Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu, w którym ją ubijamy. Ono również musi być odpowiednie – o czym nie wszyscy wiedzą. Co zrobić gdy białko nie chce się ubić i jakie mogą być tego powody?
- Białka z cukrem nie chcą się ubić, bo cukier mógł zostać dodany do nich zbyt wcześnie. Jeśli zrobimy to na początku, masa będzie raczej półpłynna.
- Piana z białek będzie sztywna, jeśli doda się do niej szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny, odrobinę kwasku cytrynowego lub octu.
- Jeśli białka nie chcą się ubić, warto dodać do nich dodatkowe białko, wymieszać, a następnie intensywnie ubić lub zmiksować.
- Dlaczego białka nie chcą się ubić? Może o tym zadecydować dodatek żółtka. Jeśli wpadnie do białek warto użyć papieru ręcznikowego lub łyżki bo usunąć żółtko.
Dlaczego białka nie chcą się ubić na sztywno?
Piana z białek przydaje się w kuchni do różnego rodzaju wypieków. Najlepiej znane są bezy, jednak wykorzystywana jest również w biszkoptach czy kokosankach – przepisów jest zresztą mnóstwo! Jeśli piana z białek nie chce się ubić, może być kilka tego powodów. Główną przyczyną zawsze jest niedostatecznie dokładne oddzielenie białek od żółtek. Nawet niewielka ilość żółtka może prowadzić do problemów z ubiciem białek na sztywno. Istotne jest także naczynie, w którym ubijamy pianę. Powinno być dość wysokie, by można było wykonywać zdecydowane ruchy. Białka nie ubijają się dobrze w plastikowych opakowaniach – lepiej ubijać je w wysokim garnku czy misce.
Trzeba również zadbać o czystość zarówno naczynia, w którym ubijamy pianę, jak i trzepaczki. Nawet odrobina tłuszczu uczyni to problematycznym. Najlepiej je umyć i dokładnie osuszyć przed użyciem. Ważny jest też czas – jeśli białka ubijamy zbyt długo, z konsystencji sztywnej znów przechodzą w płynną.
Zobacz też: Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Co zrobić jak białka nie chcą się ubić na pianę?
Ubijanie białek to prosta sprawa. Zdarza się jednak czasami, że nie chce się ona ubić. Czemu białka się nie ubijają? Powodów tego może być wiele, jednak często konieczne jest znalezienie błyskawicznego wyjścia z sytuacji. By jajka ubiły się na sztywno warto dodać do nich kilka kropel soku z cytryny, kwasku cytrynowego, szczyptę soli lub odrobinę octu.Jeśli do białek trzeba dodać cukier, nie można tego robić zbyt wcześnie – najlepiej najpierw ubić jajka na sztywno, a dopiero później dodać do nich powolutku cukier.
Sprawdź: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła
Jak uratować pianę z białek?
Co zrobić gdy białka się nie ubijają? Czasami trzeba działać bardzo szybko, żeby je uratować – mogą być potrzebne do ciasta, a nie ma w domu wystarczająco wiele jajek do wykorzystania. Doskonałym sposobem działania w tym wypadku jest dodanie do piany jeszcze jednego białka i ponowne mieszanie czy miksowanie całości. Zaczynamy wolno, a po kilku sekundach zwiększamy obroty. Piana ubije się też lepiej gdy doda się do niej odrobinę soku z cytryny, kwasku cytrynowego, octu czy szczyptę soli. Gdy więc białka nie chcą się ubić na sztywno, warto wykorzystać jeden z tych sposobów.
Zobacz też: Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście?
Jak ubić białka z cukrem?
Białko z cukrem nie chce się ubić? Powód może być prozaiczny – być może cukier został dodany zbyt wcześnie. Wiele osób popełnia ten błąd – wsypują cukier do białek i dopiero wówczas zaczynają ubijanie piany. W takim wypadku najczęściej uzyskają półpłynną lub płynną masę, a nie ubitą na sztywno pianę. Białka z cukrem nie chcą się ubić, bo cukier powinien zostać dodany powoli i dopiero gdy białka zostaną już ubite na sztywno.
Zobacz również: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?
Rodzice pytają dlaczego białka nie chcą się ubić:
Czemu białka nie chcą się ubić?
Białko nie chce się ubić gdy dostanie się do niego trochę żółtka lub tłuszczu. Jaja z cukrem nie chcą się ubić, gdy zostanie on dodany do całości zbyt wcześnie. Lepiej to zrobić dopiero gdy piana będzie już sztywna i wówczas jeszcze trochę ją ubić.
Sprawdź: Jak wyjąć babkę z formy?
Jak uratować nieubite białka?
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Być może wpadło do nich żółtko, albo dodaliśmy zbyt wcześnie cukier. Żeby uratować całą pianę, warto dodać jedno dodatkowe białko, rozmieszać całość i po chwili intensywnie ubić. Zabieg ten powinien pomóc! Warto więc mieć w domu zawsze jedno dodatkowe, zapasowe jajko na wszelki wypadek.
Jak ubić pianę bez miksera i trzepaczki?
Jak ubić białko bez miksera? Do ubijania piany najlepiej wykorzystać mikser lub trzepaczkę. Jeśli jednak nie mamy pod ręką ani jednego, ani drugiego, czy jest sposób by mimo wszystko ubić pianę? Można zrobić to widelcem, choć cały proces dość długo potrwa. Ani w naczyniu, ani na widelcu nie może być wody lub tłuszczu – muszą być czyste oraz suche. Można ułatwić sobie zadanie dodając na przykład szczyptę soli lub kilka kropel cytryny, co ułatwia ubicie piany na sztywno.
Zobacz też: Z termoobiegiem czy bez – jak ustawiać piekarnik w zależności od potrawy
Co zrobić gdy do białka wpadnie żółtko?
Gdy do białka wpadnie żółtko, można mieć problemy z jego ubiciem na sztywno. Lepiej więc od razu działać i wyjąć zbędny dodatek z miski. Można spróbować to zrobić łyżeczką, albo papierem ręcznikowym. Ten drugi sposób jest dość prosty – przykładamy ręcznik delikatnie do miejsca, w którym znajduje się żółtko. Powinno ono zostać wchłonięte przez ręcznik, podczas gdy białka pozostaną nietknięte.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Wielkanocne zagadki dla dzieci. Poznaj ciekawe świąteczne łamigłówki!
Wielkanoc to obok Bożego Narodzenia najważniejsze święta o charakterze religijnym, które kojarzą nam się przede wszystkim z miłą, rodzinną atmosferą i spędzaniem czasu w gronie najbliższych. To także dobra okazja,...
Czytaj dalej →Piękne życzenia na święta wielkanocne 2024. Czego życzyć na Wielkanoc?
Wielkanoc to drugie obok Bożego Narodzenia najważniejsze święta religijne dla chrześcijan z całego świata. Najbardziej uroczyste obchody przypadają oczywiście na Niedzielę Wielkanocną, kiedy to w kościołach celebruje się Zmartwychwstanie Pańskie....
Czytaj dalej →Kiedy jest Tłusty Czwartek w 2018 roku?
Kto z nas nie lubi dni, podczas których bezkarnie możemy zajadać pączki, faworki i wszelkie inne słodkości? I to bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia… Większość z nas pozwala sobie na takie...
Czytaj dalej →Czy w Wielką Sobotę można jeść mięso? Zasady postu są jasne, ale Kościół przestrzega wiernych
Wielka Sobota to jeden z najważniejszych dni w kalendarzu liturgicznym chrześcijaństwa, poprzedzający Wielkanocną Niedzielę. Jest to dzień głębokiej zadumy i oczekiwania na zmartwychwstanie Chrystusa. Zgodnie z tradycją wierni udają się...
Czytaj dalej →W pogodni za Wielkanocnym Zającem: rodzinny weekend na Mazurach
O ile święta Bożego Narodzenia mają w sobie jakąś naturalną magię, a przygotowania do nich zaczynamy często nawet na miesiąc wcześniej, o tyle Wielkanoc bywa traktowana po macoszemu. Niby wszyscy...
Czytaj dalej →Jak upiec babkę bez formy? Czym ją zastąpić?
Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...
Czytaj dalej →Kiedy jest Wielkanoc 2022? Sprawdź, w jakim terminie wypadają święta wielkanocne 2022!
Św. wielkanocne należą do najważniejszych uroczystości dla wiernych Kościoła Katolickiego na całym świecie. Zgodnie z tradycją obchodzone są na pamiątkę i na cześć zmartwychwstania Chrystusa. Wielkanoc nie ma stałej daty,...
