Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii
Wiele osób, podczas przygotowywania bożonarodzeniowych wypieków, zadaje sobie pytanie, co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Zrobienie odpowiedniego makowca bywa trudne. Często masa makowa okazuje się zbyt rzadka lub zbyt łatwo oddziela się od grubego ciasta drożdżowego. Z tego względu przed przystąpieniem do przygotowywania i pieczenia ciasta warto dowiedzieć się, co zrobić, żeby mak nie odchodził od ciasta. Dlaczego makowiec odstaje?

Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta?
Niekiedy mak oddziela się od ciasta, tworząc w ten sposób nieestetyczne wolne przestrzenie między ciastem drożdżowym i masą makową. Jeśli chcemy sprawić, aby masa makowa nie odchodziła od ciasta, musimy zadbać o to już na etapie przygotowywania masy makowej, ciasta drożdżowego, a później także przygotowywania strucli. Dziury pojawiają się podczas pieczenia ciasta, kiedy to oddziałuje na nie wysoka temperatura.
Aby w makowcu nie pojawiła się dziura pomiędzy ciastem i masą makową, należy pamiętać o bardzo ciasnym zawinięciu rolady. Dobrą praktyką okazuje się nakłucie surowego makowca w różnych miejscach na całej jego powierzchni. Dzięki temu gorące powietrze nie rozsadzi ciasta drożdżowego, a co za tym idzie – masa makowa nie oddzieli się od ciasta.
Kolejnym sposobem na to, żeby makowiec nie odstawał, jest zawinięcie ciasta w pergamin na czas pieczenia, dzięki czemu ciasto drożdżowe nie wyrośnie zbyt wysoko. To uniemożliwi oddzielanie się ciasta od masy makowej.
Należy pamiętać również o tym, aby masa makowa nie była sucha. Jej niewłaściwa konsystencja może sprzyjać oddzielaniu się od siebie warstw ciasta. Najlepszym dodatkiem do masy makowej, który pomoże w zapobieganiu oddzielaniu się jej od ciasta, jest piana z białek jajek.
Zobacz też: Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Problemy z ciastem. Co zrobić, gdy masa makowa jest za rzadka?
Jeśli po zrobieniu masy makowej widzimy, że jest ona za rzadka, można to jeszcze naprawić. Za rzadki mak do makowca wiąże się ze zbyt dużą ilością płynu dodaną do masy makowej. Z tego względu do zrobienia smacznego makowca często nie poleca się kupnej masy makowej, ponieważ ma ona w swoim składzie dużą ilość wody – lepiej zdecydować się na samodzielne przygotowanie masy. W przypadku, gdy użyjemy do jej przygotowania zbyt dużych ilości płynu, można zdecydować się na dodanie do masy niewielkiej ilości kaszki manny lub nawet bułki tartej. Tego typu dodatki nie zmienią smaku masy makowej, ale sprawią, że stanie się ona zdecydowanie bardziej zbita. Ułatwi to przygotowywanie ciasta również na dalszym etapie, a także sprawi, że mak będzie mniej oddzielał się od ciasta. Należy pamiętać jednak, aby nie przesadzić z ilością kaszki lub bułki tartej stosowanej w celu zagęszczenia masy – chociaż niewielka ilość takich produktów nie wpłynie znacząco na smak, to zbyt duża ilość może zepsuć konsystencję masy makowej w przeciwną stronę.
Sprawdź: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Co zrobić, żeby strucla makowa nie pękła?
Poza tworzeniem się nieestetycznie wyglądających przestrzeni w strucli makowej problemem bywa również to, że ciasto pęka. Pęknięcia zdarzają się nawet na całej długości strucli, co wpływa na jej walory estetyczne – w takim stanie wypiek nie nadaje się do podawania gościom. Z tego względu warto zabezpieczyć się przed taką sytuacją i zawinąć struclę makową w pergamin lub papier do pieczenia. To rozwiązanie działa podobnie jak w przypadku przeciwdziałania oddzielania się od siebie masy makowej i ciasta drożdżowego – nie pozwala ciastu zbyt mocno wyrosnąć. Podobnie jak w poprzednim przypadku, również na pękanie strucli pomaga nakłuwanie jej za pomocą wykałaczki przed upieczeniem.
Sprawdź: Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Jak znaleźć idealny przepis na ciasto z makiem i czym posmarować makowiec przed pieczeniem?
