Mielenie maku – Jak zmielić mak?
Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie poradzisz! Istnieje wiele sposobów, aby szybko zmielić mak. Możesz posłużyć się Thermomixem, blenderem, a nawet młynkiem do kawy. Każde danie i ciasto z makiem wyjdzie perfekcyjnie. Wypróbuj sprawdzone sposoby, które mogą uratować Cię w najmniej oczekiwanej sytuacji. Przeczytaj poradnik i dowiedz się, jak przygotować i zmielić mak.
Mielenie maku – jak zmielić mak?
Każda doświadczona kucharka wie, że mak należy zakupić w sprawdzonym wcześniej miejscu. Jego najwyższa jakość to lepszy smak dań i ciast. Jeżeli posiadasz standardową maszynkę do mięsa i nie wiesz, w jaki sposób przygotować i zmielić mak, porady znajdziesz tutaj.
Na początku wypłucz mak, czysty przełóż do głębokiego garnka i zalej wrzątkiem. Zostaw go w nim na pół godziny. Po tym czasie zbierz wszystkie zanieczyszczenia, które wypłynęły na powierzchnię wody. Odsącz mak i zostaw go do ostygnięcia. Następnie zalej go mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Całość znowu odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Dopiero zimny mak nadaje się do zmielenia. Mielenie maku w maszynce do mięsa to tradycyjny sposób, który musi się udać. Jeżeli z maku masz zamiar przygotować makowiec, możesz zmielić go raz, lecz aby uzyskać gładką masę, lepiej zrobić to nawet kilka razy, w zależności od dokładności maszynki.
Sprawdź: Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta?
Jak zmielić mak bez maszynki do mielenia?
Jak zmielić mak, gdy w całym domu nie ma odpowiedniego sprzętu, który pomógłby w tym zadaniu? Mielenie maku bez maszynki jest najbardziej możliwe! Nie panikuj więc i przygotuj młynek do kawy. To niestandardowy sposób, ale może się przydać w najmniej spodziewanym momencie.
Mielenie suchego maku w młynku do kawy nie zmienia smaku ciasta, makowiec nadal wyjdzie idealny. Nie jest to najefektywniejszy sposób, lecz gdy w zanadrzu nie ma innego urządzenia, ta metoda działa. W przeciwieństwie do maszynki do mięsa, do młynka do kawy wkładamy wyłącznie suchy mak! Rób to porcjami, aby nie zepsuć młynka. Przetarty mak zagotuj z mlekiem, miodem i bakaliami.
Zobacz też: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Mielenie maku – Thermomix
Mielenie maku w Thermomixie jest jak najbardziej możliwe! Jeżeli posiadasz to urządzenie w swoim domu, wiesz, jak bardzo pomocne jest w kuchni. Standardowa maszynka do mielenia mięsa nie jest konieczna. Mak mielony w Thermomixie smakuje równie dobrze! Jak zmielić mak w Thermomixie? W nowszych modelach, dzięki aplikacji znajdziesz przepis na szybką i prostą masę makową. W starszych musisz sam wyszukać przepis i sprawdzić, w jakiej wersji mak smakuje Ci najbardziej. Do misy urządzenia wsyp mak, do całości dodaj wodę. Ustaw na tryb gotowania przez 25 minut na 100°C. Ugotowany mak przełóż na sitko, aby go odsączyć. Gdy całość wystygnie, przełóż do misy Thermomixa i ustaw na tryb obrotu 10, na pół minuty. Gdy całość będzie zmiksowana, dołóż do niej ulubione dodatki takie jak bakalie czy miód.
Sprawdź: Jakie są potrawy wigilijne? Poznaj listę tradycyjnych potraw wigilijnych
Mielenie maku w blenderze
Czy mak można zmielić blenderem? Gdy w kuchni brak maszynki do mięsa, nie ma przeciwwskazań, aby posłużyć się innym sprzętem. Blendowanie maku jest niezwykle proste. Zrób to, gdy ziarenka są suche i dopiero potem zagotuj go z mlekiem i ulubionymi dodatkami. Pamiętaj, aby mielić go porcjami, przez około 3 minuty na średniej mocy urządzenia. Możesz wrzucić laskę cynamonu, dla jeszcze lepszego smaku. Teraz doskonale wiesz, jak zmielić mak, pomimo braków w sprzęcie kuchennym!
Sprawdź: Jak zrobić chrzan? [tarty do słoika na zimę, domowy ze śmietaną lub z jajkiem]
Rodzice pytają o mielenie maku
Mak nie musi być zmielony w maszynce do mięsa. Możesz posłużyć się nowocześniejszym urządzeniami takimi jak Thermomix, lub postawić na nietypowe rozwiązania, jak mielenie maku w młynku do kawy. Skorzystaj z blendera, a całość wyjdzie wyjątkowo gładka.
Niebieski mak jest gotowy do użytku, został już kilkukrotnie zmielony. Nie wymaga dodatkowego przygotowania.
Pytania jawne matura 2025. Pula zagadnień uległa dużym zmianom. Ma być trudniej
Przebranie na pierwszy dzień wiosny. Jaki strój przygotować na tę okazję?
Kiedy siać rzeżuchę na święta? Ten termin to gwarancja pięknej rośliny na święta
Zabawki edukacyjne na Dzień Dziecka. Najlepsze pomysły na kreatywny i oryginalny prezent
Odkryj siłę przyjaźni i weź udział w konkursie z Tomkiem i Przyjaciółmi
Jak dzielić się jajkiem wielkanocnym? To ważny moment podczas świątecznego śniadania
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Mielenie maku – Jak zmielić mak?
Fryzura ślubna
Fryzura ślubna stanowi dopełnienie stylizacji ślubnej. Podpowiemy, jak ją wybrać… Fryzura ślubna to bardzo ważny element stylizacji. Musi nie tylko pasować do sukni, całej koncepcji wystroju, ale wpisać się w...
Czytaj dalej →Śledzik Niemowlaka
Śledzik Niemowlaka Nie pamiętasz o której godzinie zasnęło Twoje dziecko? Czy przed ostatnim karmieniem w butelce było 60 czy 40 ml pokarmu? Czy pieluszkę zmieniałaś godzinę czy trzy godziny temu?...
Czytaj dalej →Czy piwo Karmi wpływa na laktację?
Piwo Karmi i bardziej obfita laktacja Pierwszą rzeczą jaką usłyszałem od mojej mamy gdy ta dowiedziała się o tym blogu było: Koniecznie napisz o odgazowanym Karmi, które wpływa na laktację....
Czytaj dalej →