Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany

Śmietan fix staje się coraz popularniejszym dodatkiem do ciast i deserów. Nie brakuje jednak osób, które w swojej kuchni wolą nie używać gotowych półproduktów. Czym zastąpić śmietan fix, żeby móc uzyskać idealnie sztywną bitą śmietanę?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Śmietan fix dodajemy się do bitej śmietany, żeby dłużej zachowała kształt.
  • Śmietan fix można zastąpić: żelatyną, serkiem mascarpone, mlekiem w proszku lub czekoladą.

Śmietan fix – co warto wiedzieć?

Poniżej prezentujemy najważniejsze informacje na temat produktu fix do śmietany.

Śmietan fix – do czego?

Śmietan fix dodaje się do bitej śmietany, by mogła dłużej zachować swój kształt. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do tortów, ciast i innych deserów przekładanych.

Śmietan fix – skład

Fix do bitej śmietany składa się ze skrobi i glukozy.

Czy śmietan fix jest szkodliwy?

W składzie śmietan fix nie ma niebezpiecznych składników.

Domowy śmietan fix – czym zastąpić fix do śmietany?

Śmietan fix można z powodzeniem zastąpić wieloma produktami, m.in. żelatyną, mlekiem w proszku, czekoladą i serkiem mascarpone.

Zobacz też: Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?

Czym zastąpić śmietan fix?

Czym usztywnić bitą śmietanę, aby uzyskać idealną masę do deseru? Najlepiej nadaje się do tego żelatyna, która nie wpłynie znacząco na smak masy. Można użyć czekolady, mleka w proszku lub serka mascarpone, ale należy pamiętać, że w tym przypadku smak ulegnie zmianie.

Sprawdź: Czym zastąpić zakwas do żurku? Podpowiadamy, jak zakwasić żurek

Jak ubić śmietanę 30 bez śmietan fix?

Przestudzony roztwór wody i żelatyny (1 łyżeczka żelatyny na 3 łyżki wody wystarczy, by usztywnić 200 ml śmietany) dodajemy do śmietany pod koniec ubijania. Roztwór wlewamy powoli. Na koniec, śmietanę wstawiamy do lodówki na 30 min.

Sprawdź: Jak zagęścić żurek? Podpowiadamy, w jaki sposób i czym zagęścić żurek

Rodzice pytają:

Co to jest śmietan fix?

Śmietan fix to produkt, dzięki któremu przygotujemy masę bazującą na śmietanie.

Co zamiast śmietan fix?

Aby przygotować idealną masę, nie trzeba sięgać po śmietan fix. Zamiennik to żelatyna, mleko w proszku, czekolada (najlepiej biała) lub serek mascarpone. 

Jak usztywnić bitą śmietanę?

Wystarczy dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Właściwa proporcja na 200 ml śmietany to jedna łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Wielkanoc

3 pomysły na Pisanki Wielkanocne [wzory]

Pisanki są znacznie starsze niż chrześcijaństwo. Zwyczaj malowania jajek znany był już za czasów cesarstwa rzymskiego. Co ciekawe sposoby ich barwienia nie zmieniły się od stuleci. Oczywiście coraz częściej sięgamy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak upiec babkę bez formy?

Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...

Czytaj dalej →
Wielkanoc

Robótki ręczne: Girlanda i zajączki wielkanocne

Wielkanoc to magiczny czas, który pozwala nie tylko na wspólne, rodzinne spędzenie czasu przy wielkanocnym śniadaniu. To również możliwość nawiązania większych więzi rodzinnych przy wspólnym tworzeniu dekoracji świątecznych. Wielkanocne robótki...

Czytaj dalej →
Atrakcje weselne, Muzyka na wesele, Planowanie ślubu oraz wesela

Orkiestra

Jeszcze niedawno na Kujawach dziewczyny wkładały orkiestrze jedzenie do ust, żeby nie przestawała grać. Wierzono, że jakie wesele takie całe życie. Obecnie orkiestra nie musi grać non stop, ale odpowiednia...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general