Makowiec to ciasto na specjalne okazje, dlatego warto dowiedzieć się, jak zrobić je w idealny sposób. Warto pamiętać, że tradycyjny makowiec to proste ciasto przekładane masą składającą się ze zmielonego maku z cukrem i bakaliami. Chociaż makowiec może występować też w innych formach, na przykład na cieście półkruchym, w Polsce najpopularniejsza jest wersja tego ciasta przygotowana na cieście drożdżowym. Przygotowuje się ją w formie strucli, nazywanej też zawijańcem. To właśnie z tego względu niekiedy pojawiają się problemy z przyrządzeniem idealnego makowca – połączenie masy makowej i treściwego ciasta drożdżowego niekiedy może sprawiać problemy nawet bardzo doświadczonym cukiernikom.
Najlepsze przepisy na ciasto z makiem są zgodne z tradycyjnymi sposobami. Z tego względu warto zrezygnować z wymyślnych dodatków, ale skupić się na odpowiednim przygotowaniu masy makowej i zawinięcia jej w ciasto. Należy pamiętać również o tym, aby dokładnie i powoli łączyć ze sobą wszystkie składniki, np. starannie utrzeć masło. Masę warto przemielić trzy razy, co sprawi, że będzie mieć doskonałą konsystencję. Po zawinięciu strucli warto pamiętać o odpowiednim przygotowaniu jej do pieczenia. Po wyłożeniu ciasta do foremek należy posmarować je białkiem. Dzięki temu będzie prezentować się doskonale – białko pomaga w utrzymanie strucli w nadanej jej formie.
Zobacz też: Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Podsumowanie tematu: co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta?
Idealny makowiec to obowiązkowy punkt na wigilijnym stole, a także przy innych specjalnych okazjach w roku. Aby zrobić idealny makowiec, należy pamiętać o przygotowaniu gęstej i słodkiej masy makowej oraz ciasta drożdżowego. Aby mak nie oddzielał się od ciasta, warto zawinąć je w pergamin lub nakłuć na całej długości przed upieczeniem. Dzięki temu ciasto będzie nie tylko bardzo smaczne, ale również estetyczne. Teraz już wiadomo co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta.
Rodzice pytają, co zrobić żeby makowiec nie odstawał:
Aby od makowca nie odchodziła skórka, należy przed pieczeniem posmarować ciasto grubą warstwą białka jaja. Warto też zawinąć je w papier do pieczenia lub pergamin albo nakłuć przed upieczeniem.
Mak może odchodzić od ciasta z kilku powodów. Ciasto może rosnąć zbyt szybko lub gorąca temperatura może je rozpychać. Przyczyn można szukać również w zbyt suchej masie makowej.
Najczęściej przyczyną tego, że skórka odchodzi od makowca jest pieczenie w wysokiej temperaturze – gorące powietrze nie może znaleźć ujścia i gromadzi się pod skórką ciasta, co sprawia, że warstwy ciasta drożdżowego i maku są rozpychane.
Ze względu na obecność jajek (dodawanych do masy makowej), struclę makową powinno przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Można przechowywać ją przez kilka dni, około 4.
Jeśli chcemy, żeby masa makowa była bardziej wilgotna, warto dodać do niej miodu zamiast cukru. Jeśli wyjdzie zbyt sucha, można spróbować dolać niewielką ilość mleka lub odrobinę śmietany.
Zobacz też:
- Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta?
- Problemy z ciastem. Co zrobić, gdy masa makowa jest za rzadka?
- Co zrobić, żeby strucla makowa nie pękła?
- Jak znaleźć idealny przepis na ciasto z makiem i czym posmarować makowiec przed pieczeniem?
- Podsumowanie tematu: co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta?
- Rodzice pytają, co zrobić żeby makowiec nie odstawał:
Ulga na dziecko – limit dochodu 2023. Nie wszyscy rodzice mogą skorzystać z odliczenia. Przepisy są jednoznaczne
Ile sprawdzianów i kartkówek może być w tygodniu? [Prawa Ucznia]
Co należy się wdowie po śmierci męża? Można ubiegać się o specjalną rentę
500 plus – do ilu lat przysługuje? Świadczenie może się przydać także na dzieci, które studiują
Zakłócanie spokoju dziennego przez dzieci. Jak radzić sobie z głośnymi sąsiadami?
