W jakiej temperaturze i jak długo piec pasztet?
Pieczenie pasztetu stało się już wielkanocną tradycją. Nie od dziś wiadomo, że specjały przyrządzone w zaciszu własnej kuchni smakują lepiej niż te, które kupimy w sklepie, a pasztet nie stanowi...
Czytaj dalej →Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Podpowiadamy, jak sprawdzić czy zakwas na żurek jest dobry
Domowy żurek to jedna z tych zup, które mają zdecydowanie więcej zwolenników niż przeciwników. W wielu regionach Polski, to jedno z tradycyjnych dań, które przygotowuje się według receptury znanej od...
Czytaj dalej →Drugi dzień świąt wielkanocnych 2022. Czy trzeba iść do kościoła?
Wielkanoc to najważniejsze wydarzenie w kalendarzu liturgicznym dla wszystkich wiernych Kościoła Katolickiego. Chrześcijanie z całego świata celebrują w tym szczególnym czasie misterium paschalne Chrystusa, a więc jego mękę, śmierć i...
Czytaj dalej →Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu,...
Czytaj dalej →W pogodni za Wielkanocnym Zającem: rodzinny weekend na Mazurach
O ile święta Bożego Narodzenia mają w sobie jakąś naturalną magię, a przygotowania do nich zaczynamy często nawet na miesiąc wcześniej, o tyle Wielkanoc bywa traktowana po macoszemu. Niby wszyscy...
Czytaj dalej →Życzenia wielkanocne krótkie. Jak w zwięzły, ale uroczy sposób okazać serdeczność?
Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich, obchodzone na całym świecie. To czas radości, nadziei i optymizmu, kiedy możemy celebrować nowe życie i powiew wiosny. Jednym ze sposobów na dzielenie...
Czytaj dalej →12 potraw wielkanocnych. Jakich dań nie powinno zabraknąć na Wielkanoc?
Wielkanoc to dla wszystkich wiernych chrześcijan z całego świata przede wszystkim czas głębokiej zadumy, pokuty, ale także radości. Zgodnie z tradycją wiosenne święta zostały ustanowione na pamiątkę męki i zmartwychwstania...
Czytaj dalej →