Za kwaśny farsz na pierogi. Wypróbuj ten prosty sposób, a uratujesz smak
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tych tradycyjnych świątecznych potraw, bez której trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Przygotowanie farszu i ciasta wymaga jednak sporo czasu, wysiłku i skupienia. Czasami jednak nawet jeśli robimy wszystko zgodnie z przepisem, może się okazać, że coś jest nie tak ze smakiem. Zazwyczaj problemem jest za kwaśny farsz na pierogi. Jak uratować za kwaśną kapustę? Co zrobić, gdy wyjdzie za kwaśna kapusta z grzybami?
Co zrobić gdy farsz na pierogi jest za kwaśny?
Zbyt kwaśny farsz do pierogów potrafi zepsuć cały efekt końcowy, a ciężka praca kucharza pójdzie na marne. Nie jest to jednak koniec świata, a sytuację da się uratować. Jeśli po spróbowaniu okaże się, że kapusta rzeczywiście spowodowała za kwaśny posmak, zaleca się dodać do farszu podsmażoną na patelni posiekaną cebulkę (jedną małą lub połówkę dużej).
Wśród komentarzy na forach powtarza się również rada, aby cały farsz jeszcze raz poddusić z dodatkiem podsmażonej cebulki i surowego ziemniaka (którego potem wyrzucamy).
Zobacz: Jak przechować pierogi bez mrożenia? Trzeba się trzymać tej zasady, aby uniknąć zatrucia
Za kwaśny farsz na pierogi. Co zrobić gdy kapusta kiszona jest za kwaśna?
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, to należy po pierwsze przed gotowaniem dokładnie przepłukać ją pod bieżącą wodą. Następnie trochę pogotować na wolnym ogniu, a wodę po tym pierwszym gotowaniu odlać i nalać nowej. Dopiero wtedy dodajemy przyprawy i resztę dodatków.
Sprawdź: Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby
Co dodać do bigosu żeby nie był kwaśny?
Do zbyt kwaśnego bigosu można dodać ugotowaną do miękkości białą kapustę, którą wcześniej należy posiekać, zalać wodą i lekko podduszać pod przykrywką na wolnym ogniu. Niektórzy zalecają również dodanie nieco podsmażonej cebulki lub płynnego miodu i rodzynek.
Zobacz: Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii
Czytelnicy pytają, czym zredukować kwaśny smak
Można dodać do niej trochę podsmażonej cebuli i jeszcze raz krótko poddusić pod przykryciem.
Do kwaśnego bigosu można dodać białą kapustę, wcześniej posiekaną i lekką podduszoną w garnku.
Kapustę można spróbować jeszcze raz lekko poddusić, ale z dodatkiem surowego ziemniaka, którego później wyrzucimy.
Najbezpieczniejszym sposobem może być dodanie połowy posiekanej i podsmażonej cebulki.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Za kwaśny farsz na pierogi. Wypróbuj ten prosty sposób, a uratujesz smak
Olej Kokosowy dla niemowląt i nie tylko
Legendy o Oleju Kokosowym Olej Kokosowy jest tak popularny, że doczekał się serii memów na swój temat. Pod niemalże każdym pytaniem w internecie o specyfiki do włosów, skóry i paznokci...
Czytaj dalej →Pierścionek zaręczynowy
Bardzo mocno w ostatnim czasie na moim blogu wzrosło zainteresowanie oświadczynami i zaręczynami. Na specjalne życzenie jednej z czytelniczek, opisałam dziś przyjęcia zaręczynowe. Dopiero przed chwilą jednak dotarło do mnie,...
Czytaj dalej →Urlop ojcowski: Czemu tak krótko?
Urlop ojcowski 2017: Zmiany, zmiany, zmiany Dziś rano odczytałem wiadomość na Facbooku od jednego z czytelników bloga, który poinformował mnie o zmianach w urlopach ojcowskich, które zaszły 2 stycznia 2016...
Czytaj dalej →