Mielenie maku – Jak zmielić mak?

Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie poradzisz! Istnieje wiele sposobów, aby szybko zmielić mak. Możesz posłużyć się Thermomixem, blenderem, a nawet młynkiem do kawy. Każde danie i ciasto z makiem wyjdzie perfekcyjnie. Wypróbuj sprawdzone sposoby, które mogą uratować Cię w najmniej oczekiwanej sytuacji. Przeczytaj poradnik i dowiedz się, jak przygotować i zmielić mak.

Mielenie maku – jak zmielić mak?

Każda doświadczona kucharka wie, że mak należy zakupić w sprawdzonym wcześniej miejscu. Jego najwyższa jakość to lepszy smak dań i ciast. Jeżeli posiadasz standardową maszynkę do mięsa i nie wiesz, w jaki sposób przygotować i zmielić mak, porady znajdziesz tutaj.

Na początku wypłucz mak, czysty przełóż do głębokiego garnka i zalej wrzątkiem. Zostaw go w nim na pół godziny. Po tym czasie zbierz wszystkie zanieczyszczenia, które wypłynęły na powierzchnię wody. Odsącz mak i zostaw go do ostygnięcia. Następnie zalej go mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Całość znowu odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Dopiero zimny mak nadaje się do zmielenia. Mielenie maku w maszynce do mięsa to tradycyjny sposób, który musi się udać. Jeżeli z maku masz zamiar przygotować makowiec, możesz zmielić go raz, lecz aby uzyskać gładką masę, lepiej zrobić to nawet kilka razy, w zależności od dokładności maszynki.

Sprawdź: Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta?

Jak zmielić mak bez maszynki do mielenia?

Jak zmielić mak, gdy w całym domu nie ma odpowiedniego sprzętu, który pomógłby w tym zadaniu? Mielenie maku bez maszynki jest najbardziej możliwe! Nie panikuj więc i przygotuj młynek do kawy. To niestandardowy sposób, ale może się przydać w najmniej spodziewanym momencie.

Mielenie suchego maku w młynku do kawy nie zmienia smaku ciasta, makowiec nadal wyjdzie idealny. Nie jest to najefektywniejszy sposób, lecz gdy w zanadrzu nie ma innego urządzenia, ta metoda działa. W przeciwieństwie do maszynki do mięsa, do młynka do kawy wkładamy wyłącznie suchy mak! Rób to porcjami, aby nie zepsuć młynka. Przetarty mak zagotuj z mlekiem, miodem i bakaliami.

Zobacz też: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?

Mielenie maku – Thermomix

Mielenie maku w Thermomixie jest jak najbardziej możliwe! Jeżeli posiadasz to urządzenie w swoim domu, wiesz, jak bardzo pomocne jest w kuchni. Standardowa maszynka do mielenia mięsa nie jest konieczna. Mak mielony w Thermomixie smakuje równie dobrze! Jak zmielić mak w Thermomixie? W nowszych modelach, dzięki aplikacji znajdziesz przepis na szybką i prostą masę makową. W starszych musisz sam wyszukać przepis i sprawdzić, w jakiej wersji mak smakuje Ci najbardziej. Do misy urządzenia wsyp mak, do całości dodaj wodę. Ustaw na tryb gotowania przez 25 minut na 100°C. Ugotowany mak przełóż na sitko, aby go odsączyć. Gdy całość wystygnie, przełóż do misy Thermomixa i ustaw na tryb obrotu 10, na pół minuty. Gdy całość będzie zmiksowana, dołóż do niej ulubione dodatki takie jak bakalie czy miód.

Sprawdź: Jakie są potrawy wigilijne? Poznaj listę tradycyjnych potraw wigilijnych

Mielenie maku w blenderze

Czy mak można zmielić blenderem? Gdy w kuchni brak maszynki do mięsa, nie ma przeciwwskazań, aby posłużyć się innym sprzętem. Blendowanie maku jest niezwykle proste. Zrób to, gdy ziarenka są suche i dopiero potem zagotuj go z mlekiem i ulubionymi dodatkami. Pamiętaj, aby mielić go porcjami, przez około 3 minuty na średniej mocy urządzenia. Możesz wrzucić laskę cynamonu, dla jeszcze lepszego smaku. Teraz doskonale wiesz, jak zmielić mak, pomimo braków w sprzęcie kuchennym!

Sprawdź: Jak zrobić chrzan? [tarty do słoika na zimę, domowy ze śmietaną lub z jajkiem]

Rodzice pytają o mielenie maku

Czym zmielić mak?

Mak nie musi być zmielony w maszynce do mięsa. Możesz posłużyć się nowocześniejszym urządzeniami takimi jak Thermomix, lub postawić na nietypowe rozwiązania, jak mielenie maku w młynku do kawy. Skorzystaj z blendera, a całość wyjdzie wyjątkowo gładka.

Czy mak niebieski trzeba mielić?

Niebieski mak jest gotowy do użytku, został już kilkukrotnie zmielony. Nie wymaga dodatkowego przygotowania.

Dodaj komentarz

Dolegliwości w ciąży

Co na kaszel w ciąży?

Ciąża jest wyjątkowym czasem w życiu kobiety. W tym okresie nosi ona pod sercem swoje dziecko, za które jest wyjątkowo odpowiedzialna. Można pokusić się o stwierdzenie, że już w okresie...

Czytaj dalej →
Rozrywka dla dzieci

Kim są idole współczesnych nastolatków?

Młodzież w naszym kraju spędza średnio 4 godziny i 12 minut na korzystaniu z internetu. Zdecydowana większość nastolatków, bo aż 82,5% korzysta z niego bardzo intensywnie, co również potwierdzają wyniki badań...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo