Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka

Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu, w którym ją ubijamy. Ono również musi być odpowiednie – o czym nie wszyscy wiedzą. Co zrobić gdy białko nie chce się ubić i jakie mogą być tego powody?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Białka z cukrem nie chcą się ubić, bo cukier mógł zostać dodany do nich zbyt wcześnie. Jeśli zrobimy to na początku, masa będzie raczej półpłynna.
  • Piana z białek będzie sztywna, jeśli doda się do niej szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny, odrobinę kwasku cytrynowego lub octu.
  • Jeśli białka nie chcą się ubić, warto dodać do nich dodatkowe białko, wymieszać, a następnie intensywnie ubić lub zmiksować.
  • Dlaczego białka nie chcą się ubić? Może o tym zadecydować dodatek żółtka. Jeśli wpadnie do białek warto użyć papieru ręcznikowego lub łyżki bo usunąć żółtko.

Dlaczego białka nie chcą się ubić na sztywno?

Piana z białek przydaje się w kuchni do różnego rodzaju wypieków. Najlepiej znane są bezy, jednak wykorzystywana jest również w biszkoptach czy kokosankach – przepisów jest zresztą mnóstwo! Jeśli piana z białek nie chce się ubić, może być kilka tego powodów. Główną przyczyną zawsze jest niedostatecznie dokładne oddzielenie białek od żółtek. Nawet niewielka ilość żółtka może prowadzić do problemów z ubiciem białek na sztywno. Istotne jest także naczynie, w którym ubijamy pianę. Powinno być dość wysokie, by można było wykonywać zdecydowane ruchy. Białka nie ubijają się dobrze w plastikowych opakowaniach – lepiej ubijać je w wysokim garnku czy misce. 

Trzeba również zadbać o czystość zarówno naczynia, w którym ubijamy pianę, jak i trzepaczki. Nawet odrobina tłuszczu uczyni to problematycznym. Najlepiej je umyć i dokładnie osuszyć przed użyciem. Ważny jest też czas – jeśli białka ubijamy zbyt długo, z konsystencji sztywnej znów przechodzą w płynną. 

Zobacz też: Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?

Co zrobić jak białka nie chcą się ubić na pianę?

Ubijanie białek to prosta sprawa. Zdarza się jednak czasami, że nie chce się ona ubić. Czemu białka się nie ubijają? Powodów tego może być wiele, jednak często konieczne jest znalezienie błyskawicznego wyjścia z sytuacji. By jajka ubiły się na sztywno warto dodać do nich kilka kropel soku z cytryny, kwasku cytrynowego, szczyptę soli lub odrobinę octu.Jeśli do białek trzeba dodać cukier, nie można tego robić zbyt wcześnie – najlepiej najpierw ubić jajka na sztywno, a dopiero później dodać do nich powolutku cukier. 

Sprawdź: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła

Jak uratować pianę z białek?

Co zrobić gdy białka się nie ubijają? Czasami trzeba działać bardzo szybko, żeby je uratować – mogą być potrzebne do ciasta, a nie ma w domu wystarczająco wiele jajek do wykorzystania. Doskonałym sposobem działania w tym wypadku jest dodanie do piany jeszcze jednego białka i ponowne mieszanie czy miksowanie całości. Zaczynamy wolno, a po kilku sekundach zwiększamy obroty. Piana ubije się też lepiej gdy doda się do niej odrobinę soku z cytryny, kwasku cytrynowego, octu czy szczyptę soli. Gdy więc białka nie chcą się ubić na sztywno, warto wykorzystać jeden z tych sposobów.

Zobacz też: Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście?

Jak ubić białka z cukrem?

Białko z cukrem nie chce się ubić? Powód może być prozaiczny – być może cukier został dodany zbyt wcześnie. Wiele osób popełnia ten błąd – wsypują cukier do białek i dopiero wówczas zaczynają ubijanie piany. W takim wypadku najczęściej uzyskają półpłynną lub płynną masę, a nie ubitą na sztywno pianę. Białka z cukrem nie chcą się ubić, bo cukier powinien zostać dodany powoli i dopiero gdy białka zostaną już ubite na sztywno.

Zobacz również: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?

Rodzice pytają dlaczego białka nie chcą się ubić:

Czemu białka nie chcą się ubić?

Białko nie chce się ubić gdy dostanie się do niego trochę żółtka lub tłuszczu. Jaja z cukrem nie chcą się ubić, gdy zostanie on dodany do całości zbyt wcześnie. Lepiej to zrobić dopiero gdy piana będzie już sztywna i wówczas jeszcze trochę ją ubić. 

Sprawdź: Jak wyjąć babkę z formy?

Jak uratować nieubite białka?

Dlaczego białka nie chcą się ubić? Być może wpadło do nich żółtko, albo dodaliśmy zbyt wcześnie cukier. Żeby uratować całą pianę, warto dodać jedno dodatkowe białko, rozmieszać całość i po chwili intensywnie ubić. Zabieg ten powinien pomóc! Warto więc mieć w domu zawsze jedno dodatkowe, zapasowe jajko na wszelki wypadek.

Jak ubić pianę bez miksera i trzepaczki?

Jak ubić białko bez miksera? Do ubijania piany najlepiej wykorzystać mikser lub trzepaczkę. Jeśli jednak nie mamy pod ręką ani jednego, ani drugiego, czy jest sposób by mimo wszystko ubić pianę? Można zrobić to widelcem, choć cały proces dość długo potrwa. Ani w naczyniu, ani na widelcu nie może być wody lub tłuszczu – muszą być czyste oraz suche. Można ułatwić sobie zadanie dodając na przykład szczyptę soli lub kilka kropel cytryny, co ułatwia ubicie piany na sztywno. 

Zobacz też: Z termoobiegiem czy bez – jak ustawiać piekarnik w zależności od potrawy

Co zrobić gdy do białka wpadnie żółtko?

Gdy do białka wpadnie żółtko, można mieć problemy z jego ubiciem na sztywno. Lepiej więc od razu działać i wyjąć zbędny dodatek z miski. Można spróbować to zrobić łyżeczką, albo papierem ręcznikowym. Ten drugi sposób jest dość prosty – przykładamy ręcznik delikatnie do miejsca, w którym znajduje się żółtko. Powinno ono zostać wchłonięte przez ręcznik, podczas gdy białka pozostaną nietknięte.

Dodaj komentarz

1 komentarzy: Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka

  1. Jeżeli do oddzielanego wpadła odrobina a nawet więcej niż odrobina żółtka
    wystarczy w czasie ubijania dodać odrobinę wrzątku . Gwarantuję skuteczność metody ( wielokrotnie sprawdzane- nie przejmuję się nieprecyzyjnym rozdzielaniem)

    Porady Kulinarne, Wielkanoc

    Jak upiec babkę bez formy?

    Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...

    Czytaj dalej →
    Wielkanoc

    Kiedy się je żurek wielkanocny?

    Wiele osób zastanawia się kiedy się je żurek wielkanocny? Osoby te zastanawiają się też jak podać żurek wielkanocny, by był pyszny i smakował wszystkim uczestnikom świątecznego śniadania. Jest to niewątpliwie...

    Czytaj dalej →
    Sukienki na wesele dla gości

    Dodatki do miętowej sukienki

    Dodatki do miętowej sukienki Masz już wyśnioną kreację na wielkie wyjście, a teraz poszukujesz idealnych dodatków do miętowej sukienki? Spieszymy z pomocą! Podpowiadamy, czego lepiej unikać oraz jakie kolory akcesoriów...

    Czytaj dalej →
    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
    Logo
    Enable registration in settings - general