Kiedy maluch zdmuchnie pierwszą świeczkę na torcie, to wielka radość dla całej rodziny. Dziecko jest już coraz bardziej samodzielne i wydaje się takie dorosłe. Istotnie, rodzice mają wspaniałe powody do świętowania! Niemniej powinni także pamiętać, że pierwsze urodziny nie są magiczną granicą, po której dieta dziecka może być identyczna jak ta stosowana przez dorosłych. Junior nadal ma wyjątkowe potrzeby żywieniowe i intensywnie się rozwija! Prawidłowo skomponowany jadłospis jest podstawą wpierania harmonijnego rozwoju w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni życia, liczonym już od poczęcia. Dowiedz się, jakie są podstawowe zasady żywienia dzieci w wieku 1-3 lata.



Przede wszystkim – dziecko to nadal nie mały dorosły!

W okresie intensywnego rozwoju młody organizm w porównaniu z dorosłym ma o wiele większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze, m.in. wapń, żelazo czy witaminę D (w przeliczeniu na kilogram masy ciała). Właśnie dlatego dieta dziecka po 12. miesiącu życia wciąż powinna się różnić od diety reszty rodziny. Tymczasem okazuje się, że jadłospis polskich dzieci bardziej przypomina menu dorosłego i to w dodatku – źle się żywiącego. Większość maluchów po 1. urodzinach spożywa dosalane i dosładzane posiłki, a w ich diecie jest za mało warzyw (1). Jak zatem żywić juniora, by w jego diecie nie brakowało składników odżywczych ważnych dla prawidłowego rozwoju?

Mleko – ważny element żywienia małych dzieci

Po pierwszych urodzinach mleko to nadal istotna pozycja w menu malucha! Mleko (w tym mleko modyfikowane) i produkty mleczne dostarczają dziecku łatwo przyswajalny wapń – pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów, a także prawidłowego przebiegu wielu przemian metabolicznych (2). Ponadto dostarczają niektóre witaminy z grupy B.

To ważne!
Najmłodszym po 1. roku życia zaleca się podawanie 2 porcji mleka oraz 1 porcji innych produktów mlecznych, np. jogurtu czy kefiru każdego dnia (3).

Zbilansowany jadłospis = różnorodny jadłospis

Pełnowartościowa dieta dziecka powinna być urozmaicona i uwzględniać produkty z różnych grup, takich jak: produkty białkowe (w tym mleko i produkty mleczne), zbożowe, owoce, zdrowe tłuszcze i oczywiście – warzywa. Są one szczególnie ważne, bowiem dostarczają organizmowi mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych, a to właśnie ich najczęściej brakuje w codziennym menu malucha (4).

Warto pamiętać,

że w naszym klimacie istnieje potrzeba suplementowania „słonecznej” witaminy D, gdyż jej wytwarzanie w organizmie jest ograniczone w pochmurne, jesienno-zimowe miesiące. Dotyczy to także najmłodszych! Dziecko po 1. urodzinach powinno otrzymywać 600-1000 IU wit. D/dobę.

Rozszerzanie diety rocznego dziecka: Co jeszcze trzeba wiedzieć?

Prawidłowa dieta to nie tylko właściwa kompozycja produktów spożywczych. To także zachowywanie stałych pór jedzenia, porcje dopasowane do potrzeb dziecka, a także – odpowiednia atmosfera posiłku. Opiekunowie powinni mieć świadomość, że nawyki żywieniowe ukształtowane w dzieciństwie będą towarzyszyły dziecku także w dorosłym życiu i wpływały na jego samopoczucie. Warto zatem już od małego uczyć pociechę, że posiłek nie musi zawierać dodatku soli i cukru, by być smaczny, a pragnienie najlepiej gasić wyłącznie wodą.

Rodzicom często trudno jest zapamiętać wszystkie wytyczne oraz rekomendacje dotyczące żywienia najmłodszych. By nic im nie umknęło, opiekunowie mogą teraz skorzystać z kalendarza żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni (0-36 miesiąc życia), który w czytelny i przystępny sposób przedstawia wszystkie powyższe wskazówki i wiele więcej. Taki „drogowskaz” z pewnością ułatwi odpowiedzialne zadanie, jakim jest prawidłowe żywienie dzieci w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni życia. Narzędzie jest dostępne dla każdego na stronie www.1000dni.pl.


(1) Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Instytut Matki i Dziecka, 2017. Badanie zostało zainicjowane przez Fundację NUTRICIA.
(2) Weker H., Barańska M., Strucińska M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, 2012, s. 26.
(3) Ibidem.
(4) Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Instytut Matki i Dziecka, 2017. Badanie zostało zainicjowane przez Fundację NUTRICIA.