Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany czym zastapic smietan

Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany

Śmietan fix staje się coraz popularniejszym dodatkiem do ciast i deserów. Nie brakuje jednak osób, które w swojej kuchni wolą nie używać gotowych półproduktów. Czym zastąpić śmietan fix, żeby móc uzyskać idealnie sztywną bitą śmietanę?

Śmietan fix – co warto wiedzieć?

Poniżej prezentujemy najważniejsze informacje na temat produktu fix do śmietany.

Śmietan fix – do czego?

Śmietan fix dodaje się do bitej śmietany, by mogła dłużej zachować swój kształt. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do tortów, ciast i innych deserów przekładanych.

Śmietan fix – skład

Fix do bitej śmietany składa się ze skrobi i glukozy.

Czy śmietan fix jest szkodliwy?

W składzie śmietan fix nie ma niebezpiecznych składników.

Domowy śmietan fix – czym zastąpić fix do śmietany?

Śmietan fix można z powodzeniem zastąpić wieloma produktami, m.in. żelatyną, mlekiem w proszku, czekoladą i serkiem mascarpone.

Zobacz też: Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?

Czym zastąpić śmietan fix?

Czym usztywnić bitą śmietanę, aby uzyskać idealną masę do deseru? Najlepiej nadaje się do tego żelatyna, która nie wpłynie znacząco na smak masy. Można użyć czekolady, mleka w proszku lub serka mascarpone, ale należy pamiętać, że w tym przypadku smak ulegnie zmianie.

Sprawdź: Czym zastąpić zakwas do żurku? Podpowiadamy, jak zakwasić żurek

Jak ubić śmietanę 30 bez śmietan fix?

Przestudzony roztwór wody i żelatyny (1 łyżeczka żelatyny na 3 łyżki wody wystarczy, by usztywnić 200 ml śmietany) dodajemy do śmietany pod koniec ubijania. Roztwór wlewamy powoli. Na koniec, śmietanę wstawiamy do lodówki na 30 min.

Sprawdź: Jak zagęścić żurek? Podpowiadamy, w jaki sposób i czym zagęścić żurek

Rodzice pytają:

Co to jest śmietan fix?

Śmietan fix to produkt, dzięki któremu przygotujemy masę bazującą na śmietanie.

Co zamiast śmietan fix?

Aby przygotować idealną masę, nie trzeba sięgać po śmietan fix. Zamiennik to żelatyna, mleko w proszku, czekolada (najlepiej biała) lub serek mascarpone. 

Jak usztywnić bitą śmietanę?

Wystarczy dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Właściwa proporcja na 200 ml śmietany to jedna łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody.

Zobacz też: