Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone

Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną to udręka dla wszystkich tych, którzy zamierzali przygotować smakowite i atrakcyjne ciasto na specjalną okazję. Dlaczego kremy przyrządzane na bazie tych dwóch składników tak łatwo się warzą? Po czym poznać, że coś jest nie tak? I czy ów proces można jeszcze odwrócić?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną ratujemy poprzez dodanie do niego śmietanki 18% i dokładne zmiksowanie.
  • Krem mascarpone ze śmietaną nie zważy się jeśli od początku będziemy zwracać baczną uwagę na wystarczającą (czyli jak największą) ilość mascarpone w kremie.

Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną

Zwarzona bita śmietana z serkiem mascarpone to niestety zjawisko często spotykane w kuchni. Kiedy taki problem spotyka niespodziewanie nas i nasze wypieki, zadajemy sobie pytanie, co zrobiliśmy nie tak. Na reakcję jest już jednak często za późno.

Zapytajmy na początku, w jakim celu do ubijanej śmietanki dodaje się mascarpone. To proste: służy on za stabilizator, dzięki któremu krem nabierze solidniejszej konsystencji i nada się np. jako dekoracja do tortu. Ilość użytego serka zależy od rodzaju śmietanki, na jaką się zdecydujemy; jej najpopularniejsze warianty to 30 oraz 36%. Zwłaszcza przy wykorzystaniu śmietany 30% serek mascaropne wydaje się szalenie przydatny, nadając kremowi właściwego smaku i wyglądu.

Czy zamiast mascarpone możemy użyć jakiegoś innego stabilizatora? Niektórzy na pierwszym miejscu wymieniają żelatynę, posiada ona jednak także szereg niedogodności. Gotowy krem staje się czasem przez nią nieprzyjemnie ciągnący, robią się w nim też grudki. Z tego powodu bardziej polecany bywa właśnie serek mascarpone. Niestety, krem przygotowany na bazie tego serka i śmietany nie zawsze potrafi się wybronić przed zwarzeniem.

Zobacz też: Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?

Jak uratować zwarzony krem z mascarpone?

Po czym poznać, że krem z mascarpone się zwarzył? Zobaczymy to w trakcie miksowania. Prawidłowo ubity krem ma gęstą strukturę, wraz z ruchami miksera robią się na nim “fale”. Z kolei zwarzony krem mascarpone ze śmietaną zaczyna sprawiać wrażenie chropowatego, następnie zaś ulega rozwarstwieniu.  Widzimy, że jest coraz rzadszy, po czym wytrąca się z niego tłuszcz, tworząc grudki. To właśnie oznaka zwarzenia.

Co zrobić, gdy zwarzy się krem z mascarpone? Niestety, na jakąkolwiek reakcję mamy czas jedynie w pierwszej fazie tego procesu, czyli po zaobserwowaniu pierwszych chropowatości. Należy wówczas zaprzestać miksowania i dolać do kremu trochę schłodzonej śmietanki 18% (dobrze będzie zatem na wszelki wypadek trzymać ją w pogotowiu). Potem wracamy do miksowania, które przerywamy wówczas, gdy krem stanie się znowu jednolity.

Sprawdź: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła

Czy zwarzony krem zastygnie?

Jeśli nie podejmiemy akcji ratunkowej, rozwarstwianie zwarzonego kremu będzie postępowało i nie posmarujemy nim już naszego ciasta. Szybka reakcja powinna jednak odwrócić sprawę na naszą korzyść.

A czy taki zwarzony krem nadaje się do jedzenia? Odpowiedź na szczęście brzmi: tak. Przygotowana słodkość traci nieco na estetyce, ale nie szkodzi zdrowiu.

Sprawdź: Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście?

Za rzadki krem z mascarpone – jak zagęścić krem z mascarpone?

Kluczowe będą tu proporcje między śmietaną a serkiem mascarpone. Zasada uczy, że śmietanka 30% potrzebuje więcej mascarpone niż jej odpowiednik 36%. Generalnie jednak ze stabilizatorem trudno byłoby przesadzić – śmiało możemy wlewać go tyle, ile uznamy za stosowne.

Sprawdź: Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?

Rodzice pytają o zwarzony krem mascarpone ze śmietaną

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę z mascarpone?

Do zwarzonego, chropowatego kremu wlewamy trochę zimnej śmietanki 18% i miksujemy do uzyskania jednolitej struktury.

Jak zagęścić masę z mascarpone?

Trzeba dodać do niej więcej samego serka, bo to on odpowiada za zagęszczenie kremu.

Sprawdź: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Czy można jeść zwarzony krem mascarpone?

Można, zwarzona śmietana z serkiem mascarpone nie jest szkodliwa dla żołądka.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak upiec babkę bez formy?

Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general