Jak złożyć wniosek o 500 plus 2023? Praktyczny poradnik dla rodziców krok po kroku
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii
Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?
Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...
Czytaj dalej →Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?
Czy można jeść surowe owoce, warzywa, nasiona i inne artykuły spożywcze? To pytanie, które często pada podczas rozmów z dietetykami i specjalistami od żywienia. Chociaż intuicyjnie wiemy, co możemy jeść...
Czytaj dalej →Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany
Śmietan fix staje się coraz popularniejszym dodatkiem do ciast i deserów. Nie brakuje jednak osób, które w swojej kuchni wolą nie używać gotowych półproduktów. Czym zastąpić śmietan fix, żeby móc...
Czytaj dalej →Mielenie maku – Jak zmielić mak?
Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie...
Czytaj dalej →Czy pożółkły brokuł nadaje się do jedzenia? Kiedy brokuł jest zepsuty?
Zastanawiasz się, czy pożółkły brokuł nadaje się jeszcze do zjedzenia? Masz problem z zalegającym na półkach jedzeniem i często nie zdążasz zużyć wszystkich produktów, przed upływem ich daty przydatności? Jeśli...
Czytaj dalej →Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba
Chleb towarzyszy nam praktycznie codziennie, chociaż coraz więcej osób narzeka na jakość pieczywa kupowanego w piekarniach: składniki wydają się często niezbyt dobrej jakości, a i aromat nie zawsze spełnia konsumenckie...
Czytaj dalej →Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego...
Czytaj dalej →Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście? Podpowiadamy, co można dodać zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta
Mąka ziemniaczana kojarzy się nam przede wszystkim z sosami i daniami wytrawnymi, nie można jednak zapominać, że jest też cennym składnikiem wielu domowych deserów – ciast, budyniu i kisielu. Zdarza...
Czytaj dalej →Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z...
Czytaj dalej →Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?
Ile gramów to dekagram? 1 dag ile to g? Takie pytania pojawiają się dość często, gdy przygotowujemy obiad zgodnie z przepisem zawartym w gazecie lub książce kucharskiej. Konwersja nie jest...
Czytaj dalej →Ile ml ma łyżka i łyżeczka?
Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...
Czytaj dalej →6 sposobów, jak nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?
Przykład idzie z góry! Dziecko wynosi swoje nawyki żywieniowe z domu: wszystko co robi wynika z obserwacji i jest naśladownictwem rodziców lub starszego rodzeństwa. Jeśli rodzice jedzą słodycze, do pracy...
Czytaj dalej →Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu,...
Czytaj dalej →Jak przechowywać faworki?
Jak przechowywać faworki na drugi dzień? Co zrobić żeby faworki były kruche? W czym przechowywać faworki? Jak długo można przechowywać faworki?
Czytaj dalej →Skąd się biorą robaki w mące? Jak je zwalczyć?
Insekty mogą pojawić się nawet w najczystszej kuchni. Muszki owocówki to jeszcze nie wszystko, prawdziwym utrapieniem, które łatwo przeoczyć, okazują się szkodniki atakujące produkty sypkie. Skąd biorą się robaki w...
Czytaj dalej →Suknia ślubna
Suknia ślubna: wymarzona, wyśniona, albo wręcz przeciwnie – wielki znak zapytania. Podpowiadamy, jaki fason sukni ślubnej będzie najlepszy i na co zwrócić uwagę podczas przymiarek. Decyzja dotycząca wyboru sukni ślubnej jest jedną...
Czytaj dalej →Sukienka na ślub cywilny
Sukienki na ślub cywilny nie muszą spełniać wymagań dress code'u. Najważniejsze, aby Panna Młoda czuła się w swojej sukni ślubnej dobrze! Poza tym musimy zadbać o to, by suknia na ślub cywilny podkreśliła atuty i ukryła niedoskonałości sylwetki. I najważniejsze: powinna być spełnieniem marzeń Panny Młodej.
Czytaj dalej →Zmówiny vel zaręczyny – powrót do tradycji?
Każdy ślub, według starej tradycji, poprzedzać powinny oświadczyny i zaręczyny. Oczywiście jest to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie i żadne prawo (pisane czy nie pisane) tego nie nakazuje. Najczęściej...
Czytaj dalej →