Czytaj dalej →Jak przechowywać sernik po upieczeniu? Czy sernik trzeba trzymać w lodówce?
Wielu pasjonatów domowych wypieków zastanawia się jak przechowywać sernik? Jest na to kilka sposobów, przy których należy pamiętać o podstawowych zasadach. Serniki są pieczone z produktów mlecznych, dlatego w temperaturze...
Czytaj dalej →Jak najlepiej zorganizować zabawy wielkanocne dla dzieci? Oto najciekawsze pomysły!
Zabawy wielkanocne dla dzieci zaangażują je na krótszy lub dłuższy czas i pozwolą spędzić go w urozmaicony, ciekawy sposób. Dzieci mogą bawić się w domu, ale podobne zabawy można też...
Czytaj dalej →Życzenia świąteczne wielkanocne 2024. Eleganckie i poważne życzenia dla bliskich
Wielkanoc, święto radości, nadziei i odrodzenia, zbliża się wielkimi krokami. Jest to czas refleksji i modlitwy, lecz również okazja do rodzinnych spotkań i dzielenia się ciepłymi życzeniami z najbliższymi. Wielkanoc...
Czytaj dalej →Najpiękniejsze życzenia wielkanocne od nauczyciela dla rodziców i uczniów
Wielkanoc to niezwykle ważne święto dla wielu ludzi na całym świecie. To wyjątkowy czas, kiedy dzielimy się radością, miłością i nadzieją nie tylko z najbliższymi, ale ze wszystkimi osobami w...
Czytaj dalej →Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba
Chleb towarzyszy nam praktycznie codziennie, chociaż coraz więcej osób narzeka na jakość pieczywa kupowanego w piekarniach: składniki wydają się często niezbyt dobrej jakości, a i aromat nie zawsze spełnia konsumenckie...
Czytaj dalej →Malowanie jajek na Wielkanoc. Najlepsze pomysły na piękne dekorowanie pisanek
Wielkanoc, z jej bogatą paletą tradycji i zwyczajów, to nie tylko uroczystości religijne, ale i okazję do kreatywnego spędzenia czasu z najbliższymi. Jedną z najbardziej urokliwych i wielopokoleniowych praktyk świątecznych...
Czytaj dalej →10 niekonwencjonalnych sposobów na życzenia wielkanocne dla rodziców
Wielkanoc to najważniejsze święta dla wszystkich chrześcijan, ponieważ celebrują w ich trakcie misterium paschalne Chrystusa i wyrażają swoją wdzięczność za wszystkie jego łaski. Wielkanocne uroczystości to przede wszystkim czas radości,...
Czytaj dalej →Wielkanoc – filmy dla dzieci. Najlepsze propozycje na świąteczny seans!
Wielkanoc to czas radości i wesołej zabawy, zwłaszcza dla dzieci. Maluchy uwielbiają to święto ze względu na kolorowe pisanki, słodycze, prezenty od zajączka wielkanocnego, a także rodzinną atmosferę i zabawy...
Czytaj dalej →Skoki rozwojowe u dzieci- Ile trwa skok rozwojowy? [Kalendarz skoków rozwojowych]
Pierwszy raz na zwrot “Skoki Rozwojowe” trafiłem, gdy “Mamuśki z for” obskoczyły na Facebooku mój wpis na temat Śledzika Niemowlaka. Pewna napisała, że cytuję: “jak przychodzi Skok Rozwojowy, to tego...
Czytaj dalej →5 bazgrołów, które zrozumieją tylko młodzi rodzice
Zaczęło się niewinnie od rysunku matki karmiącej piersią, która nie może dosięgnąć telefonu (patrz poniżej), który znalazłem u kogoś na Instagramie. Rysunek nie był podpisany, ale spodobał mi się na...
Czytaj dalej →Zmówiny vel zaręczyny – powrót do tradycji?
Każdy ślub, według starej tradycji, poprzedzać powinny oświadczyny i zaręczyny. Oczywiście jest to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie i żadne prawo (pisane czy nie pisane) tego nie nakazuje. Najczęściej...
Czytaj dalej →
1 komentarzy: Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Jeżeli do oddzielanego wpadła odrobina a nawet więcej niż odrobina żółtka
wystarczy w czasie ubijania dodać odrobinę wrzątku . Gwarantuję skuteczność metody ( wielokrotnie sprawdzane- nie przejmuję się nieprecyzyjnym rozdzielaniem)