Mielenie maku – Jak zmielić mak?

Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie poradzisz! Istnieje wiele sposobów, aby szybko zmielić mak. Możesz posłużyć się Thermomixem, blenderem, a nawet młynkiem do kawy. Każde danie i ciasto z makiem wyjdzie perfekcyjnie. Wypróbuj sprawdzone sposoby, które mogą uratować Cię w najmniej oczekiwanej sytuacji. Przeczytaj poradnik i dowiedz się, jak przygotować i zmielić mak.

Mielenie maku – jak zmielić mak?

Każda doświadczona kucharka wie, że mak należy zakupić w sprawdzonym wcześniej miejscu. Jego najwyższa jakość to lepszy smak dań i ciast. Jeżeli posiadasz standardową maszynkę do mięsa i nie wiesz, w jaki sposób przygotować i zmielić mak, porady znajdziesz tutaj.

Na początku wypłucz mak, czysty przełóż do głębokiego garnka i zalej wrzątkiem. Zostaw go w nim na pół godziny. Po tym czasie zbierz wszystkie zanieczyszczenia, które wypłynęły na powierzchnię wody. Odsącz mak i zostaw go do ostygnięcia. Następnie zalej go mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Całość znowu odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Dopiero zimny mak nadaje się do zmielenia. Mielenie maku w maszynce do mięsa to tradycyjny sposób, który musi się udać. Jeżeli z maku masz zamiar przygotować makowiec, możesz zmielić go raz, lecz aby uzyskać gładką masę, lepiej zrobić to nawet kilka razy, w zależności od dokładności maszynki.

Sprawdź: Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta?

Jak zmielić mak bez maszynki do mielenia?

Jak zmielić mak, gdy w całym domu nie ma odpowiedniego sprzętu, który pomógłby w tym zadaniu? Mielenie maku bez maszynki jest najbardziej możliwe! Nie panikuj więc i przygotuj młynek do kawy. To niestandardowy sposób, ale może się przydać w najmniej spodziewanym momencie.

Mielenie suchego maku w młynku do kawy nie zmienia smaku ciasta, makowiec nadal wyjdzie idealny. Nie jest to najefektywniejszy sposób, lecz gdy w zanadrzu nie ma innego urządzenia, ta metoda działa. W przeciwieństwie do maszynki do mięsa, do młynka do kawy wkładamy wyłącznie suchy mak! Rób to porcjami, aby nie zepsuć młynka. Przetarty mak zagotuj z mlekiem, miodem i bakaliami.

Zobacz też: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?

Mielenie maku – Thermomix

Mielenie maku w Thermomixie jest jak najbardziej możliwe! Jeżeli posiadasz to urządzenie w swoim domu, wiesz, jak bardzo pomocne jest w kuchni. Standardowa maszynka do mielenia mięsa nie jest konieczna. Mak mielony w Thermomixie smakuje równie dobrze! Jak zmielić mak w Thermomixie? W nowszych modelach, dzięki aplikacji znajdziesz przepis na szybką i prostą masę makową. W starszych musisz sam wyszukać przepis i sprawdzić, w jakiej wersji mak smakuje Ci najbardziej. Do misy urządzenia wsyp mak, do całości dodaj wodę. Ustaw na tryb gotowania przez 25 minut na 100°C. Ugotowany mak przełóż na sitko, aby go odsączyć. Gdy całość wystygnie, przełóż do misy Thermomixa i ustaw na tryb obrotu 10, na pół minuty. Gdy całość będzie zmiksowana, dołóż do niej ulubione dodatki takie jak bakalie czy miód.

Sprawdź: Jakie są potrawy wigilijne? Poznaj listę tradycyjnych potraw wigilijnych

Mielenie maku w blenderze

Czy mak można zmielić blenderem? Gdy w kuchni brak maszynki do mięsa, nie ma przeciwwskazań, aby posłużyć się innym sprzętem. Blendowanie maku jest niezwykle proste. Zrób to, gdy ziarenka są suche i dopiero potem zagotuj go z mlekiem i ulubionymi dodatkami. Pamiętaj, aby mielić go porcjami, przez około 3 minuty na średniej mocy urządzenia. Możesz wrzucić laskę cynamonu, dla jeszcze lepszego smaku. Teraz doskonale wiesz, jak zmielić mak, pomimo braków w sprzęcie kuchennym!

Sprawdź: Jak zrobić chrzan? [tarty do słoika na zimę, domowy ze śmietaną lub z jajkiem]

Rodzice pytają o mielenie maku

Czym zmielić mak?

Mak nie musi być zmielony w maszynce do mięsa. Możesz posłużyć się nowocześniejszym urządzeniami takimi jak Thermomix, lub postawić na nietypowe rozwiązania, jak mielenie maku w młynku do kawy. Skorzystaj z blendera, a całość wyjdzie wyjątkowo gładka.

Czy mak niebieski trzeba mielić?

Niebieski mak jest gotowy do użytku, został już kilkukrotnie zmielony. Nie wymaga dodatkowego przygotowania.

Dodaj komentarz

Planowanie ślubu oraz wesela

Kto finansuje ślub i wesele?

Kto finansuje ślub i wesele? Najtrudniejszym podczas przygotowań wesela i mogącym być powodem nieporozumień tematem jest podział kosztów. Istnieje wiele możliwości takiego podziału od najbardziej tradycyjnych do zupełnie nowatorskich. Niezależnie...

Czytaj dalej →
Toasty weselne

Toasty weselne

Witam czytelników ponownie. Jak pisałam we wcześniejszych postach, wesele mojej siostry zbliża się wielkimi krokami (przyszła sobota) i wczoraj zaczęłam zastanawiać się na toastami weselnymi. Co prawda toasty najczęściej wznoszą...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo