Za kwaśny farsz na pierogi. Wypróbuj ten prosty sposób, a uratujesz smak za kwasny farsz na pierogi 1

Za kwaśny farsz na pierogi. Wypróbuj ten prosty sposób, a uratujesz smak

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tych tradycyjnych świątecznych potraw, bez której trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Przygotowanie farszu i ciasta wymaga jednak sporo czasu, wysiłku i skupienia. Czasami jednak nawet jeśli robimy wszystko zgodnie z przepisem, może się okazać, że coś jest nie tak ze smakiem. Zazwyczaj problemem jest za kwaśny farsz na pierogi. Jak uratować za kwaśną kapustę? Co zrobić, gdy wyjdzie za kwaśna kapusta do pierogów?

Co zrobić gdy farsz na pierogi jest za kwaśny?

Zbyt kwaśny farsz do pierogów potrafi zepsuć cały efekt końcowy, a ciężka praca kucharza pójdzie na marne. Nie jest to jednak koniec świata, a sytuację da się uratować. Jeśli po spróbowaniu okaże się, że kapusta rzeczywiście spowodowała za kwaśny posmak, zaleca się dodać do farszu podsmażoną na patelni posiekaną cebulkę (jedną małą lub połówkę dużej).

Wśród komentarzy na forach powtarza się również rada, aby cały farsz jeszcze raz poddusić z dodatkiem podsmażonej cebulki i surowego ziemniaka (którego potem wyrzucamy).

Zobacz: Jak przechować pierogi bez mrożenia? Trzeba się trzymać tej zasady, aby uniknąć zatrucia

Za kwaśny farsz na pierogi. Co zrobić gdy kapusta kiszona jest za kwaśna?

Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, to należy po pierwsze przed gotowaniem dokładnie przepłukać ją pod bieżącą wodą. Następnie trochę pogotować na wolnym ogniu, a wodę po tym pierwszym gotowaniu odlać i nalać nowej. Dopiero wtedy dodajemy przyprawy i resztę dodatków.

Sprawdź: Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby

Co dodać do bigosu żeby nie był kwaśny?

Do zbyt kwaśnego bigosu można dodać ugotowaną do miękkości białą kapustę, którą wcześniej należy posiekać, zalać wodą i lekko podduszać pod przykrywką na wolnym ogniu. Niektórzy zalecają również dodanie nieco podsmażonej cebulki lub płynnego miodu i rodzynek.

Zobacz: Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii

Czytelnicy pytają, czym zredukować kwaśny smak

Co zrobić, gdy kapusta zasmażana jest za kwaśna?

Dodać zeszkloną na patelni białą cebulę, która zneutralizuje kwaśny smak.

Co zrobić jak kapusta wigilijna jest za kwaśna?

Można dodać do niej trochę podsmażonej cebuli i jeszcze raz krótko poddusić pod przykryciem.

Jak wyciągnąć kwas z bigosu?

Do kwaśnego bigosu można dodać białą kapustę, wcześniej posiekaną i lekką podduszoną w garnku.

Co zrobić, gdy kapusta jest za kwaśna po ugotowaniu?

Za kwaśna kapusta po ugotowaniu może zostać uratowana, trzeba spróbować ją jeszcze raz lekko poddusić, ale z dodatkiem surowego ziemniaka, którego później wyrzucimy.

Jak uratować za kwaśny farsz do pierogów ruskich?

Najbezpieczniejszym sposobem może być dodanie połowy posiekanej i podsmażonej cebulki.